TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021 ΟΔΗΓΌΣ ΧΡΉΣΗΣ (in Greek)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2021, Model line: PROACE CITY VERSO, Model: TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021Pages: 272, PDF Size: 57.99 MB
Page 81 of 272

81
Ασφάλεια
5
Ο φωτισμός του ενδεικτικού και ένα φωνητικό μήνυμα επιβεβαιώνουν ότι η κλήση έχει πραγματοποιηθεί στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης*.Το "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)" εντοπίζει αμέσως το όχημά σας και σας φέρνει σε επαφή με τις κατάλληλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης**.► Πιέζοντας ξανά αμέσως το αίτημα ακυρώνεται.Το ενδεικτικό αναβοσβήνει όταν αποστέλλονται τα δεδομένα του οχήματος και στη συνέχεια παραμένει αναμμένο κατά την επίτευξη της επικοινωνίας.
WARNI NG
Εάν ανιχνευτεί σύγκρουση από τη μονάδα ελέγχου αερόσακου, πραγματοποιείται αυτόματα μια κλήση έκτακτης ανάγκης, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη αερόσακων.
NOTIC E
Το "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)" είναι μια υπηρεσία με δωρεάν πρόσβαση.
Λειτουργία συστήματος
– Κατά το άνοιγμα του διακόπτη ανάφλεξης, αν το ενδεικτικό ανάψει με κόκκινο χρώμα, στη συνέχεια
* Σύμφωνα με τους γενικούς όρους χρήσης της υπηρεσίας που διατίθενται από τους αντιπροσώπους και σύμφωνα με τεχνολογικούς και τεχνικούς περιορισμούς.
** Σε περιοχές με κάλυψη "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)".
Ο κατάλογος των καλυπτόμενων χωρών και των τηλεματικών υπηρεσιών παρέχονται από τους αντιπροσώπους ή από την ιστοσελίδα της χώρας σας.
με πράσινο και έπειτα σβήσει: το σύστημα λειτουργεί σωστά.– Εάν το ενδεικτικό είναι σταθερά κόκκινο: δυσλειτουργία συστήματος– Εάν το ενδεικτικό αναβοσβήνει με κόκκινο χρώμα: αντικαταστήστε την μπαταρία έκτακτης ανάγκης. Στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, οι υπηρεσίες κλήσεων έκτακτης ανάγκης και βοήθειας μπορεί να μην λειτουργούν.Επικοινωνήστε με έναν αντιπρόσωπο της ή έναν εξειδικευμένο επισκευαστή.
NOTIC E
Η βλάβη του συστήματος δεν εμποδίζει την οδήγηση του οχήματος.
NOTIC E
Επεξεργασία δεδομένωνΗ επεξεργασία όλων των προσωπικών πληροφοριών από το σύστημα "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)" (PE112) είναι σύμφωνη με το πλαίσιο προστασίας των προσωπικών πληροφοριών που θεσπίστηκε με τον κανονισμό 2016/679 (GDPR) και την οδηγία 2002/58 / ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, επιδιώκει την προστασία των ζωτικών συμφερόντων του υποκειμένου
των δεδομένων, σύμφωνα με το άρθρο 6.1, παράγραφος δ) του κανονισμού 2016/679.Η επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών περιορίζεται αυστηρά στη διαχείριση του συστήματος "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)" που χρησιμοποιείται με τον ενιαίο αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης "112". Το σύστημα "Εντοπισμένη επείγουσα κλήση (ανάγκης)" είναι σε θέση να συλλέγει και να επεξεργάζεται μόνο τα ακόλουθα δεδομένα σχετικά με το όχημα: αριθμός πλαισίου, τύπος (επιβατικό όχημα ή ελαφρύ επαγγελματικό όχημα), τύπος καυσίμου ή πηγή ισχύος, τις πιο πρόσφατες τρεις θέσεις και διεύθυνση κατεύθυνσης και ένα αρχείο καταγραφής με χρονική σήμανση της αυτόματης ενεργοποίησης του συστήματος.Οι παραλήπτες των επεξεργασμένων δεδομένων είναι τα κέντρα χειρισμού κλήσεων έκτακτης ανάγκης που ορίζονται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην επικράτεια στην οποία βρίσκονται, επιτρέποντας την προτεραιότητα λήψης και χειρισμού κλήσεων στον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης "112".
