TOYOTA PROACE CITY VERSO EV 2021 Manual de utilizare (in Romanian)
Page 241 of 352
241
Informații practice
7
Jante și pneuri
Verificarea presiunii de umflare a pneurilor, inclusiv al roții de rezervă, trebuie să fie efectuată cu pneurile „reci”.Valorile presiunii indicate pe eticheta cu presiuni ale pneurilor sunt valabile pentru pneurile „reci”. Dacă ați condus mai mult de 10 minute sau pe o distanță mai mare de 10 km (6 mile), la viteze peste 50 km/h (31 mph), adăugați 0,3 bar (30 kPa) la valorile indicate pe etichetă.
WARNI NG
Presiunea scăzută crește consumul de carburant. O presiune necorespunzătoare în pneuri cauzează uzarea prematură a acestora și afectează stabilitatea autovehiculului - risc de accident!
Conducerea cu pneuri uzate sau deteriorate reduce eficiența frânării și stabilitatea autovehiculului. Se recomandă verificarea regulată a stării pneurilor (banda de rulare și flancurile) și a jantelor, precum și prezența ventilelor.
Când indicatorii de uzură nu mai sunt retrași față de banda de rulare, adâncimea canelurilor este mai mică decât 1,6 mm; schimbarea pneurilor este absolut necesară.Utilizarea unor jante și pneuri de dimensiuni diferite față de cele specificate poate afecta durata de viață a pneurilor, rotirea roților, garda la sol, valorile indicate de vitezometru, precum și stabilitatea autovehiculului.Montarea unor pneuri diferite pe punțile față și spate poate cauza decalarea sistemului VSC.Întotdeauna marcați direcția de rotire a pneurilor care vor fi depozitate atunci când montați pneuri de iarnă sau de vară. Depozitați pneurile într-un loc răcoros, uscat, ferit de expunerea directă la razele solare.Pneurile de iarnă sau cele pentru patru sezoane pot fi identificate prin acest simbol amplasat pe flancurile pneurilor.
AdBlue® (motoare diesel)
Pentru a asigura protecția mediului și conformitatea cu standardul de emisii Euro 6 fără a afecta performanțele sau consumul de carburant al motoarelor Diesel, TOYOTA a luat decizia de a echipa autovehiculele sale cu un sistem eficient care utilizează SCR (SCR) și un filtru de particule diesel (DPF) pentru tratarea gazelor de eșapament.
SCR sistem
Utilizarea unui lichid denumit AdBlue® ce conține uree, un convertizor catalitic transformă până la 85% din oxizii de azot (NOx) în azot și apă, substanțe inofensive pentru sănătate și mediu.Lichidul AdBlue® se află într-un rezervor special cu o capacitate de aproximativ 17 l.Capacitatea sa permite o autonomie de aproximativ 3.000 mile (5.000 km), (care poate varia în mod considerabil în funcție de stilul de conducere și autovehicul). Un sistem de alertă
este declanșat automat atunci când autonomia rămasă este de 1.500 mile (2.400 km), odată ce nivelul de rezervă a fost atins.Mai multe alerte sunt declanșate succesiv în timpul celor 1.500 mile (2.400 km) înainte ca rezervorul să fie gol și autovehiculul blocat.
Page 242 of 352
242
NOTIC E
Pentru mai multe informații privind Lămpile de avertizare și indicatorii luminoși și alertele asociate sau Indicatorii, vă rugăm să consultați secțiunile corespunzătoare.
WARNI NG
De îndată ce rezervorul de AdBlue® este gol,
un dispozitiv prevăzut de lege previne repornirea motorului.În cazul defectării sistemului SCR, nivelul de emisii al autovehiculului nu mai respectă limitele impuse de standardul Euro 6, poluând mediul.În cazul unei defecțiuni confirmate a sistemului SCR, este esențial să vizitați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere. După 685 de mile (1.100 km), un dispozitiv este activat automat pentru a preveni pornirea motorului.În ambele cazuri, un indicator de autonomie afișează distanța care poate fi parcursă înainte de oprirea autovehiculului.
