ESP Peugeot 308 2014 Manualul de utilizare (in Romanian)

Page 2 of 400

Acest spaţiu personal vă propune sfaturi şi alte informaţii utile pentru întreţinerea vehiculul dumneavoastră.
Instructiunile de utilizare online
Cautati instructiunile de utilizare pe site-ul PEUGEOT, rubrica " M y P e u g e o t " . Consultând partea cu instructiuni de utilizare online, aveţi acces la ultimele informaţii disponibile, uşor de identificat prin marcajele de pagină, reperabile cu ajutorul acestei pictograme:
Daca rubrica "MyPeugeot" nu este disponibilă pe site-ul PEUGEOT din România, puteţi consulta instructiunile de utilizare la adresa următoare: http://public.servicebox.peugeot.com/ddb/
legătura la "Documentatie de bord" de pe pagina principală (logarea nu este necesară), limba utilizată, vehiculul, tipul de caroserie, perioada de editare a instructiunile de utilizare corespunzând primei puneri in circulatie a vehiculului.
S e l e c t a ţ i :
Veţi avea acces la instructiunile de utilizare online, ca şi la ultimele informaţii disponibile, identificate prin pictograma:

Page 3 of 400

Bine ati venit
Legenda
Atentie
Acest simbol marchează avertizările pe care
trebuie să le respectaţi în mod imperativ,
pentru propria dumneavoastră siguranţă,
pentru siguranţa celorlalţi şi pentru a nu risca
deteriorarea vehiculului dumneavoastră.
Informare
Acest simbol vă atrage atenţia asupra
informaţiilor complementare, pentru
o mai bună utilizare a vehiculului
dumneavoastră.
Protectia mediului
Acest simbol acompaniază indicaţiile
referitoare la protecţia mediului.
Vă mulţumim că aţi ales un 308.
Acest ghid de utilizare este conceput pentru
a vă permite să profi taţi din plin de vehiculul
dumneavoastră în toate situaţiile.
Vă atragem atenţia asupra următorului aspect:
Montarea unui echipament sau a unui accesoriu electric nespecifi cate de către Automobiles PEUGEOT poate provoca o defectare a
sistemului electronic al vehiculului dumneavoastră. Vă rugăm să reţineţi acest aspect şi vă sfătuim să luaţi legătura cu un reprezentant
PEUGEOT, pentru a vă fi prezentate echipamentele şi accesoriile agreate.
Un echipament poate exista in cadrul unei game: indisponibil,
disponibil optional sau montat in serie.
Prin dotare optionala, cumparatorul poate alege, la efectuarea
comenzii, sa-si echipeze vehiculul conform unei oferte
comerciale si inainte de fabricarea vehiculului.
Orice echipament devine un accesoriu post-vanzare dupa ce
vehiculul a iesit de pe linia de fabricatie.
Modul de utilizare este indicat de producatorul accesoriului si nu
fi gureaza in prezentul ghid de utilizare.

