stop start TOYOTA PROACE VERSO 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE VERSO, Model: TOYOTA PROACE VERSO 2020Pages: 418, PDF Size: 40.08 MB
Page 214 of 418

214
Stop & StartTrecerea motorului în
modul STOP
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, viteza sa trebuie să fie sub 20 km/h (12 mph) sau autovehiculul trebuie să fie oprit (în funcție de motor); indicatorul luminos „ECO” se aprinde pe panoul de instrumente, iar motorul este oprit automat când deplasați schimbătorul în punctul neutru și eliberați pedala de ambreiaj.Pentru confortul dumneavoastră, în timpul manevrelor de parcare, modul STOP nu este activat câteva secunde după decuplarea treptei de marșarier.Sistemul Stop & Start nu afectează funcții ale autovehiculului, precum frânarea, servodirecția...Poate fi obser vat un ușor decalaj între oprirea autovehiculului și oprirea motorului.
Dacă autovehiculul este echipat cu sistemul Stop & Start, un cronometru calculează timpul
petrecut în modul STOP în timpul unei călătorii.Se resetează la fiecare punere a contactului.
Cronometru Stop & Start
Sistemul Stop & Start oprește temporar funcționarea motorului - modul STOP - în cazul opririlor în trafic (la semafor, blocaje de trafic sau altele...). Motorul repornește automat - modul START - imediat ce doriți să plecați de pe loc. Repornirea motorului este rapidă și silențioasă.Per fect pentru traficul urban, sistemul Stop & Start reduce atât consumul de carburant și gazele de eșapament emise, cât și nivelul de zgomot la staționare.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată și este oprit, indicatorul luminos „ECO” se aprinde și motorul este oprit automat când apăsați pedala de frână sau deplasați selectorul în poziția N.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică și se deplasează cu o viteză mai mică de 8 km/h (5 mph), indicatorul luminos „ECO” se aprinde și motorul este oprit automat când apăsați pedala de frână sau deplasați selectorul în poziția N.
(minute / secunde sau ore / minute)
Nu alimentați niciodată cu carburant dacă motorul este în modul STOP; trebuie să luați contactul utilizând
butonul.
Driving
Page 215 of 418

215
Trecerea motorului în
modul START
Modul START este activat automat în anumite condiții (exemple: nivelul de încărcare a bateriei, temperatura motorului, asistență la frânare, setarea sistemului de climatizare) pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului, mai ales când:- deschideți ușa șoferului,- deschideți o ușă laterală culisantă,- decuplați centura de siguranță a șoferului,- viteza autovehiculului depășește 25 km/h (15 mph) sau 3 km/h (2 mph) (în funcție de motor) în cazul unei transmisii manuale,- viteza autovehiculului depășește 3 km/h (2 mph), în cazul unei transmisii automate.
Situații speciale: START este activat automat
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” se aprinde intermitent câteva secunde, apoi se stinge.
Această operațiune este per fect normală.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, indicatorul luminos „ECO” de pe panoul de instrumente se stinge și motorul repornește automat când apăsați pedala de ambreiaj până la capătul cursei.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, indicatorul luminos „ECO” de
pe panoul de instrumente se stinge și motorul repornește automat când:- eliberați pedala de frână cu selectorul deplasat în poziția D sau M,- selectorul este în poziția N cu pedala de frână eliberată și deplasați selectorul în poziția D sau M,- cuplați treapta de marșarier.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică, indicatorul luminos „ECO” de pe panoul de instrumente se stinge și motorul repornește automat când:- eliberați pedala de frână cu selectorul deplasat în poziția A sau M,- selectorul este în poziția N cu pedala de frână eliberată și deplasați selectorul în poziția A sau M,
- cuplați treapta de marșarier.
Situații speciale: modul STOP indisponibil
Modul STOP este dezactivat temporar în anumite condiții (exemple: nivelul de încărcare a bateriei, temperatura motorului, asistență la frânare, temperatură exterioară) pentru a asigura funcționarea corectă a sistemului, mai ales când:- autovehiculul se află pe o suprafață cu grad mare de înclinare (pantă sau rampă),- ușa șoferului este deschisă,- o ușă laterală culisantă este deschisă,- centura de siguranță a șoferului nu este fixată,- autovehiculul nu s-a deplasat cu o viteză mai mare de 10 km/h (6 mph) de la ultima pornire a motorului de către șofer,- este acționată frâna de parcare electrică,- funcționarea motorului este necesară pentru menținerea unei temperaturi confortabile în compartimentul pentru pasageri,- este activată dezaburirea.
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” se aprinde intermitent câteva secunde, apoi se stinge.
Această operațiune este per fect normală.
6
Conducere
Page 216 of 418

