ABS Peugeot 308 2014 Īpašnieka rokasgrāmata (in Latvian)

Page 23 of 400

21
1
Darbības kontrole
308_LV_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
SignāllampiņaStāvoklisCēlonisDarbības/ Novērojumi
Riteņu pretbloķēšanas sistēma (ABS)
f i k s ē t a . Bojāta riteņu pretbloķēšanas sistēma. Automašīna saglabājusi parasto bremzēšanu. Brauciet piesardzīgāk un lēnāk un pēc iespējas ātrāk konsultējieties PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Dinamiskās stabilitātes programma (CDS/ASR)
M i r g o Aktivizējusies CDS/ASR regulēšana. Gadījumā, ja zudusi saķere vai trajektorija, sistēma uzlabo motoriku un ļauj uzlabot automašīnas virziena stabilitāti.
F i k s ē t a Bojāta CDS/ASR sistēma. Pārbaudīt PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Bremzēšana f i k s ē t i Ievērojams līmeņa kritums bremzēšanas sistēmā. Apstāšanās ir obligāta, ievērojot visus drošības pasākumus. Veiciet attiecīgā šķidruma papildināšanu PEUGEOT pārstāvniecībā. Ja radusies problēma, pārbaudiet sistēmu PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
+ fiksēti kopā ar ABS
signāllampiņu.
Bojāta elektriskā bremzēšanas
sistēma (REF).
Apstāšanās ir obligāta, ievērojot visus drošības
pasākumus. Pārbaudiet PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.

Page 120 of 400

118
Automašīnas vadīšana
308_LV_CHAP04_CONDUITE_ED02-2013
Rezerves bremzēšanas sistēma
Bremžu pedāļa defekta gadījumā vai izņēmuma gadījumā (piemēram, vadītāja vājums, braukšana ar līdzbraucēju u.c.), pavelkot slēdzi, var nobremzēt automašīnu. Bremzēšana ir aktīva tik ilgi, cik tiek turēts pavilkts slēdzis. Tiklīdz slēdzis tiek atlaists, bremzēšana tiek pārtraukta. ABS un EBD sistēmas rezerves bremzēšanas laikā nodrošina automašīnas stabilitāti. Rezerves bremzēšanas sistēmas darbības traucējumu gadījumā parādās paziņojums "Stāvbremzes defekts".
Rezerves bremzēšanas sistēma izmantojama vienīgi īpašās situācijās.
Lai atjaunotu automātisko darbības režīmu, izmatojiet šo pašu procedūru. Automātiskā darbības režīma atjaunošanos apstiprina signāllampiņas nodzišana mērinstrumentu panelī.
Automātiskās darbības neitralizēšana
Atsevišķos gadījumos, piemēram, lielā salā vai velkot (treilers, evakuācija), varētu būt nepieciešams sistēmas automātisko funkciju dezaktivēt :  iedarbiniet dzinēju ;  ja stāvbremze ir izslēgta, tad ar slēdzi to
ieslēdziet ;  pilnībā atlaidiet bremžu pedāli ;  turiet nospiestu slēdzi atslēgšanas virzienā vismaz 10 sekundes, bet ne vairāk kā 15 sekundes ;  atlaidiet slēdzi ;  nospiediet bremžu pedāli un turiet no nospiestu ;  turiet pavilktu slēdzi ieslēgšanas virzienā 2 sekundes ;
Automātisko funkciju atslēgšanu apstiprina šīs signāllampiņas iedegšanās mērinstrumentu panelī.
 Atlaidiet slēdzi un bremžu pedāli.
Turpmāk varēs veikt vienīgi manuālu stāvbremzes ieslēgšanu un izslēgšanu, izmantojot slēdzi.
ABS un EBD sistēmu defekta gadījumā mērinstrumentu panelī iedegas viena vai divas signāllampiņas, un automašīnas stabilitāte vairs netiek nodrošināta. Tad stabilitāte jānodrošina vadītājam, pārmaiņus atkārtoti pavelkot un atlaižot slēdzi līdz automašīnas apstādināšanai.