Page 82 of 272

82
NOTIC E
Αποθήκευση δεδομένωνΤα δεδομένα που περιέχονται στη μνήμη του συστήματος δεν είναι προσβάσιμα από το εξωτερικό του συστήματος μέχρι να γίνει μια κλήση. Το σύστημα δεν είναι ανιχνεύσιμο και δεν παρακολουθείται συνεχώς στην κανονική του λειτουργία. Τα δεδομένα στην εσωτερική μνήμη του συστήματος διαγράφονται αυτόματα και συνεχώς. Μόνο οι τρεις πιο πρόσφατες τοποθεσίες του οχήματος αποθηκεύονται.Όταν ενεργοποιείται μια κλήση έκτακτης ανάγκης, το ημερολόγιο δεδομένων αποθηκεύεται για όχι περισσότερο από 13 ώρες.
NOTIC E
Πρόσβαση στα δεδομέναΈχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα και, εάν χρειάζεται, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για διόρθωση, διαγραφή ή περιορισμό της επεξεργασίας τυχόν προσωπικών πληροφοριών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού 2016/679 (GDPR). Τα τρίτα μέρη στα οποία έχουν κοινοποιηθεί τα δεδομένα πρέπει να ενημερώνονται για κάθε διόρθωση, διαγραφή ή περιορισμό που διενεργείται σύμφωνα με την προαναφερόμενη οδηγία, εκτός εάν αυτό είναι αδύνατο ή απαιτεί δυσανάλογη προσπάθεια. Έχετε επίσης το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην αρμόδια αρχή προστασίας δεδομένων.
Αλάρμ
► Πατώντας το κόκκινο κουμπί, αναβοσβήνουν όλες τα φλας.
Μπορούν να λειτουργούν με το διακόπτη ανάφλεξης κλειστό.
Αυτόματη λειτουργία των
αλάρμ
Κατά την πέδηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με το ρυθμό επιβράδυνσης, τα αλάρμ ανάβουν αυτόματα. Απενεργοποιούνται αυτόματα όταν επιταχύνετε την επόμενη φορά.Είναι επίσης δυνατή η απενεργοποίησή τους πατώντας το κουμπί.
Κόρνα.
► Πιέστε το κεντρικό τμήμα του τιμονιού.
Page 83 of 272

83
Ασφάλεια
5
Ηλεκτρονικός έλεγχος
ευστάθειας (ESC)
Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ελέγχου ευστάθειας περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστήματα:– Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων (ABS) και Ηλεκτρονική κατανομή δυνάμεων πέδησης (EBFD).– Υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης (EBA).– Ρύθμιση κατά του σπιναρίσματος των τροχών (ASR).– Δυναμικός έλεγχος ευστάθειας (DSC).– Υποβοήθηση σταθερότητας ρυμουλκούμενου (TSA).
Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος
φρένων (ABS) και Ηλεκτρονική
κατανομή δυνάμεων πέδησης
(EBFD)
Τα συστήματα αυτά βελτιώνουν τη σταθερότητα και το χειρισμό του οχήματος κατά τη διάρκεια της πέδησης και επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη
στροφή, ιδιαίτερα στις κακές ή ολισθηρές επιφάνειες οδοστρώματος.Το ABS εμποδίζει το κλείδωμα των τροχών σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης.Το EBFD διαχειρίζεται την πίεση πέδησης ανά τροχό.Αυτό το ενδεικτικό ανάβει σε περίπτωση δυσλειτουργίας του ABS.Το αυτοκίνητο διατηρεί τη συμβατική πέδηση. Οδηγείτε προσεκτικά με μέτρια ταχύτητα.
Επικοινωνήστε με έναν αντιπρόσωπο της TOYOTA ή έναν εξειδικευμένο επισκευαστή.Αυτή η προειδοποιητική λυχνία, όταν ανάβει μαζί με τις προειδοποιητικές λυχνίες STOP και ABS, συνοδευόμενη από μήνυμα και ηχητικό σήμα, υποδεικνύει δυσλειτουργία του EBFD. Θα πρέπει να σταματήσετε το συντομότερο δυνατόν, όποτε αυτό είναι ασφαλές.Επικοινωνήστε με έναν TOYOTA έμπορο ή έναν εξειδικευμένο επισκευαστή.
NOTIC E
Η κανονική λειτουργία του ABS μπορεί να προκαλέσει μικρούς κραδασμούς στο πεντάλ του φρένου.