NOTIC E
Înghețarea AdBlue®
AdBlue® îngheață la temperaturi mai mici de aproximativ -11°C.Sistemul SCR include un încălzitor pentru rezervorul AdBlue®, care vă permite să conduceți și în condiții de temperaturi foarte scăzute.
Rezervă de AdBlue®
Se recomandă ca nivelul de AdBlue® să fie completat pe cât de curând posibil după emiterea primei alerte care indică atingerea nivelului de rezervă.
WARNI NG
Pentru funcționarea corectă a sistemului SCR:– Utilizați doar lichidul AdBlue® care respectă cerințele standardului ISO 22241.
– Nu transferați niciodată AdBlue® în alt recipient, întrucât își va pierde puritatea.– Nu diluați niciodată AdBlue® cu apă.
Puteți obține AdBlue® de la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau de la orice reparator de încredere, precum și de la stațiile de service echipate cu pompe AdBlue® proiectate special pentru autoturisme.
WARNI NG
Nu completați niciodată lichidul AdBlue® utilizând un distribuitor rezervat pentru autovehicule de marfă de mare tonaj.
Recomandări pentru depozitare
AdBlue® îngheață la o temperatură de aproximativ -11°C și se deteriorează la temperaturi mai mari de +25°C. Containerele trebuie depozitate într-o zonă rece și ferite de lumina directă a soarelui.În aceste condiții, lichidul poate fi păstrat timp de cel puțin un an.În cazul în care lichidul a înghețat, poate fi utilizat după dezghețarea completă în mediul exterior.
WARNI NG
Nu depozitați niciodată containerele AdBlue® în autovehiculul dumneavoastră.
Măsuri de precauție la utilizare
AdBlue® este o soluție pe bază de uree. Este un lichid neinflamabil, incolor și inodor (păstrat într-un loc răcoros).În cazul contactului cu pielea, spălați zona respectivă cu apă și săpun. În cazul contactului cu ochii, spălați imediat ochii cu cantități mari de apă sau cu o soluție de spălare a ochilor timp de
Page 243 of 352
243
Informații practice
7
cel puțin 15 minute. Dacă persistă o senzație de usturime, prezentați-vă la medic.În cazul ingerării, spălați imediat gura cu apă curată și apoi beți o cantitate mare de apă.În anumite condiții (de exemplu, la temperaturi ridicate), nu poate fi exclus riscul de degajare a vaporilor de amoniac: evitați inhalarea acestora. Vaporii de amoniac au un efect iritant asupra membranelor mucoase (ochi, nas și gât).
WARNI NG
Nu lăsați AdBlue® la îndemâna copiilor, în recipientul său original.
Măsuri de precauție la utilizare
AdBlue® este o soluție pe bază de uree. Este un lichid neinflamabil, incolor și inodor (păstrat într-un loc răcoros).În cazul contactului cu pielea, spălați zona respectivă cu apă și săpun. În cazul contactului cu ochii, spălați imediat ochii cu cantități mari de apă sau cu o soluție de spălare a ochilor timp de cel puțin 15 minute. Dacă persistă o senzație de usturime, prezentați-vă la medic.În cazul ingerării, spălați imediat gura cu apă curată și apoi beți o cantitate mare de apă.În anumite condiții (de exemplu, la temperaturi ridicate), nu poate fi exclus riscul de degajare a vaporilor de amoniac: evitați inhalarea acestora. Vaporii de amoniac au un efect iritant asupra membranelor mucoase (ochi, nas și gât).
WARNI NG
Nu lăsați AdBlue® la îndemâna copiilor, în recipientul său original.
Procedură
Înainte de a începe procedura de completare a nivelului, aveți grijă ca autovehiculul să fie parcat pe o suprafață orizontală, fără denivelări.În sezonul rece, temperatura autovehiculului trebuie să fie mai mare de -11°C. În caz contrar, AdBlue® poate fi înghețat și nu poate fi turnat în rezervor. Pentru a putea efectua completarea nivelului, parcați autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore.
