Hyundai Sonata 2003 Handleiding (in Dutch)

Page 1 of 139

ZA010A1-FX Deze handleiding moet worden beschouwd als een onderdeel van uw wagen en moet bij verkoop ook
aan de volgende eigenaar worden overhandigd.
GEGEVENS VAN DE EIGENAAR
EERSTE EIGENAAR: AANKOOPDATUM: TWEEDE EIGENAAR: VERKOOPDATUM:NAAM: ADRES: STRAAT: PLAATS: POSTCODE: NAAM: STRAAT: PLAATS: POSTCODE:
efholl-0.p65
6/20/2008, 10:33 AM
1

Page 2 of 139

YA030A1-FX HANDLEIDING Bediening OnderhoudTechnische gegevens De specificaties en de beschrijvingen in deze handleiding waren correct ten tijde van druk. Hyundai streeft echter naar een
voortdurende verbetering van zijn produkten en behoudt zich het recht voor op elk moment, zonder voorafgaande kennisgeving, wijzigingen in de specificatie en uitrusting aan te brengen.
Deze handleiding geeft een beschrijving van alle Hyundai modellen inclusief alle extra's en uitrusting. Het kan derhalve
voorkomen dat sommige van de behandelde onderwerpen niet van toepassing zijn op uw wagen.
HEF-080A
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
2

Page 3 of 139

ZA020A1-AXRICHTLIJNEN MET BETREKKING TOT HET ONDERHOUD
De onderhoudsvoorschriften voor uw nieuwe Hyundai vindt u in hoofdstuk 5. Als eigenaar dient u er op toe te zien dat het onderhoud op de voorgeschreven termijnenwordt uitgevoerd. Als de wagen onder zware bedrijfsomstandigheden wordt gebruikt,moet het onderhoud met kortere tussenpozen worden uitgevoerd. Gegevens hieromtrentzijn eveneens in hoofdstuk 5 beschreven.
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
3

Page 4 of 139

ZA040A1-FXEEN WOORD VOORAF
Wij zijn blij dat u voor een Hyundai heeft gekozen. Welkom bij het groeiende aantal van prijsbewuste automobilisten die tot de aanschaf van een Hyundai hebben besloten. ElkeHyundai is gebouwd met behulp van vooruitstrevende technieken en hoogwaardige materialen. Deze handleiding dient ervoor om u volledig vertrouwd te maken met de bediening en het onderhoud van uw wagen. Wij verzoeken u deze handleiding goed te lezen. De gegeveninformatie zal er toe bijdragen dat u over uw nieuwe wagen ten volle tevreden zult zijn. Uw auto moet door de HYUNDAI dealer onderhouden worden. Onze dealers beschikken over de vakkennis voor een hoogwaardige service, onderhoud en eventueel noodzakelijke reparaties. ZA040B1-AX HYUNDAI MOTOR COMPANY
N.B.: Eventuele toekomstige eigenaars moeten ook kunnen beschikken over de informatie in
deze handleiding. Wij verzoeken u dan ook om bij eventuele verkoop van uw wagen deze handleiding aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Dank u. WAARSCHUWING: Er kan ernstige schade ontstaan aan de motor en de transaxle als brandstoffen en smeermiddelen van slechte kwaliteit worden gebruikt, die niet aan deHyundai specificaties voldoen. Gebruik altijd brandstoffen en smeermiddelen van hogekwaliteit die voldoen aan de specificaties die op bladzijde 9-3 in het hoofdstuk Technischegegevens van de gebruikshandleiding zijn vermeld. Copyright 2001 Hyundai Motor Company. Alle rechten voorbehouden. De tekst of afbeeldingen in deze publicatie mogen niet worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming vanHyundai Motor Company.
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
4

Page 5 of 139

ZA070A1-FXWAARSCHUWING M.B.T. STEREO GELUIDSINSTALLATIES
Uw wagen is voorzien van elektronische componenten en in sommige gevallen van een elektronische benzine-inspuiting. Een onvakkundig gemonteerde stereo radio kan eenzeer nadelige invloed op dergelijke elektronische systemen uitoefenen. Daarom adviserenwij u de inbouwinstructies van de fabrikant van het radiotoestel strikt op te volgen of demontage van een radio aan uw Hyundai dealer over te laten.
ZA060A1-FX ATTENTIE : WIJZIGINGEN AAN UW HYUNDAI
Het uitvoeren van wijzigingen kan het verlies van garantie tot gevolg hebben. Het is niet toegestaan uw Hyundai op welke manier dan ook te wijzigen. Wijzigingen
kunnen een zeer nadelige invloed hebben op de veiligheid, betrouwbaarheid en de prestaties van uw Hyundai. Het wijzigen van componenten of het monteren van extracomponenten hetgeen schade tot gevolg heeft, vallen niet onder de garantie van dewagen.
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
5

