Hyundai Accent 2005 Ägarmanual (in Swedish)

Page 41 of 175

1- 30 PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
B240B05A
o Krockkuddesystemet fungerar
bara när startnyckeln är i läge "ON". Om indikeringslampan"SRS" på instrumentpanelen inte tänds; lyser med fast sken; eller fortsätter att blinka mer än ca 6sekunder efter att du vridit startnyckeln till "ON" eller efter att motorn startat är det något feli systemet. Om lampan tänds under körning har det uppstått något fel i systemet. Låt i varjefall omedelbart närmaste Hyundai-verkstad kontrollera krockkuddesystemet.
o Innan du byter en säkring eller kopplar bort batteriet måste duvrida startnyckeln till "LOCK" eller
ta ur den. Tag aldrig bort eller byt den eller de säkringar somingår i krockkuddesystemet med startnyckeln i läge "ON" - indikering-slampan för kroc-kkuddesystemet kommer då att tändas.Efter att krockkuddarna blåsts upp till full volym faller de omedelbart ihop för att inte skymma förarens siktframåt.
VARNING:
o När en krockkudde utlöses hörs en kraftig knall och fint damm sprider sig inne i bilen. Detta är helt normalt och inte någonbrandrök.Det fina dammet kan emellertidorsaka viss hudirritation – tvätta därför ansikte och händer omedelbart med tvål och ljummetvatten efter att en krockkudde löst ut.
Krockkudde på passagerarsidan
Krockkudde på passagerarsidan
VIKTIGT:
Placera inget (mugghållare, kassettfack, dekaler, etc.) på instrumentbrädan över handsk- facket om bilen har krockkuddeockså på passagerarsidan. Föremål som ligger där kan bli farliga projektiler vid utlösning avkrockkudden och orsaka mycket allvarliga skador.
!
B240B01A
!

Page 42 of 175

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI 1- 31
B180C01A-GDT Säkerhetsbälten och bältessträckare(med 2-stegs krockkuddar)(I förekommande fall) Bilen är utrustad med bältessträckare för säkerhetsbältena i framsätet. Bältessträckarna ger ytterligare skydd åt föraren och frampassagerarengenom att spänna bältet hårdare över kroppen vid en eventuell frontalkollision. Bältessträckarna kanutlösas separat eller tillsammans med krockkuddarna om kollisionen är tillräckligt kraftig. Normalt fungerar ett säkerhetsbälte
med bältessträckare på samma sättsom ett vanligt säkerhetsbälte medrullmekanism (ELR), dvs vid ett plötsligt stopp eller en hastig rörelse låses bältet automatiskt men det låserej om du sakta lutar dig framåt. Om bilen däremot stoppas mycket hastigt, t ex vid en frontalkollision, kommerbältessträckaren att snabbt förkorta säkerhetsbältet så att det sitter hårdare spänt mot kroppen och därmedförbättras skyddet ytterligare. Bältessträckarsystemet består av följande huvuddelar … se fig.
1. Varningslampa för säkerhets-
systemet
2. Bältessträckarenhet
3. Kontrollmodul för säkerhets- systemet
B180B02A
B180D01A
1
2 3Krockkudde för
passagerarsidan
Krockkudde för föraren VARNING:
För att få största möjliga skydd av
ett säkerhetsbälte med bältessträckare måste:
1. Säkerhetsbältet vara rätt hopkopplat.
2. Säkerhetsbältet vara rätt justerat över kroppen.
OBS:
o Normalt utlöser både de främre krockkuddarna och bältessträckarna samtidigt. Vid en lindrigare kollision kanske endast bältessträckarna utlöser. Bältessträckaren utlöser inte i ett bälte som inte används.
!