WARNI NG
Nu puneți niciodată AdBlue® în rezervorul pentru carburant diesel.
WARNI NG
Dacă a curs AdBlue® sau au sărit stropi pe caroserie, spălați imediat zona cu apă rece sau ștergeți cu o lavetă umedă.Dacă lichidul a cristalizat, curățați zona utilizând un burete și apă caldă.
WARNI NG
Important: în cazul unei completări a nivelului după o defecțiune cauzată de lipsa AdBlue, este esențial să așteptați 5 minute înainte de a porni motorul, fără a deschide ușa șoferului, deblocând autovehiculul, introducând cheia în contact, sau introducând cheia în sistemul „Sistemul de acces și pornire fără cheie” din compartimentul pentru pasageri.Puneți contactul și așteptați 10 secunde înainte de a porni motorul.
► Luați contactul și scoateți cheia din contact pentru a opri motorul.sau► Cu Sistemul de acces și pornire fără cheie, apăsați butonul „START/STOP” pentru a opri motorul.
► Cu autovehiculul deblocat și capacul rezervorului de carburant deschis, rotiți capacul albastru al rezervorului AdBlue® contrar acelor de ceasornic și îndepărtați-l.► Cu un recipient de AdBlue®: după verificarea datei de valabilitate, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de a turna conținutul
Page 244 of 352
244
recipientului în rezervorul de AdBlue al autovehiculului.► Cu o pompă de AdBlue®: introduceți pistolul și alimentați rezervorul până la oprirea automată a pistolului.
WARNI NG
Pentru a nu umple excesiv rezervorul de AdBlue®:
– Adăugați între 10 și 13 utilizând recipientele AdBlue®.– În cazul în care alimentați la o benzinărie, încetați procesul după prima oprire automată a pistonului.Sistemul înregistrează doar realimentările cu AdBlue® de 5 litri sau mai mult.
WARNI NG
Dacă rezervorul AdBlue® este gol – acest fapt va fi confirmat de mesajul „Realimentare necesară AdBlue: Pornire imposibilă” – este esențial să adăugați cel puțin 5 litri.
După completarea nivelului
► Fixați capacul albastru pe rezervorul de carburant și rotiți-l în sensul acelor de ceasornic,
până la maxim.► Închideți capacul rezervorului de carburant.
Nu aruncați recipientele sau containerele AdBlue® împreună cu deșeurile menajere.Plasați-le într-un recipient rezervat în acest scop sau returnați-le la locul de unde le-ați cumpărat.
Rulare liberă
În anumite situații, trebuie să lăsați autovehiculul să ruleze liber (în timp ce este remorcat, pe un stand pentru intervenții, într-o spălătorie automată sau atunci când este transportat cu trenul sau pe nave maritime etc.).Procedura diferă în funcție de tipul de cutie de viteză și de frână de parcare.
WARNI NG
Nu lăsați autovehiculul nesupravegheat în modul de croazieră.
Cu o cutie de viteze
manuală și frână de parcare
electrică /
Pentru a le elibera
► Cu motorul în funcțiune și în timp ce apăsați pedala de frână, deplasați selectorul de viteze în poziția neutră.► Luați contactul, apăsând în același timp pedala de frână.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți din nou contactul.► În timp ce apăsați pedala de frână, apăsați maneta de comandă pentru a elibera frâna de parcare.► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
Revenirea la funcționarea normală
► Reporniți motorul, apăsând în același timp
pedala de frână.
Page 245 of 352
245
Informații practice
7
Cu o cutie de viteze
automată și frână de parcare
electrică /
Pentru a le elibera
► Cu motorul în funcțiune și în timp ce apăsați pedala de frână, deplasați selectorul de viteze în poziția N.► Luați contactul, apăsând în același timp pedala de frână.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți din nou contactul.► În timp ce apăsați pedala de frână, apăsați maneta de comandă pentru a elibera frâna de parcare.► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
Revenirea la funcționarea normală
► Reporniți motorul în timp ce apăsați pedala
de frână, apoi deplasați selectorul de viteze în poziția P.