Page 131 of 400

129
4
Automašīnas vadīšana
308_LV_CHAP04_CONDUITE_ED02-2013

Stop&Start
D a r b ī b a
Dzinēja pārslēgšanās STOP
režīmā
Mērinstrumentu panelī iedegas signāllampiņa "ECO" , un dzinējs "ECO" , un dzinējs "ECO"automātiski pārslēdzas gaidīšanas režīmā :
- Ar manuālo pārnesumu kārbu , braucot ar ātrumu zem 20 km/h vai automašīnai stāvot (atkarībā no dzinēja), ja jūs pārnesumu pārslēgu ieslēgsiet tukšgaitā un atlaidīsiet sajūga pedāli.
Nekādā gadījumā neiepildīt degvielu, ja dzinējs ir pārslēdzies STOP režīmā ; obligāti izslēdziet aizdedzi.
Jūsu ērtībai, veicot manevrus, lai novietotu automašīnu stāvvietā, STOP režīms nedarbojas vien dažas sekundes pēc tam, kad ir izslēgta atpakaļgaita. STOP režīms nemaina automašīnas funkcionalitāti, piemēram, bremzēšanu, stūres pastiprinātāja darbību.
Īpaši gadījumi, kad STOP režīms nav pieejams
STOP režīms lielākoties neieslēdzas, ja : - automašīna ir lielā slīpumā (uz augšu vai uz leju), - ir atvērtas vadītāja durvis ; - ir atsprādzēta vadītāja drošības josta ; - automašīnas ātrums pēc pēdējās reizes, kad dzinēju iedarbinājis vadītājs, nav bijis lielāks par 10 km/h ; - ir ieslēgta elektriskā stāvbremze vai pašreiz tiek atslēgta ; - automašīnas salonā ir nepieciešams uzturēt attiecīgo siltuma komforta līmeni ;
- ir ieslēgta logu apsilde ; - atsevišķi precīzi nosacījumi (akumulatora uzlādes līmenis, dzinēja temperatūra, bremzēšanas palīgsistēma, ārējā gaisa temperatūra), kas nepieciešami sistēmas k o n t r o l e i . Ja jūsu automašīna ir aprīkota ar Stop & Start, laika skaitītājs saskaita laiku, kurā braukšanas
Šajā gadījumā signāllampiņa "ECO"mirgo dažas sekundes, tad nodziest.
Šāda darbība ir uzskatāma par absolūti
normālu.
Stop & Start apstāšanās reizēs (pie sarkanās gaismas, sastrēgumi u.c.) dzinēju uzreiz pārslēdz gaidīšanas jeb STOP režīmā. Tiklīdz jūs vēlaties uzsākt kustību, dzinējs automātiski iedarbojas START režīmā. Dzinēja iedarbošanās notiek tūlītēji, ātri un klusi. Ideāli piemērots lietošanai pilsētās, Stop & Start ļauj samazināt degvielas patēriņu, piesārņojošo gāzu emisijas un nodrošināt tādu skaņas līmeni, kā automašīnai stāvot.
Stop & Start laika skaitītājs
(minūtes / sekundes vai stundas / minūtes)
- Ar automātisko pārnesumkārbu , automašīnai stāvot, ja jūs nospiežat bremžu pedāli vai pārvietojat pārnesumu pārslēgu pozīcijā N .
laikā bija aktivizējies STOP režīms. Tas tiek atiestatīts uz nulli, katru reizi ieslēdzot aizdedzi.

Page 132 of 400

130
Automašīnas vadīšana
308_LV_CHAP04_CONDUITE_ED02-2013
Dzinēja pārslēgšanās START režīmā
Signāllampiņa "ECO" nodziest un dzinējs automātiski iedarbojas no jauna :
- Ar manuālo pārnesumu kārbu , ja jūs līdz galam nospiežat sajūga pedāli ;
START režīms ieslēdzas automātiski, ja :
Īpaši gadījumi : START režīma automātiska ieslēgšanās
- jūs atverat vadītāja durvis ; - jūs atsprādzējat vadītāja drošības jostu ; - braucot ātrums pārsniedz 25 km/h vai 3 km/h (atkarībā no dzinēja) ar manuālo pārnesumu kārbu ; - automašīnas ātrums pārsniedz 3 km/h ar automātisko pārnesumkārbu, - šobrīd tiek ieslēgta elektriskā stāvbremze ; - atsevišķi precīzi nosacījumi (akumulatora uzlādes līmenis, dzinēja temperatūra, bremzēšanas palīgsistēma, gaisa kondicionētāja iestatījumi), kas nepieciešami sistēmas kontrolei.
Ja sistēmas darbības neitralizēšana ir ieslēgta STOP režīmā, dzinējs nekavējoties ieslēdzas.
Lai jebkurā brīdī neitralizētu sistēmas darbību, nospiediet komandpogu "ECO OFF" . To apliecina komandpogas diodes iedegšanās, ko papildina paziņojums.
Neitralizēšana
Šajā gadījumā signāllampiņa "ECO"mirgo dažas sekundes, tad nodziest.
Šāda darbība ir uzskatāma par absolūti normālu.
- Ar automātisko pārnesumkārbu : ● pārnesumu pārslēgts pozīcijā D vai M , kad jūs atlaižat bremžu pedāli ; vai ● pārnesumu pārslēgts pozīcijā N un bremžu pedālis ir atlaists, kad jūs pārslēdzat pārnesumu pārslēgu pozīcijā D vai M ; vai ● kad jūs ieslēdzat atpakaļgaitu.