216
Activare / Dezactivare
Cu sistemul audio
F Apăsați butonul, indicatorul luminos se aprinde și sistemul este dezactivat.
F Apăsați butonul, indicatorul luminos se stinge și sistemul este activat.
Pentru dezactivarea sistemului:
Cu ecranul tactil
Sistemul este reactivat automat de fiecare dată când șoferul pornește motorul.
Dacă sistemul este dezactivat în modul STOP, motorul repornește imediat.
Deschiderea capoteiÎnainte de a efectua orice operație sub capotă, dezactivați sistemul Stop & Start pentru a evita riscul de rănire în urma activării automate a modului S TA R T.
Conducerea pe drumuri inundate
Înainte de a conduce pe un drum inundat, vă recomandăm cu tărie să dezactivați sistemul Stop & Start.Pentru mai multe informații privind
Recomandări privind conducerea, în special pe drumuri inundate, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pentru activarea sistemului:
Activarea sau dezactivarea se realizează prin meniul de configurare a vehiculului.
D
Page 217 of 418

217
Defect de funcționare
În funcție de echiparea autovehiculului:În cazul unei defecțiuni a sistemului, această
Verificați-l la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Toate lămpile de avertizare de pe panoul de instrumente se aprind.În funcție de versiune, poate fi afișat și un mesaj prin care vi se solicită deplasarea selectorului în poziția N și apăsarea pedalei de frână.Cu autovehiculul oprit, luați contactul și porniți din nou motorul.
Sistemul Stop & Start are nevoie de o baterie de 12 V cu specificații și tehnologii speciale.
buton se aprinde intermitent și este afișat un mesaj însoțit de un semnal sonor.
lampă de avertizare se aprinde pe panoul de instrumente.Lampa de avertizare din acest Toate lucrările asupra acestui tip de baterie trebuie efectuate de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat
corespunzător.Pentru mai multe informații despre Bateria de 12 V, consultați secțiunea corespunzătoare.
6
Conducere
Page 261 of 418

261
Rezervor de carburant
Deschidere
Dacă vehiculul dispune de Stop & Start, nu realimentați niciodată cu motorul în modul STOP; dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, trebuie să decuplați contactul cu ajutorul cheii sau a butonului START/S T O P.
- Trebuie să opriți motorul.- Dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, descuiați-l.- Deschideți capacul rezer vorului de carburant.
Realimentare
Pentru a fi înregistrată de indicatorul de nivel al carburantului, este necesară adăugarea unei cantități de cel puțin 8 litri.La deschiderea bușonului rezer vorului de carburant poate pătrunde aer în interior. Acest vid este per fect normal și rezultă din etanșarea
sistemului de alimentare cu carburant.F Îndepărtați bușonul rezer vorului de carburant și amplasați-l pe suportul de pe capacul rezer vorului de carburant.F Introduceți pistolul pompei și apăsați complet (apăsând clapeta metalică anti-retur A).F Umpleți rezer vorul. Nu continuați după a treia oprire a pistolului, deoarece acest lucru poate cauza defecțiuni.F Repoziționați bușonul rezer vorului de carburant, rotind spre dreapta.F Apăsați capacul rezer vorului de carburant pentru a-l închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
F Selectați pompa de alimentare cu carburantul adecvat pentru motorul autovehiculului (atenționare pe o etichetă fixată pe partea interioară a capacului
Capacitatea rezer vorului: aproximativ 69 de litri.
rezer vorului de carburant).F Dacă autovehiculul este prevăzut cu o cheie convențională, introduceți cheia în bușon și rotiți spre stânga.
7
Informații practice
Page 271 of 418