Page 43 of 175

1- 32 PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
den fortsätter att lysa ca 6 sekunder efter att du vridit nyckeln till "ON" eller om den tänds under körning -- kontaktasnarast en auktoriserad Hyundai- återförsäljare för kontroll av både bältessträckare och krockkuddar. på bältessträckare eller säkerhetsbälten.
o Felaktig hantering av bältessträckare, underlåtenhet att följa givna varningar beträffandeslag, modifiering, kontroll, byte, service eller reparation kan göra att de inte fungerar när de behövsvid en olycka eller oväntat utlöses med allvarliga personskador som följd.
o Använd alltid säkerhetsbälte un- der färd.
VARNING:
o En bältessträckare kan endast utlösas en gång. Efter att en bältessträckare löst ut måste både bältessträckaren ochsäkerhetsbältet bytas ut.
o Bältessträckarenheten blir varm vid utlösningen; vänta ätskilligaminuter innan du tar på den med fingrarna.
o Försök aldrig byta bältessträckare själv. Detta arbete måste alltid utföras av en auktoriseradHyundai-återförsäljare.
o Slå aldrig på bältessträckarenheten.
o Försök aldrig själv göra service
!
o När bältessträckarna utlöses hörs en kraftig knall och ett fint damm, som ser ut som rök, sprider sig ikupén. Detta är normalt och utgör ingen fara.
o Detta damm kan emellertid i vissa fall verka irriterande på oskyddad hud. Tvätta därför ansikte ochhänder med tvål och ljummet vatten efter en olycka då bältessträckarna löst ut.
VIKTIGT:
o Genom att det är samma sensorer som utlöser bälte-ssträckarna och krockkuddarna kommer Indikeringsl-ampan förkrockkuddarna på instrumentpanelen att blinka un- der ca 6 sekunder efter att duvridit startnyckeln till "ON" och skall sedan slockna.
o Denna indikeringslampa kan därmed visa om det är något fel i bältessträckars-ystemet även omdet inte är något fel i krockkuddesystemet. Om lampan inte tänds eller om
!

Page 44 of 175

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI 1- 33
B240A01A-ADT FRÄMRE KROCKKUDDAR SOM UTLÖSER I 2-STEG (I förekommande fall) som läser av hur föraren och framsätespassageraren sitter och hur bältena används samt med vilkenintensitet krocken sker.
Sensorer känner separat av båda
framsätenas placering i förhållande till ratten respektive instrumentpanelen samt om förare och passagerare ärfastspända. Baserad på denna infor- mation regleras den kraft som de främre krockkuddarna ska utlösa med.
2-stegs krockkuddar utlöser med full
alternativt reducerad kraft, beroende på hur kraftig kollisionen är.
OBS:
o Läs information om krockkudden pä solskyddets baksida och i handskfacket.
o Kuddarna samverkar med
bältessträckare som stramar åtbältena i samband med kollisioner rakt eller snett framifrån. Vid lättare kollisionerutlöser normalt endast bältessträckarna.
VARNING:
Krockkuddarnas placering är markerade med texten SRS AIRBAGpå ratten och på instrumentpanelen ovanför handskfacket. Krockkuddarna är ett komplement till säkerhetsbältena. De utlöser vid enkollision rakt eller något snett framifrån, dock inte vid lindrigare sammanstötningar. För att krockkuddarna ska kunna utlösa med anpassad kraft (full eller reducerad) finns ett flertal sensorer Krockkudde för föraren
o Krockkuddarna kan inte ersätta
säkerhetsbältena. De är ettkomplement, som inte utlöser vid lättare kollisioner. Därför skasäkerhetsbältena alltid användas när bilen är i rörelse.
o Krockkuddarna utlöser vid en viss krockkraft rakt framifrån och upptill 30° vinkel. De utlöser inte vid påkörning från sidan ellerbakifrån eller om bilen slår runt. Därför måste säkerhetsbälten alltid användas. Krockkuddarna utlöser endast en gång och måste därefter bytas ut.
o De främre krockkuddarna utlöser
B240A03A
!
B240A04A
Från sidan
Bakifrån
Vältning

Page 45 of 175

1- 34 PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
B240B03A-GDT Krockkuddar och övriga funk-
tioner
Krockkudde-systemet består av
följande komponenter:
- Krockkudde på förarsidan.
- Krockkudde på passagerarsidan.
- Bältessträckare
- Sensorer för krock framifrån och snett framifrån
- Sensorer som känner av om bältena i framsätena används
- Positionssensorer för förare
respektive framsätespassagerare
- Indikeringslampa för krockkudde-
systemet "SRS".
- Kontrollenhet för krockkudde- systemet. Kontrollenheten övervakar kontinuer- ligt alla funktioner när startnyckeln är i läge "ON". Vid en frontalkollisioneller nära frontalkollision utlöser kontrollenheten krockkuddesystemet om kollisionskraften överstiger ettförinställt värde. Indikeringslampan före krockkudde- systemet "SRS" på instrumentpanelen blinkar under ca 6 sekunder efter att du vridit startnyckeln till "ON".Därefter skall indikeringslampanslockna.
B240B02A
B240B03A
normalt inte i något av fallen som visas ovan. De utlöser inte heller vid en mindre kraftig kollision.
o Föraren ska sitta så långt som möjligt från ratten för att ge kudden utrymme att utlösa.
o Inga föremål får placeras på eller intíll krockkuddarna. De kanorsaka skada vid en eventuell kollision när kuddarna utlöser.
o Utlösta krockkuddar ska bytas av en auktoriserad Hyundaiverkstad.
o Rör inte och koppla inte loss anslutningarna till kuddarna. Du kan skada dig p g a att de oavsiktligt utlöses.
o Montera aldrig en bakåtvänd barnstol i framsätet. Den krossasav en utlösande krockkudde.
o Om barn under 140 cm färdas i framsätet ska de sitta framåtvända i godkänd säkerhetsutrustning och sätet ska skjutas så långt bakåt som möjligt.
o Sitt aldrig lutad framåt mot en
krockkudde och använd alltid bälte. Det ger det absolut bästa skyddet.
o Om du sitter för nära en krockkudde som utlöser kan du skadas av den.

