stop start TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 220 of 430

220
Dezactivarea / activarea
Cu / fără sistem audio
F Apăsaţi butonul; lampa indicatoare a acestuia se aprinde, iar sistemul este dezactivat.
F Apăsaţi acest buton; lampa indicatoare a acestuia se stinge, iar sistemul este activat.
Pentru dezactivarea sistemului:
Cu ecran tactil
Sistemul este reactivat automat de fiecare dată când este pornit motorul de către şofer.
Dacă sistemul a fost dezactivat în modul STOP, motorul reporneşte imediat.
Deschiderea capoteiÎnaintea oricărei inter venţii sub capotă, dezactivaţi sistemul Stop & Start pentru a preveni riscul de rănire la comutarea automată în modul START.
Conducerea pe drumuri inundate
Înainte să conduceţi pe un drum inundat, vă recomandăm insistent să dezactivaţi sistemul Stop & Start.Pentru informaţii suplimentare
referitoare la tema Recomandări pentru conducere, şi în particular la conducerea pe drumuri inundate, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Pentru activarea sistemului:
Activarea sau dezactivarea se realizează prin meniul de configurare a vehiculului.
Conducerea
Page 221 of 430

221
Disfuncţionalităţile
În funcţie de dotarea autovehiculului:
Adresaţi-vă unui dealer autorizat Verificați-l la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.În cazul producerii unei defecţiuni în modul STOP, s-ar putea ca autovehiculul să se oprească.Se aprind toate lămpile de avertizare din tabloul de bord.În funcţie de versiune, s-ar putea să se afişeze de asemenea un mesaj de avertizare prin care vi se solicită să comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia N şi să acţionaţi pedala de frână.Cu autovehiculul staţionar, trebuie să decuplaţi contactul şi apoi să porniţi din nou motorul.
Sistemul Stop & Start reclamă utilizarea unui acumulator de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.
Lampa de avertizare din acest buton clipeşte şi apare un mesaj, însoţit de un semnal sonor.
În cazul unei defecţiuni în sistem, această lampă de avertizare clipeşte în tabloul de bord.Toate lucrările asupra acestui tip de baterie trebuie efectuate de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
6
Conducerea
Page 265 of 430

265
Rezervorul de combustibil
Deschiderea
Dacă vehiculul dispune de Stop & Start, nu realimentați niciodată cu motorul în modul STOP; dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, trebuie să decuplați contactul cu ajutorul cheii sau a butonului START/S T O P.
F Trebuie să opriţi motorul.F Dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, descuiați-l.F Deschideţi clapeta rezer vorului de combustibil.
Alimentarea cu combustibil
Pentru a fi înregistrate de indicatorul nivelului de combustibil, alimentările cu combustibil trebuie să fie de cel puţin 8 litri.Deschiderea buşonului rezer vorului de combustibil poate conduce la aspiraţia bruscă de aer în rezer vor. Acest vacuum este absolut normal şi este determinat de etanşeitatea sistemului de alimentare cu combustibil.F Scoateţi buşonul rezer vorului de combustibil prin deşurubarea acestuia, apoi aşezaţi-l pe suportul de pe clapeta rezervorului de combustibil.F Introduceţi duza şi presaţi-o complet (apăsând pe supapa unisens metalică A).F Umpleţi rezer vorul. Nu continuaţi după a treia întrerupere a duzei pompei de alimentare, deoarece aceasta poate cauza disfuncţionalităţi.F Montaţi la loc buşonul rezer vorului de combustibil prin rotire spre dreapta.F Apăsaţi clapeta rezer vorului de combustibil pentru a o închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
F Aveţi grijă să alegeţi pompa care livrează tipul corect de combustibil pentru motorul autovehiculului dumneavoastră (atenţionare pe o etichetă de pe partea interioară a clapetei rezervorului de combustibil).
Capacitatea rezer vorului: aproximativ 69 litri.
F Dacă autovehiculul dispune de o cheie clasică, introduceţi cheia în buşonul rezer vorului de combustibil, apoi rotiţi-o spre stânga.
7
Informaţii practice
Page 276 of 430

