Peugeot 508 2010.5 Omistajan käsikirja (in Finnish)

Page 171 of 331

7157
i
Turvallissus
Suuntavalot
 Vilkuta vasemmalle painamalla valojen säätövipu alaspäin pohjaan saakka.  Vilkuta oikealle nostamalla valojen säätövipu ylöspäin loppuun saakka.
"Moottoritie"-toiminto
Paina kerran ylös- tai alaspäin vipua ilman, että vipukytkimen vastuskohta ylittyy; vastaavat suuntavalot vilkkuvat kolme ker taa.
Jos suuntavalo unohtuu päälle yli 20 sekunniksi, varoitusmerkkiäänen voimakkuus kasvaa jatkuvasti, kun auton nopeus on yli 60 km/h.
Hätävilkku
Kun painat painiketta, suuntavalot vilkkuvat. Hätävilkku toimii myös virran ollessa katkaistu.
Hätävilkkujen
automaattinen syttyminen
Hätävilkut syttyvät automaattisesti, kun auton vauhti hidastuu voimakkaasti hätäjarrutuksessa sekä ABS-ohjauksen aikana tai auton törmätessä johonkin. Hätävilkut sammuvat automaattisesti, kun kaasupoljinta painetaan seuraavan kerran jarrutuksen jälkeen. Voit sammuttaa hätävilkut myös painamalla painiketta.

Page 172 of 331

158
i
Turvallissus Äänimerkki
 Paina ohjauspyörän haaraa.
Käytetään muiden tielläliikkujien varoittamiseen välittömästä vaarasta.
Käytä äänimerkkiä maltillisesti ja vain seuraavissa tapauksissa: - välitön vaaratilanne - pyöräilijän tai jalankulkijan ohittaminen - lähestyminen paikkaa, jonne ei ole näkyvyyttä.
Hätä- tai huoltopuhelu
(Ei Suomessa)
Tämän järjestelmän avulla voit soittaa hätä- tai huoltopuhelun hätäkeskukseen tai PEUGEOT-palvelunumeroon. Lisätietoja järjestelmän toiminnasta saat luvusta "Audio ja telematiikka".

Page 173 of 331

7159
i
!
i
i
Turvallissus
Rengaspaineen valvontajärjestelmä
Järjestelmä, jolla renkaiden painetta voidaan auto maattisesti valvoa ajon aikana.
Jokaiseen venttiiliin asennetut paineanturit antavat hälytyksen, jos ne havaitsevat rengaspaineita koskevan toimintahäiriön (kun nopeus on vähintään 20 km/h). Varapyörässä ei ole anturia.
Rengaspaineanturilla varustetun renkaan korjaus- ja vaihtotyöt täytyy antaa PEUGEOT-merkkihuollon tai valtuutetun korjaamon tehtäväksi. Jos renkaan vaihtamisen jälkeen järjestelmä ei pysty tarkkailemaan rengasta (esimerkiksi talvirenkaiden asentamisen jälkeen), järjestelmä pitää alustaa uudelleen PEUGEOT-merkkihuollossa tai valtuutetussa korjaamossa.
Viesti tulee näyttöön myös silloin, kun
joku auton renkaista siirretään kauas autosta (korjattavaksi) tai autoon asennetaan pyörä (tai useampi pyörä), jo(i)ssa ei ole anturia.
Rengaspaineita tulee tarkkailla säännöllisesti, vaikka autossa onkin rengaspainetta valvova järjestelmä se ei korvaa kuljettajan valppautta ja vastuuta.
Rengaspaineet tulee tarkistaa säännöllisesti (katso kappale Tunnistaminen), jotta auton ohjattavuus säilyy optimaalisena ja vältetään renkaiden ennenaikainen kuluminen, erityisesti hyvin raskaassa ajossa erityisolosuhteissa (esim. painava kuorma, suurempi ajonopeus).
Rengaspaineet tulee mitata vähintään kerran kuussa silloin, kun renkaat ovat kylmät. Mittaa myös varapyörän
rengaspaine. Lähellä oleva, samalla taajuudella toimiva laite saattaa aiheuttaa tilapäisiä häiriöitä rengaspaineiden tarkkailujärjestelmässä.
Mittariston näyttöön tulee viesti, jossa ilmoitetaan mikä rengas on kyseessä. Samalla kuuluu äänimerkki.
Alhainen rengaspaine
Tämä merkkivalo ja STOP -merkkivalo syttyvät, kuuluu äänimerkki ja mittariston näyttöön tulee viesti kyseisen renkaan kohdalle.  Pysäytä auto heti. Älä tee äkillisiä ohjausliikkeitä äläkä jarruta.  Vaihda vaurioitunut (puhjennut tai osittain tyhjentynyt) rengas ja tarkasta rengaspaineet mahdollisimman pian.
Rengasrikko
Mittariston näyttöön tulee viesti kyseisen renkaan/renkaiden kohdalle tai joka osoittaa, että järjestelmässä on toimintahäiriö. Samalla kuuluu äänimerkki. Ota yhteyttä PEUGEOT-merkkihuoltoon tai valtuutettuun korjaamoon ja vaihdata viallinen anturi/anturit.
Anturia/antureita ei havaita tai niissä on vika
 Tarkasta rengaspaine mahdollisimman pian. Tarkastus on tehtävä auton ollessa kylmä.