Page 12 of 400

10
Conducere Eco
308_RO_CHAP00C_ECO CONDUITE_ED02-2013
Optimizati utilizarea cutiei de viteze
Cu o cutie de viteze manuală, porniti uşor si cuplati fara a astepta treapta de viteze superioara. In faza de accelerare, schimbati vitezele mai devreme.
Cu o cutie de viteze automată, sau pilotata, utilizati cu precadere modul automat, fără a apăsa puternic sau brusc pedala de acceleraţie.
Controlati utilizarea echipamentelor
electrice
Înainte de a porni, dacă habitaclul este supraîncălzit, aerisiţi-l coborând geamurile şi pornind ventilaţia, înainte de a utiliza aerul condiţionat. De la 50 km/h în sus, ridicaţi geamurile şi lăsaţi aeratoarele deschise. Utilizaţi echipamentele ce permit limitarea temperaturii în habitaclu (mascarea trapei de pavilion, storuri...). Opriti aerul condiţionat, dacă acesta nu este automat, imediat ce s-a atins temperatura de confort dorită. Opriţi comenzile de degivrare şi dezaburire, dacă acestea nu sunt gestionate automat. Opriţi cât mai curand posibil comanda de încălzire a scaunului.
Nu rulaţi cu proiectoarele anticeaţă aprinse când condiţiile de vizibilitate sunt suficiente.
Evitaţi menţinerea motorului pornit, mai ales în timpul iernii, înainte de a angaja prima treaptă de viteză; vehiculul se încălzeşte mult mai repede în timpul rulării.
Ca pasager, dacă evitaţi utilizarea simultană a mai multor suporturi multimedia (film, muzică, jocuri video...), contribuiţi la limitarea consumului de energie electrică, ceea ce înseamnă economie de carburant. Debranşaţi dispozitivele portabile înainte de a părăsi vehiculul.
Conducere Eco
Conducerea Eco este un ansamblu de practici de rutina ce permit automobilistului sa optimizeze consumul de carburant si emisiile de CO2.
Adoptati un stil de conducere flexibil
Respectaţi distanţele de siguranţă între vehicule, utilizaţi frâna de motor în locul pedalei de frână, apăsaţi progresiv pe pedala de acceleraţie. Aceste maniere de conducere contribuie la reducerea consumului de carburant, a emisiilor de CO2 şi atenuarea fondului sonor produs de circulaţie.
În condiţii de circulaţie fluidă, dacă dispuneţi de comanda "Cruise" la volan, selectaţi regulatorul de viteză incepand de la 40 km/h.
Indicatorul de schimbare a treptei de viteza va invita sa cuplati treapta de viteza adecvata: imediat ce este afisata o indicatie pe tabloul de bord, urmati-o. Pentru vehiculele echipate cu o cutie de viteze pilotata sau automata, acest indicator nu apare decat in modul manual.

Page 13 of 400

11
.Conducere Eco
308_RO_CHAP00C_ECO CONDUITE_ED02-2013
Limitati cauzele supraconsumului
Repartizaţi greutatea în vehicul; plasaţi bagajele mai grele din portbagaj cât mai aproape de scaunele din spate. Limitaţi încărcarea vehiculului şi minimizaţi rezistenţa aerodinamică (bare de pavilion, bare transversale, suport de biciclete, remorcă...). Alegeţi utilizarea unui portbagaj de acoperis închis. Îndepărtaţi barele de pavilion şi barele transversale după utilizare.
Imediat ce s-a încheiat iarna, demontati pneurile de iarnă şi montaţi pneurile de vară.
Respectati recomandarile de intretinere
Verificaţi regulat şi la rece presiunea din pneuri, având ca referinţă eticheta situată pe rama usii conducatorului. Efectuaţi această verificare cu precădere: - înaintea unui drum lung, - la fiecare schimbare de anotimp, - după o staţionare prelungită. Nu uitaţi, de asemenea, roata de rezervă şi pneurile remorcii sau rulotei.
Efectuaţi regulat întreţinerea vehiculului (ulei, filtru de ulei, filtru de aer, filtru habitaclu...) şi urmaţi calendarul acestor operaţii prevazute in carnetul de intretinere si garantii.
În momentul alimentării cu carburant, nu insistaţi după a treia întrerupere a pompei, pentru a evita revărsarea carburantului.
La volanul vehiculului nou, numai după parcurgerea primilor 3 000 kilometri veţi constata o regularizare a consumului mediu de carburant.

