Hyundai Sonata 2004 Instruktionsbog (in Danish)

Page 91 of 152

DERES HYUNDAIS EGENSKABER 1- 81
!
FORSIGTIG:
o Udskift filtret hver 20.000 km (12.000 miles) eller én gang om året. Hvis bilen anvendes underkrævende forhold, eksempelvis på støvede, ujævne veje, skal filtret undersøges, og evt.udskiftes, oftere.
o Hvis luftstrømningshastigheden pludselig falder, skal det undersøges af et autoriseret værksted. ZB450D1-AC Tips
o Hvis der er varmt i kabinen, når De stiger ind, kan De åbne ruderne i
nogle minutter for at slippe den varme luft ud.
o Når De bruger airconditionen, skal alle ruder holdes lukkede for at holdeden varme luft ude.
o Når De kører langsomt, som for
eksempel i tæt trafik, skal De skiftetil et lavere gear. Dette øger motorhastigheden, hvilket igen øger aircondition-kompressorenshastighed.
o På stejle bakker bør De slukke airconditionen for at undgå risikoen for, at motoren overophedes.
o Om vinteren, eller i perioder hvor airconditionen ikke brugesregelmæssigt, skal De af og til ladeairconditionen køre i nogle få minutter.
Dette får smøremidlet til at cirkulere
og holder systemet i topform.

Page 92 of 152

1- 82 DERES HYUNDAIS EGENSKABER
SR010A1-FC STEREO SOUND SYSTEM Hvordan bilens lydsystem fungerer
FM-signaler udsendes ved høje
frekvenser og krummer ikke for at følge jordens overflade. Derfor begynderFM-udsendelser normalt at blive svage allerede på en kort afstand fra senderen. FM-signaler generes ogsålet af bygninger, bjerge eller andet, der er i vejen. Dette kan give visse lytteforhold, der kan få Dem til at tro,at der er noget i vejen med Deres radio. Følgende tilstande er normale og betyder ikke, at der er problemermed radioen:
B750A02L
FM-modtagelse
Bygninger
Ikke-generet område Jernbro
Bjerge
FM-sender
B750A03L
FM-modtagelse
B750A01L
Der udsendes AM- og FM-signaler fra master placeret rundt i landet. De modtages af radioantennen på Deres bil. Dette signal modtages så afradioen og sendes til højttalerne.Når et kraftigt radiosignal når bilen,sikrer lydsystemets nøjagtigeudformning en førsteklasses gengivelse. Men i nogle tilfælde er signalet, der når frem til bilen, ikkekraftigt og tydeligt. Dette kan skyldes faktorer som afstanden fra radiostationen, andre kraftige sendere Ionosfære
Ionosfære
Modtagelsen af AM-signaler er normalt
bedre end modtagelsen af FM-signaler.Det er fordi AM-radiobølger udsendesved lave frekvenser. Disse lange, lavfrekvente radiobølger kan følge jordens krumning i stedet for at gå ligeud i atmosfæren. Desuden krummer de omkring genstande, der er i vejen, så de giver en bedre signaldækning.På grund af dette kan AM-udsendelser modtages klart på en længere afstand end FM-udsendelser. Generet område
i nærheden, eller at der er generende bygninger, broer eller andre store ting i området.

