TOYOTA PROACE VERSO 2020 ΟΔΗΓΌΣ ΧΡΉΣΗΣ (in Greek)
Page 111 of 418
111
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
ΝτουλαπάκιNτουλαπάκι
Mπορείτε να τοποθετείτε ένα μπουκάλι νερό, τα διάφορα έγ γραφα του αυτοκινήτου κ.ά.Στο ντουλαπάκι βρίσκεται το χειριστήριο απενεργοποίησης αερόσακου συνοδηγού και θήκες για διάφορα αντικείμενα όπως ένα μπουκάλι νερό, τα έγ γραφα του αυτοκινήτου κ.ά.
Mε το air condition, δίνει πρόσβαση στο στόμιο αερισμού παρέχοντας τον ίδιο αέρα με τους αεραγωγούς
της καμπίνας.
Όταν οδηγείτε, να έχετε το ντουλαπάκι κ λειστό, γιατί αλ λιώς μπορεί να προκ ληθεί τραυματισμός σε περίπτωση ατυχήματος ή απότομου φρεναρίσματος.
Αλεξήλιο
Προστατευτικό για τον ήλιο που πέφτει από εμπρός ή από τα πλάγια και προστατευτικό στη θέση του συνοδηγού με φωτιζόμενο καθρεφτάκι (ανάλογα με την έκδοση).Στο αλεξήλιο του οδηγού υπάρχει θήκη στην οποία μπορείτε να βάζετε κάρτες διοδίων, εισητήρια κ λπ.
F Με ανοικτό τον διακόπτη της μηχανής, σηκώνετε το κάλυμμα και ο καθρέφτης φωτίζεται αυτόματα.
F Για να ανοίξετε το ντουλαπάκι, τραβάτε τη λαβή προς εσάς.
F Για να ανοίξετε το ντουλαπάκι, πιέζετε την αριστερή πλευρά της λαβής του και συνοδεύετε το κάλυμμα μέχρι τη σκάλα συγκράτησης στην ανοικτή θέση.Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ντουλαπάκι, αυτό φωτίζεται όταν ανοίγουμε το κάλυμμά του.
3
Εργονομία και άνεση
Page 112 of 418
112
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Αναδιπλούμενα τραπέζια
Τοποθετημένα στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων, σας δίνουν τη δυνατότητα να ακουμπάτε διάφορα αντικείμενα.
Στην πλευρά του συνοδηγού, μην ξεχάσετε να διπλώσετε το αναδιπλούμενο τραπέζι πριν θέσετε το κάθισμα στη θέση του τραπεζιού.Μη βάζετε σκ ληρά ή βαριά αντικείμενα πάνω στο τραπεζάκι, γιατί μπορεί να εκτιναχθούν προκαλώντας τραυματισμό σε περίπτωση φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης ή πρόσκρουσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά
με τα Καθίσματα εμπρός, ανατρέξτε στη σχετική ενότητα.
Πάνω θήκη μικροαντικειμένωνΘήκες εμπρός πόρτας
Κάθε υγρό που μεταφέρεται σε κυπελ λάκι (mug ή άλ λα, μέσα στο αυτοκίνητο) που μπορεί να ανατραπεί, παρουσιάζει κίνδυνο φθοράς αν έρθει σε επαφή με τα χειριστήρια της θέσης οδήγησης και την κεντρική κονσόλα. Να προσέχετε.
Βρίσκεται πάνω στο ταμπλό, πίσω από το τιμόνι.
Πιέστε το χειριστήριο για να ανοίξετε το κάλυμμα (ανάλογα με την έκδοση) και συνοδεύστε το άνοιγμά του μέχρι τη θέση σ τ ο π.Για να κ λείσετε, συνοδεύετε την κίνηση του καλύμματός της και κατόπιν πιέζετε ελαφρά στο κέντρο.Κάθε υγρό που μπορεί να χυθεί ενέχει κίνδυνο
βραχυκυκ λώματος και κατά συνέπεια πιθανής πυρκαγιάς.
F Για να χρησιμοποιήσετε το τραπεζάκι, κατεβάστε το τέρμα κάτω, μέχρι να κουμπώσει στην κάτω θέση.F Για να το μαζέψετε, σηκώστε το τραπεζάκι, περνώντας το σημείο αντίστασης, μέχρι την πάνω θέση.
Εργονομία και άνεση
Page 113 of 418
113
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Πρίζα (-ες) 12 V για έξτρα εξοπλισμό
(ανάλογα με την έκδοση)
Θύρα USB
F Για να συνδέσετε μια εξωτερική συσκευή 12 Volts (μέγιστη ισχύς: 120 Watts), σηκώνετε το κάλυμμα και συνδέετε τον κατάλ ληλο προσαρμογέα.
Επιτρέπει τη σύνδεση φορητού εξοπλισμού, όπως iPod® ή συσκευή USB.Διαβάζει τα αρχεία ήχου που διαβιβάζονται στο ηχοσύστημα για να ακουστούν από τα μεγάφωνα του αυτοκινήτου.Μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα αρχεία με τα χειριστήρια στο τιμόνι ή τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος.
