stop start Hyundai Coupe 2006 Instruktionsbog (in Danish)
[x] Cancel search | Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2006, Model line: Coupe, Model: Hyundai Coupe 2006Pages: 208, PDF Size: 7.9 MB
Page 52 of 208

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
41INDIKATOR OG ADVARSELSLYS
SB210G1-FC Blinklyskontrollampe
Den blinkende grønne pil på instrumentpanelet viser, hvilkenkørselsretning blinklyset angiver. Hvis pilen tænder, men ikke blinker, blinker hurtigere end normalt eller slet ikkeblinker, betyder det, at der er en fejl ved blinklyset. Kontakt forhandleren om en reparation.
!
B260P02Y-ACT ABS-Advarselslampe (Hvis monteret)
Når nøglen drejes til "ON", tænder ABS-lampen og slukker igen efter nogle få sekunder.Hvis ABS-lampen ikke slukker, eller den tænder under kørslen, eller den ikke tænder, når tændingsnøglendrejes til "ON", betyder det, at der kan være et problem med ABS. Sker dette, skal De snarest muligt fåbilen kontrolleret hos Deres Hyundai forhandler. Det normale bremsesystem vil stadig fungere, men uden at væreblokeringsfrit. ADVARSEL:
Hvis advarselslamperne for ABS SRI og parkeringsbremse / bremsevæskeniveau forblivertændt i "ON"-stilling eller tændes under kørsel, indikerer dette, at der kan være problemer med E.B.D.(elektronisk bremsekraftfordeling). Undgå pludselige opbremsninger og få hurtigst muligt bilenkontrolleret på Hyundai-værkstedet, hvis dette sker.
SB210J1-FC Knotrollampe for fjernlys
Fjernlysets kontrollampe tænder, når forlygteme skiftes til fjemlys elleroverhalingsblinket er i brug. SB210K1-FC
Olietrykslampe
FORSIGTIG:
Hvis olietrykslampen ikke slukker, når motoren er i gang, kan det give alvorlige motorskader. Olietrykslampen tænder altid, nårolietrykket er for lavt. Normalt skal den tænde, når tændingen sættes til, og slukke, når motoren startes.Hvis olietrykslampen fortsætter med at lyse, efter at motoren er gået i gang kan der være et alvorligt svigt.Hvis dette sker, skal motoren stoppes, så snart det er forsvarligt, og oliestanden kontrolleres. Hvisoliestanden er lav, skal der fyldes olie på til det korrekte niveau, og motoren startes igen.!
Forbliver lampen tændt, mens motoren er i gang, skal motoren straksstoppes. I alle tilfælde, hvor olielampen forbliver tændt, når motoren er i gang, bør De lademotoren efterse af en Hyundai forhandler, inden De igen kører i bilen.
Page 53 of 208