Page 174 of 331

160
Turvallissus
Ajovakauden hallintajärjestelmään (ESP: Electronic Stability Program) kuuluvat seuraavat järjestelmät: - lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS) ja elektroninen jarruvoiman jako (REF) - hätäjarrutustehostin (AFU) - elektroninen luistonestojärjestelmä (ASR)
- CDS-vakauttamisjärjestelmä.
Ajovakauden hallintajärjestelmä (ESP)
Määritelmät
Lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS) ja elektroninen jarruvoiman jako (REF)
Järjestelmä lisää auton vakautta ja hallittavuutta jarrutuksissa sekä mutkissa, erityisesti huonokuntoisilla ja liukkailla teillä. ABS-järjestelmä estää renkaiden lukkiutumisen hätäjarrutuksissa. Elektroninen jarruvoiman jako -järjestelmä jakaa jarrutehoja pyörien välillä.
Hätäjarrutustehostin (AFU)
Järjestelmän avulla saadaan hätäjarrutuksessa jarrupaine nostettua nopeasti optimaaliselle tasolle, jotta jarrutusmatka jäisi
mahdollisimman lyhyeksi. Järjestelmä käynnistyy riippuen nopeudesta, jolla jarrupoljinta painetaan. Tämän
järjestelmän ansiosta jarrupoljin muuttuu kevyemmäksi ja jarrutusteho lisääntyy.
Elektroninen luistonestojärjestelmä (ASR)
ASR-luistonestojärjestelmä korjaa pyörien liikkuvuutta siten, että pyörät eivät pääse luisumaan. Järjestelmä säätää vetävien pyörien jarruja ja moottorin käyntinopeutta. Järjestelmä parantaa auton suuntavakautta kiihdytettäessä.
CDS-vakauttamisjärjestelmä
CDS-järjestelmä valvoo kutakin rengasta ja havaitsee erilaisten anturien perusteella, jos auton todellinen ajolinja ja kuljettajan
määräämä ajolinja poikkeavat toisistaan. Tällöin se jarruttaa joko yhtä tai useampaa pyörää ja moottorin käyntinopeutta, jotta auto
pysyisi halutulla ajolinjalla fysiikan lakien sallimissa rajoissa.

Page 175 of 331

7161
i
!
Turvallissus
Luistonestojärjestelmä
(liikkumista lumessa
helpottava älyjärjestelmä)
Autosi on varustettu älyjärjestelmällä , joka auttaa liikkuvuuteen lumessa. Järjestelmä tarkkailee automaattisesti ja jatkuvasti heikkoja pito-olosuhteita, jotka saattavat tehdä käynnistymisen ja auton etenemisen vaikeaksi syvässä uudessa lumessa tai tampatussa lumessa. Näissä tilanteissa liikkumista lumessa helpottava älyjärjestelmä kor vaa ASR-toiminnan rajoittaen etupyörien luiston, jolla taataan optimi ohjattavuus ja ajolinjan seuranta, jopa ilman talvirenkaita, lumiketjujen kanssa tai ilman. Erityisen vaativissa oloissa (lumen alla oleva jää, hiekka, syvä muta…), voi olla tarpeen
kytkeä pois ESP/ASR -järjestelmät, jotta pyörät luistavat ja saavat jälleen pidon.
Toiminnot
ABS-jarrut eli lukkiutumaton jarrujärjestelmä ja REF -elektroninen jarrupaineen jako
Jos joudut hätäjarrutustilanteeseen, paina jarrupoljinta täydellä voimalla ja pidä poljinpaine vakiona.
Pyöriä vaihdettaessa (renkaat + vanteet), varmista että ne ovat hyväksyttyä tyyppiä. ABS-järjestelmä saattaa aiheuttaa jarrutettaessa jarrupolkimen lievää tärinää toimiessaan normaalisti.
Jos oheinen merkkivalo syttyy, kuuluu varoitusmerkkiääni ja näyttöön tulee viesti, kyseessä on lukkiutumattoman jarrujärjestelmän toimintahäiriö. Jos autolla jarrutetaan tällöin, auton hallinta voidaan menettää.
Jos oheinen merkkivalo sekä STOP - merkkivalo syttyvät yhtä aikaa, ja samalla kuuluu varoitusmerkkiääni ja näyttöön tulee viesti, kyseessä on elektronisen jarruvoimanjakojärjestelmän (REF) toimintahäiriö. Jos autolla jarrutetaan tällöin, au ton hallinta voidaan menettää. Auto on ehdottomasti pysäytettävä. Ota molemmissa tapauksissa yhteyttä PEUGEOT -
huoltokorjaamoon tai valtuutettuun korjaamoon.