276
CapotaDeschiderea
Închiderea
F Scoateţi tija de susţinere din fanta de reazem.F Clipsaţi la loc tija de susţinere în locaş.F Coborâţi capota şi eliberaţi-o în apropierea capătului de cursă al acesteia.
F Trageţi de capotă pentru a verifica dacă s-a blocat corect.
F Desprindeţi tija de susţinere din locaş şi fixaţi-o în fanta de reazem pentru a menţine capota deschisă.
Nu deschideţi capota în condiţii de vânt puternic.Când motorul este fierbinte, manipulaţi cu atenţie maneta de siguranţă din exterior şi tija de susţinere (pericol de producere a unor arsuri).Pentru a preveni avarierea unităţilor electrice, este strict interzisă utilizarea unei instalaţii de spălare cu jet la înaltă presiune sub capotă.
Ventilatorul de răcire poate porni după oprirea motorului: aveţi grijă la accesoriile şi ar ticolele de îmbrăcăminte care ar putea fi prinse de paletele ventilatorului.
F Ridicaţi maneta de siguranţă, apoi ridicaţi capota.
F Deschideţi portiera.
F Trageţi spre dumneavoastră maneta de eliberare amplasată în partea inferioară a decupajului portierei.
Înaintea oricărei inter venţii sub capotă, dezactivaţi sistemul Stop & Start pentru a preveni riscul de rănire la comutarea automată în modul START.
, Q I R U P D L L S U D F W L F H
Page 281 of 430

281
Verificările
Acumulatorul de 12 V
Acumulatorul nu necesită întreţinere.Totuşi, asiguraţi-vă periodic că bornele sunt strânse corect (versiuni fără borne cu decuplare rapidă) şi că toate conexiunile sunt curate.
Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valele de înlocuire a acestor componente.
Filtrul de aer şi filtrul de aer pentru habitaclu
Înlocuiţi filtrul de ulei de fiecare când este schimbat uleiul de motor.Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de înlocuire a acestei componente.
Filtrul de ulei
Filtrul de particule (diesel)
Începutul saturării filtrului de particule este indicat prin aprinderea temporară a acestei lămpi de avertizare, însoţită de afişarea unui mesaj pe ecranul din tabloul de bord.
De îndată ce condiţiile de trafic o permit, regeneraţi filtrul prin conducerea cu o viteză de cel puţin 40 mph (60 km/h) până când se stinge lampa de avertizare.Dacă lampa de avertizare rămâne aprinsă, aceasta indică un nivel scăzut al aditivului.Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Verificarea nivelurilor, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
La un autovehicul nou, prima operaţie de regenerare a filtrului de particule poate fi însoţită de un miros de „ars”, ceea ce este per fect normal.Ca urmare a funcţionării prelungite a autovehiculului la viteze foarte mici sau la ralanti, în cazuri de excepţie, se pot obser va emisii de vapori de apă la eşapament în timpul accelerării. Aceasta nu afectează comportamentul autovehiculului sau mediul înconjurător.
Dacă nu se specifică altfel, verificaţi aceste componente în conformitate cu planul de ser vice al producătorului şi în funcţie de motor.În caz contrar, verificați-le la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Pentru informaţii suplimentare şi măsuri de precauţie de întreprins înainte de orice inter venţie la acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
În funcţie de mediu (de ex. atmosferă cu mult praf) şi de modul de exploatare a autovehiculului (de ex. conducere în mediul urban), înlocuiţi-le de două ori mai frecvent decât este necesar în mod obişnuit.Un filtru de aer pentru habitaclu colmatat poate avea efecte adverse asupra per formanţelor sistemului de aer condiţionat şi poate genera mirosuri nedorite.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
7
Informaţii practice
Page 285 of 430

285
Recomandări pentru depozitare
Nu păstraţi niciodată bidoane de AdBlue® în autovehicul.
AdBlue® îngheaţă la circa -11°C şi se deteriorează la peste 25°C. Se recomandă păstrarea bidoanelor într-o zonă răcoroasă şi protejată împotriva radiaţiei solare directe.În astfel de condiţii, lichidul poate fi păstrat timp de cel puţin un an.Dacă aditivul a îngheţat, acesta poate fi utilizat după ce s-a dezgheţat complet.
Procedura
Înainte de a începe procedura de completare, asiguraţi-vă că autovehiculul este parcat pe o suprafaţă dreaptă.
F Decuplaţi contactul şi scoateţi cheia din contact sau, dacă există în dotarea autovehiculului, apăsaţi butonul START/STOP pentru a opri motorul.
F Pentru a avea acces la rezer vorul de AdBlue®, deschideţi portiera din stânga.F Trageţi de jos capacul negru.
F Rotiţi buşonul albastru cu 1/6 rotaţie în sens antiorar.F Ridicaţi buşonul.
Nu aruncaţi bidoanele de AdBlue® odată cu gunoiul menajer. Aruncaţi-le în containerele prevăzute în acest sens sau duceţi-le la un dealer.
În condiţii de iarnă, asiguraţi-vă că temperatura autovehiculului este de peste -11°C. În caz contrar AdBlue® ar putea îngheţa, astfel că nu ar putea fi turnat în rezer vorul de aditiv. Parcaţi autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore pentru a se putea efectua completarea.
7
Informaţii practice
Page 321 of 430