1DERES HYUNDAIS EGENSKABER
42
!
SB210L2-FC
Advarselslampe for håndbremse/bremsev-æskestand Hvis håndbremsen ikke er trukket, skal advarselslampen tænde, nårtændingsnøglen drejes til stilling "ON" eller "START", og så slukke, når motoren går i gang. Tænder lampenpå noget andet tidspunkt, skal De nedsætte hastigheden og standse bilen på et sikkert sted.Bremseadvarselslampen angiver, at bremsevæskestanden i hoved
-
cylinderen er for lav, og at der skal påfyldes bremsevæske med specifikation DOT 3 eller DOT 4. Når væsken er påfyldt, og der ikke findesandre problemer, skal bilens straks forsigtigt køres til eftersyn hos en Hyundai forhandler. Hvis der eryderligere problemer, må der slet ikke køres med bilen, men den bugseres til en forhandler.Bilen er udstyret med et diagonalt 2- kreds bremsesystem. Det betyder, at De stadig kan bremse på to hjul, selvom en af kredsene skulle svigte. Hvis det kun er den ene kreds, der virker, skal der bruges en større pedalvandringog et større pedaltryk til at standse bilen. Bilen standser heller ikke på en lige så kort distance, hvis det kun erhalvdelen af bremsesystemet, der virker.
ADVARSEL:
Har de mistanke om problemer med bremserne, bør De snarest muligt lade bremserne efterse af en Hyundai forhandler. Det er farligt atkøre med bilen, hvis der er problemer med enten bremsernes elektriske system eller bremserneshydrauliske system, og det kan medføre alvorlige kvæstelser eller død.
Advarselslampens funktion Advarselslampen for håndbremse/ bremsevæskestand skal tænde, hvis håndbremsen er trukket, ogtændingsnøglen drejet til stilling "ON" eller "START". Når motoren er i gang, skal lampen slukke, når håndbremsenslækkes. Svigter bremserne under kørslen, skalDe skifte til et lavere gear for at opnå enstørre motorbremsning og standse bilen, så snart det kan gøres sikkert.
SB210M1-FC
Ladekontrollampe
Ladekontrollampe skal tænde, når tændingen sættes til, den skal herefterslukke, når motoren går. Bliver lampen ved med at lyse, mens motoren går, er der en fejl i ladesystemet. Hvis lampen tænder under kørslen, stands, stop motorenog se efter i motorrummet, Kontroller først om kileremmen er på plads. Er den det, kontrolleres remmensstamhed. Lad herefter Deres Hyundai forhandler kontrollere systemet.
Page 79 of 208

1DERES HYUNDAIS EGENSKABER
68
! ADVARSEL:
o Brændstofdampe er farlige. Stop altid motoren inden optankningen, og lad ikke gnister, tændte cigaretter eller åben ild komme i nærheden af påfyldningsområdet. Skal De udskifte tankdækslet, anbefales det, at De bruger et originalt Hyundai dæksel til udskiftningsdel. Åbnes dækslet i varmt vejr, kan der måske høres en svag hvislen. Dette er normalt og ikke grund til bekymring. Drej langsomt på dækslet, når De åbner det. o Brug ikke mobiltelefoner indenfor
en tankstations område. Denelektriske strøm eller elektroniske støj fra mobiltelefoner kan antænde brændstofdampe og forårsage en ildebrand.
o Ved brændstofpåfyldning skal motoren altid være slukket. Gnister fra elektrisk udstyr i motoren kan antænde brændstofdampe og forårsage ildebrand. Efter brændstofpåfyldning skal man sikre sig, at brændstofdækslet er lukket sikkert, før man starter motoren.
o Undgå rygning og brug af åben ild
på tankstationens område. Brændstoffer er brændbare.
OGK046014
o Brændstoffer er let antændelige/eksplosive væsker. Ved påfyldning, skal man nøje følge nedenstående retningslinjer:
o Før man rører ved brændstofpåfyldningsmundstykket eller brændstofdækslet skal man røre ved metaldele langt fra påfyldningsmundstykket for at aflade statisk elektricitet.
o Gå ikke ind i bilen igen under påfyldningen. Foretag Dem ikke noget, der kan medføre statisk elektricitet. En gnist pga.statisk elektricitet kan antænde brændstofdampe og resultere i en eksplosion.
o Ved brug af en bærbar brændstofbeholder skal man anbringe beholderen på jorden under påfyldning. Statisk elektricitet fra beholderen kan antænde brændstofdampe og forårsage ildebrand. Når man påbegynder påfyldning, skal man fortsætte med at røre ved påfyldningsmundstykket, indtil påfyldningen er færdig.
Page 88 of 208

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
77OPVARMNING OG AFKØLING
B670A01GK-GCT DREJEKONTAKT-TYPEN
1. Temperaturregulering.
2. Regulering af luftindtag.
3. Regulering af luftstrommen.
4. Aircondition-Kontakt.
5. Bæserregulering.
6. Kontakt till bagrudeafrimning. SB720A1-FC Blæserregulering Bruges til at starte og stoppe blæseren og indstille blæserhastigheden. Blæserhastigheden og dermed denluftmængde, som systemet leverer, kan styres manuelt ved at stille reguleringen mellem stillingerne "1" og "4".
SB720D1-FC Temperaturregulering Bruges til at tænde og slukke for varmen og til at vælge den ønskede varmegrad.
Kold
OGK046038L OGK046045
OGK046043
Varm
Page 114 of 208

