Peugeot 301 2015 Ръководство за експлоатация (in Bulgarian)

Page 251 of 285

8
Управление
301-add_bg_Chap05_conduite_ed01-2014
Н е у т р а л и з и р а н е
Преминаване на двигателя в режим СТАРТ
Във всеки момент, натиснете бу тона "ECO OFF" , за да неу трализирате системата. Това е сигнализирано от светването на индикатора на бу тона, придру жено от съобщение на дисплея.
Особени случаи : автоматично изключване на режим СТАРТ
Индикаторът "ECO" угасва и двигателят стартира, при пилотирана скоростна ку тия :
- скоростен лост в положение A или M , когато отпускате педала на спирачката, - или скоростен лост в положение Nи отпуснат педал на спирачката, когато премествате скоростния лост в положение A или M , - или когато вк лючвате на заден ход.
От съображения за безопасност или удобство, режимът СТАРТ се изк лючва автоматично когато : - отворите вратата на водача, - откопчавате предпазния колан на водача, - скоростта на автомобила е над 3 км/ч, при пилотирана скоростна ку тия, - някои моментни условия (заряд на акумулатора, температура на двигателя, сервоусилвател на спирачките, настройка на к лиматика...) го изискват, за да се осиг ури контрол на с и с т е м а т а .
Индикаторът "ECO" мига няколко
секунди, после угасва.
Това функциониране е напълно нормално.
Ако неу трализирането е осъществено в режим СТОП, двигателят стартира незабавно.

Page 252 of 285

9
5
Управление
301-add_bg_Chap05_conduite_ed01-2014
П о д д р ъ ж к а
В случай на повреда на системата, индикаторът на бу тона "ECO OFF" мига, след което свети постоянно. Обърнете се към мрежата PEUGEOT или специализиран сервиз за проверка.
В случай на аномалия в режим СТОП е възможно двигателят да угасне. Всички светлинни индикатори в бордното табло светват. Тогава е необходимо да се прекъсне контактът, а след това да се потегли с к люча.
А н о м а л и я
Тази система се ну ж дае от акумулаторна батерия със специфични характеристики и технология (можете да проверите референцията в мрежата PEUGEOT или в специализиран сервиз). Монтирането на друг акумулатор, непрепоръчан от PEUGEOT, води до опасност от неправилно функциониране на системата.
Преди всяка интервенция в двигателния отсек, неутрализирайте функцията Стоп & Старт, за да избегнете нараняване, свързано с автоматичното вк лючване на режим СТАРТ.
Функцията Стоп & Старт използва специфична технология. Всяка интервенция върху този тип акумулаторна батерия трябва да се осъществява единствено само в мрежата PEUGEOT или в специализиран сервиз.
Повторно активиране
Системата се активира автоматично при всяко потегляне с к люча.
Натиснете отново бу тона "ECO OFF" . Системата отново е активна ; това се сигнализира от угасването на индикатора на бу тона, придру жено от съобщение на екрана.

Page 253 of 285

10
Сигурност
301-add_bg_Chap07_securite_ed01-2014
Датчици за налягането в гумите
Системата за установяване на понижено налягане не замества вниманието на водача. Системата не ви спестява месечния контрол на налягането на г умите (вк лючително на това на резервната г ума), както и преди дълго пътуване. Движението със спаднали г уми влошава поведението на автомобила на пътя, увеличава спирачния път, предизвиква преж девременно износване на г умите, по-специално при по-тежки условия (голямо натоварване, повишена скорост, дълъг път).
Препоръчваните стойности за налягането на г умите на вашия автомобил са записани на стикера за налягане на г умите. Виж рубрика "Идентификационни елементи". Контролът на налягането на г умите се прави "на студено" (автомобилът да е спрял от 1 час или след преход под 10 км при умерена скорост). В противен случай (на топло) добавете 0,3 бара към стойностите, посочени върху стикера.
Движението със спаднали г уми води до повишаване на разхода на гориво.
Система, която осиг урява автоматичен контрол на налягането в г умите в движение.
Системата следи налягането на четирите г уми, от момента, в който автомобилът потегли. Тя сравнява информациите, предоставени от датчиците за скорост на колелата с референтни стойности, които трябва да се реинициализират след всяка настройка на налягането в г умите или смяна на г ума. Системата вк лючва предупреж дение в момента, в който установи понижаване на налягането в една или повече г уми.

Page 254 of 285

11
7
Сигурност
301-add_bg_Chap07_securite_ed01-2014
Преди да инициализирате системата се уверете, че налягането в четирите г уми отговаря на условията на използване на автомобила и е съобразено с препоръките, записани върху стикера за налягане в г умите. Системата за следене на налягането в г умите не предупреж дава, ако налягането в момента на реинициализацията не е п р а в и л н о т о .
Установеното спадане на налягането невинаги води до видима деформация на г умата. Визуалната проверка не е достатъчна.
Предупреждението остава до реинициализацията на системата.
Предупреждение за ниско налягане в гумите
То се състои в постоянно светeне на този индикатор, придру жено от звуков сигнал и изписване на съобщение.
 Намалете незабавно скоростта, избягвайте резките движения на волана и внезапните спирания.  Спрете при първа възможност, щом условията на пътя го позволят.
Ако разполагате с компресор (например този от комплекта за временен ремонт на г ума), проверете на студено налягането в четирите г уми. Ако не е възможно да осъществите незабавно този контрол, движете се внимателно с понижена скорост. или В случай на спукване, използвайте комплекта за временен ремонт или резервното колело (според оборудването),
Реинициализация
Необходимо е да реинициализирате системата след всяко коригиране на налягането на една или повече г уми и след всяка смяна на едно или повече колела. Това ви се припомня от стикер, залепен върху средния праг от страната на водача.