321
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Acumulatorul de 12 VAcumulatorul este amplasat sub capotă.F Deschideţi capota cu ajutorul manetei de eliberare din habitaclu, apoi acţionaţi maneta de siguranţă din exterior.F Fixaţi tija de susţinere a capotei.
Accesul la acumulator
Procedura de pornire asistată a motorului sau de încărcare a unui acumulator descărcat.
Aspecte generale
Acumulatorii cu plumb şi acid
Protejaţi-vă ochii şi faţa înainte să manipulaţi acumulatorul.Toate lucrările la acumulator se vor executa într-o zonă bine ventilată şi la distanţă de eventuale flăcări deschise sau surse de scântei, astfel încât să se prevină pericolul de producere a unor explozii sau incendii.Spălaţi-vă pe mâini după aceea.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, nu încercaţi să porniţi motorul acestuia prin împingerea autovehiculului.
Acumulatorii conţin substanţe nocive, cum ar fi acidul sulfuric şi plumbul.Aceştia trebuie eliminaţi ca deşeu în conformitate cu reglementările în vigoare şi nu vor fi aruncaţi în niciun caz odată cu gunoiul menajer.Duceţi bateriile telecomenzilor şi acumulatorul autovehiculului la un centru de colectare specializat.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la temele Capota şi Motorul, consultaţi secţiunile corespunzătoare.
F Dacă există în dotarea autovehiculului, scoateţi capacul din plastic pentru a avea acces la borna (+).Borna (-) a acumulatorului nu este accesibilă.Este prevăzut un punct de masă la distanţă în partea frontală a autovehiculului.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 322 of 430

322
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pornirea asistată
Nu încercaţi niciodată să porniţi motorul prin conectarea unui redresor.Nu utilizaţi niciodată o baterie de pornire de 24 V sau mai mult.Asiguraţi-vă mai întâi că acumulatorul donor are o tensiune nominală de 12 V şi o capacitate cel puţin egală cu cea a acumulatorului descărcat.Cele două autovehicule nu au voie să vină în contact unul cu celălalt.Opriţi consumatorii electrici de la bordul ambelor autovehicule (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare etc.).Asiguraţi-vă că niciun cablu de pornire
asistată nu trece prin apropierea unor componente aflate în mişcare ale motorului (ventilatorul de răcire, curele de transmisie etc.).Nu deconectaţi borna (+) cu motorul în funcţiune.
F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Conectaţi cablul roşu la borna pozitivă (+) a acumulatorului descărcat A (pe cotul metalic), apoi la borna pozitivă (+) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire.F Conectaţi un capăt al cablului verde sau negru la borna negativă (-) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire (sau la punctul de masă al autovehiculului donor).F Conectaţi celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de masă C al autovehiculului rămas în pană.
F Porniţi motorul autovehiculului donor şi lăsaţi-l în funcţiune timp de câteva minute.F Acţionaţi demarorul autovehiculului rămas în pană şi porniţi motorul acestuia.
Dacă motorul nu porneşte imediat, decuplaţi contactul şi aşteptaţi câteva momente înainte să mai încercaţi o dată.
Când acumulatorul autovehiculului este descărcat, motorul poate fi pornit cu ajutorul unui acumulator donor (extern sau al altui autovehicul) şi al unor cabluri pentru pornirea asistată, respectiv cu ajutorul unui baterii de pornire.
Unele funcţii, inclusiv sistemul Stop & Start, nu sunt disponibile dacă acumulatorul nu este încărcat suficient.
F Aşteptaţi până când motorul revine la ralanti şi deconectaţi apoi cablurile de pornire asistată în ordine inversă.F Aplicaţi capacul din plastic la loc pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Lăsaţi motorul în funcţiune timp de cel puţin 30 minute, fie în mers, fie cu autovehiculul staţionar, astfel încât acumulatorul să ajungă la un nivel corespunzător de încărcare.
In the event of a breakdown
Page 323 of 430