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
4
"ON" Når nøglen er i stillingen "ON", er tændingen sat til, og alt tilbehør kantændes. Hvis motoren ikke er i gang, bør De ikke lade nøglen ikke stå i denne stilling. Dette vil aflade batterietog kan også beskadige tændingssystemet. BEMÆRK: Se yderligere oplysninger om starten under "SÅDAN STARTES MOTOREN". "ACC" Når nøglen står på "ACC", kan De bruge noget af det elektriske udstyr(radio, etc.). "LOCK" I denne stilling kan nøglen sættes i og tages ud. Som beskyttelses imod tyveri låsesrattet når nøglen tages ud. SC090D1-FC Sådan tages tændingsnøglen ud
1. Drej tændingsnøglen til "ACC".
2. Tryk tændingsnøglen ind og drej
den samtidig mod uret fra "ACC" til"LOCK".
3. Nøglen kan tages ud i stillingen "LOCK".LOCK
C070C01E
ACC
ON
START
!
C040A02A-ACTNØGLESTILLINGER
ADVARSEL:
Motoren må ikke stoppes og nøglen må ikke tages ud af tændingslåsenmens bilen er i bevægelse. Rattet låses, når nøglen tages ud. "START" I denne stilling startes motoren. Den vil starte indtil De slipper nøglen. BEMÆRK: Hold ikke nøglen på start i mere end 15 sekunder. LOCK
C040A01E
ACC
ON
START BEMÆRK: Hvis det er svært at dreje nøglen til START-position, drejes rattet mod højre og venstre for at løsnespændingen, hvorefter nøglen drejes igen.
Page 120 of 208

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
10
!
OC110B1-AC De enkelte stillingers funktion er følgende:
o P (parkering): Bruges til at holde bilen på plads ved parkering eller mens motoren startes. Når bilen parkeres, skal håndbremsentrækkes og gearvælgeren flyttes til stillingen "P".
FORSIGTIG:
Flyt aldrig gearvælgeren til stillingen "P" før bilen holder helt stille. Overholdes dette ikke, vil gearkassen blive alvorligt beskadiget. o R (bakgear): Bruges når De skal bakke med bilen. Sørg for at bilen holder helt stille, inden der skiftes til stillingen "R".
o N (frigear): Bruges, når motoren startes eller stoppes, med håndbremsen trukket. Idenne stilling er udgangsakslen helt adskilt fra motoren.
o D (drive): Bruges til normal kørsel. Gearkassen skifter automatisk mellem fire gear, så der opnås den bedste økonomi og kraft.
C090F02GK-GCT Sportsfunktion Sportsfunktionen vælges ved at skubbe gearvælgeren fra "D" positionen over i den manuelle funktion. Dette kan skebåde når bilen står stille eller er i fart. Skub blot gearvælgeren over i automatgear funktionen for at gå tilbagetil "D" funktionen (automatisk gearskifte ved kørsel fremad). Når sportsfunktionen er valgt, er detganske enkelt at foretage hurtige gearskift ved at bevæge gearvælgeren frem og tilbage. I modsætning tilmanuelt gearskifte er det med sportsfunktionen muligt at skifte gear, samtidig med at speederen betjenes.
HGK3027
Page 125 of 208