WARNI NG
Κατά την πέδηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πατήστε πολύ σταθερά και διατηρήστε αυτήν την πίεση.
WARNI NG
Κατά την αλλαγή των τροχών (ελαστικά και ζάντες), βεβαιωθείτε ότι αυτά έχουν εγκριθεί για το όχημά σας.
WARNI NG
Μετά από σύγκρουση, ζητήστε τον έλεγχο των συστημάτων από έναν αντιπρόσωπο της TOYOTA ή έναν εξειδικευμένο επισκευαστή.
Υποβοήθηση πέδησης
έκτακτης ανάγκης (EBA)
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό το σύστημα σάς επιτρέπει να επιτύχετε τη βέλτιστη πίεση πέδησης πιο γρήγορα και ως εκ τούτου μειώνει την απόσταση ακινητοποίησης.Ενεργοποιείται σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία πιέζεται το πεντάλ φρένου. Αυτό γίνεται αισθητό ως μείωση της αντίστασης του πεντάλ και αύξηση της αποδοτικότητας της πέδησης.
Ρύθμιση κατά του
σπιναρίσματος (ASR) και
Δυναμικός έλεγχος ευστάθειας
(DSC)
Η ρύθμιση κατά του σπιναρίσματος βελτιστοποιεί την πρόσφυση χρησιμοποιώντας την πέδηση κινητήρα και εφαρμόζοντας τα φρένα στους κινητήριους τροχούς για να αποφευχθεί η περιστροφή του τροχού. Επίσης βελτιώνει την σταθερότητα κατεύθυνσης του οχήματος κατά την επιτάχυνση.Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ της τροχιάς του οχήματος και της διαδρομής που επιθυμεί ο οδηγός, το σύστημα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας
Page 84 of 272

84
χρησιμοποιεί αυτόματα την πέδηση κινητήρα και τα φρένα σε έναν ή περισσότερους τροχούς για να επιστρέψει το όχημα στην επιθυμητή διαδρομή, εντός των ορίων των νόμων της φυσικής.Αυτά τα συστήματα ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που εκκινείται το όχημα.Τίθενται σε λειτουργία σε περίπτωση προβλήματος πρόσφυσης ή τροχιάς.Αυτή το ενδεικτικό στον πίνακα οργάνων αναβοσβήνει για να υποδείξει τη λειτουργία τους.
Απενεργοποίηση /Επανενεργοποίηση
Σε εξαιρετικές συνθήκες (μετακίνηση ενός οχήματος που έχει μπλοκαριστεί στη λάσπη, κολλήσει στο χιόνι, σε χαλαρό έδαφος κλπ.), μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο να απενεργοποιήσετε τα συστήματα DSC / ASR έτσι ώστε οι τροχοί να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να αποκτήσουν ξανά πρόσφυση.Ωστόσο, συνιστάται η επανενεργοποίηση του συστήματος το συντομότερο δυνατό.Αυτά τα συστήματα επανενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που απενεργοποιείται η ανάφλεξη ή από τα 50 χλμ/ώρα (31 mph).
Σε ταχύτητες κάτω των 50 χλμ/ώρα (31 mph), τα συστήματα μπορούν να επανενεργοποιηθούν χειροκίνητα.Πατήστε αυτό το κουμπί ή γυρίστε το περιστροφικό κουμπί σε αυτή τη θέση.Η ενδεικτική λυχνία στο κουμπί ή στο περιστροφικό κουμπί ενεργοποιείται: τα συστήματα DSC / ASR δεν έχουν πλέον επίδραση στη λειτουργία του κινητήρα.Για να επανενεργοποιήσετε το σύστημα:Πιέστε αυτό το μπουτόν.
ΉΓυρίστε το περιστροφικό κουμπί σε αυτή τη θέση.Η ενδεικτική λυχνία στο κουμπί ή το περιστροφικό κουμπί σβήνει.
Δυσλειτουργία
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ενός συστήματος, αυτό το ενδεικτικό ανάβει στον πίνακα οργάνων, συνοδευόμενο από ένα μήνυμα στην οθόνη και ένα ηχητικό σήμα.Επικοινωνήστε με έναν αντιπρόσωπο της TOYOTA
ή ένα εξειδικευμένο επισκευαστή για τον έλεγχο του συστήματος.