Page 15 of 400

13
1
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
Martori luminosi
Unii martori pot avea ambele tipuri de aprindere: continua sau intermitenta. Numai asocierea modului de aprindere a martorului cu starea de functionare a vehiculului va poate informa daca situatia este normala sau a aparut o anomalie. In caz de anomalie, aprinderea martorului poate fi insotita de un mesaj. Consultati tabelele de mai jos pentru mai multe informatii.
Repere vizuale care informează conducatorul de punerea în funcţiune a unui sistem (martori de funcţionare sau de neutralizare) sau de apariţia unei anomalii (martor de avertizare).
La punerea contactului
Unii martori de avertizare se aprind pe tabloul de bord, timp de câteva secunde, la punerea contactului vehiculului. Imediat după pornirea motorului, aceşti martori trebuie să se stingă. În caz că raman aprinsi, înainte de a porni vehiculul, consultaţi martorul de avertizare respectiv.
Avertizari asociate
Aprinderea unor martori poate fi însoţită de un semnal sonor şi de un mesaj. Aprinderea acestui martor este continuă sau intermitenta.

Page 16 of 400

14
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
Martori de functionare
Aprinderea, în tabloul de bord şi/sau pe afişajul din tabloul de bord, a unuia dintre martorii următori confirmă punerea în funcţiune a sistemului corespunzător.
MartorStareCauzăAcţiuni / Obser vaţii
Semnalizator Semnalizator Semnalizatorde directie stânga clipeşte cu zgomot. Comanda luminilor este acţionată în jos.
Semnalizator Semnalizator Semnalizatorde directie dreapta clipeşte cu zgomot. Comanda luminilor este acţionată în sus.
Lumini de poziţie c o n t i n u u . Comanda de iluminat este pe poziţia "Lumini de poziţie".
Fază scur tă c o n t i n u u . Comanda luminilor este pe poziţia "Fază scurtă".
Fază lungă c o n t i n u u . Comanda luminilor este acţionată spre dumneavoastră. Trageţi comanda pentru a reveni la luminile de întâlnire.
Proiectoare anticeaţă faţă c o n t i n u u . Proiectoarele de ceaţă faţă sunt pornite. Rotiţi inelul comenzii de doua ori spre inapoi pentru a dezactiva proiectoarele de ceaţă.
Pentru mai multe informaţii despre comanda luminilor, consultaţi rubrica corespunzătoare.

Page 17 of 400

15
1
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
MartorStareCauzăAcţiuni / Obser vaţii
Faruri de ceaţă spate c o n t i n u u . Farurile de ceaţă spate sunt pornite. Rotiţi inelul comenzii spre spate pentru a dezactiva farurile de ceaţă.
Preincalzire motor Diesel c o n t i n u u . Contactorul este in pozitia a 2-a (Contact), sau butonul de pornire "START/STOP" a fost actionat.
Aşteptaţi stingerea martorului înainte de pornire. La stingere, pornirea este imediata, cu conditia: - ca pedala de ambreiaj sa fie apasata, la
vehiculele cu cutie manuala, - ca pedala de frana sa fie mentinuta apasata, la vehiculele cu cutie automata. Durata de aprindere este determinată de condiţiile climatice (până la aproximativ treizeci de secunde în condiţii climatice extreme). Dacă motorul nu porneşte, puneţi contactul din nou şi aşteptaţi iar stingerea martorului, apoi porniţi motorul.
Frana de stationare continuu. Frana de stationare este actionata, sau eliberata defectuos. Pentru a stinge martorul: tineti piciorul pe pedala de frână si eliberati frana. Daca vehiculul este echipat cu frana electrica: cu piciorul pe pedala de frana, apasati (impingeti) clapeta franei electrice. Respectaţi indicaţiile de siguranţă. Pentru mai multe informaţii despre frâna de stationare, consultaţi rubrica corespunzatoare.