Page 6 of 139

ZA080A2-AXWAARSCHUWINGEN
In deze handleiding zult u de uitdrukkingen WAARSCHUWING, LET OP en N.B. tegenkomen. Hiermee wordt het volgende bedoeld. WAARSCHUWING: Hiermee wordt gewaarschuwd voor zaken die letsel kunnen veroorzaken als de waarschuwing wordt genegeerd. U wordt geadviseerd wat wel en niet te doen,om het risico op letsel voor u en anderen te voorkomen of te verminderen. LET OP: Hiermee wordt gewaarschuwd voor iets dat schade kan berokkenen aan uw wagen of de uitrusting van uw wagen. U wordt geadviseerd wat wel en niet tedoen, om het risico op schade aan uw wagen en de uitrusting te voorkomen ofte verminderen. N.B.: Hierbij wordt nuttige informatie verstrekt.
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
6

Page 7 of 139

ZA050A1-FXINHOUD
HOOFDSTUK BLADZIJDE
1. BIJZONDERHEDEN VAN UW HYUNDAI ..................................................... 1-1
2. HET RIJDEN MET UW HYUNDAI ................................................................ 2-1
3. IN GEVAL VAN PECH ................................................................................. 3-1
4. CORROSIEBESCHERMING EN ONDERHOUD VAN DE CARROSSERIE ............................................................................. 4-1
5. DE SLEUTEL VOOR STORINGVRIJ RIJDEN - Onderhoudsvoorschriften ....................................................................... 5-1
6. EENVOUDIGE ONDERHOUDSWERKZAAMHEDEN .................................. 6-1
7. EMISSIE CONTROLESYSTEMEN .............................................................. 7-1
8. INFORMATIE VOOR DE EIGENAAR ........................................................... 8-1
9. TECHNISCHE GEGEVENS ......................................................................... 9-1
10. INHOUD .................................................................................................... 10-1
10
9
8
7
6
5
1
2
3
4
efholl-0.p65 6/20/2008, 10:33 AM
7

Page 8 of 139

A100A01L-GXT Handleiding voor originele
Hyundai onderdelen
1. Wat zijn originele Hyundai onderdelen? Originele Hyundai onderdelen zijn gelijk aan de onderdelen die door Hyundai Motor Com- pany bij de fabricage van uw auto zijngebruikt. Ze zijn voor ontworpen en getestvoor optimale veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid.
2. Waarom moeten originele onderdelen worden gebruikt? Originele Hyundai onderdelen zijn vervaardigd en gebouwd om te voldoen aan de oorspronkelijke fabriekseisen. Het gebruikvan imitatie-onderdelen, merkloze en gebruikte onderdelen valt niet onder degarantie voor Hyundai automobielen of eenandere garantie. Wanneer door het monterenvan een imitatie-onderdeel, een merkloos ofgebruikt onderdeel schade of een defectaan een origineel Hyundai onderdeelontstaat, valt dit niet onder de garantie van Hyundai Motor Company.
3. Op welke wijze zijn originele Hyundai onderdelen herkenbaar? Controleer of het Hyundai Genuine Parts Logo op de verpakking aanwezig is (zie
hierna). De exportspecificaties zijn alleen in het Engels vermeld. Originele Hyundai onderdelen zijn alleenverkrijgbaar bij geautoriseerde Hyundai dealers.
A100A01LA100A02LA100A04L
A100A03L
efholl-0.p65
6/20/2008, 10:33 AM
8

