Hyundai Sonata
Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: , Model line: , Model:Pages: 152, PDF Size: 2.73 MB
Page 111 of 152

2- 14 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
YC140A1-FC EFFEKTIV BREMSNING Bremseslitagen er afhængig af kørevanerne. En god fører har føling med trafikken, bremser jævnt ogprogressivt og undgår katastrofeopbremsninger, hvis de ikke er absolut nødvendige.Hjælp bremserne ved så vidt muligt at vælge et lavere gear. Dette er specielt vigtigt ved kørsel ned ad lange bakker,hvor bremsebelægningerne kan blive varme, hvilket giver ekstra slitage.
o Kører De gennem vand, der er dybt
nok til at gøre bremserne våde, kan det forringe bremseevnen. Med enlet aktivering af bremserne kan De føle, om bremseevnen er blevet dårligere.
o De kan hurtigt tørre bremserne ved at træde pedalen lidt ned, mens Deopretholder en sikker hastighed,indtil bremserne fungerer normalt. ZC160A1-AC
JÆVN KØRSEL I SVING Undgå opbremsning eller gearskift i sving, især hvis vejen er våd. Ideelt bør sving altid foretages med en letacceleration. Overholder De disse regler, vil dækslitagen holdes på et minimum.
ZC170A1-AC
VINTERKØRSEL De vanskeligere vejrforhold om vinteren giver større slitage og andre problemer. De bør følge nedenstående råd for at minimere problemerne ved vinterkørsel:
YC170B1-FC Sne eller is
o Brug vinterdæk eller snekæder. Se side 6-3.
o Det giver under disse forhold risiko
for udskridning at foretage pludselige op-bremsninger og kraftige accelerationer, at køre hurtigt og at dreje skarpt.
o Brug om nødvendigt motorbremsningen til at styre bilenshastighed. ZC170C1-AC
Brug førsteklasses ethylen- glycol kølevæske Bilen leveres med en førsteklasses ethylen-glycol kølevæske i kølesystemet. Det er den eneste typekølevæske, der bør bruges, da den hjælper til at forhindre korrosion i kølesystemet, smører vandpumpen ogforhindrer, at kølevæsken fryser. Sørg for at udskifte eller efterfylde kølevæsken i overensstemmelse medserviceplanen. Inden vinteren bør De få kontrolleret, om kølevæskens frysepunkt er tilstrækkeligt lavt i forholdtil de forventede vintertemperaturer.
ZC170D1-AC
Efterse batteri og kabler Vinteren giver ekstra belastning af batteriet. Efterse visuelt batteriet ogkablerne som beskrevet. De kan få batteriets opladning-stilstand kontrolleret hos Deres Hyundaiforhandler eller på en servicestation.
Page 112 of 152

SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI 2- 15
ZC170E1-AC Skift om nødvendigt til vinterolie
I visse lande må det anbefales at deri koldt vejr bruges en vinterolie med en lavere viskositet. Se i afsnit 7. Er Deikke sikker på hvilken olie, De bør bruge, bør De kontakte Deres Hyundai forhandler.
ZC170F1-AC Efterse tændrørene og
tændingssystemet Efterse tændrørene som beskrevet og udskift dem om nødvendigt. Kontroller også alle tændingssystemetskabler og komponenter for at sikre, at de ikke er revnede, slidte eller på nogen måde beskadigede. ZC170G1-AC
Sådan undgås det at låsene fryser Dette undgås ved at sprøjte et godkendt afisningsmiddel eller glyc- erin ind i nøglehullet. Hvis en lås er dækket med is, kan De sprøjte denmed et godkendt afisningsmiddel for at fjerne isen. Er låsen frosset til indvendigt, kan De måske tø den opmed en opvarmet nøgle. Pas på ikke at brænde fingrene på den varme nøgle.
BEMÆRK:
Nøglen med startspærrer kan anvendes i temperaturer fra -40°C til80°C. Hvis nøglen varmes op til mere end 80°C for at låse en frosset lås op, kan det beskadigetransponderen i dens hoved. ZC170H1-AC Brug et godkendt antifrostmiddel irudevaskersystemet Undgå at vandet i rudevaskersystemet fryser til ved at påfylde en godkendt antifrostmiddel i overensstemmelsemed instruktionerne på beholderen. Antifrostmiddel til rudevaskeren kan blandt andet fås hos Deres Hyundaiforhandler. Brug ikke motorfrostvæske eller andre typer antifrostmidler, da de kan beskadige lakken. ZC170I1-AC Lad ikke håndbremsen fryse fast Under visse forhold kan håndbremsen fryse fast, når den er trukket an. Der er størst risiko for, at dette vil ske, hvisder er ansamlinger af sne eller is omkring eller i nærheden af bremserne, eller hvis bremserne er våde.Hvis De mener, at der er en risiko for, at håndbremsen vil fryse fast, skal De kun trække den midlertidigt, mens Desætter gearvælgeren i "P" (automatgear) eller gearstangen i første gear eller bakgear (manuelt gear), og
Page 113 of 152

2- 16 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
lægge klodser under baghjulene, så bilen ikke kan rulle. Slæk derefter håndbremsen. ZJ170J1-AC Lad der ikke komme ansamlinger af isog sne under bilen Under visse forhold kan der samles sne og is under skærmene, hvilketgenerer styringen. Kører De i hårdt vintervejr, hvor dette kan ske, bør De med mellemrum se efter under bilenfor at sikre Dem, at forhjulenes og styretøjets bevægelse ikke generes. ZC170K1-AC Medfør nødudstyr Afhængigt af, hvor slemt vejret er, hvor De kører, bør De medføre etpassende nødudstyr. Noget af det, De måtte ønske at have med, er snekæder, bugsertov eller -kæde,lygte, nødblus, sand, en skovl, startkabler, en rudeskraber, handsker, klude, kedeldragt, et tæppe, etc. SC180A1-FC
KØRSEL MED HØJE HASTIGHEDERKontroller inden kørslen 1. Dæk: Pump dækkene til landevejskørsel. Lave dæktryk vil give en overophedningaf dækkene og eventuelt dæksvigt. Undgå at bruge slidte eller beskadigede dæk, der kan give formindskettrækkraft eller dæksvigt.
BEMÆRK:
Overstig aldrig det maksimaledæktryk, der er angivet på dækkene. 2. Benzin, kølevæske og motorolie: Hurtig kørsel forbruger 1,5 gange mere benzin end bykørsel. Glem ikke at kontrollere både kølevæsken ogmotorolien. 3. Kilerem: En løs eller beskadiget kilerem kan give overophedning af motoren. SC190A1-FC
LYGTERNES BRUG Kontroller jævnligt, at lygterne virker, som de skal, og hold dem altid rene. Husk at De altid mindst skal havenærlyset tændt.
YC200A1-FC
KØRSEL MED TRAILER ELLER BUGSERING Påtænker De at køre med anhænger, bør De først forhøre hos myndighederneom gældende bestemmelser. Rådfør Dem evt. med Deres Hyundai forhandler, før De går i gang.
ADVARSEL:
Man må ikke bruge sin bil til kørselmed anhænger/bugsering indenfor de første 2,000 km, mens motoren køres til. I modsat fald kan der opståalvorlig skade på motor eller gearkasse.
!
Page 114 of 152

SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI 2- 17
YC200B2-AC TRAILER STIK
Vælg den rigtige stik- og anhængertrækkombination, ligesom man bør sikre sig, at placeringen på bilen er foreneligmed placeringen af stikkene på anhængeren. Brug et træk af god kvalitet, som fordeler vægten af detder skal trækkes på hele chassiet. Trækket skal boltes sikkert til bilen og monteringen bør udføres af enautoriseret mekaniker. MAN MÅ IKKE BRUGE ET TRÆK BEREGNET KUN TIL MIDLERTIDIGMONTERING OG ALDRIG ET, DER MONTERES KUN PÅ KOFANGEREN. YC200C1-AC
TRAILER BREMSER Hvis Deres trailer er forsynet med bremser, bør De sikre Dem, at disse opfylder lovens krav og fungererkorrekt.
BEMÆRK:
Hvis De jævnligt brugeranhængertrækket, bør De lade bilen efterse oftere på grund af den øgede belastning. Se afsnittet "Kørsel un-der vanskelige forhold".
FORSIGTIG:
o Forbind aldrig trailerens bremsesystem direkte med bilensbremsesystem.
o Ved kørsel med trailer op ad bakke
med en stigning på mere end12% skal man holde øje med nålen på temperaturmåleren for at sikre, at motoren ikke overophedes. Hvisnålen går op mod "H" (Varm), skal man hurtigst muligt køre ind til siden af vejen og lade motorenkøre i tomgang indtil den er kølet ned igen. Man kan fortsætte kørslen, når kølerens temperaturer tilstrækkelig lav igen.
! YC200D2-AC SIKKERHEDSKÆDER Skulle anhængertrækket mellem Deres bil og traileren eller den bil De bugserer gå i stykker, er der fare for, at dettrukne køretøj kunne komme over i andre kørebaner til stor fare for andre trafikanter eller helt køre af vejen. Forat undgå dette er sikkerhedskæder mellem bil og det trukne køretøj obligatorisk i de fleste lande.
Page 115 of 152

2- 18 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
C190E02L
Total trailervægt Bilens egenvægt
KoblingspunktC190E03Y
BEMÆRK:
1. Man må aldrig læsse mere vægt på trailerens bagende end på forenden. Cirka 60% af den samlede vægt bør være på denforreste halvdel af traileren og de sidste 40% på bagerste halvdel.
2. Bruttovægten for bil og anhænger
må ikke overstige bilenstotalvægt, som fremgår af bilens registreringsattest. Bilenstotalvægt skal forstås som den samlede vægt af bil, fører, passagerer med baggage,kugletryk samt øvrigt udstyr.
3. Totalen af forreste og bagerste
akseltryk må ikke overstige dettotale akseltryk, som fremgår af bilens registreringspapirer.
YC200G2-AC
MAX TRAILER VÆGT Vægten på kuglehovedet kan øges eller mindskes ved omfordeling af lasten på traileren. Man kan kontrollere, omvægtfordelingen er korrekt ved at veje trailer med læs og derefter kontrollere kugletrykket.Kugletryk Total trailervægt
C190E01L Selvom den totale vægt af bil og anhænger ikke overstiger bilens totalvægt, kan man godtoverskride det maksimale akseltryk. Ukorrekt læsning af trailer/anhænger og/eller formeget baggage i bagagerummet kan overbelaste bagakslen. I det tilfælde skal man omfordelevægten og kontrollere akseltrykket igen.
4. Det maksimalt tilladte lodrette tryk på anhængertrækket er 75 kg.
5. Koblingspunktets maksimalt
tilladelige overhæng er: 1195 mm
Page 116 of 152

SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI 2- 19
FORSIGTIG:
Følgende specifikationer anbefales ved kørsel med trailer/anhænger. Den totale vægt af trailer med lastkan ikke overstige værdierne i skemaet vist nedenfor, uden at det går ud over sikkerheden.
ADVARSEL:
Ukorrekt læsning af bil og trailerkan påvirke bilens styre- og bremse- egenskaber med alvorlige skader til følge. Kugletryk
-
75
Trailer
750
1700
Med bremser
Uden bremser kg.
Max. tilladt vægt
!
YC200E2-AC
GODE RÅD VED KØRSEL MED TRAILER ELLER BUGSERING
1. Før kørslen skal man checke
anhængertræk og sikkerhedskæder og man skal sikre sig, at anhængerens lys, bremselys ogafviserblink virker korrekt.
2. Man skal altid køre med anhænger
med en passende hastighed (mindreend 100 km/t).
3. Man forbruger mere brændstof ved
at køre med anhænger end undernormale omstændigheder.
4. Kør ikke i 5. gear (manuelt gear)
eller overdrive (aut. gear).
5. Man skal altid fastgøre læsset i
traileren for at sikre sig, at det ikkeforskubbes under kørslen.
6. Kontrollér dæk og dæktryk på bilens
og trailerens hjul. For lavt dæktrykkan være farligt. Check også for en sikkerheds skyld reservehjulet.
7. Ved kørsel med trailer er køretøjet mere følsomt for sidevind ogvindturbulens fra andre køretøjer. Når man overhales af et stort køretøjskal man holde en konstant fart og styre ligeud. Ved for megetvindturbulens sænkes farten for at komme væk fra det andet køretøjs påvirkning.
8. Ved parkering af bil og trailer, især på en bakke, skal man følge denormale sik- kerhedsregler. Drejforhjulene ind mod kantstenen, træk hårdt i håndbremsen, og sæt gearet i 1. gear eller bakgear (manuel) elleri parkering (aut. gear). Sæt brem- seklodser ved hvert af trailerens hjul.
9. Hvis traileren eller anhængeren har elektriske bremser, skal man ladebil og anhæger køre fremad og såaktivere håndbremsen for at sikre, at trailerens bremser virker. Derved kan man også samtidig sikre sig, attrailerens elektriske system virker, som det skal.
10. Under kørslen skal man jævnligt kontrollere trailerens lys og bremser,samt at læsset er forsvarligt fastgjort.
11. Undgå at starte rykvis, pludselige accelerationer og kraftigeopbremsninger.
12. Undgå skarpe sving og hurtige skift af vognbane.
!
Page 117 of 152

2- 20 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
13. Undgå at træde på bremsepedalen
i længere tid eller for ofte, da det kunne bevirke en overophedning afbremserne med nedsat bremseevne til følge.
14. Ved kørsel ned ad bakke skal man skifte til et lavere gear og brugemotoren som bremse. Ved kørsel op ad en lang bakke skal manskifte ned i et lavere gear og sætte farten ned for at undgå, at motoren overbelastes og/eller overophedes.
15. Hvis man skal standse under kørsel op ad bakke, må man ikke holdebilen ved hjælp af motoren, hvilketkunne overophede automatgearet. Brug i stedet håndeller fodbremse.
BEMÆRK: Ved kørsel med anhænger skal man kontrollere olien på gearkassen oftere. ADVARSEL:
Ved overophedning under kørselmed trailer/anhænger (nålen står tæt på den røde zone) kan følgende tiltag reducere eller fjerne problemet.
1. Sluk for airconditioneringen.
2. Sæt farten ned.
3. Brug et lavere gear op ad bakke.
4. Ved kørsel med hyppige stop kan man sætte bilen i frigear og speede motoren op.
!
Page 118 of 152

3. PROBLEMER PÅ VEJENSådan gør De i nødstilfælde
Hvis motoren ikke vil starte ............................................................ 3-2
Start med startkabler ...................................................................... 3-3
Hvis motoren overophedes ............................................................ 3-4Reservehjul ..................................................................................... 3-5
Hvis et dæk er punkteret ............................................................... 3-6
Hvis bilen skal bugseres .............................................................. 3-11
Nødbugsering ............................................................................... 3-12
Hvis du mister dine nøgler ........................................................... 3-13
3
Page 119 of 152