Κατά τη χρήση του σε USB, ο φορητός εξοπλισμός μπορεί να επαναφορτισθεί αυτόματα.Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, εμφανίζεται ένα μήνυμα αν η κατανάλωση του φορητού εξοπλισμού είναι μεγαλύτερη από την ένταση που παρέχει το αυτοκίνητο.Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, διαβάστε την ενότητα Ήχος και τηλεματική.
Τηρήστε αυστηρά την ισχύ, γιατί στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του έξτρα εξοπλισμού σας.
Η σύνδεση ηλεκτρικού εξοπλισμού μη εγκεκριμένου από την Toyota, όπως φορτιστή με θύρα USB, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές λειτουργίας των ηλεκτρικών οργάνων τού αυτοκινήτου, όπως κακή ραδιοφωνική λήψη ή διαταραχή των ενδείξεων στις οθόνες.
3
Εργονομία και άνεση
Page 114 of 418
114
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Πρίζα 230 V / 50 Hz
Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει αυτόν τον εξαοπλισμό, μια πρίζα 230 V / 50 Hz (μέγιστη ισχύς: 150 W) βρίσκεται κάτω από το εμπρός δεξί κάθισμα και άρα είναι προσπελάσιμη από τη σειρά 2.Η πρίζα αυτή λειτουργεί με τον κινητήρα σε λειτουργία, καθώς και στην κατάσταση STOP της λειτουργίας Stop & Start.
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας της πρίζας, η πράσινη ένδειξη αναβοσβήνει.Κάνετε έλεγχο σε έναν Εξουσιοδοτημένο Έμπορο Toyota ή Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή ή άλ λον πιστοποιημένο και κατάλ ληλα εξοπλισμένο επαγ γελματία.
Μπορείτε να συνδέετε μία μόνο συσκευή κάθε φορά, καθώς απαγορεύονται προεκτάσεις ή πολύμπριζα.Συνδέετε μόνο συσκευές με μόνωση κατηγορίας II (αναγράφεται στη συσκευή).Μη χρησιμοποιήσετε συσκευή με μεταλ λικό σκελετό.Για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση πολύ υψηλής κατανάλωσης και όταν το απαιτεί το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου (ιδιαίτερες κ λιματικές συνθήκες, ηλεκτρική υπερφόρτωση), το ρεύμα που φθάνει στην πρίζα θα διακοπεί και τότε σβήνει η πράσινη φωτεινή ένδειξη.
F Σηκώστε το κάλυμμα.F Βεβαιωθείτε ότι η φωτεινή ένδειξη είναι αναμμένη πράσινη.F Συνδέστε τη συσκευή πολυμέσων ή οποιαδήποτε άλ λη ηλεκτρική συσκευή (φορτιστή τηλεφώνου, φορητό υπολογιστή, συσκευή CD-DVD, κ λπ).
Εργονομία και άνεση
Page 115 of 418
115
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Διαρρύθμιση θέσεων επιβατών
Ανάλογα με τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, τα διάφορα αυτά στοιχεία διαμόρφωσης συμπληρώνουν τις θέσεις επιβατών του αυτοκινήτου σας.
Λαβή συγκράτησης τύπου
dragone
Θήκη για μπουκαλάκια
(ανάλογα με την έκδοση)
Κάθε υγρό που μεταφέρεται σε κυπελάκι (φλυτζάνι ή άλ λο σκεύος, μέσα στο αυτοκίνητο) υπάρχει κίνδυνος να χυθεί. Γι' αυτό "να είστε προσεκτικοί".
Δίχτυ στην πλάτη των
εμπρόσθιων καθισμάτων
Γάντζοι για κρεμάστρα
3
Εργονομία και άνεση
Page 116 of 418
116
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Κρίκοι πρόσδεσης
Χρησιμοποιείτε τους κρίκους πρόσδεσης που υπάρχουν στο πάτωμα του πίσω μέρους για να στερεώνετε το δίχτυ, τα φορτία σας ή τις αποσκευές σας.
Δίχτυ συγκράτησης
φορτίου μεγάλου ύψους
Το δίχτυ δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ολόκ ληρου του χώρου φόρτωσης μέχρι την οροφή:- πίσω από τα εμπρός καθίσματα σειράς 1, όταν τα πίσω καθίσματα (και τα πίσω ενιαία) σειράς 2 και 3 είναι διπλωμένα ή έχουν αφαιρεθεί,- πίσω από τα πίσω καθίσματα (και τα πίσω ενιαία) σειράς 2, όταν τα πίσω καθίσματα (και τα πίσω ενιαία) σειράς 3 είναι διπλωμένα ή έχουν αφαιρεθεί.
Δίχτυ πορτ-μπαγκάζ
Στερεωμένο στους κρίκους πρόσδεσης του πίσω πατώματος, επιτρέπει τη συγκράτηση των αποσκευών.
Για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, συνιστάται να τοποθετείτε τα βαριά αντικείμενα όσο το δυνατόν πιο μπροστά.Συνιστάται να ακινητοποιείτε το φορτίο στερεώνοντάς το γερά με τους κρίκους πρόσδεσης που υπάρχουν στο πάτωμα.
