sensor PEUGEOT 2008 2014 Bruksanvisningar (in Swedish)
[x] Cancel search | Manufacturer: PEUGEOT, Model Year: 2014, Model line: 2008, Model: PEUGEOT 2008 2014Pages: 336, PDF Size: 9.41 MB
Page 4 of 336

.
.
Innehåll
Instrumenttavlor 21
Kontrollampor 23
Indikatorer 33
Färddator 38
Färddator med pekskärm 40
Inställning av datum och tid 43
Körkontroll
Snabbguide
Nyckel med fjärrkontroll
44
L a r m 51
Elektriska fönsterhissar 53
Baklucka 55
Panoramaglastak 56
Öppningar
Framsäten 57
Baksäte 59
Inställning av ratten 60
Backspeglar 61
Ventilation 63
Värme 65
Manuell luftkonditionering 65
Automatisk tvåzons luftkonditionering 67
Borttagning av is och imma fram 70
Borttagning av is och immma på bakrutan 70
Anordningar inne i bilen 71
Inredning i bagageutrymmet 75
Komfort
Starta / Stänga av motorn 79
Manuell parkeringsbroms 80
Manuell växellåda 81
5-växlad elstyrd växellåda 82
6-växlad elstyrd växellåda 85
Automatlåda 89
Växlingsindikator 92
Stop & Start 93
Starthjälp i backe 96
Fartbegränsare 97
Farthållare 99
Parkeringssensorer 102
Park Assist 104
Körning
Belysningsreglage 108
Ly s d i o d e r 112
Varselljus 112
Automatisk tändning av belysningen 114
Strålkastarinställning 115
Statiskt kurvljus 116
Torkarreglage 117
Automatiska torkare 119
Taklampor 121
Komfortbelysning i kupén 122
Sikt
Miljövänlig körning
Page 10 of 336

8Snabbguide
11. Munstycke för borttagning av is eller imma på sidorutorna fram. 12 . Instrumenttavla. 13. Munstycke för borttagning av is eller imma på vindrutan. 14 . Solsensor. 15. Handskfack / urkoppling av passagerarens krockkudde. 16. Passagerarens krockkudde. 17. Multifunktionsdisplay / bilradio. 18. Justerbara och stängbara ventilationsmunstycken i mitten. 19. Knapp för varningsblinkers och centrallås.
Förarplats
1. Reglage för farthållare / fartbegränsare. 2. Rattreglage för pekskärmen. 3. Reglage för belysning och körriktningsvisare (blinkers). 4. Reglage för torkare / spolare / färddator. 5. Reglage för öppning av motorhuven. 6. Reglage för rattinställning. 7. Förarens krockkudde. Signalhorn. 8. Inställning av strålkastarna i höjdled. 9. Reglagepanel. 10. Justerbara och stängbara ventilationsmunstycken på sidan.
20. Reglage för värme / luftkonditionering. 21. 12-volts tillbehörsuttag. USB/Jack-uttag . Extra USB-uttag. 22. Öppet fack. Burkhållare. 23. Växelspak. 24. Reglage för Grip control. 25. Parkeringsbroms. 26. Reglage för öppning/stängning av panoramatakets solskydd. 2 7. Stängt förvaringsfack. 28. Tillbehörsuttag 12 V bak.
Page 66 of 336

64
Komfort
Följ nedanstående regler för användning och underhåll, för att dessa system ska fungera effektivt: Täpp inte till de utvändiga luftintagsgallren under vindrutan eller de invändiga luftmunstyckena, ventilerna och luftutblåsen samt frånluftsöppningen i bagageutrymmet, eftersom det kan förhindra en jämn luftfördelning i kupén. Täck inte över ljussensorn som finns på instrumentbrädan. Den används för reglering av den automatiska luftkonditioneringen. Aktivera luftkonditioneringen i minst 5 till 10 minuter en eller två gånger per månad, för att hålla systemet i fullgott skick. Kontrollera att kupéfiltret alltid är i gott skick och byt filterinsatserna regelbundet. Vi rekommenderar användning av ett kombinerat kupéfilter. Tack vare dess specifika egenskaper renas andningsluften i bilen och du får en fräschare kupé (minskning av allergiska symptom, dålig lukt och feta beläggningar). För att luftkonditioneringssystemet ska fungera väl rekommenderar vi även att du låter kontrollera det enligt rekommendationerna i garanti- och servicehäftet. Om systemet inte producerar någon kyla ska du koppla ur det och kontakta en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad. Om bilen drar ett maximalt lastat släp i en brant uppförsbacke vid hög lufttemperatur kan du genom att stänga av luftkonditioneringen vinna en del motoreffekt och därmed förbättra bilens dragkapacitet.
Råd om ventilation och luftkonditionering
Tveka inte att vädra ur kupén en stund, om temperaturen i kupén är mycket hög när bilen stått parkerad länge i solen. Ställ luftflödesreglaget i ett läge som garanterar en god luftväxling i kupén. Luftkonditioneringssystemet innehåller inte klor och innebär inget hot mot
ozonskiktet.
Kondensationen som skapas av luftkonditioneringen gör att det rinner ut lite vatten under bilen då den står stilla, vilket är helt normalt.
Stop & Start-systemet
Systemen för värme och luftkonditionering fungerar endast då motorn är i gång. Du kan tillfälligt inaktivera funktionen Stop & Start (se motsvarande avsnitt) för att behålla önskad komforttemperatur i kupén.
Page 104 of 336