Cu selector pentru treapta
de viteză și frână de parcare
electrică /
Procedură de eliberare
► Cu autovehiculului staționând și motorul în funcțiune, apăsați pedala de frână și selectați modul N.Într-un interval de 5 secunde:► Apăsați și mențineți apăsată pedala de frână, apoi efectuați acțiunile următoare în ordinea descrisă: luați contactul (dacă pornește cu START/STOP, apăsați butonul continuu timp de 2 secunde) și deplasați selectorul în față sau în spate.► Eliberați pedala de frână și apoi puneți din nou contactul.► Plasați piciorul pe pedala de frână și apăsați comanda frânei de parcare electrice pentru a elibera frâna de parcare.
► Eliberați pedala de frână și apoi luați contactul.
NOTIC E
Sistemul de acces și pornire fără cheieNu trebuie să apăsați pedala de frână în timp ce puneți din nou contactul și apoi îl luați. Dacă faceți acest lucru, va porni motorul și va fi necesar să reluați procedura.
WARNI NG
Un mesaj este afișat pe panoul de instrumente pentru a confirma deblocarea roților timp de 15 minute.Sistemul audio nu poate fi actualizat atunci când autovehiculul rulează liber (mesaj afișat pe panoul de instrumente).
Revenirea la funcționarea normală
► Reporniți motorul în timp ce apăsați pedala de frână, apoi deplasați selectorul de viteze în poziția P.
Page 246 of 352
246
Recomandări pentru
îngrijire și întreținere
Recomandări generale
Respectați următoarele recomandări pentru a evita deteriorarea autovehiculului dumneavoastră.
Exterior
WARNI NG
Nu utilizați niciodată spălarea cu jet de apă cu presiune ridicată în compartimentul motorului, deoarece ar putea deteriora componentele electrice.Nu spălați autovehiculul în condiții de soare puternic sau la temperaturi extrem de scăzute.
NOTIC E
Când spălați vehiculul la o spălătorie automată cu perii cilindrice, asigurați-vă că blocați ușile și, în funcție de versiune, scoateți cheia electronică.Când utilizați un dispozitiv de spălare sub presiune, țineți tija la cel puțin 30 cm de autovehicul (în special atunci când curățați zonele cu vopsea desprinsă, senzori sau garnituri).Curățați prompt orice pete care conțin substanțe chimice, ce pot deteriora vopseaua autovehiculului (inclusiv rășina naturală, excrementele de păsări, secreții de la insecte, polen și gudron).În funcție de mediul exterior, curățați autovehiculul des pentru a îndepărta acumulările de sare (în zonele de coastă), funingine (în zonele industriale) și noroi (în zonele umede sau reci). Acest substanțe pot fi foarte corozive.Pentru sfaturi cu privire la îndepărtarea
petelor problematice, care necesită produse speciale (precum soluții de curățare a gudronului sau insectelor), contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.Este de preferat să efectuați lucrările de corectare a vopselei la orice distribuitor autorizat Toyota sau orice reparator autorizat
Toyota. sau orice reparator de încredere.
Interior
WARNI NG
Când spălați autovehiculul, nu utilizați niciodată un furtun sau un jet de spălare de înaltă presiune pentru a curăța interiorul.Lichidele transportate în pahare sau în recipiente deschise pot fi vărsate, prezentând riscul deteriorării instrumentelor și comenzilor
de pe planșa de bord și consola centrală. Fiți atent!Pentru a curăța panourile de instrumente, ecranele tactile sau alte afișaje, ștergeți ușor cu o lavetă moale și uscată. Nu utilizați produse (de exemplu alcool, dezinfectant) sau apă cu săpun direct pe aceste suprafețe - risc de deteriorare!