Page 176 of 331

162
!
Turvallissus
Ajovakauden hallintajärjestelmä (CDS)
Aktivointi
Järjestelmä aktivoituu automaattisesti joka kerran, kun auto käynnistetään. Järjestelmä käynnistyy aina, kun auton pidossa tai ajolinjassa on ongelmia.
Tästä ilmoitetaan merkkivalon vilkkumisella näytössä.
Järjestelmien poiskytkentä
Erityisolosuhteissa (käynnistettäessä ajoneuvoa, joka on juuttunut lumeen, pehmeään maaperään jne.) voi autt aa, jos CDS-järjestelmä kytketään pois käytöstä. Näin auto saadaan helpommin liikkeelle, kun pyörien annetaan luistaa ja hakeutua pinnalle, jolla pito on parempi.
CDS-järjestelmä parantaa ajoturvallisuutta, jos kuljettajan ajotapa on normaali. Järjestelmän tarkoituksena ei ole saada ketään ottamaan ylimääräisiä riskejä ja ajamaan liian lujaa. Valmistaja takaa järjestelmän toimintavarmuuden silloin, kun käytetään valmistajan suosittelemia pyöriä (renkaita ja vanteita), jarrujärjestelmän osia ja järjestelmän elektronisia osia ja silloin, kun valtuutettu PEUGEOT-merkkihuolto asentaa ja huoltaa nämä osat.
Tarkastuta järjestelmä PEUGEOT-merkkihuollossa tai valtuutetussa korjaamossa aina törmäyksen jälkeen.
Toimintahäiriö
Jos järjestelmässä ilmenee toimintahäiriö, tämä merkkivalo syttyy. Tämän lisäksi kuuluu merkkiääni ja mittariston näyttöön ilmestyy viesti. Ota yhteyttä PEUGEOT-merkkihuoltoon tai valtuutett uun korjaamoon järjestelmän tarkastamiseksi.
Järjestelmien kytkeminen uudelleen käyttöön
Järjestelmä aktivoituu uudelleen automaattisesti aina sytytysvirran katkaisemisen jälkeen sekä yli 50 km/h:n vauhdissa.  Paina uudelleen ESP OFF -painiketta järjestelmän aktivoimiseksi käsin.
 Paina ESP OFF -painiketta.
Merkkivalo sekä painikkeen merkkivalo syttyvät: CDS-järjestelmä ei vaikuta moottorin toimintaan.

Page 177 of 331

7163
Turvallissus
Turvavyöt
Etuturvavyöt Turvavyöt takana
Takapenkin istuinpaikoilla on kelauslaitteella varustetut kolmipistevyöt, joissa on voimanrajoitin (takapenkin keskimatkustajan paikkaa lukuun ottamatta).
Lukitseminen
 Vedä hihnasta ja aseta solki lukkoon.  Tarkista lukkiutuminen vetämällä hihnasta.
Lukituksen avaaminen
 Paina lukon punaista painiketta.  Anna tur vavyön kelautua hitaasti.
Etutur vavöissä on pyrotekninen kiristin- ja voimanrajoitinjärjestelmä.
Tämä järjestelmä parantaa tur vallisuutta etuistuimilla etu- ja sivutörmäyksissä. Törmäyksen voimakkuuden mukaan
kiristinjärjestelmä kiristää vyöt heti ja painaa ne näin tiukemmin istujan kehoa vasten. Kiristimillä varustetut tur vavyöt ovat valmiustilassa heti sytytysvirran kytkemisen jälkeen. Voimanrajoitin vähentää vyön istujan rintakehään kohdistamaa painettaja parantaa
näin tur vavyön antamaa suojaa.