Page 46 of 175

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI 1- 35
En krockkudde sitter i centrum av ratten och en sitter i instrumentbrädan över handskfacket (Om så utrustad).Krockkuddarna utlöses automatiskt vid en kraftig stöt i fronten på bilen.
Vid utlösningen spricker kåpan i ratten
och kåpan över handskfacket upp såatt krockkuddarna kan expandera fritt till full volym.
En helt uppblåst krockkudde i
kombination med ett rätt kopplat ochväl spänt säkerhetsbälte bromsareffektivt upp bärarens rörelse framåt och minskar risken för huvud och kroppsskador. B240B04A
B240B05A
Krockkudde på passagerarsidan
Krockkudde på passagerarsidan
B240B01AEfter att krockkuddarna blåsts upp till
full volym faller de omedelbart ihop för att inte skymma förarens siktframåt.
VIKTIGT:
Placera inget (mugghållare,
kassettfack, dekaler, etc.) påinstrumentbrädan över handsk-facket om bilen har krockkudde också på passagerarsidan. Föremål som ligger där kan bli farligaprojektiler vid utlösning av krockkudden och orsaka mycket allvarliga skador. VARNING:
o När en krockkudde utlöses hörs en kraftig knall och fint damm sprider sig inne i bilen. Detta är helt normalt och inte någonbrandrök.Det fina dammet kan emellertidorsaka viss hudirritation – tvättadärför ansikte och händer omedelbart med tvål och ljummet vatten efter att en krockkudde löstut.
!
!

Page 47 of 175

1- 36 PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
B990B02A
B990B01A
B990B04Y-ADT Sidokrockskuddar (I förekommande fall)
o Det är viktigt att alltid användasäkerhetsbältena, som ger det bästa skyddet vid en eventuellkollision. Krockkuddarna är ett extra komplement för ökad säkerhet. Sidokrockkuddarnautlöser endast i samband med påkörning från sidan och endast på den sida som påkörning sker.
o För att få bästa möjliga skydda av sidokrockskuddarna skallbåde föraren och frampassa-geraren sitta upprätt och vara väl fastspända med sina säkerhetsbälten. Föraren skallhålla händerna på ratten mellan Sensor för sidokrockskudde
Det finns sidokrockskuddar på båda
sidor i framsätet. Deras uppgift är att ge ytterligare skydd utöver det skyddsom säkerhetsbältena ger.
Sidokrockskuddarna utlöses endast vid
en påkörning från sidan beroende på hårdhet, anslagsvinkel, hastighet och träffpunkt. De utlöses emellertid intevid alla typer av påkörning från sidan.
VARNING:
!
o Krockkuddesystemet fungerarbara när startnyckeln är i läge "ON". Om indikeringslampan "SRS" på instrumentpanelen inte tänds; lyser med fast sken; ellerfortsätter att blinka mer än ca 6 sekunder efter att du vridit startnyckeln till "ON" eller efteratt motorn startat är det något fel i systemet. Om lampan tänds under körning har det uppståttnågot fel i systemet. Låt i varje fall omedelbart närmaste Hyundai-verkstad kontrollera krockkuddesystemet.
o Innan du byter en säkring eller kopplar bort batteriet måste duvrida startnyckeln till "LOCK" eller
ta ur den. Tag aldrig bort ellerbyt den eller de säkringar som ingår i krockkuddesystemet med startnyckeln i läge "ON" -indikering-slampan för kroc- kkuddesystemet kommer då att tändas.