Page 247 of 352
247
Informații practice
7
Lucrări de tinichigerie
Vopsea foarte lucioasă
WARNI NG
Nu folosiți produse abrazive sau solvenți, benzină sau ulei pentru a curăța caroseria.Nu folosiți niciodată un burete abraziv pentru a curăța petele problematice. Pericol de zgâriere a stratului de vopsea!Nu efectuați o lucrare de lustruire în condiții de soare puternic, sau asupra pieselor din plastic sau cauciuc.
NOTIC E
Utilizați un burete moale și apă cu săpun sau un produs cu pH neutru.Ștergeți ușor caroseria cu o lavetă curată din microfibră.Lustruiți autovehiculul când este curat și uscat.Respectați instrucțiunile de utilizare menționate pe produs.
Autocolante
(În funcție de versiune)
WARNI NG
Nu utilizați un dispozitiv de spălare de înaltă presiune pentru a curăța autovehiculul. Pericol de deteriorare sau îndepărtare a autocolantelor!
NOTIC E
Utilizați un furtun cu debit mare care are o temperatură a apei între 25°C și 40°C.Treceți jetul de apă pe deasupra suprafeței care necesită curățare, respectiv perpendicular pe aceasta.Clătiți autovehiculul cu apă demineralizată.
Page 248 of 352
248
Pană de carburant
(Diesel)
În cazul autovehiculelor cu motoare Diesel, sistemul de carburant trebuie să fie amorsat dacă rămâneți în pană de carburant.Înainte de a începe amorsarea sistemului, este esențial să introduceți cel puțin 5 litri de motorină în rezervor.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Realimentare și despre Protecția împotriva alimentării cu alt carburant (Diesel), consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Pentru mai multe informații privind Compartimentul motorului, în special pentru informații privind amplasarea acestor componente sub capotă, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pentru motoarele Euro 6.2/6.3
► Puneți contactul (fără a porni motorul).► Așteptați aproximativ 1 minut și luați contactul.
► Acționați demarorul pentru a porni motorul.
Dacă motorul nu pornește de la prima încercare, nu continuați să încercați, ci reluați procedura de la început.
Trusă de scule
► Pentru un acces mai ușor, deplasați în față scaunul (scaunele).
Acces la scule
Autovehicul cu motor electric
Cu kit de reparare temporară pneu perforatUneltele sunt amplasate în spațiul pentru picioarele pasagerului.Cu roată de rezervăUneltele sunt amplasate sub scaunul dreapta față.Pentru a accesa uneltele:– Cu scaunul frontal nereglabil, ridicați perna scaunului punând mâna între pernă și spătar.– Cu scaunul din față reglabil, deplasați scaunul în față cât mai mult posibil.
Cricul este amplasat în spațiul pentru picioarele pasagerului.
Autovehicul cu motor pe benzină sau diesel
Cu kit de reparare temporară pneu perforatKit-ul este amplasat sub scaunul dreapta față.Cu roată de rezervăCricul este amplasat sub scaunul dreapta față.Sculele sunt amplasate sub scaunul stânga față.
Descrierea sculelor
1.Cală pentru imobilizarea autovehiculului.
2.Inel de remorcare detașabil.
3.Cheie imbus.Pentru demontarea lămpilor spate pentru înlocuirea unui bec.
Cu un kit de reparare temporară pneu
perforat
4.Compresor de 12 V cu un cartuș cu produs
de etanșare și un autocolant pentru limita de vitezăPentru repararea temporară a unui pneu perforat și pentru a regla presiunea din pneu.
Page 249 of 352
249
În cazul unei defecțiuni
8
WARNI NG
Depozitarea sculelor (autovehicul cu motor electric)
Păstrați compresorul de 12 V și cartușul cu produs de etanșare 4 în husă, așa cum este indicat.