Page 178 of 331

164
Turvallissus
Etuturvavyön korkeuden säätö
 Jos haluat säätää korkeutta, purista kytkintä ja liu'uta sitä, kunnes löydät sopivan kiinnityskohdan.
Kun auton nopeus saavuttaa noin 20 km/h, merkkivalo vilkkuu ja samalla kuuluu äänimerkki noin kahden minuutin ajan. Kahden minuutin kuluttua merkkivalo jää palamaan, kunnes kuljettaja tai matkustaja on lukinnut tur vavyön.
Turvavyö lukitsematta -merkkivalo(t)
1. Mittariston merkkivalo: tur vavyö lukitsematta edessä ja/tai takana 2. Kuljettajan tur vavyön merkkivalo 3. Etumatkustajan tur vavyön merkkivalo 4. Oikealla istuvan takamatkustajan tur vavyön merkkivalo 5. Keskellä istuvan takamatkustajan tur vavyön merkkivalo 6. Vasemmalla istuvan takamatkustajan tur vavyön merkkivalo
Etuistuimen turvavyön/turvavöiden merkkivalo(t)
Kun sytytysvir ta kytketään päälle, merkkivalo 1 syttyy mittaristossa ja vastaava merkkivalo 2 ja/tai 3 syttyy punaisena tur vavyön ja etumatkustajan etutur vatyynyn merkkivalojen näytössä, jos vastaavaa vyötä ei ole lukittu tai
se on irronnut.
Turvavyön aukeamisen merkkivalo(t)
Kun sytytysvir ta kytketään päälle, kun moottori on käynnissä tai kun ajonopeus on alle 20 km/h, vastaavat merkkivalot 4 , 5 ja 6 syttyvät palamaan punaisina noin 30 sekunnin ajaksi, jos tur vavyötä ei ole kiinnitetty. Jos ajonopeus on yli 20 km/h, vastaavat merkkivalot 4 , 5 tai 6 syttyvät palamaan punaisena, kuuluu merkkiääni ja mittariston näyttöön ilmestyy viesti, kun takamatkustaja avaa tur vavyönsä.

Page 179 of 331

7165
i
Turvallissus
Ennen kuin kuljettaja lähtee ajamaan, hänen tulee huolehtia siitä, että matkustajat kiinnittävät tur vavyönsä oikein. Istuitpa millä paikalla tahansa autossa, kytke aina tur vavyö myös lyhyitä matkoja var ten. Kytke tur vavyöt omiin lukkoihinsa. Muutoin ne eivät toimi täydellisesti. Tur vavöissä on kela, jonka avulla vyön pituus säätyy automaattisesti itsellesi sopivaksi. Kun vyötä ei käytetä, se kelautuu automaattisesti sisään. Varmista ennen ja jälkeen käytön, että tur vavyö on kelautunut kunnolla. Vyön hihnan alaosan tulee sijoittua mahdollisimman alas lantiolle. Hihnan yläosan taas tulee osua olkapään kuopan kohdalle. Keloissa on automaattinen lukitusmekanismi, joka aktivoituu törmäyksessä, hätäjarrutuksessa tai auton
ympäripyörähdyksessä. Lukituksen saa purettua vetäisemällä lujasti hihnasta ja päästämällä sitten ir ti, jolloin hihna kelautuu
helposti takaisin sisään.
Suosituksia lapsia varten
Käytä sopivaa turvaistuinta, jos matkustaja on alle 12-vuotias tai pituudeltaan alle 150 cm. Älä käytä samaa tur vavyötä useamman ihmisen kiinnittämiseen. Älä koskaan kuljeta lasta sylissäsi.
Tur vavyö on tehokas, kun: - se on kiristetty mahdollisimman lähelle kehoa - se on vedetty matkustajan eteen tasaisella liikkeellä samalla varmistaen, ettei se ole kier teellä - se on kiinnitetty vain yhdelle henkilölle - se ei ole leikkautunut eikä purkautunut - sen tehokkuutta ei ole heikennetty muuttamalla sitä jollakin tavoin. Voimassaolevien tur vamääräysten mukaan kaikki huoltotoimet ja tarkastukset on annettava PEUGEOT-verkoston tai valtuutetun korjaamon tehtäväksi, jolla on toimenpiteiden asianmukaiseen toteuttamiseen tar vittava asiantuntemus ja välineistö. Tarkistuta tur vavyöt säännöllisesti PEUGEOT-verkostolla tai valtuutetulla korjaamolla. Tarkistuta tur vavyöt varsinkin
silloin, jos ne näyttävät kuluneilta. Puhdista tur vavyön hihnat saippuavedellä tai tekstiilien puhdistusaineella, jota myydään
PEUGEOT-verkoston myymälöissä. Jos istuin tai takapenkki on ollut käännettynä, varmista, että tur vavyö kulkee oikeasta kohdasta ja on kelautunut kunnolla.
Törmäyksen sattuessa
Törmäyksen luonteen ja voimakkuuden mukaan tur vavyön pyrotekninen laite saattaa laueta vaikka tur vatyynyt eivät avautuisi. Esikiristimien lauetessa vapautuu vaaratonta savua ja kuuluu ääni, joka johtuu järjestelmän pyroteknisen panoksen aktivoitumisesta. Joka tapauksessa tur vatyynyn merkkivalo syttyy.
Törmäyksen jälkeen tarkistuta ja tar vittaessa vaihdata tur vavyöjärjestelmä PEUGEOT-verkostolla tai valtuutetulla korjaamolla.

