PEUGEOT 2008 2014 Bruksanvisningar (in Swedish)
Page 201 of 336
199
8
Kontroller
Kontroll av nivåer
Oljenivå
Denna kontroll görs antingen med hjälp av oljenivåindikeringen på instrumentpanelen eller med den manuella oljemätstickan.
Oljebyte
Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta detta ska göras. För att bibehålla motorns och avgasreningens tillförlitlighet är det strängt förbjudet att använda tillsatsämnen i motoroljan.
Oljekvalitet
Den valda motoroljan måste motsvara bilens motor och uppfylla tillverkarens krav.
Bromsvätskenivån måste ligga i närheten av MA X-strecket. I annat fall bör du kontrollera bromsbeläggens slitage.
Bromsvätskenivå
Byte av bromsvätska
Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta detta ska göras.
Bromsvätskekvalitet
Bromsvätskan måste motsvara tillverkarens rekommendationer.
Vid ingrepp under motorhuven bör du vara försiktig eftersom vissa delar av motorn kan vara ytterst varma (risk för brännskada) och kylfläkten kan starta när som helst (även med tändningen frånslagen).
Kontrollera regelbundet dessa nivåer, så att de stämmer med anvisningarna i garanti- och servicehäftet. Fyll på vid behov om inget annat anges. Om någon nivå har sjunkit märkbart bör du låta motsvarande system kontrolleras av en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Det är normalt att fylla på olja mellan två servicetillfällen (eller oljebyten). PEUGEOT rekommenderar en kontroll och vid behov påfyllning efter var 5 000:e km.
Indikeringen på instrumentpanelen när tändningen slås till, är ogiltig under 30 minuter efter påfyllning av olja.
Den görs med bilen stående på ett plant underlag med kall motor som varit avstängd i mer än 30 minuter.
Page 202 of 336
200
Kontroller
Kylar vätskenivå
Kylarvätskenivån måste ligga i närheten av MA X-strecket, utan att överskrida det.
Eftersom kylsystemet är under tryck bör du vänta minst en timme efter att motorn stängts av innan du utför ingreppet. Skruva alltid loss locket två varv och låt trycket sjunka, för att undvika risker för brännskador. Då trycket har fallit kan du ta av locket och fylla på.
Byte av kylarvätska
Denna kylarvätska behöver inte bytas ut.
Kylar vätskekvalitet
Kylarvätskan måste motsvara tillverkarens rekommendationer.
Spolarvätskans kvalitet
För optimal rengöringseffekt och för att undvika isbildning, får påfyllning eller byte av vätska inte göras med enbart vatten. Vintertid rekommenderas att du använder en spolarvätska med frostskyddsmedel.
Spolarvätskenivå
Fyll på vätska så fort det behövs.
Då motorn är varm regleras kylarvätskans temperatur av kylfläkten.
Kylfläkten kan sättas igång efter att motorn stängts av. Var försiktig så att inga föremål eller kläder fastnar i fläktbladen.
Page 203 of 336
201
8
Kontroller
Låt aldrig spillolja eller andra vätskor vara i långvarig kontakt med huden. Flertalet av dessa oljor och vätskor är skadliga för hälsan och kan även vara mycket frätande.
Häll aldrig ut spillolja eller broms-, kopplings- eller kylarvätska i avlopp eller på marken. Töm spillolja i särskilda behållare. Rådfråga en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Spillolja m.m.
Påfyllning
Påfyllningen av tillsatsmedel måste utföras snarast möjligt på en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Nivå för tillsatsmedel
(dieselmotor med
partikelfilter)
Då det saknas tillsatsmedel indikeras det genom att servicelampan tänds, åtföljd av en ljudsignal och ett meddelande på skärmen (om det finns en display).
Page 204 of 336
202
Kontroller
Kontroller
12 V-batteri
Batteriet är underhållsfritt. Däremot bör du kontrollera att kabelskorna är rena och väl åtdragna, speciellt under sommar och vinter.
Om bilen är försedd med den här dekalen (i synnerhet i bilar med Stop & Start) har bilen ett 12-volts blybatteri med särskilda egenskaper och specifikationer. Byte eller urkoppling ska uteslutande göras på en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Partikelfilter (diesel)
När partikelfiltret börjar sättas igen indikeras det genom att denna kontrollampa tänds med fast sken, åtföljt av ett varningsmeddelande på skärmen (om det finns en display). För att regenerera filtret rekommenderar vi att du så fort som möjligt kör i en hastighet av minst 60 km/tim tills lampan släcks, när trafikläget tillåter detta. Om lampan fortsätter att lysa finns det inte tillräckligt med tillsatsmedel, se avsnittet "Tillsatsnivå".