271
CapotăDeschidere
Închidere
F Scoateți tija din fanta de susținere.F Fixați tija înapoi în locașul său.F Coborâți capota și eliberați-o.F Apăsați capota pentru a verifica dacă este închisă corect.
F Desprindeți tija pentru capotă din locaș și poziționați-o în fanta de susținere pentru a menține capota deschisă.
Nu deschideți capota în condiții de vânt puternic.Dacă motorul este fierbinte, manevrați cu grijă elementul de siguranță exterior și tija (risc de arsuri).Pentru a evita deteriorarea unităților electrice, este strict interzisă utilizarea unui dispozitiv de spălare la înaltă presiune sub capotă.
Ventilatorul de răcire poate porni după oprirea motorului: aveți grijă cu obiectele sau îmbrăcămintea care pot fi prinse de lamele ventilatorului.
F Ridicați elementul de siguranță și apoi ridicați capota.
F Deschideți ușa.
F Trageți spre dumneavoastră maneta de eliberare amplasată în partea de jos a deschiderii ușii.
Înainte de a efectua orice operație sub capotă, dezactivați sistemul Stop & Start pentru a evita orice risc de rănire în urma activării automate a modului S TA R T.
7
Informații practice
Page 276 of 418

276
Verificări
Bateria de 12 V
Bateria nu necesită nicio lucrare de întreținere.Cu toate acestea, verificați cu regularitate dacă bornele sunt strânse corect (la versiunile care nu
Consultați programul de ser vice stabilit de producător pentru detalii privind inter valele de înlocuire a acestor componente.
Filtrul de aer și filtrul de habitaclu
Înlocuiți filtrul de ulei de fiecare dată când este schimbat uleiul de motor.Consultați programul de ser vice stabilit de producător pentru detalii privind inter valele de înlocuire a acestei componente.
Filtrul de ulei
Filtrul de particule (Diesel)
Începutul colmatării filtrului de particule este indicat prin aprinderea temporară a acestei lămpi de avertizare, însoțită de afișarea unui mesaj pe ecranul multifuncțional.
Imediat ce permit condițiile din trafic, regenerați filtrul conducând cu o viteză de cel puțin 40 mph (60 km/h) până la
stingerea lămpii.Dacă lampa de avertizare rămâne aprinsă, acest lucru indică un nivel scăzut de aditiv.Pentru mai multe informații despre Verificarea nivelurilor, consultați secțiunea corespunzătoare.
În cazul unui autovehicul nou, prima regenerare a filtrului de particule poate fi însoțită de un miros de „ars”, ceea ce este per fect normal.Este posibil ca după o utilizare prelungită a autovehiculului la viteze foarte mici sau la ralanti, în circumstanțe excepționale, să obser vați la accelerare emisii de vapori de apă în gazele de eșapament. Acest lucru nu afectează comportamentul autovehiculului sau mediul înconjurător.
Cu excepția cazului în care se specifică altfel, verificați aceste componente în conformitate cu programul de ser vice stabilit de producător și în funcție de motorul autovehiculului.În caz contrar, verificați-le la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
sunt echipate cu borne cu eliberare rapidă) și dacă sunt curate conexiunile.Pentru mai multe informații și măsurile de precauție ce trebuie luate înainte de a începe să lucrați la Bateria de 12 V, consultați secțiunea corespunzătoare.
În funcție de mediul de utilizare (de exemplu, cantitate mare de praf în atmosferă) și de locul de utilizare a autovehiculului (de exemplu, conducere în mediul urban), înlocuiți-le de două ori mai frecvent decât este necesar.În cazul colmatării filtrului de habitaclu, per formanța sistemului de climatizare poate fi afectată și pot fi generate mirosuri neplăcute.
Versiunile dotate cu sistem Stop & Start sunt echipate cu o baterie de 12 V cu plumb-acid și specificații și tehnologie specifice.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Pr
Page 280 of 418

280
Recomandări pentru depozitare
Nu depozitați niciodată sticle de AdBlue® în autovehicul.
AdBlue® îngheață la o temperatură de aproximativ -11°C și se deteriorează la temperaturi mai mari de 25°C. Se recomandă păstrarea sticlelor într-o zonă răcoroasă și protejată împotriva luminii directe a soarelui.În aceste condiții, lichidul poate fi păstrat timp de cel puțin un an.În cazul în care aditivul a înghețat, poate fi utilizat după dezghețarea completă.
Procedură
Înainte de a începe procedura de completare a nivelului, aveți grijă ca autovehiculul să fie parcat pe o suprafață orizontală, fără denivelări.
F Luați contactul și scoateți cheia sau, dacă autovehiculul este echipat cu acest sistem, apăsați butonul START/STOP pentru a opri motorul.
F Pentru a accesa rezer vorul de AdBlue® deschideți ușa stânga față.F Trageți capacul negru de la partea inferioară.
F Rotiți bușonul albastru a 6-a parte dintr-o rotire completă spre stânga.F Ridicați bușonul.
Nu eliminați sticlele de AdBlue® împreună cu deșeurile menajere. Amplasați-le într-un container furnizat special în acest scop sau lăsați-le la dealer.
În sezonul rece, temperatura autovehiculului trebuie să fie mai mare de -11°C. În caz contrar, aditivul AdBlue® poate fi înghețat și nu poate fi turnat în rezer vor. Pentru a putea efectua completarea nivelului, parcați autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore.
Practical information
Page 316 of 418

