stop start Hyundai Elantra 2002 Instruktionsbog (in Danish)
[x] Cancel search | Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2002, Model line: Elantra, Model: Hyundai Elantra 2002Pages: 107, PDF Size: 2.15 MB
Page 86 of 107

3- 2SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden bil, skalDe sørge for, at de to biler ikke rører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i begge biler.
3. Hvis det kan lade sig gøre fjernes alle udluftningshætter fra begge batterierne.Kontroller væskestanden i det afladedebatteri og fyld om nødvendigt efter meddestilleret vand. Dæk derefter åbningerne tilmed klude for at formindske udbredelsen afde farlige gasser og risikoen for eksplosion.
4. Sæt startkablernes klemmer på nøjagtigt i den rækkefølge, der vises på foregåendeside. Det vil sige, sæt først en klemme pådet afladede batteris positive (+) pol ellerkabel. Sæt derefter den anden klemme pådet sam-me kabel på hjælpebatteriets pos-itive (+) pol eller kabel. Brug nu det andetkabel og sæt den ene klemme påhjælpebatteriets nega-tive (-) pol eller kabel.Sæt derefter den anden ende af dette kabelpå en metaldel på motoren, væk fra batteriet.Forbind ikke kablet med en bevægelig del.
5. Start motoren i den bil med hjælpebatteriet og lad den gå i nogle få minutter. Dette vilhjælpe til at sikre, at hjælpebatteriet er fuldtopladet. Under starthjælpen skal denne bilsmotor køre med ca. 2.000 omdrejninger iminuttet.
6. Start Deres motor på den sædvanlige måde. Når motoren er gået i gang, skal de ladestartkablerne sidde på og i nogle minutter
ADVARSEL:
Den gas, der dannes af batteriet ved start
med startkabler, er meget eksplosiv. Hvisdisse instruktioner ikke følges nøjagtigt, kandet betyde alvorlige kvæstelser ellerbeskadigelse af bilen! Hvis De ikke er sikkerpå, hvordan De skal følge dennefremgangsmåde, skal De søge kvalificeretassistance. Bilbatterier indeholder svovlsyre,der er giftig og meget korroderende. Vedstart med startkabler bør De bærebeskyttelsesbriller og passe på ikke at fåsyre på Dem selv, tøjet eller bilen.
o Skulle De ved et uheld få syre på huden eller i øjnene, skal De, hvis der er kommet syre på tøjet, straks tage dette af og skylle stedet med rent vand i mindst 15 minutter.Søg så straks lægehjælp. Hvis De skaltransporteres til en skadestue, skal Defortsætte med at komme vand på det ramteområde med en svamp eller en klud.
o Den gas, der dannes af batteriet ved start med startkabler, er meget eksplosiv. Rygikke og lad ikke gnister eller åben ild kommei nærheden af batteriet.
o Det hjælpende batteri skal være på 12 volt. Er De ikke sikker på dette, må De ikkeforsøge at bruge det til starthjælp.
o Følg nedenstående fremgangsmåde nøjag- tigt ved start med startkabler: lade motoren gå med ca. 2.000 omdrejningeri minuttet.
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i nøjagtigt den modsatte rækkefølge som vedmonteringen. Afmonter først det negativekabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev brugt til at dække batterierne, og kassér dem. Kludenekan være forurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen.
Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blevafladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør Delade Deres Hyundai forhandler efterseladesystemet.
SD040A1-FC HVIS MOTOREN OVEROPHEDES Hvis termometeret viser overophedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører entydelig knalden eller banken, er motorensandsynligvis for varm. Sker dette, skal Degøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i “P” (automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) ogtrække håndbremsen. Er airconditionentændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen, eller kommer de damp ud under motorhjelmen,skal De stoppe motoren. Luk ikke
Page 87 of 107