Page 48 of 175

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI 1- 37
JB150C2-AD Underhåll av krockkudde-
systemet Krockkuddesystemet är i princip
underhållsfritt. Inga ingrepp får göras av outbildad person. Efter tio år skallhela krockkuddesystemet kontrolloras på auktoriserad Hyundai verkstad.
Alla reparationer i systemet skall göras
på auktoriserad Hyundaiver-kstad. Felaktig hantering kan orsaka
personskador.
läge klockan 9:00 och 3:00. Frampassageraren skall hållahänderna i knät.
o Använd endast av Hyundai
rekommenderad överdrags- klädsel på ryggstöden:
o Felaktig överdragsklädsel kan göra att sidokrockskuddarna inteutlöses riktigt.
o Montera inga tillbehör på eller nära sidokrockskuddarna.
o Slå inte hårt på yttersidan av framstolarna.
o Lägg inget på eller mot
krockkudden eller mellan dig ochkrockkudden.
o Lägg inget mellan dörren och framsätet (t ex ett paraply, en väska, etc.). Sådana föremål kanbli livsfarliga projektiler om en sidokrockskudde utlöses.
o Slå inte på sensorerna för sidokrockskuddarna närtändningen är påkopplad; stor risk att en sidokrockskuddeutlöses med personskador som följd.
VARNING:
o Bakåtvänd barnstol får inte monteras i framsätet. Den kan krossas av en utlösandekrockkudde.
o Gör inga modifieringar i krockkuddarnas komponentereller anslutningar och klistra inga dekaler där de är placerade.
o Vid rengöring av ytorna över krockkuddarna ska du använda en mjuk, trasa att torka med.!
B240C01HP

Page 49 of 175

1- 38 PRESENTATION AV DIN HYUNDAI
Fukta den eventuellt i rent vatten. Använd ingen typ avrengöringsmedel.
o Placera inget över eller intill krockkuddarna som kan orsaka skada om de utlöser.
o Krockkuddar som utlöst ska bytas ut av en auktoriseradHyundaiverkstad.
o Gör inga ingrepp i eller lossa några anslutningar till krockkuddarna. Det kan leda tillpersonskador genom att kuddarna utlöser eller medföra att de inte fungerar.
o Vi rekommenderar att barn alltid färdas i baksätet.
o Om ett barn färdas framåtvänt i framsätet ska godkändbarnsäkerhetsutrustninganvändas och sätet ska skjutas tillbaka så långt som möjligt.o Om någon del i systemet måste
kasseras eller om bilen ska skrotas gäller speciella säkerhetsåtgärder. Vänd dig till en Hyundaiverkstad för att fåhjälp, så att det görs på rätt sätt för att ingen ska komma till skada.
o Informera en ny ägare om bilens krockkuddar och se till attinstruktionsboken medföljer bilen.
o Om bilen blivit översvämmad eller om golvmattorna av annananledning är genomvåta, starta inte bilen! Se till att den blir bogserad till en Hyundaiverkstad.
o Inga delar av främre stötfångaren får modifieras eller bytas mot an-nat än Hyundai original reservdelar. I annat fall kanfunktionen för krockkuddarna påverkas.

Page 50 of 175

PRESENTATION AV DIN HYUNDAI 1- 39
1. Vavräknare (extra utrusning)
2. Kontrollampa, blinkers
3. Hastighetsmätare
4. Vägmätare/Trippmätare/
Färddator (I förekommande fall)
5. Bränslemätare
6. Temperaturmätare B260B03A-GDT INSTRUMENT, KONTROLL-OCH VARNINGSLAMPOR Bensinmotor
7. Varningslampa, extrakollisionsskydd S.R.S (krockkudde)
8. Varningslampa, A.B.S.-bromsar
9. Varningslampa för Immobilizern
10.Varningslampa för urkopplad överväxel (endast automatväxel)
11. Indikeringslampa för helljus
12. Varningslampa, öppen dörr
B260A02A-D
1
23 2
4 56
7891011121314 151617 18 13. Varningslampa, parkeringsbromsoch/eller låg bromsvätskenivå
14. Varningslampa, laddning
15. Varningslampa, lågt oljetryck
16. Knapp för nollställning trippmätare/ Resetknapp för färddator
(I förekommande fall)
17. Varningslampa, låg bränslenivå
18. Varningslampa, motor

Page:   < prev 1-10 ... 11-20 21-30 31-40 41-50 51-60 61-70 71-80 81-90 ... 180 next >