Page 93 of 152

DERES HYUNDAIS EGENSKABER 1- 83
o Fading - Efterhånden som bilen
fjerner sig fra senderen, bliver signalet svagere, og lyden begynder at svækkes. Vi foreslår, at De, når dette sker, vælger en anden ogkraftigere station.
o Uensartet lyd/atmosfæriske
forstyrrelser - Svage FM-signalereller store ting i vejen mellem senderen og Deres radio kan genere signalet og giveatmosfæriske forstyrrelser eller uens lyd. Dette kan mindskes, indtil genen er forsvundet, ved at skruened for diskanten.
B750A04L B750A05L
!
!
o Skift mellem stationer - Når et FM-
signal bliver svagere, kan et andet, kraftigere signal med næsten samme frekvens begynde at spille. Det er fordi radioen er konstrueret tilat låse sig fast på det tydeligste signal. Sker dette, kan De vælge en anden sender med et kraftigeresignal.
o Flere signaler - Radiosignaler, der
modtages fra flere retninger, kangive forvrængning eller uens lyd. Dette kan skyldes et direkte og et reflekteret signal fra den sammestation, eller signaler fra to statio- ner, hvis frekvenser ligger tæt ved hinanden. Sker dette, skal Devælge en anden station, indtil problemet er forsvundet. B750B02Y-ACTBrug af mobiltelefon eller tovejsradio Når der bruges en mobiltelefon inde i bilen, kan det medføre støj fra audioudstyret. Dette betyder ikke, atder er noget galt med audioudstyret. I sådanne tilfælde bør mobiltelefonen anvendes så langt væk fraaudioudstyret som muligt.
FORSIGTIG:
Når der anvendes et kommuni-kationssystem, som f.eks. en mobiltelefon eller radio, inde i bilen, skal der monteres en separatudvendig antenne. Hvis en mobiltelefon eller en radio bruges sammen med en indvendigantenne alene, kan den påvirke bilens elektriske system og gøre bilen mindre sikker at køre i.
ADVARSEL:
Mobiltelefoner må ikke anvendes under kørsel. Hvis dette alligevel er nødvendigt, bør det først ske, nårbilen er standset på et sikkert sted.

Page 94 of 152

1- 84 DERES HYUNDAIS EGENSKABER
B850A01F-ACT HÅNDTERING AF CD'ER Korrekt håndtering
B850A01L B850A02L
Håndter CD'en som vist og undgå at tabe den. Hold CD'en på en måde, såder ikke afsættes fingeraftryk på overfladen. Hvis overfladen ridses kan det medføre, at aflæseren springerover musikstykker. Der må ikke klistres tape, papir eller mærkater på CD'en, og der må ikke skrives påden. Beskadigede CD'er Forsøg ikke at afspille beskadigede, skæve eller knækkede CD'er, da dissekan beskadige afspilningsme- kanismen alvorligt. Opbevaring Når CD'erne ikke er i brug, bør de
opbevares i hver deres æske på et køligt sted, hvor de er beskyttet mod sol, varme og støv.
Forsøg ikke at holde fast i eller trække
CD'en ud med hånden, mens CD'entrækkes ind i afspilleren af denautomatiske lademekanisme.
Træk ikke afspilleren ud fra
instrumentpanelet øjeblikkeligt efter en CD er blevet indsat, eller der er trykket på eject-knappen. Hvis CD-afspilleren trækkes ud inden en han- dling er gennemført, vil CD'en sidde ustabilt i afspilleren og kan blivebeskadiget.
Forsøg ikke at indsætte en CD i
afspilleren når den er ude afinstrumentpanelet, eller der er slukket for strømmen. Rengøring af CD'er Fingeraftryk, støv eller snavs på
overfladen af en CD kan medføre, at aflæseren springer over musikstykker. Tør overfladen af med en tør ren klud. Hvis overfladen er stærkttilsmudset, kan den tørres af med en tør ren klud, som er fugtet med et mildt, neutralt rensemiddel. Setegningen.

Page 95 of 152

DERES HYUNDAIS EGENSKABER 1- 85
SR040B1-FC Kassettebånds pleje
B860A01L
En passende pleje af Deres kassettebånd vil øge båndenes levetid og Deres glæde ved at lytte til dem. Beskyt altid Deres bånd ogkassettekasser mod direkte solskin, stærk kulde og støv. Når kassetterne ikke bruges, bør de altid opbevares ide kasser, som de oprindeligt blev leveret i. Hvis der er meget koldt eller varmt i bilen, bør De ladetemperaturen i kabinen blive mere behagelig, inden De lytter til Deres kassetter. o Lad aldrig et bånd sidde i
afspilleren, når det ikke spilles.
Dette kan beskadige afspillerenog båndet.
o Vi advarer kraftigt imod at bruge
bånd, der er længere end C-60 (60 minutter ialt). Bånd som C-120
eller C-180 er meget tynde og fungerer ikke så godt ibilens miljø.
o Sørg for, at kassettens mærkat ikke sidder løst eller at der ikke er ved at falde stykker af den, ellers kan det være vanskeligt atkøre båndet ud.
o Selve lydbåndet må ikke berøres eller tilsmudses. o Hold alle magnetiske genstande
som for ek-sempel elektromotorer,højttalere eller transformatorer vækfra Deres kassettebånd og afspilleren.
o Opbevar kassetterne på et køligt, tørt sted med den åbne side vendt nedad for at forhindre, at der sættersig støv i kassetten.
o Undgå gentagen brug af hurtig tilbagespoling for at spille enbestemt melodi eller en bestemt del af båndet igen. Dette kan give en dårlig opspoling af båndet, ogefterhånden et for stort ind-vendigt træk i kassetten og en dårlig lydkvalitet. Sker dette, kan detmåske afhjælpes ved flere gange at spole båndet hurtigt fra den ene ende til den anden. Afhjælper detteikke problemet, bør De ikke fortsat bruge båndeti bilen.
B860B02Y

