air condition Hyundai Matrix 2005 Instruktionsbog (in Danish)
[x] Cancel search | Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2005, Model line: Matrix, Model: Hyundai Matrix 2005Pages: 177, PDF Size: 6.65 MB
Page 102 of 177

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
91
1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
91
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
91
1
B980F02E-GCT Defrost Når "Defrost"-kontakten er trykket ind, vil friskluftfunktionen automatisk blive valgt og luften vil blive sendt ud gennemforrudens defrosterdyser, defrosterdyserne i siderne og sideventilationsåbningerne.Airconditionfunktionen vil medvirke ved defrosterfunktionen, hvis temperaturen udenfor er højere end 3.5°C, og den vilautomatisk blive slået fra, hvis temperaturen udenfor falder til under 3.5°C. HFC241
Gulv-Defrostniveau
Når "Gulv-Defrostniveau" vælges, villampen tændes og luften vil sendes ud gennem forrudens defrosterdyse, ventilationsåbningerne ved gulvet,sidedefrosterdyserne og sideventilationsåbningerne.
HFC234
Luftfilteret er installeret foran blæserenheden bag handskerummet.Filteret forhindrer forurenende stoffer i at trænge ind i bilen og renser luften. LUFTFILTER (FORAN BLÆSERENHEDEN)
Udefrakommende luft
B760A01E
CirkulationsluftFilter
Blæser
Cirkulationsluft Varmeelement
Varmekerne
B760A04FC-GCT
FORSIGTIG:
o Udskift filtret hver 15.000 km (10.000 miles) eller én gang om året. Hvis bilen anvendes under krævende forhold, eksempelvis på støvede, ujævne veje, skal filtret undersøges, og evt. udskiftes, oftere.
o Hvis luftstrømningshastigheden pludselig falder, skal det undersøges af et autoriseret værksted.
!
fcden-1b.p65 5/10/2005, 4:15 PM
91
Page 126 of 177

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
18
Desuden kan bremserne blive overophedede, hvis De kører med foden hvilende på bremsepedalen. Dette reducerer deres effektivitet og kan have mere alvorlige konsekvenser.
o Vær omhyggelig med Deres dæk. Hold dem pumpede til det rigtigetryk. Forkert dæktryk, for højt eller for lavt, giver unødvendig dækslitage. Kontroller dæktrykket mindst én gang om måneden.
o Hold hjulenes sporing korrekt. Forkert spor-ing kan skyldes, at De er kørt imod en kantsten eller har kørt for hurtigt på ujævn vej. Dårlig sporing giver hurtigere dækslitage og kan også give andre problemer samt et større benzinforbrug.
o Hold bilen ren. De opnår den
længste levetid for bilen ved atholde den ren og fri for korroderende materialer. Det er specielt vigtigt, at mudder, is, etc. ikke får lov at samle sig under vognen. Denne ekstra vægt kan give et større benzinforbrug og det kan også bidrage til korrosion.
o Kør med mindst muligt bagage og medbring ikke noget unødvendigt. Vægt er en god benzinøkonomis fjende. o Lad ikke motoren gå i tomgang
længere end nødvendigt. Hvis De venter (ikke i trafikken), skal stoppe motoren og først starte den igen, når De er klar til at køre.
o Husk at længere tids opvarmning ikke er nødvendig. Så snartmotoren går jævnt, kan De sætte igang. I meget koldt vejr bør De dog give motoren en lidt længere opvarmningstid.
o Lad ikke motoren sejtrække og
speed den ikke for højt op.Sejtrække vil sige at køre for langsomt i et for højt gear, hvilket vil få motoren til at banke. Skerdette, skal De skifte til et lavere gear. Speede motoren op vil sige at køre med motorensomdrejningstal over sikkerhedsgrænsen. Dette kan undgås ved at skifte gear ved deanbefalede hastigheder.
o Brug ikke airconditionen
unødvendigt. Airconditionentrækkes af motoren, så benzinøkonomien bliver dårligere, når De bruger airconditionen.ØKONOMISK KØRSEL
G140A01A-GCT De kan spare benzin og få flere kilo- meter ud af bilen, hvis De følgerdisse forslag:
o Kør jævnt. Accelerer moderat. Foretag ikke lynstarter, kør ikkehelt ud i gearene og hold enkonstant hastighed. Kør ikke hurtigt fra det ene trafiklys til det andet. Prøv at tilpasse hastigheden tilden øvrige trafik, så De ikke skal foretage unødvendige hastighedsæ- ndringer. Undgå så vidt mulig tættrafik. Hold altid en sikker afstand fra de øvrige køretøjer, så De kan undgå unødvendige opbremsninger.Dette formindsker også slitagen på bremserne.
o Kør med moderat hastighed. Jo hurtigere De kører, jo større er benzinforbruget. En af de mesteffektive måder til formindskelse af benzinforbruget er at køre med mod- erate hastigheder, især pålandevejen.
o Lad ikke foden hvile på bremse- eller koblingspedalen. Det kanforøge benzin-forbruget og forøge slitagen på dissekomponenter.
fcden-2.p65 5/10/2005, 4:16 PM
18
Page 134 of 177