316
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Bateria de 12 VBateria se află sub capotă.F Deschideți capota acționând maneta de eliberare din interior, apoi elementul de siguranță din exterior.F Fixați tija pentru capotă.
Acces la baterie
Procedura de pornire a motorului utilizând altă baterie sau încărcarea unei baterii descărcate.
Aspecte generale
Baterii plumb-acid
Protejați-vă ochii și fața înainte de a manipula bateria.Toate operațiile asupra bateriei trebuie efectuate într-o zonă bine ventilată și departe de flăcări deschise și surse de scântei, pentru a evita riscul de explozie sau de incendiu.După aceea, spălați-vă pe mâini.
Versiunile cu sistem Stop & Start sunt echipate cu o baterie de 12 V cu plumb-acid și specificații și tehnologie specifice.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, nu încercați să porniți motorul împingând autovehiculul.
Bateriile conțin substanțe nocive, cum ar fi acid sulfuric și plumb.Acestea trebuie eliminate în conformitate cu reglementările în vigoare și nu trebuie în niciun caz să fie aruncate împreună cu deșeurile menajere.Predați bateriile uzate ale telecomenzii și autovehiculului la un centru de colectare special.
Pentru mai multe informații despre Capotă și Motor, consultați secțiunea (secțiunile) corespunzătoare.
F Îndepărtați capacul din plastic de la terminalul (+).Terminalul (-) al bateriei nu este accesibil.În partea din față a autovehiculului este prevăzut un punct de legare la masă.
I
Page 317 of 418

317
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pornirea utilizând altă
baterie
Nu încercați niciodată să porniți motorul conectând un încărcător de baterie.Nu utilizați niciodată o baterie portabilă de 24 V sau de tensiune mai mare.Verificați întâi dacă bateria pe care o veți utiliza are o tensiune nominală de 12 V și o capacitate cel puțin egală cu cea a bateriei descărcate.Cele două autovehicule nu trebuie să fie în contact unul cu altul.Opriți consumatorii electrici de la ambele autovehicule (sistemul audio, ștergătoarele, luminile ...).Amplasați cablurile pentru pornirea
asistată la distanță de componentele în mișcare ale motorului (ventilator de răcire, curele, ...).Nu deconectați terminalul (+) când motorul este pornit.
F Ridicați capacul din plastic al terminalului (+), dacă este prezent la autovehicul.F Conectați cablul roșu la terminalul pozitiv (+) al bateriei descărcate A (la cotul metalic) și apoi la terminalul pozitiv (+) al bateriei B sau al bateriei portabile.F Conectați un capăt al cablului verde sau negru la terminalul negativ (-) al bateriei B sau al bateriei portabile (sau la punctul de legare la masă al celuilalt autovehicul).F Conectați celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de legare la masă C al autovehiculului cu bateria descărcată.
F Porniți motorul autovehiculului cu bateria încărcată și lăsați-l să funcționeze câteva minute.F Acționați demarorul autovehiculului cu bateria descărcată și lăsați motorul să funcționeze.Dacă motorul nu pornește imediat, luați contactul și așteptați câteva momente înainte de a încerca din nou.
În cazul în care bateria autovehiculului este descărcată, motorul poate fi pornit utilizând o altă baterie (externă sau de la alt autovehicul) și cabluri pentru pornirea asistată sau o baterie portabilă.
Unele funcții, inclusiv Stop & Start, nu sunt disponibile dacă bateria nu are un nivel de încărcare suficient.
F Așteptați până când motorul revine la ralanti și apoi deconectați cablurile pentru pornirea asistată în ordinea inversă conectării.F Remontați capacul din plastic al terminalului (+), dacă este prezent la autovehicul.F Lăsați motorul să funcționeze cel puțin 30 de minute, rulând sau cu autovehiculul oprit, pentru ca bateria să ajungă la un nivel de încărcare adecvat.
8
În cazul unei defecțiuni