3- 3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæske ud, eller der ikke kommer meredamp. Hvis det ikke kan ses, at der løberkølevæske ud, eller at det damper, skal Delade motoren gå og kontrollere, at kølerven-tilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører,skal De stoppe motoren.
4. Kontroller om vandpumpens kilerem er væk. Er den ikke væk, kontrolleres det, om den erspændt. Virker det, som om kileremmen eri orden, kontrolleres det, om der lækkerkølevæ-ske fra køleren, slangerne eller un-der bilen (hvis airconditionen har været igang, er det normalt, at der løber koldt vandfra den, når De standser).
ADVARSEL: For at undgå kvæstelser skal De, mens
motoren er i gang, holde hænder, langt hår og klæder væk fra bevægelige dele som fxventilator og kileremme.
5. Er vandpumpens kilerem sprunget, eller løber der kølevæske ud, skal De straks stoppe motoren og kontakte den nærmeste Hyundaiforhandler for at få assistance.
ADVARSEL: Tag ikke kølerdækslet af, mens motoren er
varm. Der kan strømme kølevæske ud oggive alvorlige forbrændinger.
6. Kan De ikke finde årsagen til overophed- ningen, skal De vente, indtil motor- temperaturen igen er normal. Hvis det så viser sig, at der mangler kølervæske, skalDe forsigtigt tage kølerdækslet af og fyldevand på, indtil det står op til midtermærketpå beholderen.
7. Kør forsigtigt videre og vær meget opmærk- som på tegn på overophedning.Overophedes motoren igen, skal De kontakteen Hyundai forhandler for at få assistance.
FORSIGTIG:Er der forsvundet meget kølevæske, tyderdet på en utæthed i kølesystemet, og dettebør snarest muligt kontrolleres hos enHyundai forhandler.
G300A01B-GCT
TØMNING AF BRÆNDSTOFFILTERET FOR VAND (DIESEL MOTOR)
Hvis brændstoffilterets advarselslampe lyser
ved kørsel, er det tegn på, at der har samlet sig 1. Løsn aftapningsskruen, der sidder i bunden
af brændstoffilteret.
2. Fastskru aftapningsskruen igen, når der ikke kan aftappes mere vand.
3. Kontroller, at advarselslampen lyser, når tændingsnøglen drejes hen på “ON”, og at den slukkes, når motoren starter.Kontakt en autoriseret HYUNDAI forhandleri tvivlstilfælde.
ADVARSEL: Husk at tørre alt aftappet vand af brændstoffilteret, da brændstof iblandetvandet kan antændes og derved forårsagebrandfare.
G300A01E
G300B01E
vand i brændstoffilteret. Filteret tømmes som beskrevet nedenfor.
Page 93 of 107

3- 9
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
° OK FOR VOGNE MED AUTOMATISK ELLER MANUEL GEARKASSE
SSA3101A
Sørg for at rattet er frigjort ved at dreje tændingsnøglen til stilling “ACC”. Der skal væreen fører i den bugserede bil til at betjene rat ogbremser. BEMÆRK: Inden bugseringen kontrolleres oliestanden i gearkassen. Hvis den er under mærket“HOT” på målepinden, skal der fyldes efter.Kan De ikke fylde efter, skal der bruges“rulleskøjter”. SD110A1-FC NØDBUGSERING
Er der ingen professionel hjælp at få, kan der
foretages en nødbugsering ved at fastgøre et reb, en kæde eller en strop til krogen underbilens forende. Forsøg ikke at bugsere bilen pådenne måde på en vej uden belægning. Det kangive alvorlige skader på bilen.
Denne metode må heller ikke bruges, hvis
hjulene, transmissionen (inkl. kardanakslen),akslerne, styretøjet eller bremserne erbeskadigede. Inden bugseringen skal De sørgefor, at bilen er sat i frigear og at nøglen er i stilling“ACC” (med motoren stoppet) eller “ON” (medmotoren i gang). Der skal være en fører i denbugserede bil til at styre og bremse.
D080D01E
D120A02A-GCT Hvis du mister dine nøglerOplysninger om nøglen til startspærresystemet findes på s. 1-2.
Page 106 of 107

INDEX
8-2 H Håndtag til ratindstilling ........................................................................ 1-47 Handskerum ......................................................................................... 1-40 Havariblink ............................................................................................ 1-34 Horn ...................................................................................................... 1-47 Hvis motoren overophedes .................................................................... 3-2 Højt monteret stoplys ........................................................................... 1-43 Håndbremse ......................................................................................... 1-42 I Inden motoren startes ............................................................................ 2-2 Indstillelige forsæder .............................................................................. 1-7 Indikator for tågeforlygter ..................................................................... 1-26 Indstilling af instrument belysning ........................................................ 1-35Instrumenthus og kontrollamper ............................................... 1-23 ~ 1-27 Instrumenter og betjeningsgreb ............................................................ 1-22 Interiørlys .............................................................................................. 1-39 J Jævn kørsel i sving
............................................................................... 2-11
K Katalysator ............................................................................................. 5-1 Kilometertæller ...................................................................................... 1-30 Kopholder .................................................................................. 1-36 ~ 1-37 Korrosionsbeskyttelse .................................................................. 4-1 ~ 4-3 Kølevæsketermometer ............................................................................1-28 LLuftfilter ................................................................................................. 1-57 Lygternes brug ..................................................................................... 2-13 Lyskontakt ............................................................................................. 1-32 M Manuelle gear ......................................................................................... 2-4 Motorhjelmsudløser
............................................................................... 1-43
Multiboks ............................................................................................... 1-40 N Nedfældelige bagsæderyglæn ............................................................... 1-8 Nødbugsering ........................................................................................ 3-9 Nødudløsergreb til bagagerumsklap .................................................... 1-45Nøgler - nøgler ................................................................................................... 1-2 - stillinger ................................................................................................ 2-2 O Omdrejningstæller ..................................................................... 1-28 ~ 1-29 Overhalingsblink ................................................................................... 1-32 R Registrering af passager ...................................................................... 1-19 Reservehjul ............................................................................................ 3-4