Page 161 of 400

159
4
Automašīnas vadīšana
308_LV_CHAP04_CONDUITE_ED02-2013
Šī funkcija ar buferī iestrādāto sensoru palīdzību jums ziņo par tā uztveres zonā nonākuša traucēkļa (cilvēks, automašīna, koks, barjera...) tuvumu. Atsevišķi traucēkļi (ceļa stabs, ietves apmale...), kuri pamanīti manevra sākumā, manevra beigās var vairs netikt uzrādīti, tiem nonākot zem uztveršanas zonas.

Palīgistēma automašīnas novietošanai stāvvietā
Šī funkcija nekādā gadījumā nespēj aizvietot vadītāja uzmanību un atbildību uz ceļa.
Tā ieslēdzas, iedarbinot atpakaļgaitu. To pavada skaņas signāls. Tā izslēdzas, izslēdzot atpakaļgaitu.
Palīgsistēmas skaņas signāls
Informācija par traucēkļa tuvumu tiek sniegta ar atkārtotiem skaņas signāliem, tiem atskanot biežāk, automašīnai piebraucot tuvāk traucēklim. Signāli tiek atskaņoti caur skaļruņiem (labajā vai kreisajā pusē), ļaujot uztvert, kurā pusē traucēklis atrodas. Līdzko attālums "automašīna/traucēklis" ir mazāks par 30 centimetriem, skaņas signāls
skan nepārtraukti.
Palīgsistēma automašīnas
novietošanai stāvvietā atpakaļgaitā
Palīdzības sistēmas grafi skais attēls
Tas papildina skaņas signālu par automašīnai tuvojošos traucēkļu atrašanās vietas segmentu attēlu ekrānā vai mērinstrumentu panelī. Piebraucot traucēklim pavisam tuvu, ekrānā parādās uzraksts "Danger".

Page 189 of 400

187
6
Drošība
308_LV_CHAP06_SECURITE_ED02-2013
Avārijas signāllukturu
automātiska ieslēgšanās
Pagrieziena rādītāji
 Pa kreisi : nolaidiet apgaismojuma slēdzi, pārsniedzot pretestības punktu.  Pa labi : paceliet apgaismojuma slēdzi, pārsniedzot pretestības punktu.
Mirgošana 3 reizes
A v ā r i j a s s i g n ā l s
Vizuāla brīdinājuma sistēma, iedegoties pagrieziena lukturiem, lai gadījumā, ja automašīna ir bojāta, to velk cita automašīna vai automašīna cietusi avārijā, brīdinātu pārējos ceļu satiksmes dalībniekus.  Nospiediet šo pogu. Sāks mirgot visi pagriezienu lukturi. Signāls darbojas arī tad, ja aizdedze ir izslēgta.
 Ar vieglu impulsu pārvietojiet to uz augšu vai leju, nepārkāpjot apgaismojuma komandslēdža pretestības punktu ; pagrieziena rādītāji mirgos 3 reizes.
Ārkārtas bremzēšanas gadījumā un strauji pazeminoties braukšanas ātrumam, kā arī ABS regulēšanas laikā vai sadursmes brīdī automātiski iedegas avārijas signāllukturi. Ātrumam atkal palielinoties, tie automātiski izslēgsies.  Tāpat jūs varat tos izslēgt, nospiežot s l ē d z i .