102
Körning
Med hjälp av sensorer i stötfångaren varnar systemet för hinder nära bilen (t.ex. person, fordon, träd, staket, m.m.), som finns inom detekeringszonen. Vissa typer av hinder (som t.ex. en stolpe, en trafikkona eller liknande) kan detekteras i början av manövern, men inte längre när bilen kommer alldeles nära p.g.a. blinda punkter.
Parkeringssensorer
Denna funktion innebär under inga omständigheter att förarens eget ansvar minskar eller att han/hon kan vara mindre vaksam.
Systemet aktiveras så fort du lägger i backväxeln och indikeras med en ljudsignal. Systemet avaktiveras på nytt när du lägger ur backväxeln.
Parkeringssensorer bak
Ljudsignal
Avståndsindikeringen sker i form av ljudsignaler, som hörs oftare ju närmare bilen kommer hindret. Hindret lokaliseras tack vare ljudsignalen som hörs i högtalarna (höger eller vänster sida). Då avståndet mellan bilen och hindret är mindre än c:a trettio cm blir signalen kontinuerlig.
G r a fi s k i n d i k e r i n g
Denna funktion kompletterar ljudsignalen genom att visa segment som flyttar sig allt närmare bilen. Alldeles intill hindret visas en varningstriangel på displayen för att indikera "Fara".
Page 105 of 336

103
4
Körning
I dåligt väder eller på vintern bör du försäkra dig om att sensorerna inte är täckta av lera, rimfrost eller snö. Då du lägger i backväxeln informeras du av en ljudsignal (långt pip) om att sensorerna kan vara smutsiga. Vissa ljudkällor (motorcykel, lastbil, tryckluftsborr...) kan utlösa parkeringssensorernas ljudsignaler.
Om ett funktionsfel uppstår i systemet tänds denna kontrollampa på instrumentpanelen och/eller ett meddelande visas på displayen, åtföljt av en ljudsignal (kort
pip), då du lägger i backväxeln. Kontakta en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Funktionsfel
Funktionen kopplas automatiskt bort när en släpvagn kopplas på eller om en cykelhållare monteras (bil utrustad med en dragkrok eller en cykelhållare rekommenderad av PEUGEOT).
Parkeringshjälp fram *
I tillägg till parkeringshjälpen bak utlöses parkeringshjälpen fram, så fort ett hinder detekteras framför bilen och bilens hastighet är under 10 km/tim. Parkeringshjälpen fram stängs av om bilen stannar i mer än tre sekunder med framåtväxel ilagd, om inget hinder detekteras eller så fort bilens hastighet överstiger 10 km/tim.
* Enbart tillsammans med systemet Park Assist.
Ljudet som sänds via högtalaren (fram eller bak) upplyser dig om att hindret är framför eller bakom bilen. Bortkoppling / aktivering av parkeringshjälpen fram och bak
Funktionen kopplas bort med en tryckning på denna knapp. Kontrollampan på knappen tänds. En ny tryckning på knappen återaktiverar funktionen. Kontrollampan på knappen släcks.
Page 106 of 336

