stop start Hyundai Matrix 2003 Instruktionsbog (in Danish)
[x] Cancel search | Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2003, Model line: Matrix, Model: Hyundai Matrix 2003Pages: 111, PDF Size: 3.72 MB
Page 80 of 111

2- 8SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
SC140B2-FC
BLOKERINGSFRI BREMSER (ABS) (Hvis monteret)
De blokeringsfri bremser ( ABS ) er konstruerede til at forhindre, at hjulene blokerer ved pludseligeopbremsninger eller opbremsninger på farligevejoverflader. En computer registrerer hjuleneshastighed og styrer det tryk, der ledes til denenkelte bremse. På den måde forøger ABSstyreevnen under opbremsninger i nødstilfældeeller på glatte veje. BEMÆRK: Når ABS er i funktion, vil bremsepedalen måske banke en smule, når bremserneaktiveres. Der vil måske også høres en støjfra motorrummet under kørslen. Disse tinger normale og betyder, at de blokeringsfribremser fungerer korrekt. ADVARSEL: ABS-systemet kan ikke forhindre uheld, der skyldes dårlig eller farlig kørsel. Selv omsystemet giver bedre herredømme over bilenunder en katastrofeopbremsning, skal der gearvælgeren til "P" (automatgear) ellersætter gearstangen i første gear ellerbakgear (manuelt gear) og lægge klodserunder hjulene, så bilen ikke kan rulle væk.Slæk så håndbremsen.
o Hold aldrig bilen ved hjælp af speederen på en bakke, da dette kan forårsageoverophedning af gearet. Brug altidbremsepedalen eller håndbremsen.
o Kør ikke på bremserne. Det kan være farligt
at lade foden hvile på bremsepe-dalen un-der kørslen, fordi bremserne kan bliveoverophedede og svigte. Det forøger ogsåslitagen på bremsernes komponenter.
o Hvis et dæk punkterer under kørslen, skal De bremse forsigtigt op og køre ligeud,mens farten nedsættes. Når De kørerlangsomt nok til, at det er sikkert, skal Dekøre væk fra vejen og standse et sikkertsted.
o Har bilen automatgear, må De ikke lade den krybe fremad. Det undgås ved at holdebremsepedalen trådt ned, mens bilen holderstille.
o Vær forsigtig, når De parkerer på en bakke. Træk håndbremsen og sæt gearvælgeren i"P" (automatgear) eller gearstangen i førstegear eller bakgear (manuelt gear). Venderbilens forende nedad, skal De drejeforhjulene ind mod kantstenen, så bilen ikkekan rulle væk. Vender bilen forenden opad,skal De dreje forhjulene væk fra kantstenen,så bilen ikke kan rulle væk. Er der ingenkantsten, eller skal bilen af andre årsagerforhindres i at rulle, skal De lægge klodserunder ét eller flere af hjulene.
o Under visse forhold kan håndbremsen fryse fast, hvis den er trukket. Dette vil mestsandsynligt kunne ske, hvis der er enansamling af sne eller is omkring eller inærheden af bremserne, eller hvisbremserne er våde. Hvis der er risiko for, athåndbremsen kan fryse fast, bør De kuntrække den midlertidigt, mens De flytter
SC140A1-FC GODE BREMSEVANER
ADVARSEL: Der bør ikke anbringes noget oven på ba-
gageafdækningen bag bagsædet. Hvis der sker en ulykke eller et pludseligt stop, kansådanne genstande flyve frem og beskadigebilen eller kvæste personerne i bilen.
o Når De har været parkeret, skal De inden kørslens start sikre Dem, at håndbremsen ikke er trukket og at håndbremse- advarselslampen er slukket.
o Når De kører gennem vand eller vasker Deres bil, kan det ske, at bremserne bliver våde. Våde bremser kan være farlige, dabilen ikke kan standses så hurtigt somnormalt, og den kan også trække til den eneside ved opbremsning. Bremserne tørresved at træde bremsepedalen lidt ned underkørslen, indtil bremserne fungerer normalt.Hvis bremserne ikke fungerer normalt efterendt tørring, stop bilen, når det er sikkert ogtilkald en autoriseret Hyundai forhandler.
o Kør ikke ned ad bakker i friløb med bilen ude af gear. Det kan være meget farligt. Holdaltid bilen i gear, brug bremserne til at sættefarten ned, og skift så til et lavere gear, såmotorbremsningen hjælper til at holde ensikker hastighed.
flyttes.