3- 2 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
YD020A1-FC HVIS MOTOREN IKKE VIL
STARTE YD020B1-FCHvis motoren ikke drejer rundt
eller drejer langsomt ZD020C2-HCHvis motoren drejer normalt
men ikke går i gang
1. Kontroller benzinstanden.
2. Kontroller alle forbindelser ved strøm- fordeleren,
tændspolen og tændrørene. Bringafbrudte eller løse forbindelser iorden.
3. Kontroller benzintilførslen i
motorrummet.
4. Hvis motoren stadig ikke vil starte,
skal De kontakte en Hyundaiforhandler eller søge anden kvalificeret assistance.
AD020D1-AC
Hvis motoren sætter ud under kørslen
1. Nedsæt hastigheden langsomt un-
der kørsel ligeud. Kør fra vejen til et sikkert sted.
2. Tænd katastrofeblinkene.
3. Prøv at starte motoren igen. Hvis det ikke lykkes, se under afsnittet "HVIS MOTOREN IKKE VILSTARTE".
FORSIGTIG:
Hvis motoren ikke vil starte, skalDe ikke trække eller skubbe bilen for at få den i gang. Dette kan medføre et sammenstød elleranden beskadigelse.
!
1. Har bilen automatgear, skal Desikre Dem, at gearvælgeren er i "N" eller "P" og at hånd-bremsener trukket.
2. Kontroller at batteriforbindelserne er rene og spændte.
3. Tænd interiørlyset. Hvis lyset bliver svagere eller går ud, når
starteren aktiveres, er batteriet afladet.
4. Træk eller skub ikke bilen for at starte den. Se instruktionerne om start med
startkabler på d e n æ s t e sider. D010B02Y
Page 120 of 152

SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE 3- 3
HEF-194
YD030A1-FC START MED STARTKABLER
ADVARSEL:
Start med startkabler kan værefarlig! Hvis disse instruktioner ikke følges nøjagtigt, kan det medførealvorlige kvæstelser eller beskadigelse af bilen! Hvis De ikke er sikker på, hvordan De skal følgedenne fremgangsmåde, skal De søge kvalificeret assistance. Bilbatterier indeholder svovlsyre, der er giftig og meget korroderende. Ved start med startkabler bør De bære beskytte-lsesbriller og passe på ikke at få syre på Dem selv, tøjet eller bilen. Batteri
o Skulle De ved et uheld få syre på
huden eller i øjnene, skal De, hvis der er kommet syre på tøjet, strakstage dette af og skylle stedet med rent vand i mindst 15 minutter. Søg så straks lægehjælp. Hvis De skaltransporteres til en skadestue, skal De fortsætte med at komme vand på det ramte område med ensvamp eller en klud.
o Den gas, der dannes af batteriet ved start med startkabler, er meget eksplosiv. Ryg ikke og lad ikke gnister eller åben ild komme inærheden af batteriet.
o Det hjælpende batteri skal være på 12 volt. Er De ikke sikker på dette,må De ikke forsøge at bruge det til starthjælp.
o Følg nedenstående fremgangs- måde nøjag-tigt ved start med startkabler:
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden bil, skal De sørge for, at de to biler ikke rører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i begge biler. 3. Sæt startkablernes klemmer på
nøjagtigt i den rækkefølge, der vises på tegningen. Det vil sige,sæt først en klemme på det afladede batteris positive (+) pol eller kabel. Sæt derefter den andenklemme på det samme kabel på hjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nu det andet kabel ogsæt den ene klemme på hjælpebatteriets negative (-) pol eller kabel. Sæt derefter den andenende af dette kabel på en metaldel på motoren, vækfra batteriet. Forbind ikke kablet med enbevægelig del.
4. Start Deres motor på den
sædvanlige måde. Når motoren er gået i gang, skal de lade startkablerne sidde på og i nogleminutter lade motoren gå med ca. 2.000 omdrejninger i minuttet.
5. Afmonter forsigtigt startkablerne i nøjagtigt den modsatte rækkefølgesom ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefterdet positive.
!