CITROEN DS5 2016 Ghiduri De Utilizare (in Romanian)
Manufacturer: CITROEN, Model Year: 2016, Model line: DS5, Model: CITROEN DS5 2016Pages: 745, PDF Size: 56.04 MB
Page 501 of 745

4Deschideri
DS5_ Additif_ro_Chap02_ouvertures_ed03-2015
Fiti deosebit de atenti la copii in timpul actionarii geamurilor.
Daca o usa sau portbagajul nu sunt inchise corect, blocarea deschiderilor nu se va efectua. In caz de deblocare accidentală a deschiderilor si fara nicio actiune asupra usilor sau portbagajului, ele se vor bloca din nou, automat, după aproximativ treizeci de secunde, exceptând cazul în care este deschisă o uşă. Daca alarma a fost activata in prealabil, ea nu se va reactiva automat.
Blocarea deschiderilor este semnalată prin aprinderea continuă a luminilor semnalizatoare de direcţie, timp de aproximativ două secunde. În acelaşi timp, in functie de versiune, retrovizoarele exterioare se pliază.
Deblocarea deschiderilor vehiculului si
deschiderea capacului de portbagaj
Blocarea deschiderilor
vehiculului
Apăsaţi pe lacătul închis, pentru a bloca toate deschiderile vehiculului. Tineti apasat acest buton
pana la inchiderea completa a geamurilor.
Apăsaţi timp de mai mult de doua secunde pe acest buton.
Page 502 of 745

5Deschideri
DS5_ Additif_ro_Chap02_ouvertures_ed03-2015
Portbagaj
Dupa deblocarea deschiderilor vehiculului, apasati comanda de deschidere, apoi ridicati capacul de portbagaj.
Deschidere din exterior
Apasati acest buton pana la declansarea sunetului de deblocare a capacului de portbagaj.
Comanda de avarie
Deblocare
Rabateţi scaunele din spate pentru a accesa broasca prin interiorul portbagajului. Introduceţi o şurubelniţă mică în orificiul Aal încuietorii pentru a debloca portbagajul. Deplasati zavorul catre stanga.
Dispozitiv pentru deschiderea mecanică a portbagajului în cazul defectării bateriei sau a sistemului de închidere centralizata.
Blocare dupa deschidere
Dupa inchidere, daca disfunctia persista, portbagajul va ramane blocat.
Inchidere
Coborati capacul portbagajului, utilizand manerul din interior.
Deschidere din interior
Când portbagajul nu este bine închis, motorul fiind pornit , sau vehiculul in rulare (viteza mai mare de 10 km/h), pe afisajul din bord apare un mesaj, timp de cateva secunde.
Page 503 of 745

DS5_ Additif_ro_Chap03_confort_ed03-2015
6Confort
DS5_ Additif_ro_Chap03_confort_ed03-2015
Model "electrocrom" automat
Datorită unui senzor ce măsoară luminozitatea provenită din spatele vehiculului, acest sistem asigură automat şi progresiv trecerea între utilizările zi sau noapte.
Oglindă reglabilă, care permite şoferului să vadă partea centrală din spate. Conţine un dispozitiv anti-orbire, care confera oglinzii o nuanta mai inchisa pentru a reduce disconfortul la nivelul privirii conducatorului generat de farurile celorlalte vehicule, sau din cauza reflexiei luminii solare...
Retrovizor interior
R e g l a r e v o l a n
Cu vehiculul oprit , deblocaţi volanul trăgând de maneta de comandă. Reglaţi înălţimea şi adâncimea volanului pentru a vă adapta poziţia de condus. Împingeţi maneta pentru a bloca volanul.
Ca măsură de siguranţă, aceste manevre trebuie făcute cu vehiculul
o p r i t .
O buna vizibilitate
Pentru o vizibilitate mai buna catre inapoi, aliniati partea inferioara a retrovizorului interior cu baza lunetei.
Page 504 of 745