Page 255 of 285

12
Сигурност
301-add_bg_Chap07_securite_ed01-2014
Заявката за реинициализация на системата се осъществява при подаден контакт и спрял автомобил : подаден контакт и спрял автомобил : подаден контакт - през менюто за конфиг урация на автомобила, за автомобилите, оборудвани с екран, - чрез бу тона, разположен в жабката, за автомобилите без екран.
 Натиснете бу тона MENU за достъп до главното меню.
 Натиснете бу тоните "  " или "  ", за да изберете меню " Персонализация-Конфигуриране ", след което потвърдете с натискане на централния бу тон.  Натиснете бу тоните "  " или "  ", за да изберете меню " Дефиниране на да изберете меню " Дефиниране на да изберете меню " параметрите на автомобила ", след което потвърдете с натискане на централния бутон.
 Натиснете бу тоните "  " или "  ", за да изберете категорията " Помощ при управление ", след което потвърдете с натискане на централния бу тон.  Натиснете бу тоните "  " или "  ", за да изберете " Напомпване на г умите" , след което " Реинициализация ", след което потвърдете с натискане на централния бутон. Реинициализацията е потвърдена от с ъ о б щ е н и е .
М о н о х р о м е н е к р а н C А в т о м о б и л и б е з д и с п л е й
 Отворете жабката.  Натиснете продължително бу тона. Нисък звуков сигнал потвърж дава реинициализацията. Висок звуков сигнал показва, че реинициализацията не е осъществена.
Записаните нови параметри на налягането се приемат от системата като референтни
с т о й н о с т и .

Page 256 of 285

13
7
Сигурност
301-add_bg_Chap07_securite_ed01-2014
Аномалия на
функционирането
А лармата за недостатъчно налягане в г умите е реална, само ако е изискана реиницилизация на системата и налягането в четирите г уми е рег улирано правилно.
Вериги за сняг
Системата не е ну жно да се реинициализира след монтаж или демонтаж на вериги за сняг.
След всяка интервенция върху системата е необходимо да се проверява налягането на четирите г уми и след това да се реинициализира.
Мигане и после постоянно светване на индикатора за понижено налягане, придру жено от светване на индикатора "Сервиз" показва неправилно функциониране на системата. В такъв случай следенето на понижено налягане в г умите не е осиг урено. Направете проверка на системата в мрежата PEUGEOT или в специализиран сервиз.

Page 257 of 285

14
Полезна информация
301-add_bg_Chap09_info-pratiques_ed01-2014
За автомобилите с дизелов двигател HDi, в случай на пълно изчерпване на горивото е необходимо захранването с гориво да се възстанови ; използвайте схемата на съответния двигателен отсек в рубрика "Дизелов двигател". Ако резервоарът разполага със система против зареж дане с грешно гориво, направете справка в съответната рубрика.
Л и п с а н а г о р и в о ( Д и з е л )
Ако двигателят не стартира от първия път, не задържайте стартера ; започнете процедурата отначало.
 Налейте поне 5 литра гориво в резервоара.  Отворете капака на двигателя.  Задействайте помпата докато се втвърди (първото натискане може да бъде трудно).  Запалете двигателя (ако двигателят не пали при първия опит, изчакайте около 15 секунди преди да повторите).  Ако след няколко опита няма резултат, задействайте повторно помпата за възстановяване на захранването, след което стартера.  Затворете предния капак.
Двигател HDi 92
 Налейте поне 5 литра гориво в резервоара.  Вк лючете на контакт (без да вк лючвате двигателя).  Изчакайте около 6 секунди и изк лючете от контакт.  Повторете операцията 10 пъти.  Задействайте стартера, за да вк лючите двигателя.
Д в и г а т е л B l u e H D i