Spațiul pentru picioarele pasagerului este îngust. Pentru a putea închide capacul, depozitați sculele în locațiile lor inițiale: cala 1 în afara trusei, inelul de remorcare detașabil 2 la partea superioară a trusei, cu catarama orientată spre exterior, cheia imbus 3 la partea superioară a trusei, compresorul de 12 V cu cartușul cu produs de etanșare 4 în interiorul trusei.
Pentru mai multe informații despre Kit-ul de reparare temporară pneu perforat, consultați secțiunea corespunzătoare.
Cu roată de rezervă
5.Cheie de roți.Pentru demontarea prizoanelor de roți și pentru ridicarea/coborârea cricului.
6.Cric.Utilizat pentru a ridica autovehiculul.
7.Unealtă pentru demontarea capacelor de prizoane/capacelor de roți (în funcție de echipare).Dacă este furnizată în cadrul autovehiculului, este utilizată pentru demontarea capacelor de prizoane/capacelor de roți cu jante din oțel.
8.Cap pentru prizoane de siguranță.Pentru adaptarea cheii de roți la prizoanele speciale, „de siguranță”.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Roata de rezervă, consultați secțiunea corespunzătoare.
WARNI NG
Toate aceste scule sunt specifice autovehiculului dumneavoastră și pot să difere în funcție de nivelul de echipare.Nu le utilizați în alte scopuri.
NOTIC E
Cricul trebuie să fie utilizat doar pentru schimbarea unei roți cu pneu deteriorat sau perforat.Cricul nu necesită întreținere.Cricul respectă standardele europene, conform Directivei 2006/42/CE privind echipamentele tehnice.
NOTIC E
Anumite părți ale cricului, precum filetul sau îmbinările pot cauza răniri: evitați atingerea acestora.
Îndepărtați cu grijă toate urmele de lubrifiant.
Page 250 of 352
250
Kit-ul de reparare
temporară pneu perforat
Include un compresor și un cartuș cu produs de etanșare, kitul vă permite să efectuați repararea temporară a pneului, astfel încât să vă puteți deplasa până la cel mai apropiat atelier de vulcanizare.Este destinat pentru repararea majorității perforărilor de pe banda de rulare a pneului.
NOTIC E
Sistemul electric al autovehiculului permite conectarea compresorului la sursa de alimentare de 12 V suficient timp pentru a repara un pneu după o perforare.
WARNI NG
Utilizați doar priza de 12 V amplasată la partea frontală a autovehiculului pentru a
alimenta compresorul.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.
Procedura de reparare
WARNI NG
Nu îndepărtați niciun obiect străin care a pătruns în pneu (de exemplu cuie, șuruburi).
► Parcați autovehiculul fără a bloca traficul și acționați frâna de parcare.► Respectați instrucțiunile de siguranță
(lămpi de avarie, triunghi reflectorizant, vestă reflectorizantă cu mare vizibilitate etc.) conform legislației aflate în vigoare în țara în care conduceți autovehiculul.► Luați contactul.► Îndepărtați capacul ventilului pneului ce trebuie reparat și amplasați-l într-un loc curat.
► Conectați furtunul de la recipientul cu produs de etanșare la ventilului pneului ce trebuie reparat și strângeți bine.► Conectați conducta de la compresor la recipientul cu produs de etanșare.
► Verificați dacă butonul compresorului se află în poziția „O”.► Desfășurați complet cablul electric depozitat sub compresor.► Conectați fișa electrică a compresorului la priza de 12 V a autovehiculului.► Amplasați autocolantul pentru limita de viteză.
WARNI NG
Autocolantul pentru limita de viteză trebuie să fie fixat în interiorul autovehiculului, într-un loc aproape de șofer, pentru a-i reaminti că roata este destinată utilizării temporare.
► Puneți contactul.
► Porniți compresorul prin deplasarea butonului în poziția „I” până când presiunea ajunge la 2 bari. Produsul de etanșare este injectat în pneu sub presiune; nu deconectați conducta de la ventil în timpul acestei operații (risc de stropire).