Har De behov for en hurtig acceleration,
skal De træde speederen helt ned.Gearkassenvil automatisk skifte til et lavere gear, afhængigtaf hastigheden.
Page 81 of 111

2- 9
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
stadig holdes sikker afstand. Bilens hastighed skal altid sættes ned underekstreme vejforhold. Bremseafstanden forbiler med ABS kan, under følgende forhold,være længere, end den er for biler udenABS:
o Kørsel på ujævne, grus- eller snedækkede veje.
o Kørsel med snekæder.
o Kørsel på veje, hvor overfladen er hullet eller har skiftende overfladehøjde.
Der bør køres på disse veje med nedsat hastighed. En ABS-udstyret bilssikkerhedsfunktioner bør ikke testes vedhøj hastighed eller ved kørsel omkringhjørner. Dette kan være til fare for en selv ogandre. C300D02L-GCT
Indikator og advarsel
Indikatoren bør lyse, når tændingsnøglen drejes
til ON eller START, men bør automatisk slukkeigen efter tre sekunder.
Hvis indikatoren ikke tændes, bør systemet
efterses på et autoriseret Hyundai-værksted.
TCS tændes som advarsel i tilfælde af unormale
forhold i forbindelse med indikatoren.
Hvis TCS tændes, bør bilen parkeres et sikkert
sted og motoren stoppes.
Start herefter motoren igen for at kontrollere,
om TCS-indikatoren slukkes.
Hvis indikatoren forbliver tændt selv efter at
motoren er startet, bør bilen efterses på etautoriseret Hyundai-værksted.
BEMÆRK: Når TCS tændes, deaktiveres traction con-
trol-systemet automatisk af sikkerheds- mæssige årsager.
Råd vedrørende kørsel
TCS bremser ikke aktivt. Sørg for at reducere
bilens hastighed tilstrækkeligt, inden der køresgennem et sving.
FORSIGTIG: SLIP-styringsfunktionen er aktiveret, når
TCS-indikatoren blinker. Det betyder desuden, at vejen er glat, eller at bilenaccelererer for kraftigt. Hvis dette er tilfældet,bør fodens tryk på gaspedalen lettes ogkørslen foregå i moderat hastighed.
ADVARSEL: Traction control er en hjælpefunktion til
føreren. Alle normale forholdsregler for kørsel under dårlige vejr- og vejforhold børoverholdes. 3) Når motoren starter, høres der et klik fra
motorrummet. Dette er bare lyden af trac-tion control-systemet, der testes.
4) Ved kørsel i mudder eller nyfalden sne øges motorens hastighed ikke altid, påtrods af at der trædes på gaspedalen.
C300A01O-GCT
TRACTION CONTROL-SYSTEM (TCS) (Hvis monteret)
Traction control-systemet (TCS) forhindrer
kørehjulene i at spinne i glat føre og sikrer en bedre acceleration. Funktionen giver ligeledesbilen tilstrækkelig drivkraft og styreevne vedkørsel gennem sving ved høj hastighed. SLIP-styring
Forhindrer kørehjulene i at spinne for kraftigt
ved start eller drejning i høj fart under glatte vejforhold, for derved at undgå at misteforhjulenes drivkraft. C300B01O-GCT
TCS ON Når TCS ON er valgt, er indikatorlampen på
instrumentpanelet slukket.
BEMÆRK:
1) Stands motoren og start den igen, hvorefter TCS-funktionen automatiskaktiveres (ON).