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
15
C310D01JM-ACT Kontrol- og advarselslamper Kontrollamperne skal lyse, når tændingsnøglen drejes til ON eller START, men skal gå ud efter tre sekunder.Hvis kontrollamperne ikke lyser, eller ESP eller ESP-OFF-kontrollampen ikke slukkes efter 3 sekunder, skal bilentjekkes hos en autoriseret forhandler. Skulle der opstå noget usædvanligt i systemet under kørslen, vil ESP-OFF-kontrollampen lyse som en advarsel. Hvis ESP-OFF-kontrollampen lyser, skal De køre ind til siden og stoppe motoren. Derpå startes motoren igen for atkontrollere, om ESP-OFF- kontrollampen går ud. Hvis kontrollampen forbliver tændt selvnår motoren er blevet startet, skal De få Deres bil kontrolleret af en autoriseret Hyundai-forhandler.
!
SC140A1-FC GODE BREMSEVANER
ADVARSEL:
Der bør ikke anbringes noget oven på bagageafdækningen bag bagsædet. Hvis der sker en ulykkeeller et pludseligt stop, kan sådanne genstande flyve frem og beskadige bilen eller kvæste personerne ibilen.
o Når De har været parkeret, skal De inden kørslens start sikre Dem, at håndbremsen ikke er trukket og athåndbremse-advarselslampen er slukket.
o Når De kører gennem vand eller
vasker Deres bil, kan det ske, atbremserne bliver våde. Våde bremser kan være farlige, da bilenikke kan standses så hurtigt som normalt, og den kan også trække til den ene side ved opbremsning.Bremserne tørres ved at træde bremsepedalen lidt ned under kørslen, indtil bremserne fungerernormalt. Hvis bremserne ikke fungerer normalt efter endt tørring, stop bilen, når det er sikkert og tilkald en autoriseret Hyundaiforhandler.
o Kør ikke ned ad bakker i friløb med
bilen ude af gear. Det kan væremeget farligt. Hold altid bilen i gear, brug bremserne til at sætte farten ned, og skift så til et lavere gear, såmotorbremsningen hjælper til at holde en sikker hastighed.
o Kør ikke på bremserne. Det kan
være farligt at lade foden hvile påbremsepedalen under kørslen, fordi bremserne kan blive overophededeog svigte. Det forøger også slitagen på bremsernes komponenter.
o Hvis et dæk punkterer under kørslen,
skal De bremse forsigtigt op og køreligeud, mens farten nedsættes. Når De kører langsomt nok til, at det ersikkert, skal De køre væk fra vejen og standse et sikkert sted.
o Har bilen automatgear, må De ikke
lade den krybe fremad. Det undgåsved at holde bremsepedalen trådt ned, mens bilen holder stille.
o Vær forsigtig, når De parkerer på en bakke. Træk håndbremsen og sætgearvælgeren i "P" (automatgear)eller gearstangen i første gear eller bakgear (manuelt gear).
Page 127 of 208

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
17
o Hold bilen ren. De opnår den længste levetid for bilen ved at holde den ren og fri for korroderende materialer. Det er specielt vigtigt, at mudder, is, etc. ikke får lov at samle sig undervognen. Denne ekstra vægt kan give et større benzinforbrug og det kan også bidrage til korrosion.
o Kør med mindst muligt bagage og medbring ikke noget unødvendigt.Vægt er en god benzinøkonomisfjende.
o Lad ikke motoren gå i tomgang
længere end nødvendigt. Hvis Deventer (ikke i trafikken), skal stoppe motoren og først starte den igen, når De er klar til at køre.
o Husk at længere tids opvarmning ikke er nødvendig. Så snart motorengår jævnt, kan De sætte i gang. Imeget koldt vejr bør De dog give motoren en lidt længere opvarmningstid. o Lad ikke motoren sejtrække og speed
den ikke for højt op. Sejtrække vilsige at køre for langsomt i et for højt gear, hvilket vil få motoren til at banke. Sker dette, skal De skifte tilet lavere gear. Speede motoren op vil sige at køre med motorens omdrejningstal oversikkerhedsgrænsen. Dette kan undgås ved at skifte gear ved de anbefalede hastigheder.
o Brug ikke airconditionen unødvendigt. Airconditionentrækkes af motoren, såbenzinøkonomien bliver dårligere, når De bruger airconditionen.
SC160A1-FC Undgå opbremsning eller gearskift i sving, især, hvis vejen er våd. Ideeltbør sving altid foretages med en let acceleration. Overholder De disse regler, vil dækslitagen holdes på etminimum.JÆVN KØRSEL I SVING
Page 135 of 208