Page 258 of 285

15
10
Проверки
301-add_bg_Chap10_verifi cations_ed01-2014
Д о б а в к а A d B l u e ® и система SCR
за дизелови двигатели BlueHDi
За да опазва околната среда и да спазва новият стандарт Euro 6, без да намалява ефективността, нито да увеличава разхода на гориво на своите дизелови двигатели PEUGEOT, реши да оборудва автомобилите си с механизъм, който обединява системата SCR (Селективна каталитична редукция) и филтърът за твърди частици (FAP) за обработката на изгорелите газове.
Система SCR
С помощта на добавка, наречена AdBlue ® , която съдържа урея, катализаторът трансформира до 85% азотните оксиди (NOx) в азот и вода, безвредни за здравето и околната среда.
Д о б а в к а т а A d B l u e ® се съдържа в специален ® се съдържа в специален ®
резервоар, намиращ се под багажника, в задната част на автомобила. Вместимостта му е 17 литра : тя позволява автономност при движение от около 20 000 км преди вк лючването на механизъм за предупреждение, който ви предупреждава веднага щом нивото на резервата ви позволява да изминете 2 400 км.
При всеки планиран преглед на вашия автомобил в мрежата PEUGEOT или в специализиран сервиз зареж дането на резервоара с добавката AdBlue®, ще бъде осъществено, за да се позволи правилното функциониране на системата SCR.
Ако прецененият километраж меж ду две поддръжки надвишава прага от 20 000 км, ние ви препоръчваме да отидете в представителство на мрежата PEUGEOT, или в специализиран сервиз, за да се осъществи необходимото допълване.
Когато резервоарът за AdBlue ® е празен, ® е празен, ®
регламентиран механизъм пречи на стартирането на двигателя. Когато системата SCR е повредена, нивото на емисиите на вашия автомобил вече не съответства на правилника Euro 6 : вашият автомобил става замърсяващ. В случай на потвърдено неправилно функциониране на системата SCR, трябва да отидете при първа възможност в представителство на мрежата PEUGEOT или в специализиран сервиз : след пробег от 1 100 км, автоматично ще се задейства механизъм, който да попречи на стартирането на двигателя.

Page 259 of 285

16
Проверки
301-add_bg_Chap10_verifi cations_ed01-2014
И н д и к а т о р и з а а в т о н о м и я т а
Щом като нивото на резервата в на резервоара за 'AdBlue ® е наченато или ® е наченато или ®
след установяване на дисфункция на пречиствателната система SCR, индикатор ви позволява да разберете , при подаване на подадете контакт, каква е прогнозата за километрите, които можете да изминете преди да бъде блокирано запалването на двигателя. В случай на едновременно засичане на неправилно функциониране и на ниско ниво на AdBlue ® , се визуализира най-ниската а в т о н о м н о с т .
В случай на риск от нестартиране, свързан с липсата на добавка AdBlue ® В случай на риск от нестартиране, свързан с липсата на добавка AdBlue ® В случай на риск от нестартиране, свързан с липсата на добавка AdBlue
Автономност над 2 400 км При подаване на контакт на бордното табло не се изписва никаква информация относно автономността на пробега.
Автономност в порядъка меж ду 600 и 2 400 км
Веднага щом бъде подаден контакт, датчикът UREA се вк лючва, придру жен от звуков сигнал и временно показване на бордното табло на съобщение "NO START IN" и на разстояние, посочващо автономността на движение, изразена в километри или мили преди блокирането на потеглянето на двигателя (напр. : "NO START IN 1 500 км" означава "Потеглянето забранено след 1500 км"). Движейки се, това съобщението се
появява на всеки 300 км, докато нивото на добавката не бъде допълнено. Обърнете се към мрежата PEUGEOT или към специализиран сервиз, за да се пристъпи към допълването с добавка AdBlue ® . Също така сами можете да извършите това допълване. Виж рубриката "Допълвания".
Регламентираният механизъм против стартиране на двигателя се активира автоматично веднага щом резервоара за AdBlue ® остане празен. ® остане празен. ®

Page 260 of 285

17
10
Проверки
301-add_bg_Chap10_verifi cations_ed01-2014
Повреда, свързана с липсата на добавка AdBlue ®
При подаване на контакт, датчикът SERVICE се вк лючва, а датчикът UREA примигва, придру жени от звуков сигнал и временно изписване на бордното табло на съобщението ("NO START IN" и 0 км или мили - "NO START IN 0 км" означава "Забранено потегляне"). Резервоарът за AdBlue ® е празен : ® е празен : ®
регламентираният механизъм, който не позволява стартирането, пречи на задействането на двигателя.
Автономност в порядъка на 0 и 600 км
При подаването на контакт, датчикът SERVICE се вк лючва и датчикът UREA примигва, придру жавани от звуков сигнал и визуализиране на съобщение "NO START IN" и на разстояние, посочващо автономността на движение, изразена в километри или мили преди блокирането на потеглянето на двигателя - (напр. : "NO START IN 600 км" означава "Потеглянето забранено след 600 км"). Движейки се, това съобщение се появява
на всеки 30 секунди, докато нивото на добавката не бъде допълнено. Обърнете се към мрежата PEUGEOT или към специализиран сервиз, за да се пристъпи към допълване с добавка AdBlue ® . Също така сами можете да извършите това допълване. Вижте рубриката "Допълвания". В противен случай, няма да можете да стартирате отново автомобила си.
За да можете да стартирате двигателя отново, ние ви препоръчваме да се
обърнете към мрежата PEUGEOT или към специализиран сервиз, за да се пристъпи към необходимото допълване. Ако сами осъществите това допълване, задължително е да сипете минимално количество от 3,8 литра AdBlue ® в ® в ®
резервоара за добавката. Вижте рубриката "Допълвания".

Page:   < prev 1-10 ... 211-220 221-230 231-240 241-250 251-260 261-270 271-280 281-290 290 next >