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
26
!
meget vindturbulens sænkes farten for at komme væk fra det andetkøretøjs påvirkning.
8. Ved parkering af bil og trailer, især
på en bakke, skal man føige denormale sik- kerhedsregler. Drej forhjulene ind mod kantstenen, træk hårdt i håndbremsen, og sæt geareti 1. gear eller bakgear (manuel) eller i parkering (aut. gear). Sæt brem- seklodser ved hvert aftrailerens hjul.
9. Hvis traileren eller anhængeren har elektriske bremser, skal man lade bil og anhæger køre fremad og så aktivere håndbremsen for at sikre,at trailerens bremser virker. Derved kan man også samtidig sikre sig, at trailerens elektriske systemvirker, som det skal.
10. Under kørslen skal man jævnligt kontrollere trailerens lys ogbremser, samt at læsset er forsvarligt fastgjort.
11. Undgå at starte rykvis, pludselige accelerationer og kraftige opbremsninger.
12. Undgå skarpe sving og hurtige skift af vognbane. 13. Undgå at træde på bremsepedalen
i længere tid eller for ofte, da detkunne bevirke en overophedning af bremserne med nedsat bremseevne til følge.
14. Ved kørsel ned ad bakke skal man skifte til et lavere gear ogbruge motoren som bremse. Vedkørsel op ad en lang bakke skal man skifte ned i et lavere gear og sætte farten ned for at undgå, atmotoren overbelastes og/eller overophedes.
15.Hvis man skal standse under kørsel op ad bakke, må man ikke holde bilen ved hjælp af motoren,hvilket kunne overophede automatgearet. Brug i stedet håndeller fodbremse.
BEMÆRK: Ved kørsel med anhænger skal man
kontrollere olien på gearkassen oftere. FORSIGTIG:
Ved overophedning under kørsel
med trailer/anhænger (nålen står tæt på den røde zone) kan følgende tiltag reducere eller fjerne problemet.
1. Sluk for airconditioneringen.
2. Sæt farten ned.
3. Brug et lavere gear op ad bakke.
4. Ved kørsel med hyppige stop kan man sætte bilen i frigear og speede motoren op.
fcden-2.p65 5/10/2005, 4:16 PM
26
Page 138 of 177

3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
4HVIS MOTOREN OVEROPHEDES
SD040A2-FC Hvis termometeret viser overophedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører en tydelig knalden eller banken, er motoren sandsynligvis forvarm. Sker dette, skal De gøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så
snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i "P"
(automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) og trække håndbremsen. Er airconditionen tændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen, eller kommer de damp ud undermotorhjelmen, skal De stoppemotoren. Luk ikke motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæske ud, eller der ikke kommer mere damp.Hvis det ikke kan ses, at der løber kølevæske ud, eller at det damper, skal De lade motoren gå ogkontrollere, at kølerven-tilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører, skal De stoppe motoren.
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden bil,
skal De sørge for, at de to biler ikkerører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i
begge biler.
3. Hvis det kan lade sig gøre fjernes alle udluftningshætter fra beggebatterierne. Kontroller væskestandeni det afladede batteri og fyld om nødvendigt efter med destilleret vand. Dæk derefter åbningerne til med kludefor at formindske udbredelsen af de farlige gasser og risikoen for eksplosion.
4. Sæt startkablernes klemmer på nøjagtigt i den rækkefølge, der visespå foregående side. Det vil sige, sætførst en klemme på det afladede batteris positive (+) pol eller kabel. Sæt derefter den anden klemme pådet sam-me kabel på hjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nu det andet kabel og sæt den eneklemme på hjælpebatteriets nega- tive (-) pol eller kabel. Sæt derefter den anden ende af dette kabel på enmetaldel på motoren, væk fra batteriet. Forbind ikke kablet med en bevægelig del. 5. Start motoren i den bil med
hjælpebatteriet og lad den gå i noglefå minutter. Dette vil hjælpe til at sikre, at hjælpebatteriet er fuldt opladet. Under starthjælpen skaldenne bils motor køre med ca. 2.000 omdrejninger i minuttet.
6. Fjern forsigtigt startkablerne i modsat
rækkefølge af monteringen.
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i
nøjagtigt den modsatte rækkefølge som ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev brugt til at dække batterierne, ogkassér dem. Kludene kan væreforurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen. Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blev afladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør De lade Deres Hyundaiforhandler efterse ladesystemet.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
4
Page 139 of 177