Page 195 of 400

193
6
Drošība
308_LV_CHAP06_SECURITE_ED02-2013
Elektroniskā stabilitātes programma (ESC - Electronic Stability Control) apvieno šādas sistēmas : - bremžu pretbloķēšanas (ABS) un elektrisā bremzēšanas spēka sadales sistēma (REF), - avārijas bremzēšanas sistēma (AFU), - riteņu pretizslīdēšanas sistēma (ASR), - dinamiskā stabilitātes kontroles s i s t ē m a ( C D S ) .
E l e k t r o n i s k ā s t a b i l i t ā t e s p r o g r a m m a ( E S C )
Definīcijas
Riteņu pretbloķēšanas (ABS) un elektrisā bremzēšanas spēka sadales sistēma (REF)
Šī sistēma palielina jūsu automašīnas stabilitāti un manevrētspēju bremzējot, un nodrošina labāku kontroli pār automašīnu spējos līkumos, īpaši uz slidena un nelīdzena ceļa. ABS neļauj ārkārtas bremzēšanas gadījumā nobloķēties riteņiem. Sistēma REF nodrošina vienotu vadību pār bremzēšanas spiedienu katram ritenim atsevišķi.
Palīdzība ārkārtas bremzēšanā (AFU)
Šī sistēma ārkārtas gadījumā ļauj ātrāk sasniegt optimāli iespējamo bremzēšanas spēku un tādējādi samazināt bremzēšanas ceļu. Sistēma iedarbojas atkarībā no ātruma, ar kādu tiek spiests bremžu pedālis. Rezultātā pedāļa pretestības spēks mazinās un tiek palielināta bremzēšanas efektivitāte.
Riteņu pretizslīdēšanas sistēma (ASR)
Sistēma optimizē piedziņu, ierobežojot riteņu izslīdēšanu, un iedarbojas uz piedziņas riteņa bremzēm un motoru. Tas ļauj saglabāt automašīnas braukšanas virzienu un stabilitāti, spiežot akseleratora pedāli.
Dinamiskā stabilitātes kontroles sistēma (CDS)
Ja novērojama novirze starp automašīnas braukšanas trajektoriju un vadītāja izvēlēto trajektoriju, CDS sistēma automātiski bremzē vienu vai vairākus riteņus un motoru, lai fizikas likumu robežās noturētu automašīnu vajadzīgajā trajektorijā.

Page 196 of 400

194
Drošība
308_LV_CHAP06_SECURITE_ED02-2013
D a r b ī b a
Riteņu pretbloķēšanas sistēma (ABS) un elektroniskā sadales sistēma (REF)
Ārkār tas bremzēšanas gadījumā spiediet pedāli nepār traukti, to neatlaižot.
Ja tiek mainīti riteņi (riepas un diski), pārliecinieties, vai tie ir atbilstoši jūsu automašīnai.
Katru reizi, kad ABS sistēma tiek aktivizēta, jūs varat sajust pulsējošas bremzes pedāļa kustības.
Šī indikatora iedegšanās reizē ar skaņas signālu un paziņojumu displejā norāda uz bojājumu ABS sistēmā. Tas nozīmē, ka bremzējot jūs varat zaudēt kontroli pār mašīnas v a d ī b u .
Šī indikatora iedegšanās reizē ar STOP indikatoru, skaņas signālu un paziņojumu displejā norāda, ka bojāta bremzēšanas spēka
Inteliģentā vilcējspēka
kontroles sistēma
Uz ceļa virsmas ar vāju saķeri ļoti ieteicams izmantot ziemas riepas.
elektroniskā regulēšanas sistēma (REF). Tas nozīmē, ka bremzējot jūs varat zaudēt kontroli pār automašīnas vadību. Obligāti apturiet automašīnu. Abos gadījumos vērsieties PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Atkarībā no versijas jūsu automašīnai ir vilcējspēka kontroles sistēma braukšanai pa sniegu - inteliģentā vilcējspēka kontroles sistēma . Šī funkcija ļauj noteikt vājas saķeres situācijas, kas varētu kavēt automašīnas kustības sākšanu un automašīnas kustību pa dziļu sniegu vai kustību pa sniegotu virsmu. Šādās situācijās inteliģentā vilcējspēka kontroles sistēma regulē priekšējo riteņu slīdēšanu, lai optimizētu jūsu automašīnas vilcējspēku un trajektoriju. Ja ekstremālos ekspluatācijas apstākļos (dziļš sniegs, dubļi) kustības uzsākšanas mēģinājumi nav veiksmīgi, reizēm varētu būt lietderīgi ESP/ASR sistēmas izslēgt, ļaujot riteņiem pašiem brīvi slīdēt un automašīnai uzsākt kustību.