WARNI NG
ASR / DSCΑυτά τα συστήματα ενισχύουν την ασφάλεια κατά την κανονική οδήγηση, αλλά δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τον οδηγό να αναλάβει επιπλέον κινδύνους ή να οδηγήσει με μεγάλη ταχύτητα.Σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης (βροχή, χιόνι, πάγος) αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας πρόσφυσης. Επομένως, είναι σημαντικό για την ασφάλειά σας να διατηρείτε αυτά τα συστήματα ενεργοποιημένα σε όλες τις συνθήκες και ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες.Η σωστή λειτουργία αυτών των συστημάτων εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του κατασκευαστή σχετικά με τους τροχούς (ελαστικά και ζάντες), την πέδηση και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, καθώς και τις διαδικασίες συναρμολόγησης και επισκευής που χρησιμοποιούνται από τους αντιπροσώπους της TOYOTA.Συνιστάται η χρήση ελαστικών χιονιού, για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα αυτά θα
παραμείνουν αποτελεσματικά σε χειμερινές συνθήκες. Και οι τέσσερις τροχοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ελαστικά εγκεκριμένα για το όχημα.
Page 85 of 272

85
Ασφάλεια
5
Υποβοήθηση σταθερότητας
ρυμουλκούμενου (TSA)
Κατά τη ρυμούλκηση, το σύστημα αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων ελιγμών του οχήματος ή του ρυμουλκούμενου.
Λειτουργία
Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που ανοίγει ο διακόπτης ανάφλεξης.Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC) δεν πρέπει να έχει ελαττώματα.Σε ταχύτητες μεταξύ 60 και 160 χλμ./ώρα, αν το σύστημα εντοπίσει ταλαντευόμενες κινήσεις ρυμουλκούμενου, ενεργεί στα φρένα για να σταθεροποιήσει το ρυμουλκούμενο και, αν είναι απαραίτητο, μειώνει την ισχύ του κινητήρα για να επιβραδύνει το όχημα.Αυτό το ενδεικτικό αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων και τα φώτα στοπ ανάβουν ώστε να εφιστούν την προσοχή σε αυτή τη διορθωτική ενέργεια.Για πληροφορίες σχετικά με τα βάρη και τα
ρυμουλκούμενα φορτία, ανατρέξτε στην ενότητα Τεχνικά δεδομένα κινητήρα και ρυμουλκούμενα φορτία ή στο πιστοποιητικό ταξινόμησης του οχήματοςΓια την ασφαλή οδήγηση με συσκευή ρυμούλκησης, ανατρέξτε στην αντίστοιχη ενότητα.
Δυσλειτουργία
Εάν προκύψει βλάβη, αυτό το ενδεικτικό ανάβει στον πίνακα οργάνων, συνοδευόμενο από ένα μήνυμα και ένα ηχητικό σήμα.Αν θέλετε να συνεχίσετε να ρυμουλκείτε ένα ρυμουλκούμενο, μειώστε την ταχύτητά σας και οδηγείτε προσεκτικά!Επικοινωνήστε με έναν TOYOTA έμπορο ή ένα εξειδικευμένο επισκευαστή για τον έλεγχο του συστήματος.
WARNI NG
Το σύστημα υποβοήθησης σταθερότητας του ρυμουλκουμένου προσφέρει αυξημένη ασφάλεια στην κανονική οδήγηση, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι συστάσεις για τη ρυμούλκηση ενός ρυμουλκουμένου. Δεν πρέπει να ενθαρρύνει τον οδηγό να αναλάβει κινδύνους, όπως η ρυμούλκηση ενός ρυμουλκουμένου σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας (υπερφόρτωση, μη τήρηση του βάρους άκρου του ρυμουλκούμενου, φθαρμένα ή μη επαρκώς φουσκωμένα ελαστικά, ελαττωματικό σύστημα πέδησης κ.λπ.) ή οδήγηση σε υπερβολικές ταχύτητες.Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να μην ανιχνεύει το ρυμουλκό του ρυμουλκούμενου, ιδιαίτερα με ελαφρύ ρυμουλκούμενο.Όταν οδηγείτε σε ολισθηρές ή κακές επιφάνειες, το σύστημα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποτρέψει ξαφνική ταλάντωση του ρυμουλκούμενου.