Confort
DS5_ Additif_ro_Chap03_confort_ed03-2015
777Confort
DS5_ Additif_ro_Chap03_confort_ed03-2015
Pentru ca aceste sisteme să fie eficiente pe deplin, respectaţi regulile de utilizare şi de întreţinere următoare: Pentru a obţine o repartizare per fect omogenă a aerului, aveţi grijă să nu obturaţi grilele de intrare a aerului exterior situate în partea de jos a parbrizului, aeratoarele şi gurile de aer, precum şi preluarea de aer din portbagaj. Nu mascaţi senzorul de luminozitate, situat pe planşa de bord; acesta serveşte la reglarea sistemului de aer condiţionat automat.
Porniţi sistemul de aer condiţionat între 5 şi 10 minute, o dată sau de două ori pe lună pentru a-l păstra în per fectă stare de funcţionare. Aveţi grijă ca filtrul habitaclului să fie în stare bună de funcţionare şi înlocuiţi periodic elementele filtrante (vezi rubrica " Verificari"). Vă recomandăm să utilizaţi un filtru combinat pentru habitaclu. Datorită aditivului activ specific, el contribuie la purificarea aerului respirat de pasageri şi la curăţarea habitaclului (reducerea simptomelor alergice, a mirosurilor grele şi a depunerilor de grăsime). Pentru a asigura buna funcţionare a aerului condiţionat, vă recomandăm de asemenea să îl verificaţi conform indicatiilor din carnetul de intretinere si garantii. Dacă sistemul nu produce frig, dezactivaţi-l şi consultaţi reţeaua CITROËN sau un Service autorizat. Puteti opri aerul conditionat (tasta AC) si sa ramaneti in mod Automat, pentru a reduce consumul de carburant. In cazul aparitiei aburului, in acest mod de functionare, puteti repune in functiune aerul conditionat pentru scurt timp, pentru ameliorarea situatiei. În cazul tractării unei sarcini maxime pe o pantă abruptă şi la o temperatură ridicată, oprirea aerului condiţionat permite recuperarea puterii motorului, ameliorând astfel, capacitatea de remorcare.
Recomandari privind ventilatia si aerul conditionat
Dacă, după o staţionare îndelungată la soare, temperatura interioară este foarte ridicată, aerisiţi habitaclul câteva m o m e n t e . Plasaţi comanda de debit de aer la un nivel suficient, pentru a asigura o bună aerisire a habitaclului. Sistemul de aer condiţionat nu conţine clor, astfel că nu reprezintă nici un pericol pentru stratul de ozon.
Condensul creat de aerul condiţionat provoacă la oprire o scurgere de apă normală sub vehicul, vizibila la s t a t i o n a r e .
Dacă doriţi să privilegiati confortul termic, porniţi sau lăsaţi motorul în funcţiune, apăsând pe ECO OFF.
In functie de versiune si de tara de comercializare, contine gaze fluorurate cu efect de sera R134A (incarcatura de gaz 0,450 kg +/- 0,025 kg, indice GWP 1 430, echivalent 0,644 t CO2) .
Page 505 of 745

8Conducere
DS5_ Additif_ro_Chap04_conduite_ed03-2015
Recomandari de conducere
Respectati codul rutier si fiti concentrat la drum indiferent de conditiile de circulatie. Fiti atent la trafic si mentineti intotdeauna mainile pe volan pentru a fi pregatit sa reactionati in orice moment si in orice situatie. Din motive de siguranta, conducatorul trebuie sa efectueze orice actiune ce necesita o atentie sustinuta cu vehiculul oprit. In cazul unei calatorii lungi, este recomandat sa faceti o pauza la fiecare doua ore. In caz de intemperii, adoptati un stil flexibil de conducere, anticipati situatiile de franare si mariti distantele de siguranta.
Conducere pe un drum
inundat
Nu este recomandat sa conduceti pe un drum inundat, deoarece acest lucru ar putea deteriora grav motorul, cutia de viteze si sistemele electrice ale vehiculului.
- asigurati-va ca apa nu are o adancime mai mare de 15 cm, tinand cont de valurile ce pot fi generate de ceilalti utilizatori ai drumului, - dezactivati functia Stop & Start, - rulati cu o viteza cat mai mica posibil, fara a accelera. Nu depasiti in niciun caz viteza de 10 km/h, - nu va opriti si nu opriti motorul.
Important!
Nu conduceti niciodata cu frana de parcare actionata - Pericol de supraincalzire si de deteriorare a sistemului de franare! Pericol de incendiu! Deoarece sistemul de evacuare este fierbinte chiar si dupa mai multe minute de la oprirea motorului, nu parcati niciodata sau nu lasati niciodata motorul sa functioneze cand vehiculul stationeaza deasupra unor materiale inflamabile (iarba, frunze, hartii, ...): risc de incendiu.
Nu lasati niciodata un vehicul nesupravegheat, cu motorul pornit. Daca trebuie sa parasiti vehiculul
cu motorul pornit, actionati frana de parcare si deplasati maneta de viteze in punctul mort sau in pozitia N sau P , in P , in Pfunctie de tipul cutiei de viteze.
In cazul in care trebuie sa traversati un drum inundat:
La iesirea de pe drumul inundat, imediat ce conditiile de siguranta permit acest lucru, franati usor de mai multe ori pentru a usca discurile si placutele de frana.
Daca aveti dubii cu privire la starea vehiculului, consultati reteaua CITROËN sau un Service autorizat.
Page 506 of 745