Page 96 of 152

1- 86 DERES HYUNDAIS EGENSKABER
BEMÆRK: Kontroller altid et kassettebånd,
inden De afspiller det. Hvis båndet er slapt, kan det strammes op vedat dreje en af spolerne med en blyant eller en finger.
Hvis kassettens mærkat er ved at
falde af, må det ikke sættes i afspilleren, da båndet ellers kan vikles ind i båndfremtrækket, når De vil tage det ud.
Lad ikke et bånd sidde i afspilleren,
og lad det ikke ligge på instrumentbordet, hvor det kan udsættes for høje temperaturer ogfugtighed.
Hoved
Vatpåførsel B860A02L
o Efterhånden afsættes der et lag af
rester fra båndet på afspilning- shovedet, capstanakslen og rullerne. Dette kan give en dårligerelydkvalitet. De bør renses en gang om måneden med et rensebånd eller specielle rensevæsker, der kanfås i radioforretning-erne.Følg leverandørens anvisningeromhyggeligt og smør aldrig nogendel af afspilleren med olie.
o Kontroller altid at båndet er spolet fast op, inden det sættes i afspilleren. Drej om nødvendigt spolerne med en blyant for atstramme båndet op. YB790A1-FC ANTENNE Manuel antenne
B860A03L
Hvis et bånd har været udsat for
høje temperaturer eller kulde, må det ikke sættes i afspilleren, førdet har fået en moderat temperatur.
Bilen har en manuel antenne af rustfrit
stål til modtagelse af både AM- og FM- signaler.
BEMÆRK: Træk antennen op med
antennenøglen som vist på tegningen. B870C02Y

Page 97 of 152

DERES HYUNDAIS EGENSKABER 1- 87
YB790B2-AC El-drevet antenne (hvis monteret)
Antennen kører automatisk op, når
radioen tændes, og tændingsnøglen står i stillingen "ON" eller "ACC". Antennen kører automatisk ned, når radioen slukkes, eller tændingsnøglendrejes til stillingen "LOCK".
B870B02Y FORSIGTIG:
o Inden radioen tændes, skal De sikre Dem, at der ikke er nogen i nærheden af antennen.
o Inden De vasker bilen i en
vaskemaskine, eller De kører indet sted, hvor antennen kan komme til at støde imod, skal De sikre Dem, at antennen er kørt ned.
o Hvis antennen er snavset, skal De
rengøre den for at sikre, at denfungerer korrekt.
!

Page 98 of 152

2. BAG RATTET SÅDAN KØRERDE I DERES HYUNDAI
Inden motoren startes ...................................................................... 2-3 Nøglestillinger ................................................................................... 2-3
Start .................................................................................................. 2-4
Sådan bruges det manuelle gear ..................................................... 2-5
Automatisk gearkasse ..................................................................... 2-7Blokeringsfri bremser (ABS) .......................................................... 2-11
Anti-Hjulspi nssystem (TCS) .......................................................... 2-12
Økonomisk kørsel ......................................................................... 2-13
Vinterkørsel .................................................................................... 2-14
Kørsel med trailer e ller bugsering .................................................. 2-19
2