Προηγμένο σύστημα ελέγχου
πρόσφυσης (Advanced Grip
Control)
Ένα ειδικό πατενταρισμένο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, το οποίο βελτιώνει την οδηγική ικανότητα σε χιόνι, λάσπη και άμμο.Αυτό το σύστημα, βελτιστοποιημένο για λειτουργία σε μια σειρά από συνθήκες, σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ελιγμούς στις περισσότερες ολισθηρές συνθήκες (συναντώμενες κατά τη χρήση κανονικών επιβατικών αυτοκινήτων).Όταν συνδυάζεται με κατάλληλα ελαστικά, το σύστημα αυτό προσφέρει συμβιβασμό μεταξύ ασφάλειας, πρόσφυσης και οδηγικής συμπεριφοράς.Το πεντάλ γκαζιού πρέπει να πιέζεται επαρκώς για να επιτρέψει στο σύστημα να αξιοποιήσει την ισχύ του κινητήρα. Η λειτουργία σε υψηλές στροφές του κινητήρα είναι απολύτως φυσιολογική.Ένας επιλογέας πέντε θέσεων σας επιτρέπει να επιλέξετε τη ρύθμιση που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες οδήγησης που αντιμετωπίζετε.
Ανάβει ένα ενδεικτικό που συσχετίζεται με κάθε λειτουργία, συνοδευόμενο από την εμφάνιση ενός μηνύματος που επιβεβαιώνει την επιλογή σας.
Page 86 of 272

86
Τρόποι λειτουργίας
Τυπικό (ESC)
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας βαθμονομείται για χαμηλό επίπεδο περιστροφής των τροχών, με βάση τα διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης που συνήθως συναντώνται στο δρόμο.
NOTIC E
Κάθε φορά που κλείνει ο διακόπτης ανάφλεξης, το σύστημα επανέρχεται αυτόματα σε αυτή τη λειτουργία.
Χιόνι
Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τη στρατηγική
της στις συνθήκες πρόσφυσης που συναντώνται για κάθε έναν από τους δύο εμπρός τροχούς κατά την εκκίνηση.(λειτουργία ενεργή έως τα 80 χλμ./ώρα (50 mph))
Παντός εδάφους (λάσπη, υγρό γρασίδι,
κ.λπ.)
Αυτή η λειτουργία, κατά την εκκίνηση, επιτρέπει τη σημαντική περιστροφή του τροχού με τη λιγότερη πρόσφυση για να βελτιστοποιήσει την απομάκρυνση της λάσπης και να επαναφέρει την πρόσφυση. Ταυτόχρονα, ο τροχός με τη μεγαλύτερη πρόσφυση ελέγχεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδίδει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροπή.Κατά την κίνηση, το σύστημα βελτιστοποιεί την περιστροφή των τροχών για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οδηγού όσο το δυνατόν πληρέστερα.(λειτουργία ενεργή έως τα 50 χλμ./ώρα (31 mph))
Άμμος
Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την ελάχιστη περιστροφή των δύο κινητήριων τροχών ταυτόχρονα για να επιτρέψει στο όχημα να προχωρήσει προς τα εμπρός και να περιορίσει τους κινδύνους παγίδευσης στην άμμο.(λειτουργία ενεργή έως τα 120 χλμ./ώρα (75 mph))
WARNI NG
Μην χρησιμοποιείτε τους άλλους τρόπους στην άμμο καθώς το όχημα μπορεί να κολλήσει.
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα συστήματα ASR και DSC γυρίζοντας το διακόπτη στη θέση "OFF".
NOTIC E
Τα συστήματα ASR και DSC δεν θα ενεργούν πλέον στη λειτουργία του κινητήρα ή των φρένων σε περίπτωση αλλαγής της τροχιάς.Αυτά τα συστήματα επανενεργοποιούνται αυτόματα από τα 50 χλμ/ώρα (31 mph) ή κάθε φορά που ανοίγει ο διακόπτης ανάφλεξης.
WARNI NG
ΣυστάσειςΤο όχημά έχει σχεδιαστεί κυρίως για οδήγηση σε άσφαλτο, αλλά σας επιτρέπει να οδηγείτε περιστασιακά σε άλλο έδαφος, όχι συχνής κυκλοφορίας.Ωστόσο, δεν επιτρέπει την οδήγηση εκτός δρόμου, όπως:– διέλευση και οδήγηση σε έδαφος που θα μπορούσε να βλάψει την κάτω πλευρά του αμαξώματος ή να αποξηλώσει εξαρτήματα (σωλήνας καυσίμου, ψυγείο καυσίμου, κ.λπ.) λόγω
εμποδίων ή πέτρες. Συγκεκριμένα,– οδήγηση σε έδαφος με απότομες κλίσεις και κακή πρόσφυση,– διάσχιση ρεμάτων.
