Hyundai Sonata
Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: , Model line: , Model:Pages: 210, PDF Size: 11.31 MB
Page 111 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
98
HNF2123
HNF2122HNF2121
Huvud / golv
Indikeringslampan tänds och luftströmmen fördelas mellanhuvudhöjd och golv. Detta gör det möjligt att få kallare luft mot huvudet och varmare luft mot fötterna samtidigt.
Golv
När du väljer att rikta luftströmmarna mot golvet, tänds indikatorlampan. Enmindre del luft strömmar också mot vindrutan och genom sidorutornas de- froster- och ventilationsmunstycken.Golv och defroster
När du väljer att rikta luftströmmarna mot golvet/vindrutan, tändsindikatorlampan. En mindre del av luften strömmar också mot vindrutan samt genom sidorutornas defroster-och ventilationsmunstycken. Om något av temperatur-, fläkt- eller defrosterreglagen trycks in när du valtdenna luftriktning kommer systemet automatiskt att välja friskluft.
Page 112 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
99
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
99
B980F01NF-GDT Defroster Indikeringslampan tänds och luftströmmen går mot vindrutan. Luftintagsväljaren ställs automatiskt iläge " " (friskluft). Luftkonditionerin- gen startar bara om utetemperaturen är högre än 1,5°C och stängs avautomatiskt om temperaturen går ned under 0,6°C. B980F01NF
KUPÉLUFTFILTER (FÖR AVDUNSTNING OCHFLÄKTENHETEN)
B980G01NF-GDT Automatiskt system för avfuktning (om så utrustad) En sensor som mäter luftfuktigheten finns mitt på instrumentpanelen. Omluftfuktigheten blir för hög skickas en signal till klimatanläggningens system, som sätter igång luftkonditioneringen. B760A01NF-GDT (om så utrustad) Kupéluftfiltret sitter i luftkanalen, före värmeelementet, innanför handskfacket. Det filtrerar bort luftföroreningar.Se sedan 5-17 för byte av kupéluftfilter.
HNF2181
Kupé
Friskluft
Avfuktare Filter
Kupéluft
Fläkt
Page 113 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
100
B740D01A-ADT Några tips
o Om kupén är mycket varm, öppnasidorutorna i några minuter för att vädra ut varmluften.
o Med luftkonditioneringen inkopplad
ska alla rutor vara stängda.
o I låg hastighet, i t ex tät trafik, ska du växla ner för att öka motorvarvetoch därmed också kylkompressornsvarvtal.
o Stäng av luftkonditioneringen i långa
uppförsbackar för att inte riskera attmotorn överhettas.
o Under vinterhalvåret ska du köra
luftkonditioneringen några minuterminst en gång i månaden. Det bidrar till att hålla systemet i trim.
VIKTIGT:
o Luftfiltret ska kontrolleras/bytas efter varje körda 1 500 mil eller en gång om året. Om du ofta kör pådammiga vägar och i förorenad luft ska filtret kontrolleras och bytas oftare.
o Om luftflödet till kupén avtar, vänd dig till en auktoriseradHyundaiverkstad för kontroll.
!
Page 114 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
101
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
101LJUDANLÄGGNING
Jonosfär
B750A02L
AM-mottagning
Berg
Byggnader Öppet landskap
FM-sändning
B750A03L
FM-mottagning
B750A01L
Avskärmat område
Stålbro
B750A02A-ADT Mottagningsförhållanden FM-sändningarna fångas upp av bilens antenn och via radiomottagaren går ljudet ut genom högtalarna. En stark signal ger bättre ljud än ensvag. Att signalen är svag kan bero på att avståndet till sändaren är stort, att en annan näraliggande station störeller att byggnader skärmar av ljudvågorna. Det beror på att FM-sig- naler går ungefär som ljusstrålar. AM-sändningar kan tas emot på längre avstånd än FM-sändningar. Det beror på att radiovågorna är lågfrekventa och studsar i jonosfären samt kan passera runt byggnader och berg.
Jonosfär
FM-sändningar överförs med högfrekvens och går rätlinjigt och försvagas i dalgångar, mellan höga berg och byggnader. Därför sjunker effekten näravståndet till sändaren ökar. Det kan medföra att du kan uppfatta att det är något fel på radion. Men följande ärnormalt och beror inte på fel i radion:
Page 115 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
102
!
B750B03Y-ADT Om du använder mobiltelefon eller kommunikationsradio En mobiltelefon kan i vissa fall störa radiomottagningen.
VIKTIGT:
Om du ska använda mobiltelefoneller kommunikationsradio i bilenbör du montera en yttre antenn. Annars kan bilens elektriska sys- tem störas och körsäkerhetenäventyras.
!
B750A04L B750A05L
o Signalstyrkan minskar - När du kommer längre från en station blir signalstyrkan svagare. Då kan du förslagsvis välja en annan station.
o Ljudstörningar - Svag FM-signal eller stora hinder mellan sändaren ochbilen kan orsaka ett svajigt ljud. Det kan hjälpa något om du minskardiskantljudet. o Stationsbyte - När en FM-signal blir
svagare kan en annan sändare, som ligger nära i frekvens, tillfälligt tas emot. Det beror på att radion ärkonstruerad för att låsas mot den starkaste signalen. Välj i så fall en station med starkare signal.
o Korsande signaler - Mottagning från flera sändare kan orsaka distorsion.Det kan bero på signaler som bådekommer direkt och reflekterande från samma station. Välj i så fall en annan station. VARNING:
Tala inte i mobiltelefon utan hands free under körning. Du kan tappa kontrollen över bilen.