9Informaţii practice
DS5_ Additif_ro_Chap08_info-pratiques_ed03-2015
Ecran detaşabil care permite evitarea pătrunderii şi acumularii de zăpadă la nivelul ventilatorului de răcire a radiatorului.
E c r a n p e n t r u t e m p e r a t u r i s c a z u t e *
Înainte de orice manipulare, asiguraţi-vă că motorul şi ventilatorul sunt oprite. Este recomandat să vă adresaţi reţelei CITROËN sau unui Service autorizat pentru montare şi demontare.
Nu uitaţi să indepartati ecranul de protecţie contra frigului puternic când: - temperatura exterioară este mai mare de 10° C (de exemplu: vara, ...), - tractati o remorca, - viteza de deplasare este mai mare d e 1 2 0 k m / h .
Montare
Aduceţi ecranul pentru temperaturi scăzute in dreptul barei de protectie faţă. Apăsaţi pe ecran pentru a prinde clemele d e f i x a r e .
Demontare
Utilizand o surubelnita, desprindeti pe rand fiecare clema de fixare.
* In functie de tara de comercializare .
Page 507 of 745

10Verificări
DS5_ Additif_ro_Chap09_verifications_ed03-2015
Carburant utilizat pentru
motoarele Diesel
Motoarele Diesel sunt compatibile cu biocarburanţii conformi standardelor actuale şi viitoare europene, ce pot fi distribuiţi la pompa:
Este autorizata utilzarea numai pentru aditivul de carburant benzina ce respecta norma B715001.
Carburant utilizat pentru
motoarele pe benzina
Motoarele cu benzină sunt compatibile cu biocarburanţii conformi cu standardele europene actuale si viitoare ce pot fi distribuiti la pompa:
- Benzina ce respecta norma EN228 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN15376.
- Motorina ce respecta norma EN 590 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN 14214 (continut posibil de la 0 - 7 % Ester Metilic de Acizi Grasi),
- Motorina ce respecta norma EN16734 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN14214 (cu un posibil continut de 0 - 10 % de Ester Metilic de Acid Gras),
Utilizarea carburantilor B20 sau B30 care respecta norma EN 16709 este posibila pentru motorul Diesel. Totusi, aceasta utilizare, chiar si ocazionala, necesita aplicarea stricta a conditiilor speciale de intretinere
denumite "Utilizare severa".
- Motorina parafinica ce respecta norma EN15940 în amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN14214 (cu un posibil continut de 0 - 7 % de Ester Metilic de Acizi Grasi).
Pentru mai multe informatii, consultaţi reţeaua CITROËN sau un Service autorizat.
Este autorizata numai utilizarea aditivilor pentru carburant ce respecta norma B715000.
Utilizarea oricarui alt tip de (bio)carburant (uleiuri vegetale, sau animale, pure sau diluate, ulei menajer...) este oficial interzisa (risc de deteriorare a motorului si a circuitului de carburant).
Deplasare in strainatate
Unii carburanti pot deteriora motorul. In unele tari, este posibila obligatia de a utiliza un anumit tip de carburant (cifra octanica specifica, denumire comerciala specifica…) pentru a garanta buna functionare a motorului. Pentru orice informatie suplimentara, consultati punctul de vanzare.
Page 508 of 745

10Verificări
DS5_ Additif_ro_Chap09_verifications_ed03-2015
Carburant utilizat pentru
motoarele Diesel
Motoarele Diesel sunt compatibile cu biocarburanţii conformi standardelor actuale şi viitoare europene, ce pot fi distribuiţi la pompa:
Este autorizata utilzarea numai pentru aditivul de carburant benzina ce respecta norma B715001.
Carburant utilizat pentru
motoarele pe benzina
Motoarele cu benzină sunt compatibile cu biocarburanţii conformi cu standardele europene actuale si viitoare ce pot fi distribuiti la pompa:
- Benzina ce respecta norma EN228 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN15376.
- Motorina ce respecta norma EN 590 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN 14214 (continut posibil de la 0 - 7 % Ester Metilic de Acizi Grasi),
- Motorina ce respecta norma EN16734 in amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN14214 (cu un posibil continut de 0 - 10 % de Ester Metilic de Acid Gras),
Utilizarea carburantilor B20 sau B30 care respecta norma EN 16709 este posibila pentru motorul Diesel. Totusi, aceasta utilizare, chiar si ocazionala, necesita aplicarea stricta a conditiilor speciale de intretinere
denumite "Utilizare severa".
- Motorina parafinica ce respecta norma EN15940 în amestec cu un biocarburant ce respecta norma EN14214 (cu un posibil continut de 0 - 7 % de Ester Metilic de Acizi Grasi).
Pentru mai multe informatii, consultaţi reţeaua CITROËN sau un Service autorizat.
Este autorizata numai utilizarea aditivilor pentru carburant ce respecta norma B715000.
Utilizarea oricarui alt tip de (bio)carburant (uleiuri vegetale, sau animale, pure sau diluate, ulei menajer...) este oficial interzisa (risc de deteriorare a motorului si a circuitului de carburant).
Deplasare in strainatate
Unii carburanti pot deteriora motorul. In unele tari, este posibila obligatia de a utiliza un anumit tip de carburant (cifra octanica specifica, denumire comerciala specifica…) pentru a garanta buna functionare a motorului. Pentru orice informatie suplimentara, consultati punctul de vanzare.
Page 509 of 745