Page 87 of 272

87
Ασφάλεια
5
Σύστημα βοήθειας στην
κατηφόρα
Σύστημα που παρέχει βοήθεια κατά την κατάβαση σε χαλαρές ή μαλακές επιφάνειες (χαλίκι, λάσπη, κ.λπ..) ή σε μια απότομη κλίση.Το σύστημα αυτό μειώνει τον κίνδυνο ολίσθησης ή απώλειας του ελέγχου του αυτοκινήτου κατά την κατάβαση, είτε κινήστε προς τα εμπρός είτε με την όπισθεν.Κατά τη διάρκεια μιας κατάβασης, βοηθά τον οδηγό να διατηρεί μια σταθερή ταχύτητα, ανάλογα με την επιλεγμένη ταχύτητα, ενώ απελευθερώνει προοδευτικά τα φρένα.
NOTIC E
Για την ενεργοποίηση του συστήματος, η κλίση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 5%.Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχοντας επιλεγμένη τη νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων.Διαφορετικά επιλέξτε μια σχέση που αντιστοιχεί στην ταχύτητα, ώστε να αποτρέψετε το σβήσιμο του κινητήρα.Με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον επιλογέα στη θέση N, D ή R.
WARNI NG
Όταν το σύστημα ρυθμίζεται, το σύστημα Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης απενεργοποιείται αυτόματα.
NOTIC E
Το΄σύστημα δεν είναι διαθέσιμο:
– εάν η ταχύτητα του αυτοκινήτου υπερβαίνει τα 70 km/h (43 mph),– εάν η ταχύτητα του αυτοκινήτου ελέγχεται από το Adaptive Cruise Control (Προσαρμοζόμενος ρυθμιστής ταχύτητας), ανάλογα με τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων.
Ενεργοποίηση
Ως προεπιλογή, το σύστημα δεν είναι επιλεγμένο.Η κατάσταση της λειτουργίας δεν αποθηκεύεται όταν κλείσει ο διακόπτης ανάφλεξης.Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το σύστημα όταν λειτουργεί ο κινητήρας, όταν το όχημα είναι σταματημένο ή όταν κινείται σε ταχύτητες μέχρι περίπου 50 χλμ./ώρα.
► Για να επιλέξετε το σύστημα, σε ταχύτητες
κάτω από 50 χλμ./ώρα, πατήστε αυτό το κουμπί μέχρι να ανάψει η ενδεικτική λυχνία. αυτή η λυχνία εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στον πίνακα οργάνων.Το σύστημα ενεργοποιείται σε ταχύτητες κάτω από 30 χλμ./ώρα.► Όταν το όχημα αρχίσει την κατάβαση, μπορείτε να απελευθερώσετε τα πεντάλ γκαζιού και τα φρένα. το σύστημα ρυθμίζει την ταχύτητα:– αν το κιβώτιο ταχυτήτων βρίσκεται σε πρώτη ή δεύτερη ταχύτητα, η ταχύτητα μειώνεται και το ενδεικτικό αναβοσβήνει γρήγορα,– εάν το κιβώτιο ταχυτήτων βρίσκεται στη νεκρά ή το πεντάλ συμπλέκτη είναι πατημένο, η ταχύτητα μειώνεται και το ενδεικτικό αναβοσβήνει αργά. Σε αυτή την περίπτωση η ταχύτητα κατάβασης είναι μικρότερη.Σε μια κάθοδο, με το όχημα ακίνητο, αν αφήσετε τα πεντάλ γκαζιού και πέδησης, το σύστημα θα απελευθερώσει τα φρένα για να θέσει το όχημα σταδιακά σε κίνηση.Τα φώτα στοπ ανάβουν αυτόματα όταν το σύστημα εκτελεί ρύθμιση.
Page 88 of 272

88
Εάν η ταχύτητα υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα, η ρύθμιση παύει αυτόματα, το ενδεικτικό ξαναγίνεται γκρι στον πίνακα οργάνων, αλλά το πράσινο ενδεικτικό στο κουμπί παραμένει αναμμένο.Η ρύθμιση επανέρχεται αυτόματα όταν η ταχύτητα πέσει και πάλι κάτω από 30 χλμ./ώρα, αν πληρούνται οι συνθήκες κλίσης και πεντάλ.Μπορείτε να πιέσετε ξανά το πεντάλ γκαζιού ή το φρένο ανά πάσα στιγμή.