Για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, σκόπιμο είναι να τοποθετείτε τα βαριά αντικείμενα στο πάτωμα, όσο πιο κοντά γίνεται στα πίσω ατομικά ή ενιαία καθίσματα.
Εργονομία και άνεση
Page 117 of 418
117
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Στοιχεία στήριξης πάνω μέρους
Στοιχεία στήριξης κάτω μέρους (πίσω από τη σειρά 1)
Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει μονοκόμματα πίσω καθίσματα ή σταθερά ατομικά ή ενιαία καθίσματα:
F Και στις δύο πλευρές της σειράς 2, βάζετε τα άγκιστρα μέσα στα στοιχεία στήριξης του πατώματος και γυρίζετε κατά 1/4 στροφής για να ασφαλίσουν (όπως φαίνεται παραπάνω).Τα τοποθετείτε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στοπ του αυλού.
F Και από τις δύο πλευρές της οροφής (στο πάνω μέρος), ξεκουμπώστε τις διακοσμητικές τάπες.
F Και στις δύο πλευρές της σειράς 2, βάζετε τα άγκιστρα μέσα στα στοιχεία στήριξης του πατώματος (όπως φαίνεται παραπάνω).
Εάν το αυτοκίνητό σας έχει καθίσματα και μονοκόμματα καθίσματα ή καθίσματα captain επάνω σε σιδηροδρόμους :
Στοιχεία στήριξης κάτω μέρους (πίσω από τη σειρά 2)
F Χρησιμοποήστε τους κρίκους πρόσδεσης.
Τοποθέτηση του διχτυού
Ξεκουμπώστε τις διακοσμητικές τάπες του πάνω μέρους και τοποθετήστε τα στοιχεία στήριξης του κάτω μέρους (όπως περιγράφτηκε προηγουμένως).F Διπλώστε (θέση "τραπεζάκι") ή αφαιρέστε τα ατομικά και πίσω ενιαία καθίσματα της σειράς 2 και 3 (ανάλογα με τον εξοπλισμό).F Ξετυλίξτε το δίχτυ συγκράτησης φορτίου μεγάλου ύψους.
F Τοποθετήστε τα πάνω πιαστράκια του διχτυού στα αντίστοιχα στοιχεία στήριξης στην οροφή (στη μια πλευρά και μετά στην άλ λη).F Χαλαρώστε όσο γίνεται τους ιμάντες.F Και στις δύο πλευρές, δέστε το δίχτυ στα άγκιστρα του κάτω μέρους (πίσω από τη σειρά 1) ή στους κρίκους πρόσδεσης (πίσω από τη σειρά 2).F Τεντώνετε τους ιμάντες για να τεντώσει το δίχ τυ.F Ελέγξτε αν το δίχτυ έχει δεθεί σωστά και είναι καλά τεντωμένο.
Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ τον κρίκο ISOFIX που αντιστοιχεί στο στοιχείο στήριξης του ιμάντα παιδικού καθίσματος με Top Tether.
3
Εργονομία και άνεση
Page 118 of 418
118
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Κάλυμμα αποσκευών
F Για να το αποσύρετε, ανασηκώστε το.F Για να το εγκαταστήσετε, περάστε τους οδηγούς στις εγκοπές τους.
Αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει πλαϊνά τζάμια 2ης σειράς, μπορούν να ανοίξουν.Όταν το αυτοκίνητο κινείται, τα τζάμια πρέπει να είναι κ λειστά ή ακινητοποιημένα σε μία από τις θέσεις.
Πίσω τζάμια σειράς 2
Για περισσότερες πληροφορίες για την Παιδική ασφάλεια των πίσω τζαμιών, ανατρέξτε στην σχετική ενότητα.
Πάντα να συνοδεύετε αργά την κίνηση του σκιάδιου με το γλωσσίδιο, τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα.
Πλευρικά σκιάδια
Είναι τοποθετημένα στα τζάμια της 2ης σειράς προστατεύοντας από τις ακτίνες του ήλιου.
F Τραβήξτε το γλωσσίδιο A και θέστε το σκιάδιο στο άγκιστρο B.F Πιάνετε τα δύο χειριστήρια και μετακινείτε το τζάμι στο πλάι.
Εργονομία και άνεση
Page 119 of 418
119
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
3
Εργονομία και άνεση
Page 120 of 418
120
Proace-Verso_el_Chap03_ergonomie-et-confort_ed01-2019
Skyview®
Ανοίγον τας
Καλύμματα σκίασης
Κλείνοντας
Διαθέτει δύο καλύμματα σκίασης ρυθμιζόμενα με το χέρι και ανεξάρτητα, τα οποία βελτιώνουν τη θερμοκρασιακή και ηχομονωτική άνεση.
F Πιάνετε το ένα κάλυμμα από τη λαβή του και το σπρώχνετε προς τα πίσω μέχρι τη θέση που επιθυμείτε.
F Πιάνετε το ένα κάλυμμα από τη λαβή του και το τραβάτε προς τα εμπρός μέχρι τη θέση που επιθυμείτε.
Εργονομία και άνεση