11 Audio si Telematica
DS5_Additif_ro_Chap11b_BTA_ed03-2015
Apel de urgenta sau de asistenta
În caz de detectare a unui impact de calculatorul airbagurilor şi independent de eventuala declanşare a airbagurilor, un apel de urgenţă este lansat automat.
Apel de urgenta localizat
I n c a z d e u r g e n t a , a p a s a t i t i m p de mai mult de 2 secunde pe aceasta tasta. Aprinderea intermitenta a LED-ului verde si un mesaj vocal
confirma lansarea apelului catre platforma "Apel de urgenta l o c a l i z a t " * .
O nouă apăsare imediată pe această tastă anulează cererea. LED-ul verde se stinge.
LED-ul verde rămâne aprins (fără a clipi) când este stabilită comunicaţia. El se stinge la finalul comunicarii.
Apelul de urgenta localizat localizeaza imediat vehiculului, intra in contact cu dumneavoastra in limba dumneavoastra ** si, daca este
necesar, solicita trimiterea ajutoarelor publice competente ** . In tarile unde platforma nu este operationala sau unde serviciul de localizare a fost refuzat in mod expres, apelul este dirijat direct catre serviciile de prim ajutor (112), fara localizare.
* In functie de conditiile generale de utilizare de utilizare a serviciului in punctul de vanzare si sub rezerva limitelor tehnologice si tehnice.
Daca beneficiati de oferta DS Connect BOX cu pachet SOS si asistenta inclus, dispuneti de asemenea de servicii complementare in spatiul personal de pe site-ul de Internet din tara dumneavoastra.
** In functie de acoperirea geografica a "Apel de urgenta localizat", "Apel de asistenta localizat" si limba nationala oficiala aleasa
de proprietarul vehiculului. Lista tarilor acoperite si a serviciilor telematice este disponibila in punctele de vanzare sau pe site-ul de Internet din tara dumneavoastra.
Page 510 of 745

12Audio si Telematica
DS5_Additif_ro_Chap11b_BTA_ed03-2015
* In functie de acoperirea geografica a "Apel de urgenta localizat", "Apel de asistenta localizat" si limba nationala oficiala aleasa de proprietarul vehiculului. Lista tarilor acoperite si a servicii telematice este disponibila in punctele de vanzare sau pe site-ul de Internet din tara dumneavoastra.
Apel de asistenta localizat
Daca nu aţi cumpărat vehiculul din reţeaua Marcii, sunteti invitat sa verificaţi configurarea acestor servicii şi puteti cere modificarea lor în reţeaua dumneavoastră. Intr-o tara in care exista mai multe limbi oficiale, este posibila configurarea in limba nationala oficiala dorita.
Din motive tehnice, în mod deosebit pentru calitatea serviciilor telematice de care beneficiază clientul, constructorul îşi rezervă dreptul de a opera în orice moment actualizări ale sistemului telematic imbarcat pe
v e h i c u l .
Apăsaţi mai mult de 2 secunde pe această tastă, pentru a efectua o cerere de asistenţă in cazul imobilizarii vehiculului. Un mesaj vocal confirma ca apelul este lansat * .
O nouă apăsare imediată pe această tastă
anulează cererea. Anularea este confirmată printr-un mesaj vocal.
Functionarea sistemului
La punerea contactului, martorul de culoare verde se aprinde timp de 3 secunde, indicând funcţionarea corectă a sistemului.
Martorul de culoare portocalie este aprins continuu: bateria de rezerva trebuie inlocuita. In cele doua cazuri, exista riscul ca serviciile de apel de urgenta si de asistenta sa nu functioneze. Consultati un reparator agreat in cel mai scurt t i m p .
Martorul de culoare portocalie clipeste apoi se stinge: sistemul
prezinta o disfunctie.
Disfunctia sistemului nu impiedica vehiculul sa ruleze.
Geolocalizare
Puteti dezactiva geolocalizarea prin apasarea simultana a tastelor "Apel de urgenta localizat" si "Apel de asistenta localizat", urmata de apasare pe "Apel de asistenta localizat" pentru validare.
Pentru a reactiva geolocalizarea, apasati din nou, simultan, pe tastele "Apel de urgenta localizat" si "Apel de asistenta localizat", apoi apasati pe "Apel de asistenta localizat" pentru a v a l i d a .