Απενεργοποιημένο
► Πατήστε το κουμπί μέχρι να σβήσει το ενδεικτικό. Το ενδεικτικό του πίνακα οργάνων σβήνει επίσης.Σε ταχύτητες άνω των 70 χλμ./ώρα, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα. το ενδεικτικό στο κουμπί σβήνει.
Δυσλειτουργία
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ενός συστήματος, αυτή η προειδοποιητική λυχνία ανάβει στον πίνακα οργάνων, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα στην οθόνη.Ζητήστε τον έλεγχο του συστήματος από έναν
TOYOTA έμπορο η έναν εγκεκριμένο συνεργείο.
Ζώνες ασφαλείας
Μπροστινές ζώνες ασφαλείας
Οι εμπρός ζώνες ασφαλείας είναι εφοδιασμένες με μονό πυροτεχνικό σύστημα προεντάσεως (ή διπλό στην πλευρά του οδηγού, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού) και περιοριστή δύναμης (ή προοδευτικό περιοριστή δύναμης στην πλευρά του οδηγού, ανάλογα με τον προαιρετικό εξοπλισμό).Αυτό το σύστημα βελτιώνει την ασφάλεια στα μπροστινά καθίσματα σε περίπτωση μετωπικής ή πλευρικής σύγκρουσης.Ανάλογα με την ένταση της σύγκρουσης, το μονό σύστημα πυροτεχνικής προέντασης σφίγγει αμέσως τις ζώνες ασφαλείας στο σώμα των επιβατών.Το διπλό σύστημα πυροτεχνικής προέντασης λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με την εξαίρεση του ότι χρησιμοποιεί δύο σημεία αγκύρωσης αντί για ένα για ενισχυμένη αποτελεσματικότητα.Οι ζώνες ασφαλείας πυροτεχνικής προέντασης ενεργοποιούνται όταν ανοίγει ο διακόπτης ανάφλεξης.Ο περιοριστής δύναμης μειώνει την πίεση της ζώνης
ασφαλείας στο θώρακα του επιβάτη, βελτιώνοντας έτσι την προστασία του.Ο προοδευτικός περιοριστής δύναμης λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με την εξαίρεση του ότι λαμβάνει υπόψη το ύψος του οδηγού, βελτιστοποιώντας έτσι τη μείωση της πίεσης που ασκείται από τη ζώνη ασφαλείας στο θώρακα του επιβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης.
Στερέωση
► Τραβήξτε τον ιμάντα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τη γλωττίδα στην πόρπη.► Ελέγξτε ότι κάθε ζώνη ασφαλείας είναι σωστά κουμπωμένη τραβώντας τον ιμάντα.
Ξεκλείδωμα
► Πατήστε το κόκκινο κουμπί στην πόρπη.► Κατευθύνετε τη ζώνη ασφαλείας καθώς τυλίγεται.
Page 89 of 272

89
Ασφάλεια
5
Πίσω ζώνες ασφαλείας (2η
σειρά)
Εξωτερικά καθίσματα
Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορεί να είναι εφοδιασμένα με σύστημα μονού προεντατήρα και περιοριστές δύναμης.Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τη σωστή ζώνη ασφαλείας στη σωστή πόρπη.Μην εναλλάσσετε τις ζώνες ή τις πόρπες για τα εξωτερικά καθίσματα με τη ζώνη ή την πόρπη για το κεντρικό κάθισμα.
Κεντρικό κάθισμα
Η ζώνη ασφαλείας δεν διαθέτει σύστημα πυροτεχνικού προεντατήρα και περιοριστές δύναμης.
Τοποθέτηση
► Τραβήξτε τον ιμάντα και εισάγετε τη γλώσσα A μέσα στη δεξιά πόρπη (βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του επιβάτη όταν κάθεται στο αυτοκίνητο).► Τραβήξτε τον ιμάντα και εισάγετε τη γλώσσα B μέσα στην αριστερή πόρπη (βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του επιβάτη όταν κάθεται στο αυτοκίνητο).► Ελέγξτε ότι κάθε πόρπη είναι σωστά κουμπωμένη τραβώντας τον ιμάντα.