Page 9 of 139

ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN 5-1
ZF020A1-HX ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN Om van de bedrijfszekerheid van uw Hyundai
verzekerd te zijn moeten regelmatigverschillende onderhoudswerkzaamhedenworden uitgevoerd. Hoewel dezewerkzaamheden door de constructie en detechniek tot een minimum zijn verminderd, blijvenechter enkele werkzaamheden uiterst belangrijk.Laat het onderhoud uitvoeren inovereenstemming met de garantiebepalingendie gelden voor uw nieuwe Hyundai. Raadpleeghet serviceboekje voor meer informatie omtrentde garantie.
ZF020B1-AX ONDERHOUDHet nodige onderhoud voor uw Hyundai kan in
drie groepen worden gesplitst:
o Periodiek onderhoud
o Dagelijks uit te voeren controles
o Eenvoudige onderhoudswerkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren.
ZF020C1-BXPeriodiek onderhoud Dit is het onderhoud zoals inspectiebeurten, afstellingen en het vervangen van onderdelenzoals beschreven in de onderhoudstabellenvanaf bladzijde 5-2.
Deze werkzaamheden moeten worden
uitgevoerd op de voorgeschreven termijnenteneinde de garantie te behouden. Wij adviserenmet nadruk de onderhoudswerkzaamheden doorde getrainde vakmensen van uw Hyundai deal-er te laten uitvoeren.
Hierbij worden originele Hyundai-onderdelen
gebruikt. Andere merken of equivalenteprodukten kunnen worden gebruikt zonderinvloed te hebben op de garantie, maar overtuigu er in een dergelijk geval van dat dezeprodukten gelijkwaardig zijn aan de kwaliteitvan de originele Hyundai-onderdelen.Raadpleeg het serviceboekje voor meerinformatie.
ZF020D1-FX Dagelijkse controles Dit zijn de controles die dagelijks moeten worden
uitgevoerd voordat u met uw Hyundai gaat rijden. Deze controles zijn beschreven opbladzijde 6-3.
ZF020E1-AX Eenvoudige onderhoudswerk- zaamheden Voor deze werkzaamheden is slechts weinig
gereedschap vereist en het kost weinig tijd. Raadpleeg voor meer informatie omtrent ditonderhoud hoofdstuk 6. ZF020F1-AX Enkele tips Bewaar kopieën van de werkorders voor de
onderhoudswerkzaamheden in het dashboardkastje. Aan de hand hiervan bent u instaat te bewijzen dat het voorgeschrevenonderhoud op tijd is verricht. Dit is vooral vanbelang in geval van garantie.
ZF030A2-FX REGELMATIG ONDERHOUD Laat de onderhoudswerkzaamheden op de
voorgeschreven termijnen uitvoeren.
In verband met eventuele garantie-aanspraken
is het aan te bevelen de nota's van het uitgevoerde onderhoud aan de diversecomponenten te bewaren.
Raadpleeg bladzijde 5-4 voor de
onderhoudsvoorschriften die gelden voor zwarebedrijfsomstandigheden.
ZF010A1-AX
5. ONDERHOUDS-
VOOR-SCHRIFTEN
5
efholl-5.p65 6/20/2008, 10:43 AM
1

Page 10 of 139

ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN
5-2 ZF040A1-HX PERIODIEK ONDERHOUDOnderstaande werkzaamheden moeten regelmatig worden uitgevoerd
teneinde van de bedrijfszekerheid van uw wagen verzekerd te zijn. In verband met eventuele garantie-aanspraken moeten de rekeningen van de onderhoudswerkzaamheden worden bewaard.
Het onderhoud afhandkelijk van het kilometrage of de tijd wordt uitgevoerd
afhandkelijk van hetgeen het eerst voorkomt.
F030B04Y-GXT V : Vervangen C : Controleren en reinigen, afstellen, repareren of zonodig vervangen
105 84
V
C C 120
96
V
C
V
C C C V
C
15 12
V
C C 30 24
V
C C C C V
C 45 36
V
C C C V 60 48
V
C
V
C C C C V 75 60
V
C C C 9072
V
C C C
V
C C VV V
NR
12 3 4 5 6 7 8 9 Beschrijving
ONDERHOUD MOTORREGELSYSTEEM MOTOROLIE EN OLIEFILTER (SG of hoger) * AANDRIJFRIEMEN 2.0 DOHC 2.7 V6
BENZINEFILTER (MFI)BENZINELEIDINGEN, BENZINESLANGEN EN AANSLUITINGEN DISTRIBUTIERIEM BENZINEDAMPSLANG EN TANKVULDOP VACU MSLANGEN, CARTERVENTILATIESLANGEN LUCHTFILTERELEMENT BOUGIES BOUGIES (MET PLATINUM BEDEKT)Kilometers x 1000 Maanden
* SF of lager : Elke 10,000 km of 6 maanden : "V"
efholl-5.p65 6/20/2008, 10:43 AM
2

Page:   1-10 11-20 21-30 31-40 41-50 ... 140 next >