104
Körning
Park Assist
Detta system är en aktiv parkeringsassistans som detekterar en parkeringsplats och sedan leder servostyrningen så att bilen parkeras på denna parkeringsplats. Det kontrollerar styrningen medan föraren sköter acceleration, bromsning, växling och koppling (manuell växellåda). Under de skeden då bilen kör in och ut från parkeringsplatsen, ger systemet föraren visuell information och ljudinformation för att manövern ska ske säkert. Flera manövrer framåt och bakåt kan vara nödvändiga.
Systemet Park Assist ersätter inte
under några omständigheter förarens vaksamhet och ansvar. Föraren måste behålla kontrollen över sin bil genom att försäkra sig om att platsen förblir ledig under manövern. I vissa fall kan sensorerna inte detektera små hinder som befinner sig i deras döda vinklar.
Ändrade däckdimensioner (överdimensionerade däck, vinterdäck ...) kan leda till att parkeringsassistansen inte fungerar korrekt.
Ratten roterar snabbt under manövreringsfaserna: håll inte i ratten, lägg inte händerna mellan rattekrarna och se upp med vida kläder, sjalar, handväskor etc. Det finns risk för skador.
För att fickparkera detekterar inte
systemet platser som är avsevärt mindre eller större än bilen. Funktionen "Parking Assistance" aktiveras automatiskt under manövrerna, så det är möjligt att en kontrollampa tänds på skärmen åtföljd av en ljudsignal, utan att det påverkar parkeringen.
Systemet ger assistans vid manövrer för att köra in och ut från en parkeringsplats genom fickparkering.
Föraren kan när som helst ta tillbaka kontrollen över styrningen genom att gripa tag i ratten.
När Park Assist är aktiverad, hindrar
detta system övergång till stoppläge med funktionen Stop & Start. I stoppläge startas motorn igen när Park Assist aktiveras.
Page 109 of 336

107
4
Körning
Vid dåligt väder och på vintern ska du kontrollera att sensorerna inte är täckta med smuts, rimfrost eller snö.
Vid funktionsstörning ska du låta PEUGEOT eller en annan kvalificerad verkstad kontrollera systemet.
Om systemet inaktiveras under en manöver måste föraren återaktivera det manuellt för att starta om den pågående mätningen.
Om sidoavståndet mellan bilen och platsen är för stort finns det risk för att systemet inte kan mäta platsen. Eventuella föremål som är större än
bilen tas inte i beaktande av Park Assist vid manövern.
Inaktivering
Ett meddelande visas på skärmen.
Då får föraren tillbaka kontrollen över bilens styrning.
Systemet inaktiveras automatiskt: - när tändningen slås ifrån, - om motorn tjuvstannar, - om ingen manöver påbörjas inom 5 minuter efter att du valt typ av manöver, - efter att bilen stått stilla länge under manövern, - om antispinnsystemet (ASR) utlösts, - om bilens hastighet överskrider den tillåtna gränsen, - när föraren avbryter rattens rotation, - om föraren trycker på reglaget Park Assist, - om det inte är möjligt att parkera bilen korrekt (alltför många manövrer för att köra in eller köra ut bilen), - om förardörren är öppen, - om ett av framhjulen stöter mot ett hinder.
Bortkoppling
Systemet kopplas bort automatiskt: - vid tillkoppling av en släpvagn, - om förardörren är öppen, - om bilens hastighet överskrider 70 km/h. För att koppla bort systemet under en längre tid ska du kontakta PEUGEOT eller en annan kvalificerad verkstad.
Funktionsstörningar
Vid funktionsstörningar i systemet visas denna kontrollampa på instrumenttavlan och/eller ett meddelande på skärmen, åtföljt av en ljudsignal (kort pip). Kontrollampan på reglaget blinkar några
sekunder. Om funktionsstörningen inträffar under användning av systemet släcks kontrollampan.
Vid funktionsstörning i servostyrningen visas dessa kontrollampor på instrumenttavlan. Kontakta PEUGEOT eller en annan kvalificerad verkstad.
Page 113 of 336

111
5
Sikt
Oavsett om det är klart väder eller regn, dag eller natt, är det förbjudet att köra med dimljusen fram och bak tända, eftersom de kan blända andra trafikanter. Dimljusen bör endast användas vid dimma eller snöfall. Då bör du tända dimljus och halvljus manuellt, eftersom ljusstyrkesensorn kan registrera att ljuset är tillräckligt. Glöm inte att släcka dimljusen fram och bak så fort de inte längre behövs.
Tändning av belysningen efter frånslagning av tändningen
Återaktivera belysningsreglaget genom att vrida ringen till läge 0 med släckta ljus och sedan till önskat läge. När förardörren öppnas hörs en tidsbegränsad ljudsignal som påminner om att ljusen fortfarande är tända. Efter högst trettio minuter släcks alla ljus (utom positionsljusen) automatiskt för att batteriet inte ska laddas ur.
Belysningen släcks vid frånslagning av tändningen
När tändningen slås ifrån släcks alla ljus direkt utom halvljuset, om den automatiska follow me home-belysningen är aktiverad.
Page 116 of 336