Αφαίρεση και αποθήκευση
► Πιέστε το κόκκινο κουμπί στην πόρπη B και, στη συνέχεια το κουμπί στην πόρπη A.► Οδηγήστε τον ιμάντα καθώς τυλίγεται προς τα
μέσα και πιάστε τη γλώσσα B, στη συνέχεια A στο μαγνήτη στο σημείο αγκύρωσης στην οροφή.
WARNI NG
Πριν την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στα πίσω καθίσματα, για την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στις ζώνες ασφαλείας ελέγξτε ότι οι πλευρικές ζώνες είναι σωστά τεντωμένες. Η ζώνη του κεντρικού καθίσματος πρέπει να είναι τελείως τυλιγμένη.
Πίσω ζώνες ασφαλείας (3η
σειρά)
Αυτές οι ζώνες ασφαλείας δεν εφοδιάζονται με σύστημα πυροτεχνικών προεντατήρων ή περιοριστή δύναμης.
Page 90 of 272

90
Προειδοποιητικές λυχνίες
ζωνών ασφαλείας
1.Προειδοποιητική λυχνία εμπρός αριστερής ζώνης ασφαλείας (ή ανάλογα με τη χώρα, προειδοποιητική λυχνία οδηγού).
2.Προειδοποιητική λυχνία εμπρός δεξιάς ζώνης ασφαλείας (ή ανάλογα με τη χώρα, προειδοποιητική λυχνία συνοδηγού).
3.Προειδοποιητική λυχνία πίσω δεξιάς ζώνης ασφαλείας (2η σειρά).
4.Προειδοποιητική λυχνία πίσω κεντρικής ζώνης ασφαλείας (2η σειρά).
5.Προειδοποιητική λυχνία πίσω αριστερής ζώνης ασφαλείας (2η σειρά).
Σε ταχύτητες πάνω από τα περίπου 20 km/h, η προειδοποιητική λυχνία(-ες) αναβοσβήνει για 2 λεπτά, συνοδευόμενη από ένα ηχητικό σήμα. Αφού περάσουν αυτά τα 2 λεπτά, η προειδοποιητική λυχνία) παραμένει αναμμένη μέχρι ο οδηγός ή ο συνοδηγός ή/και οι πίσω επιβάτες κουμπώσουν τη ζώνη ασφαλείας τους.
Προειδοποιητική λυχνία(-ες) εμπρός
ζώνης ασφαλείας
Με την εκκίνηση του κινητήρα, η προειδοποιητική λυχνία 1 ανάβει στον πίνακα οργάνων, και η αντίστοιχη προειδοποιητική λυχνία (1 ή 2) ανάβει με κόκκινο χρώμα στην οθόνη της προειδοποιητικής λυχνίας για τη ζώνη και τον αερόσακο του συνοδηγού, εάν η ζώνη ασφαλείας του οδηγού ή/και του συνοδηγού δεν είναι δεμένη.
Προειδοποιητική λυχνία(-ες) πίσω ζώνης/
ζωνών ασφαλείας
Η αντίστοιχη προειδοποιητική λυχνία (3 έως 5) ανάβει με κόκκινο χρώμα στην οθόνη εμφάνισης της προειδοποιητικής λυχνίας για τη ζώνη και τον αερόσακο του συνοδηγού εάν ένας ή περισσότεροι από τους πίσω επιβάτες (2η σειρά) δεν έχουν κουμπωμένη τη ζώνη ασφαλείας τους.
NOTIC E
Αυτές οι προειδοποιητικές λυχνίες για τις ζώνες ασφαλείας ισχύουν μόνο για τη 2η σειρά καθισμάτων.
Συμβουλή
WARNI NG
Ο οδηγός πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι επιβάτες χρησιμοποιούν σωστά τις ζώνες ασφαλείας και ότι όλες είναι στερεωμένες πριν από την εκκίνηση.Όπου και αν κάθεστε στο όχημα, δένετε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας, ακόμη και για μικρές διαδρομές.
Μην εναλλάσσετε τις πόρπες των ζωνών ασφαλείας, καθώς δεν θα εκπληρώσουν πλήρως το ρόλο τους.Πριν και μετά τη χρήση, βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας έχει ξετυλιχθεί σωστά.Μετά την αναδίπλωση ή τη μετακίνηση ενός καθίσματος ή του πίσω μονοκόμματου καθίσματος, βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας είναι τοποθετημένη και τυλιγμένη σωστά.