323
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pentru o durată optimă de viaţă a acumulatorului, este esenţială menţinerea unui nivel corespunzător de încărcare a acestuia.În unele situaţii, poate fi necesară încărcarea acumulatorului:- dacă utilizaţi autovehiculul în special pe distanţe scurte,- dacă autovehiculul urmează să fie scos din circulaţie timp de mai multe săptămâni.Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Încărcarea acumulatorului cu
ajutorul unui redresor
F Decuplaţi contactul.F Opriţi toţi consumatorii electrici (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare e t c .) .
Dacă vă propuneţi să încărcaţi pe cont propriu acumulatorul autovehiculului, utilizaţi un redresor compatibil cu acumulatorii cu plumb şi acid cu o tensiune nominală de 12 V.
Urmaţi instrucţiunile de utilizare furnizate de producătorul redresorului.Nu inversaţi niciodată polaritatea.
Nu încercaţi niciodată să încărcaţi un acumulator îngheţat.Dacă bateria a înghețat, verificați-o la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător, care va verifica starea componentelor interne și a carcasei, pentru a vedea dacă există pierderi de acid toxic și coroziv.
Dacă este prevăzută această etichetă, este esenţial să utilizaţi exclusiv un redresor de 12 V pentru a preveni avarierea ireversibilă a componentelor electrice ce ţin de sistemul Stop & Start.
Nu este necesar să deconectaţi acumulatorul.
F Opriţi redresorul B înainte să conectaţi cablurile la acumulator, astfel încât să se prevină producerea de scântei periculoase.F Asiguraţi-vă că starea cablurilor redresorului este bună.F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.
F Conectaţi cablurile redresorului B după cum urmează:- cablul roşu pozitiv (+) la borna (+) a acumulatorului A,- cablul negru negativ (-) la punctul de masă C al autovehiculului.F La încheierea operaţiei de încărcare, opriţi redresorul B înainte să deconectaţi cablurile de la acumulatorul A.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 324 of 430

324
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Nu for ţaţi maneta, deoarece blocarea nu va fi posibilă dacă nu este poziţionată corect clema; reluaţi procedura de la început.
Deconectarea
acumulatorului
În vederea menţinerii unui nivel corespunzător de încărcare pentru pornirea motorului, se recomandă deconectarea acumulatorului dacă autovehiculul urmează să fie scos din uz o perioadă îndelungată.Aşteptaţi 2 minute după decuplarea contactului înainte să deconectaţi acumulatorul.
F închideţi geamurile şi portierele înainte să deconectaţi acumulatorul,F opriţi toţi consumatorii electrici (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare e t c .),F decuplaţi contactul şi aşteptaţi timp de patru minute.Cu acumulatorul descoperit, se impune doar să deconectaţi borna (+).
Borna cu decuplare rapidă
Deconectarea bornei (+)
F Ridicaţi complet maneta A pentru a debloca clema B.
După reconectarea acumulatorului
Reconectarea bornei (+)
F Aplicaţi clema deschisă B a cablului pe borna pozitivă (+) a acumulatorului.F Apăsaţi în jos clema pentru a o fixa corect pe borna bateriei.F Blocaţi clema prin coborârea manetei A.
După reconectarea acumulatorului, cuplaţi contactul şi aşteptaţi 1 minut înainte să porniţi motorul pentru a permite iniţializarea sistemelor electronice.Cu toate acestea, dacă după efectuarea acestei operații persistă probleme minore, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Consultând secţiunea corespunzătoare, va trebui să reiniţializaţi sau să resetaţi personal anumite sisteme, cum ar fi:- telecomanda sau cheia electronică (în funcţie de versiune),- geamurile acţionate electric,- data şi ora,- posturile de radio presetate.
S-ar putea ca sistemul Stop & Start să nu fie funcţional în timpul primei curse de după prima pornire a motorului.În acest caz, sistemul va fi disponibil
din nou după o perioadă prelungită de imobilizare a autovehiculului, perioadă ce depinde de temperatura ambiantă şi nivelul de încărcare a acumulatorului (până la circa 8 ore).
In the event of a breakdown