Page 180 of 331

166
i
!
Turvallissus
Turvatyynyt
Tur vatyynyt on suunniteltu matkustajien (paitsi takapenkin keskimatkustajan) tur vallisuuden optimoimiseksi rajuissa törmäyksissä. Ne täydentävät voimanrajoittimella varustettuja tur vavöitä (paitsi takapenkin keskimatkustajaa). Törmäystilanteessa elektroniset törmäysanturit havaitsevat ja analysoivat törmäyksen havainnointialueille kohdistuneet etu- ja sivutörmäykset: - Tur vatyynyt täyttyvät hetkessä ja suojaavat siten auton matkustajia (paitsi takapenkin keskimatkustajaa) rajuissa törmäyksissä. Välittömästi törmäyksen jälkeen tur vatyynyt tyhjentyvät nopeasti, jotta näkyvyys ei estyisi ja matkustajat pääsisivät poistumaan autosta. - Tur vatyynyt eivät täyty lievemmissä törmäyksissä, takatörmäyksissä ja tietynlaisissa ympäripyörähdyksissä, vaan pelkkä tur vavyö riittää takaamaan parhaan
mahdollisen suojan näissä tilanteissa.
Tur vatyynyt eivät toimi, kun vir ta on katkaistu. Tämä varuste on törmäyskohtainen, se laukeaa vain kerran. Tur vatyyny ei laukea toisessa törmäyksessä (samassa onnettomuudessa tai toisessa onnettomuudessa).
Kun tur vatyynyt laukeavat, niistä purkautuu hieman vaaratonta savua ja kuuluu ääni, joka johtuu järjestelmän pyroteknisen panoksen aktivoitumisesta. Savu ei ole haitallista, mutta voi aiheuttaa ärsytysoireita herkille ihmisille.
Pamahdus voi aiheuttaa kuulon hetkellisen heikentymisen.
Törmäyksen tunnistusalueet
A. Etutörmäysalue B. Sivutörmäysalue
Etuturvatyynyt
Turvatyynyjen aktivointi
Mikäli etumatkustajan turvatyynyn toimintaa ei ole estetty, turvatyynyt laukeavat samanaikaisesti voimakkaassa etutörmäyksessä, joka kohdistuu
kokonaan tai osittain etutörmäysalueelle A AAvaakatasossa olevan auton pitkittäisakselin suuntaisesti edestä taaksepäin. Etutur vatyyny aukeaa etumatkustajan pään sekä rintakehän alueen ja kojelaudan väliin, kuljettajan puolella pään sekä rintakehän alueen ja ohjauspyörän väliin ja vaimentaa
kehon iskeytymistä eteenpäin.
Järjestelmä, joka suojelee voimakkaassa etutörmäyksessä kuljettajaa ja etumatkustajaa sekä rajoittaa pään ja rintakehän vammautumisen riskiä. Kuljettajan tur vatyyny sijaitsee ohjauspyörän keskiössä ja etumatkustajan tur vatyyny kojelaudassa hansikaslokeron yläpuolella.

Page:   < prev 1-10 ... 131-140 141-150 151-160 161-170 171-180 181-190 191-200 201-210 211-220 ... 340 next >