I en ny bil kan det "lukta bränt" de första gångerna som partikelfiltret regenereras, vilket är helt normalt. Efter en längre tids användning av bilen i mycket låg hastighet eller på tomgång kan du undantagsvis märka utsläpp av vattenånga i avgasen vid gaspådrag. Dessa har ingen inverkan på bilens uppförande eller på miljön.
Om inget annat anges ska dessa punkter kontrolleras i enlighet med garanti- och servicehäftet och beroende på vilken motor som sitter i din bil. Du kan också låta en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad utföra kontrollerna.
Luftfilter och kupéfilter
Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta dessa delar ska bytas.
Oljefilter
Byt ut oljefiltret vid varje oljebyte i motorn. Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta denna del ska bytas.
Vid ingrepp på batteriet bör du läsa under rubriken "12 V-batteri", där det finns råd om försiktighetsåtgärder som bör vidtas innan batteriet kopplas ur och efter återanslutning.
Beroende på omgivningen (dammig luft...) och på hur bilen används (stadskörning...), kan det vara nödvändigt att byta filtren dubbelt så ofta . Är kupéfiltret nedsmutsat kan det försämra luftkonditioneringens prestanda och luftkvaliteten kan försämras.
Page 205 of 336
203
8
Kontroller
Manuell växellåda
Växellådan kräver inget underhåll (inga oljebyten). Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta nivåkontrollen ska göras.
Elstyrd växellåda
Växellådan kräver inget underhåll (inga oljebyten). Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta denna komponent ska kontrolleras.
Automatlåda
Växellådan kräver inget underhåll (inga oljebyten). Läs i garanti- och servicehäftet för att få information om hur ofta denna komponent ska kontrolleras.
Bromsarnas slitage beror på körstilen, i synnerhet då det gäller bilar som används i stadskörning, på korta sträckor. Det kan vara nödvändigt att kontrollera bromsarnas skick, även mellan två servicebesök.
Bromsklotsar
För att få information om hur bromsskivornas slitage kontrolleras kan du kontakta en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad.
Bromsskivornas slitage
Parkeringsbroms
Om parkeringsbromsens rörelse blir för lång eller om en försämrad bromsverkan konstateras, måste en justering göras även mellan två servicebesök.
Använd endast produkter som rekommenderas av PEUGEOT eller produkter med likvärdig kvalitet och likvärdiga egenskaper. För att optimera funktionen i så viktiga komponenter som bromssystemet, rekommenderar PEUGEOT specifika produkter. Vintertid, när du har tvättat bilen eller när det är fuktigt ute, kan is bildas på bromsskivor och bromsklossar: bromsverkan kan försämras. Bromsa kort upprepade gånger för att torka och ta bort is på bromsarna.
Låt en PEUGEOT-verkstad eller en annan kvalificerad verkstad kontrollera systemet. Om inget läckage förekommer i kretsen, anger en sänkning av bromsvätskenivån att bromsklotsarna är slitna.
Page 206 of 336
204
Tekniska data
Motorer och växellådor, bensinmotorer
* Den maximala effekten motsvarar det godkända värdet vid provbänk, enligt villkor som fastställts av europeiska bestämmelserna (direktiv 1999/99/EG).
Motorer1,2 l VTi 82 hk1,6 l VTi 120 hk
Växellådor Manuell (5 växellägen) Elstyrd (5 växellägen) Manuell (5 växellägen) Automatisk (4 växellägen)
Cylindervolym (cm3) 1 199 1 598
Cylinderdiameter x slaglängd (mm) 75 x 90,5 77 x 85,8
Max. effekt: EEG -norm (kW) * 60 88
Max. varvtal (v/min) 5 750 6 000
Max. vridmoment: EEG -norm (Nm) 118 160
Varvtal vid max. vridmoment (v/min) 2 750 4 250
Bränsle Blyfritt Blyfritt
Katalysator Ja Ja
Oljevolym (i liter)
Motor (med byte av filterinsats) 3,2 4,25
Page 207 of 336
9
205
Tekniska data
* Vikten i körklart skick motsvarar tjänstevikten + förare (75 kg). ** Vikten på en bromsad släpvagn kan inom ramen för tågvikten ökas i den mån som den maximala totalvikten för dragfordonet samtidigt minskas. Observera att dragfordon med liten last kan få sämre väghållning vid bogsering.