Page 116 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
103
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
103SKÖTSEL AV CD-SKIVOR
Förvaring Förvara skivorna i sina fodral när de inte spelas. De ska helst förvaras svaltoch inte utsättas för solljus, värme och damm. Ta inte tag i och dra inte ut skivan urspelaren när den är på väg att matas in. Om du har en CD-enhet som ärlöstagbar får du inte ta ur enheten när en skiva håller på att matas in i eller ut ur den. Det kan uppstå fel på CD-spelare och skiva. Försök inte mata in en skiva i CD- enheten om den är demonterad ellersom strömmen är från.
B850A01F-ADT Rätt hantering Ta i skivorna som bilden visar så att det inte blir några fingeravtryck på inspelningssidan. Tappa dem inte. Omytan skadas fungerar inte avspelningen. Klistra, tejpa eller skriv inget på skivan. Skadade skivor Spela aldrig en skadad skiva. Den kan orsaka skador i CD-spelaren.
B850A01L
B850A02L
Håll skivorna rena Fingeravtryck, damm och smuts på skivan medför störningar i avspelningen. Torka rent med en torr och mjuk trasa.Om ytan är hård nedsmutsad kan du fukta trasan med vatten/diskmedel. Rengör från mitten och utåt som bildenvisar.
Page 117 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
104
Avspelnings- huvud
Pinne med bomullstuss
B860A01NF
B860A02L
o Spela inte en kassett med lös etikett,
den kan fastna i spelaren.
o Rör inte och smutsa inte ner bandet.
o Se till att kassettbanden inte kommer
i kontakt med magnetiska föremål som t ex högtalare, elmotorer eller transformatorer.
o Förvara kassetterna svalt och torrt och med bandsidan nedåt för attundvika damm.
o Vi avråder från att du använder
kassetter med längre speltid än 60minuter. Längre band är tunnare och fungerar därför inte bra i kassettspelare avsedda för bilar. o Undvik upprepade snabbspolningar
för att t ex lyssna på samma låt fleragånger. Det kan medföra att bandet rullas upp dåligt och så småningom medföra försämrad ljudåtergivning.Det kan ibland avhjälpas genom att man snabbspolar hela bandet fram och tillbaka några gånger. Om detinte hjälper, spela inte det bandet i bilen.
SKÖTSEL AV KASSETTBAND
B860A01A-ADT Sköter du kassettbanden på rätt sätt håller de längre. Se till att de inteutsätts för direkt solljus, stark kyla eller damm. Förvara dem i fodral när de inte spelas. Om kassetterna legat i bilenoch kupén är mycket varm eller kall, vänta tills kupéptemperaturen blivit normal innan du spelar dem.
o Låt inte en kassett sitta kvar i
spelaren om den inte spelas. Både spelaren och kassetten kan ta skada. B860A01L
Page 118 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
105
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
105ANTENN
B860A03L B880C02Y-GDT Glasantenn När radion är påkopplad och startnyckeln är i läge "ON" eller "ACC" uppfångar radion AM- och FM-sändningar med hjälp av en antenn i glaset i bakrutan.
HNF2189
o Avspelningshuvudet och drivrullen
och matarrullarna får med tiden en beläggning som kan medföra försämrad ljudkvalitet t ex svängningar. Använd därför ettrengöringsband en gång i månaden eller rengör på annat sätt. Hör med en radiohandlare. Följ tillverkarensanvisningar noga. Smörj aldrig någon del i bandspelaren.
o Kontrollera att bandet är spänt i kassetten innan du sätter in den.Använd eventuellt en blyertspenna för att rulla upp bandet och få bortallt slack. OBS: Kontrollera att bandet är spänt innan du sätter in det i spelaren. Om det behöver spännas, använd en penna eller ett finger.Om etiketten är lös, sätt inte i kassetten. Se till att kassetterna inte utsättsför hög värme eller luftfuktighet. Om en kassett är mycket varm eller kall, låt den få normal temperaturinnan du spelar den.
Page 119 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
106
VARNING:
o Rengör inte insidan av de bakersta sidorutorna med något slipande rengöringsmedel ochskrapa inte bort smuts eftersom de tunna antennelementen lätt kan skadas.
o Måla inte med färg som innehåller nickel eller kadmium eller andrametaller. Mottagningen av AM-och FM-sändningar kan försämras.
!
Page 120 of 210

Bilavgaser är giftiga! ..................................................... 2-2
Före start ...................................................................... 2-3
Tändningsnyckelns lägen ............................................ 2-4
Start .............................................................................. 2-5
Manuell växellåda ........................................................ 2-6Automatväxellåda......................................................... 2-8
Låsningsfria bromsar (ABS) .................... ....................2-12
Stabilitetskontro ll (ESP) ............................................... 2-13
Parkeringshjälp/backvarnar e .......................................2-14
Bromsar ....................................................................... 2-15
Ekonomisk körning ...................................................... 2-16
Kör på rätt sätt genom kurvor ......................................2-17
Vinterkörning ............................................................... 2-17
Körning med släp ......................................................... 2-20
2
START OCH KÖRNING
2