2) Der kan fornemmes en let vibration i bilen, når traction control-systemetfungerer korrekt. Dette er blot effekten afbremsestyringen og er helt normalt.
Page 82 of 111

2- 10SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
SC160A1-FC JÆVN KØRSEL I SVING Undgå opbremsning eller gearskift i sving, især, hvis vejen er våd. Ideelt bør sving altid foretagesmed en let acceleration. Overholder De disseregler, vil dækslitagen holdes på et minimum. SC170A1-FC
VINTERKØRSEL De vanskeligere vejrforhold om vinteren giver større slitage og andre problemer. De bør følgenedenstående råd for at minimere problemerneved vinterkørsel: SC170B1-FC
Sne eller is Skal De køre i dyb sne, kan det være nød- vendigt at bruge vinterdæk eller snekæder.Skal der bruges vinterdæk, er det nødvendigt atvælge dæk af samme størrelse og type som deoprindelige dæk. Gør De ikke det, kan det haveen dårlig indflydelse på bilens sikkerhed oghåndtering. Det er desuden potentielt meget farligt at køre hurtigt, accelere kraftigt, bremse pludseligt ogdreje skarpt. ved at skifte gear ved de anbefaledehastigheder.
o Brug ikke airconditionen unødvendigt. Airconditionen trækkes af motoren, såbenzinøkonomien bliver dårligere, når Debruger airconditionen.
o Hold hjulenes sporing korrekt. Forkert spor-
ing kan skyldes, at De er kørt imod enkantsten eller har kørt for hurtigt på ujævnvej. Dårlig sporing giver hurtigere dækslitageog kan også give andre problemer samt etstørre benzinforbrug.
o Hold bilen ren. De opnår den længste levetid for bilen ved at holde den ren og fri forkorroderende materialer. Det er specieltvigtigt, at mudder, is, etc. ikke får lov atsamle sig under vognen. Denne ekstra vægtkan give et større benzinforbrug og det kanogså bidrage til korrosion.
o Kør med mindst muligt bagage og medbring ikke noget unødvendigt. Vægt er en godbenzinøkonomis fjende.
o Lad ikke motoren gå i tomgang længere end nødvendigt. Hvis De venter (ikke i trafikken),skal stoppe motoren og først starte denigen, når De er klar til at køre.
o Husk at længere tids opvarmning ikke er nødvendig. Så snart motoren går jævnt, kanDe sætte i gang. I meget koldt vejr bør Dedog give motoren en lidt længereopvarmningstid.
o Lad ikke motoren sejtrække og speed den ikke for højt op. Sejtrække vil sige at kørefor langsomt i et for højt gear, hvilket vil fåmotoren til at banke. Sker dette, skal Deskifte til et lavere gear. Speede motoren opvil sige at køre med motorens omdrejningstalover sikkerhedsgrænsen. Dette kan undgås
G140A01A-GCT ØKONOMISK KØRSEL
De kan spare benzin og få flere kilometer ud af
bilen, hvis De følger disse forslag:
o Kør jævnt. Accelerer moderat. Foretag ikke lynstarter, kør ikke helt ud i gearene og hold en konstant hastighed. Kør ikke hurtigt fradet ene trafiklys til det andet. Prøv at tilpassehastigheden til den øvrige trafik, så De ikkeskal foretage unødvendige hastighedsæ-ndringer. Undgå så vidt mulig tæt trafik.Hold altid en sikker afstand fra de øvrigekøretøjer, så De kan undgå unødvendigeopbremsninger. Dette formindsker ogsåslitagen på bremserne.
o Kør med moderat hastighed. Jo hurtigere De kører, jo større er benzinforbruget. En afde mest effektive måder til formindskelse afbenzinforbruget er at køre med moderatehastigheder, især på landevejen.
o Lad ikke foden hvile på bremse- eller koblingspedalen. Det kan forøge benzin-forbruget og forøge slitagen pådissekomponenter. Desuden kan bremserneblive overophedede, hvis De kører med fodenhvilende på bremsepedalen. Dette reducererderes effektivitet og kan have mere alvorligekonsekvenser.
o Vær omhyggelig med Deres dæk. Hold dem pumpede til det rigtige tryk. Forkert dæktryk,for højt eller for lavt, giver unødvendigdækslitage. Kontroller dæktrykket mindst éngang om måneden.