Page 18 of 400

16
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
MartorStareCauzăAcţiuni / Obser vaţii
Stergere automata c o n t i n u u . Comanda de stergere geamuri este actionata in jos. Stergerea automata a parbrizului este activata. Pentru a dezactiva stergerea automata, actionati comanda in jos, sau plasati comanda de stergere geamuri pe alta pozitie.
Sistem de airbag pasager continuu. Comanda situata pe plansa de bord, pe partea pasagerului este actionata pe pozitia "ON" . ON" . ON"Airbagul frontal al pasagerului este activat. In acest caz, nu instalati un scaun pentru copii, amplasat "cu spatele in directia de mers" pe scaunul pasagerului din fata.
Actionati comanda pe pozitia "OFF" , pentru a neutraliza airbagul frontal al pasagerului. In acest caz, puteti instala un scaun pentru copii, amplasat "cu spatele in directia de mers".
Stop & Star t c o n t i n u u . La oprirea vehiculului (semafor, ambuteiaj, alte cauze...), sistemul Stop & Start a pus motorul în mod STOP.
Imediat ce doriţi să porniţi din nou, martorul se stinge şi motorul reporneşte automat în mod START.
aprindere intermitentă câteva secunde, apoi se stinge.
Modul STOP este momentan indisponibil. s a u Modul START s-a declanşat automat.
Pentru mai multe informaţii despre cazurile deosebite ale modului STOP şi ale modului START, consultaţi rubrica "Stop & Start".
Supravegherea unghiului mor t continuu. Functia de supraveghere a unghiului mort a fost activata. Pentru informatii suplimentare, consultati sectiunea corespunzatoare.

Page 19 of 400

17
1
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
Martori de neutralizare
Aprinderea unuia dintre martorii următori confirmă oprirea voluntară a sistemului corespondent. Aprinderea martorului poate fi însoţită de un semnal sonor şi de afisarea unui mesaj.
MartorStareCauzăAcţiuni / Obser vaţii
Airbag frontal de pasager continuu pe afişajul martorilor centurilor şi airbagului frontal al
pasagerului.
Comanda, situată pe planşa de bord, pe partea pasagerului, este acţionată pe poziţia " OFF " .
Airbagul frontal al pasagerului este neutralizat. Aveţi posibilitatea să instalaţi un scaun pentru copii "cu spatele în direcţia de mers" pe scaunul pasagerului din faţă.
Pentru a activa airbagul frontal al pasagerului, acţionaţi comanda pe poziţia " ON "; în acest caz, nu mai este posibil să instalaţi un scaun pentru copii
dispus "cu spatele în direcţia de mers" pe acest loc.
Control dinamic al stabilitatii (CDS /ASR) /ASR)
c o n t i n u u . Tasta este actionata si martorul este aprins. Sistemul CDS/ASR este dezactivat. CDS: control dinamic al stabilităţii. ASR: antipatinare roţi.
Apăsaţi tasta, pentru a activa sistemul CDS/ASR. Martorul luminos se stinge. Sistemul CDS/ASR este activat automat la pornirea vehiculului. În caz de dezactivare, sistemul se reactivează automat de la aproximativ 50 km/h.
Pentru mai multe informatii privind CDS/ASR, consultati rubrica corespunzatoare.

Page 21 of 400

19
1
Verificarea funcţionării vehiculului
308_RO_CHAP01_CONTROLE DE MARCHE_ED02-2013
MartorStareCauzăAcţiuni / Obser vaţii
Service a p r i n s t e m p o r a r . Apariţia unor anomalii minore care nu au un martor specific. Identificaţi anomalia, cu ajutorul mesajului asociat, de exemplu: - nivelul minim al uleiului din motor, - nivelul minim din rezervorul de lichid de spălare geamuri / proiectoare, - uzura bateriei telecomenzii, - scaderea presiunii din pneuri, - saturarea filtrului de particule (FAP) pe vehiculele Diesel. Pentru mai multe informatii despre FAP, vezi rubrica " Verificări - Controale - Filtru de particule". Pentru alte anomalii, consultaţi reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat.
c o n t i n u u . Apariţia unor anomalii majore care nu au un martor specific. Identificaţi anomalia consultând mesajul afişat şi apelati imperativ reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat.

Page:   1-10 11-20 21-30 31-40 41-50 ... 120 next >