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
25
11. Undgå at starte rykvis, pludselige accelerationer og kraftige opbremsninger.
12.Undgå skarpe sving og hurtige skift
af vognbane.
13.Undgå at træde på bremsepedalen i længere tid eller for ofte, da detkunne bevirke en overophedning afbremserne med nedsat bremseevne til følge.
14.Ved kørsel ned ad bakke skal man skifte til et lavere gear og brugemotoren som bremse. Ved kørsel op ad en lang bakke skal man skiftened i et lavere gear og sætte farten ned for at undgå, at motoren overbelastes og/eller overophedes.
15.Hvis man skal standse under kørsel op ad bakke, må man ikke holdebilen ved hjælp af motoren, hvilketkunne overophede automatgearet. Brug i stedet håndeller fodbremse.
BEMÆRK: Ved kørsel med anhænger skal man kontrollere olien på gearkassen oftere. FORSIGTIG:
Ved overophedning under kørsel med trailer/anhænger (nålen står tæt påden røde zone) kan følgende tiltag reducere eller fjerne problemet.
1. Sluk for airconditioneringen.
2. Sæt farten ned.
3. Brug et lavere gear op ad bakke.
4. Ved kørsel med hyppige stop kan man sætte bilen i frigear ogspeede motoren op.
!
Når man overhales af et stort køretøj skal man holde en konstant fart ogstyre ligeud. Ved for meget vindturbulens sænkes farten for at komme væk fra det andet køretøjspåvirkning.
8. Ved parkering af bil og trailer, især
på en bakke, skal man føige denormale sikkerhedsregler. Drej forhjulene ind mod kantstenen, træk hårdt i håndbremsen, og sæt geareti 1. gear eller bakgear (manuel) eller i parkering (aut. gear). Sæt bremseklodser ved hvert aftrailerens hjul.
9. Hvis traileren eller anhængeren har
elektriske bremser, skal man ladebil og anhæger køre fremad og så aktivere håndbremsen for at sikre, at trailerens bremser virker. Dervedkan man også samtidig sikre sig, at trailerens elektriske system virker, som det skal.
10.Under kørslen skal man jævnligt kontrollere trailerens lys ogbremser, samt at læsset erforsvarligt fastgjort.
Page 139 of 208

3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
4
4. Sæt startkablernes klemmer på
nøjagtigt i den rækkefølge, der vises på foregående side. Det vil sige, sæt først en klemme på det afladede batteris positive (+) pol eller kabel.Sæt derefter den anden klemme på det samme kabel på hjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nudet andet kabel og sæt den ene klemme på hjælpebatteriets nega- tive (-) pol eller kabel. Sæt derefterden anden ende af dette kabel på en metaldel på motoren, væk fra batteriet. Forbind ikke kablet meden bevægelig del.
5. Start motoren i den bil med
hjælpebatteriet og lad den gå i noglefå minutter. Dette vil hjælpe til at sikre, at hjælpebatteriet er fuldt opladet. Under starthjælpen skaldenne bils motor køre med ca. 2.000 omdrejninger i minuttet.
6. Fjern forsigtigt startkablerne i modsat rækkefølge af monteringen. SD040A1-FC Hvis termometeret viser overophedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører en tydelig knalden eller banken, er motorensandsynligvis for varm. Sker dette, skal De gøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så
snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i "P" (automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) og trække håndbremsen. Er airconditionentændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen,
eller kommer de damp ud undermotorhjelmen, skal De stoppe motoren. Luk ikke motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæskeud, eller der ikke kommer mere damp. Hvis det ikke kan ses, at der løber kølevæske ud, eller at detdamper, skal De lade motoren gå og kontrollere, at kølerventilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører,skal De stoppe motoren.
HVIS MOTOREN OVEROPHEDES
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i nøjagtigt den modsatte rækkefølge som ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev brugt til at dække batterierne, ogkassér dem. Kludene kan væreforurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen. Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blev afladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør De lade Deres Hyundaiforhandler efterse ladesystemet.