Page 97 of 111

3- 10SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
SD110A1-FC
NØDBUGSERING
Er der ingen professionel hjælp at få, kan der foretages en nødbugsering ved at fastgøre etreb, en kæde eller en strop til krogen underbilens forende. Forsøg ikke at bugsere bilen pådenne måde på en vej uden belægning. Det kangive alvorlige skader på bilen. Denne metode må heller ikke bruges, hvis hjulene, transmissionen (inkl. kardanakslen),akslerne, styretøjet eller bremserne erbeskadigede. Inden bugseringen skal De sørgefor, at bilen er sat i frigear og at nøglen er i stilling"ACC" (med motoren stoppet) eller "ON" (medmotoren i gang). Der skal være en fører i denbugserede bil til at styre og bremse. D120A02A-GCT
Hvis du mister dine nøgler Oplysninger om nøglen til startspærresystemetfindes på s. 1-2.
D080D01FC
FORSIGTIG: Hvis bilen bugseres med alle fire hjul på jorden, kan den kun bugseres fra forenden.Sørg for at gearvælgeren er sat i "N". Bugserikke med hastigheder på over 50 km/t ogikke længere end 25 km. Sørg for at rattet er frigjort ved at dreje tændingsnøglen til stilling "ACC". Der skalvære en fører i den bugserede bil til atbetjene rat og bremser.
° OK FOR VOGNE MED
AUTOMATISK ELLER MANUEL GEARKASSE
BEMÆRK:Inden bugseringen kontrolleres oliestanden
i gearkassen. Hvis den er under mærket
"HOT" på målepinden, skal der fyldes efter.Kan De ikke fylde efter, skal der bruges"rulleskøjter".
D080C02FC
Page 110 of 111

INDEX
8-2
F Forlygteindstilling
............................................................................... 1-42
Forsæder ............................................................................................. 1-8
HHandskerum ...................................................................................... 1-44
Havariblink ........................................................................................ 1-38
Håndbremse ...................................................................................... 1-47
Håndbremsealarm ............................................................................. 1-32
Håndtag til ratindstilling ................ ..................................................... 1-52
Håndtering af CD'er .......................................................................... 1-63
Horn .................................................................................................. 1-52
Højt monteret stoplys ........................................................................ 1-47
Hvis motoren overophedes ................................................................. 3-3
IInden motoren startes ......................................................................... 2-2
Indstillelige forsæder ........................................................................... 1-8
Instrumenthus og kontrollamper ............................................. 1-28 ~ 1-32
Instrumenter og betjeningsgreb ........................................................ 1-25
Interiørlys .......................................................................................... 1-44
J Jævn kørsel i sving .......................................................................... 2-10K Katalysator
.......................................................................................... 5-1
Kilometertæller .................................................................................. 1-34
Kopholder .......................................................................................... 1-41
Korrosionsbeskyttelse ................................................................ 4-1 ~ 4-3
Kølevæsketermometer ...................................................................... 1-33
L Luftfilter .............................................................................................. 1-60
Lygternes brug .................................................................................. 2-12
Lyskontakt ......................................................................................... 1-36
M
Manuelle gear ..................................................................................... 2-4Motorhjelmsudløser ........................................................................... 1-48
Multiboks ........................................................................................... 1-45
NNødbugsering .................................................................................... 3-10
Nøgler
- nøgler ................................................................................................ 1-2 - stillinger ............................................................................................. 2-2
O
Omdrejningstæller ............................................................................. 1-33
Opbevaringsskuffe .............................................................................. 1-9Overhalingsblink ................................................................................ 1-36