De värden som ges för tågvikt och släpvagnsvikter gäller för en höjd på högst 1000 meter. Släpvagnsvikten ska minskas stegvis med 10% för varje
extra 1000 meter. Maxhastighet för dragfordon är 100 km/tim (80 km/tim enligt svensk lag). Höga utetemperaturer kan medföra att bilens prestanda sänks, för att skydda motorn. Då utetemperaturen är högre än 37 °C skall släpvikten begränsas.
Vikter och släpvagnsvikter (i kg) bensinbilar
Motorer1,2 l VTi 82 hk1,6 l VTi 120 hk
Växellådor Manuell (5 växellägen) Elstyrd (5 växellägen) Manuell (5 växellägen) Automatisk (4 växlar)
- Tjänstevikt 1 045 1 055 1 080 1 140
- Vikt i körklart skick * 1 120 1 130 1 155 1 215
- Max tillåten totalvikt 1 582 1 593 1 644 1 666
- Max tillåten tågvikt i lutning 12% 2 362 2 043 2 614 2 616
- Bromsad släpvagnsvikt (inom ramen för tågvikten) i lutning 10% eller 12% 780 450 970 950
- Bromsad släpvagnsvikt ** (med viktöver föring inom ramen för tågvikten) 1 105 775 1 295 1 275
- Obromsad släpvagnsvikt 560 450 570 600
- Max kultryck 31 25 39 38
Page 208 of 336
206
Tekniska data
* Den maximala effekten motsvarar det godkända värdet vid provbänk, enligt de villkor som fastställts av de europeiska bestämmelserna (direktiv 1999/99/EG).
Motorer och växellådor, dieselmotorer
Motorer1,4 l HDi 68 hk1,6 l e- HDi 92 hk
Växellådor Manuell (5 växellägen) Manuell (5 växellägen)
Cylindervolym (cm3) 1 398 1 560
Cylinderdiameter x slaglängd (mm) 73,7 x 82 75 x 88,3
Max. effekt: EEG -norm (kW) * 50 68
Max. varvtal (v/min) 4 000 4 000
Max. vridmoment: EEG -norm (Nm) 160 230
Varvtal vid max. vridmoment (v/min) 1 750 1 750
Bränsle Diesel Diesel
Katalysator Ja Ja
Partikelfilter Ja Ja
Oljevolym (i liter)
Motor (med byte av filterinsats) 3,75 3,75
Page 209 of 336
9
207
Tekniska data
Motorer1,6 l e- HDi 92 hk1,6 l e- HDi 115 h k
Växellådor Elstyrd (6 växellägen) Manuell (6 växellägen)
Cylindervolym (cm 3 ) 1 560 1 560
Cylinderdiameter x slaglängd (mm) 75 x 88,3 75 x 88,3
Max. effekt: EEG -norm (kW) * 68 84
Max. varvtal (v/min) 4 000 3 600
Max. vridmoment: EEG -norm (Nm) 230 270
Varvtal vid max. vridmoment (v/min) 1 750 1 750
Bränsle Diesel Diesel
Katalysator Ja Ja
Partikelfilter Ja Ja
Oljevolym (i liter)
Motor (med byte av filterinsats) - 3,75
* Den maximala effekten motsvarar det godkända värdet vid provbänk, enligt de villkor som fastställts av de europeiska bestämmelserna (direktiv 1999/99/EG).
Motorer och växellådor, dieselmotorer
Page 210 of 336
208
Tekniska data
* Vikten i körklart skick motsvarar tjänstevikten + förare (75 kg). ** Vikten på en bromsad släpvagn kan inom ramen för tågvikten ökas om totalvikten för dragfordonet samtidigt minskas. Observera att dragfordon med liten last kan få sämre väghållning vid bogsering.
Vikter och släpvagnsvikter (i kg) diesel
Motorer1,4 l HDi 68 hk
Växellådor Manuell (5 växellägen)
- Tjänstevikt 1 090
- Vikt i körklart skick * 1 165
- Max tillåtna totalvikt 1 622
- Max tillåtna tågvikt i lutning 12% 1 972
- Bromsad släpvagnsvikt (inom ramen för tågvikten) med 10% eller 12% lutning 350
- Bromsad släpvagnsvikt ** (med viktöver föring inom ramen för tågvikten) 675
- Obromsad släpvagnsvikt 350
- Max kultryck 25
De värden som anges för totalvikt, tågvikt och släpvagnsvikt gäller för en höjd på högst 1000 meter. Släpvagnsvikten ska minskas med 10% per 1000 meter. Maxhastighet för dragfordon är 100 km/tim (80 km/tim enligt svensk lag). Höga yttertemperaturer kan medföra att fordonets prestanda sänks, för att skydda motorn. Då yttertemperaturen överstiger 37 °C ska släpvagnsvikten begränsas.