Page 247 of 400

245
7
Praktiskā informācija
308_LV_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
 Atveriet vāku, pavelkot augšējo daļu pa kreisi, tad pa labi.  Pilnībā atbrīvojiet vāku un to atveriet.
Piekļūšana instrumentu komplektam
Pirms drošinātāja nomaiņas vispirms nepieciešams :  noskaidrot bojājuma cēloni un to novērst ;  izslēgt visus elektrības patērētājus ;  imobilizēt automašīnu un izslēgt aizdedzi ;  noskaidrot drošinātāja atrašanos, izmantojot atbilstības tabulas un shēmas, kas atrodamas nākamajās lapās.
Drošinātāja nomaiņa
LabsSlikts
Drošinātāja, kas nav norādīts tabulās zemāk, nomaiņa var radīt nopietnus jūsu automašīnas darbības traucējumus. Konsultējieties PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Knaibles
D r o š i n ā t ā j a m a i ņ a
Lai darbotos ar drošinātāju, obligāti jāievēro :  lai drošinātāju izņemtu no ligzdas un pārbaudītu tā tinumu, izmantojiet tam speciāli paredzētās knaibles,  bojāto drošinātāju vienmēr nomainiet pret ekvivalentas intensitātes drošinātāju (tāda pati krāsa) ; atšķirīga intensitāte var izraisīt darbības traucējumus (aizdegšanās risks). Ja bojājums radies īsi pēc drošinātāja maiņas, pārbaudīt elektrisko aprīkojumu PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
 Izņemiet knaibles, kuras piestiprinātas vāka aizmugurē.
Izņemšanai paredzētās knaibles ir nofiksētas uz borta paneļa drošinātāju kastes vāka.

Page 285 of 400

283
8
Pārbaudes
308_LV_CHAP08_VERIFICATIONS_ED02-2013
P ā r b a u d e s
12 V akumulators
Akumulatoram nav nepieciešama īpaša apkope. Tuvojoties ziemas periodam, pārbaudiet akumulatoru servisa centrā.
Lai uzzinātu, cik bieži jāmaina filtri, izlasiet automašīnas apkopes grāmatiņas - garantijas nosacījumi un tehniskā apkope - attiecīgās sadaļas.
G a i s a f i l t r s u n s a l o n a f i l t r s
Nomainiet eļ ļas filtru vienlaicīgi ar motora eļ ļas nomaiņu. Skatiet automašīnas apkopes grāmatiņu - garantijas nosacījumi un tehniskā apkope, lai noteiktu šī elementa maiņas periodiskumu.
E ļ ļ a s f i l t r s Šī uzlīme, īpaši uz automašīnām ar Stop & Start, norāda uz to, ka automašīna aprīkota ar īpašu tehnoloģiju un parametru svinu saturošu 12 V akumulatoru, kura nomaiņas vai atslēgšanas darbības drīkst veikt vienīgi PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Daļiņu filtrs (Dīzeļdzinējs)
Par kvēpu filtra aizsērēšanās sākumu jums norāda šīs signāllampiņas īslaicīga iedegšanās, ko papildina paziņojums daudzfunkciju ekrānā.
Līdzko satiksmes apstākļi to pieļauj, veiciet filtra reģenerāciju, braucot ar ātrumu vismaz 60 km/h, līdz signāllampiņa nodziest. Ja signāllampiņa paliek degot, tas nozīmē, ka trūkst piedevas ; skatiet sadaļu "Dīzeļdegvielas papildvielas līmenis".
Jaunai automašīnai kvēpu filtra attīrīšanos var papildināt "deguma" smaka, kas ir absolūti normāla parādība. Pēc ilgstošas automašīnas ekspluatācijas, braucot nelielā ātrumā, piespiežot akseleratora pedāli, jūs reizēm varat novērot tvaika izplūšanu no izpūtēja. Tas neietekmē automašīnas darbību un apkārtējo vidi.
Lai veiktu svarīgāko līmeņu un atsevišķu automašīnas detaļu pārbaudi atbilstoši izgatavotāja izstrādātajam apkopes plānam, izlasiet automašīnas apkopes grāmatiņas - garantijas nosacījumi un tehniskā apkope - attiecīgās sadaļas par automašīnas dzinēja tipu. Ja nepieciešams, pārbaudiet tās PEUGEOT pārstāvniecībā vai kvalificētā remontdarbnīcā.
Veicot darbības ar akumulatoru, izlasiet sadaļu "12 V akumulatora baterija", lai iepazītos ar drošības pasākumiem, kas jāveic, atvienojot un pievienojot akumulatoru.
Ja laika apstākļu (putekļaina vide) un automašīnas ekspluatācijas (braukšana pilsētā) dēļ tas nepieciešams, mainiet tos divreiz biežāk . Aizsērējis salona filtrs var pasliktināt gaisa kondicioniera sistēmas darbību un radīt nepatīkamu aromātu.