3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
5
!
!
4. Kontroller om vandpumpens kilerem
er væk. Er den ikke væk, kontrolleres det, om den er spændt. Virker det, som om kileremmen er i orden, kontrolleres det, om der lækkerkølevæ-ske fra køleren, slangerne eller under bilen (hvis airconditionen har været i gang, er det normalt, atder løber koldt vand fra den, når De standser). ADVARSEL(Kun diesel):
Rør ikke ved indsprøjtning- ssystemet, mens motoren kører, og vent mindst 30 sekunder efter, at motoren er standset. Der er højt trykpå højtrykspumpen, rail, indsprøjtningsdyser og højtryksrør selv efter, at motoren er standset.Oliestrålen, der kommer fra en utæthed, kan forvolde skade, hvis denne rammer en person. Personer,der bruger pacemaker, bør holde en afstand på mindst 30 cm til ECU'en eller ledningsnettet i motorrummet, når motoren kører, da den høje strømstyrke i Common Rail systemetskaber stærke magnetfelter.
ADVARSEL:
For at undgå kvæstelser skal De,mens motoren er i gang, holdehænder, langt hår og klæder væk fra bevægelige dele som fx ventilator og kileremme.
5. Er vandpumpens kilerem sprunget,eller løber der kølevæske ud, skalDe straks stoppe motoren og kontakte den nærmeste Hyundai forhandler for at få assistance.
!ADVARSEL:
Tag ikke kølerdækslet af, mens motoren er varm. Der kan strømme kølevæske ud og give alvorlige forbrændinger.
6. Kan De ikke finde årsagen til overophed-ningen, skal De vente, indtil motor-temperaturen igen er normal. Hvis det så viser sig, at der mangler kølervæske, skal Deforsigtigt tage kølerdækslet af og fylde vand på, indtil det står op til midtermærket på beholderen.
7. Kør forsigtigt videre og vær meget
opmærk-som på tegn påoverophedning. Overophedes motoren igen, skal De kontakte en Hyundai forhandler for at få assis-tance.
! FORSIGTIG:
Er der forsvundet meget kølevæske, tyder det på en utæthed ikølesystemet, og dette bør snarest muligt kontrolleres hos en Hyundai forhandler.
fcden-3.p65 5/10/2005, 4:16 PM
5
Page 175 of 177

8INDEX
2
A
Advarselslyd for tågebaglygter ..................................1-46
Airbag (SRS) ............................................................. 1-31
Aircondition ............................................................... 1-85
Air condition anlæ g .................................................... 1-82
Anbefalet gearskift ....................................................... 2-8
Antenne ..................................................................... 1-97
Automatgear
- gode kørevaner ........................................................ 2-8
- overdrivekontakt .................................................... 2-11
Automatisk gearkasse ................................................. 2-9
Automatisk stop af brændstoftilførsel .......................1-75
BBagagedække ............................................................ 1-73
Bagagenet .................................................................. 1-73
Bagklap ...................................................................... 1-71
Bagsæde ................................................................... 1-15
Bakspejl ..................................................................... 1-67
Barnestole o.l. ........................................................... 1-23
Benzin
- anbefalet bræmdstof .............................................. 1-2
- tankklap ................................................................. 1-70
Bi-level opvarmning ................................................... 1-81
Blockeringstri bremser (ABS) .................................... 2-13
Bugsering af en bilen ................................................. 3-15CCD-skifter
................................................................... 1-72
Cigartænder ............................................................... 1-58
DDefrostning/afdugning ................................................ 1-81
Digitalur ...................................................................... 1-57
Dæk
- hjulrotation ............................................................... 6-5
- informationer ............................................................ 6-3
- reservehjul og værktøjer .......................................... 6-6
- snekæder ................................................................. 6-5
- tryk .......................................................................... 6-3
- vejgreb ..................................................................... 6-5
- vinterdæk ................................................................. 6-4Dør
- børnesikret bagdørslås ............................................ 1-7
- centrallås ................................................................. 1-7
- låse .......................................................................... 1-5
- ruder ...................................................................... 1-10
E
Efter hjul skiftet .......................................................... 3-14
Elektronisk stabilitetsprogram (ESP) .........................2-15
Emissionskontrol-system ............................................. 5-2
F Forlygteindstilling ....................................................... 1-57
Forsæder ................................................................... 1-12
fcden-8.p65 5/10/2005, 4:18 PM
2