114
Sikt
Positions- och halvljusen tänds automatiskt, utan ingrepp från förarens sida, vid detektering av en svag ljusstyrka utanför bilen eller i vissa fall då vindrutetorkaren kopplas in. Så fort ljusstyrkan utanför bilen har blivit tillräcklig på nytt eller då vindrutetorkaren har kopplats bort, släcks ljusen åter automatiskt.
Automatisk tändning av
belysningen
Aktivering
Vrid ringen till läget "AUTO" . Aktiveringen av funktionen åtföljs av ett meddelande på skärmen.
Inaktivering
Vrid ringen till ett annat läge. Inaktiveringen av funktionen åtföljs av ett meddelande på skärmen.
Automatisk follow me home-belysning
Om follow me home-belysningen kopplas samman med automatisk tändning av belysningen finns följande extra möjligheter: - val av belysningens tidslängd, som kan vara 15, 30 eller 60 sekunder, - automatisk påslagning av follow me home-belysningen då automatisk tändning av belysningen är inkopplad.
Funktionsstörning
Om ljussensorn inte fungerar normalt, tänds denna kontrollampa och/eller ett meddelande visas på skärmen, åtföljt av en ljudsignal. Kontakta en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Vid dimma eller snöväder kan ljussensorn detektera en tillräcklig ljusstyrka. Belysningen tänds då inte automatiskt. Täck inte över ljussensorn, som är sammankopplad med regnsensorn och
befinner sig mitt på vindrutan bakom den inre backspegeln; de funktioner som är sammankopplade med den kan då inte längre styras.
Programmering
Tidslängden för follow me home-belysningen kan ställas in i menyn för inställning av fordonsparametrar.
Page 135 of 336

133
6
Säkerhet
Krockkuddar
Det här systemet optimerar passagerarnas säkerhet (utom mittpassageraren bak) i händelse av en kraftig kollision. Krockkuddarna kompletterar bilbältena som är utrustade med kraftbegränsare (utom passageraren på mittplatsen bak). I zonerna för kollisionsavkänning finns elektroniska sensorer som registrerar och analyserar eventuella frontal- och sidokrockar: - i händelse av en kraftig krock aktiveras krockkuddarna ögonblickligen och bidrar till att bättre skydda personerna som finns i bilen (utom mittpassageraren bak). Efter kollisionen töms krockkuddarna snabbt på luft för att inte störa sikten eller hindra personerna att ta sig ut ur bilen, - i händelse av en lättare kollision eller påkörning bakifrån och i vissa situationer då bilen välter aktiveras inte krockkuddarna. I dessa fall är det bara säkerhetsbältena som bidrar till att skydda dig.
Krockkuddarna fungerar inte med tändningen frånslagen. Detta skydd blåses endast upp en
gång. Om en andra kollision inträffar (vid samma olycka eller en annan), kommer krockkudden inte att lösa ut igen.
När krockkudden eller krockkuddarna
aktiveras, åtföljs detta av en rökutveckling och ett ljud som beror på att den integrerade krutladdningen löser ut. Denna rök är inte skadlig, men kan kan ha irriterade verkan på känsliga personer. Detonationsljudet kan medföra nedsatt hörsel under en kort stund.
Zoner för kollisionsavkänning
A. Frontalkrock. B. Sidokrock.
Krockkuddar fram
Aktivering
Krockkuddarna aktiveras, utom frampassagerarens krockkudde om den är urkopplad, i händelse av kraftig frontalkrock mot hela eller en del av den främre krockzonen A i fordonets längsgående riktning i ett horisontellt plan och i riktning framåt-bakåt i fordonet. Den främre krockkudden blåses upp mellan frampassagerarens bröstkorg / huvud och
ratten på förarsidan och instrumentbrädan på passagerarsidan.
System som skyddar föraren och frampassageraren i händelse av frontalkrock, för att begränsa riskerna för skador på huvud och bröstkorg. Förarens krockkudde är inbyggd i rattcentrum och frampassagerarens sitter i instrumentbrädan ovanför handskfacket.