Page 99 of 152

2- 2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
ADVARSEL: UDSTØDNINGSGAS KAN VÆRE FARLIG!
Udstødningsgasser kan være meget farlige. Hvis De på noget tidspunkt kan lugte udstødningsgasser inde i bilen, skal De straks lukke vinduerne op.
o Indånd ikke udstødningsgasser. Udstødningsgasser indeholder kulilte, en farveløs, lugtfri gas, der kan forårsage bevidstløshed og død ved kvælning.
o Sørg for at udstødningssystemet ikke er utæt. Udstødningssystemet bør efterses, hver gang bilen er løftet op til olieskift eller af andre årsager. Hvis De hører
en forandring i udstødningens lyd, eller hvis De kører over noget, der rammer bilens underside, bør De snarestmuligt få udstødningssystemet efterset hos Deres Hyundai forhandler.
o Lad ikke motoren gå i et lukket rum. Det er en farlig vane at lade motoren gå i tomgang i garagen, også selv om garageporten er åben. Lad aldrig motoren gå i garagen i længere tid end det tager at starte den og bakke bilen ud.
o Undgå at lade motoren gå i tomgang i længere tid, mens der er personer i bilen. Hvis det er nødvendigt at lade motoren gå i tomgang i længere tid med personer i bilen, skal De sørge for at det sker i fri luft med lufttilgangen sat på "Frisk" og med blæserhastigheden indstillet på et af de højere trin, såder trækkes frisk luft ind i kabinen. Ved transport af ting, der gør det nødvendigt, at bagagerumsklap/ bagklappen står åben:
1. Luk alle vinduer.
2. Luk side-ventilationsudgangene op.
3. Sæt lufttilgangen på "Frisk", luftstrømsreguleringen på "Gulv" eller "Ansigt" og blæseren på en af de højere hastigheder.
For at sikre, at ventilationssystemet kan fungere korrekt skal De sørge for, at luftindtagene lige foran forruderne holdes frie for sne, is, blade eller andet, der kan genere luftgennemstrømningen.!
B010C01A-ACT

Page 100 of 152

SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI 2- 3
C040A01E
LOCK
ACC
ON
START
ZC030A1-AC INDEN MOTOREN STARTES
Inden De starter motoren, bør De altid:
1. Gå rundt om bilen for at sikre, at intet dæk er fladt, at der ikke er løbet olie eller vand ud, eller der er andre tegn på mulige problemer.
2. Når De er kommet ind i bilen, kontrollere at håndbremsen ertrukket.
3. Kontrollere at Deres sæde, ryglæn og nakkestøtte er korrekt indstillede.
4. Kontrollere at de ind- og udvendige
spejle er korrekt indstillede.
5. Låse alle dørene.
6. Spænde Deres sikkerhedssele og
sikre Dem, at alle andre også har spændt deres.
7. Slukke alt lys og tilbehør, der ikke
er behov for.
8. Når De drejer tændingsnøglen til
"ON", kontrollere at advarselslamperne fungerer, og at der er benzin nok i tanken. YC040A1-FC
KOMBINERET TÆNDINGSLÅS OG RATLÅS Sådan startes motoren Inden motoren startes:
o Er bilen udstyret med en manuel
gearkasse, skal De sætte gearstangen i frigear og træde koblingen ned.
o Hvis bilen har automatgear skal det
sætte gearvælgeren i "P" (parkering).
o Motoren startes ved at sætte
tændingsnøglen i og dreje den til"START". Slip den, så snart motoren går i gang. Hold ikke tændingsnøgleni stillingen "START" i over 15 sekunder.
BEMÆRK:
For sikkerhedens skyld vil motorenikke starte, hvis koblingspedalen ikke trædes helt ned (hvis monteret). Tændingsnøglen kan ikke drejes fra "ACC" til "LOCK" med mindregearvælgeren står i stilling "P" eller minuskablet er afbrudt fra batteriet (for automatgear). ZC050A2-HC NØGLESTILLINGER
FORSIGTIG:
Motoren bør ikke standses og nøglen bør ikke tages ud, mens bilen er i bevægelse.
!
"START" I denne stilling startes motoren. Den vil starte indtil De slipper nøglen. BEMÆRK: Hold ikke nøglen på start i mere end 15 sekunder.

Page:   < prev 1-10 ... 51-60 61-70 71-80 81-90 91-100 101-110 111-120 121-130 131-140 ... 160 next >