Hyundai Matrix 2007 Instruktionsbog (in Danish)
Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2007, Model line: Matrix, Model: Hyundai Matrix 2007Pages: 175, PDF Size: 4.96 MB
Page 101 of 175

1DERES HYUNDAIS EGENSKABER
92STEREO SOUND SYSTEM
SR010A1-FC Hvordan bilens lydsystem fungerer
FM-signaler udsendes ved høje frekvenser og krummer ikke for at følge jordens overflade. Derfor begynder FM- udsendelser normalt at blive svageallerede på en kort afstand fra senderen. FM-signaler generes også let af bygninger, bjerge eller andet, der er ivejen. Dette kan give visse lytteforhold, der kan få Dem til at tro, at der er noget i vejen med Deres radio. Følgendetilstande er normale og betyder ikke, at der er problemer med radioen:
B750A02L
AM-modtagelse
Bygninger
Ikke-generet område Jernbro
Bjerge
FM-sender
B750A03L
FM-modtagelse
B750A01L
Der udsendes AM- og FM-signaler fra master placeret rundt i landet. De modtages af radioantennen på Deresbil. Dette signal modtages så af radioen
og sendes til højttalerne. Når et kraftigt radiosignal når bilen, sikrerlydsystemets nøjagtige udformning en førsteklasses gengivelse. Men i nogle tilfælde er signalet, der når frem til bilen,ikke kraftigt og tydeligt. Dette kan skyldes faktorer som afstanden fra radiostationen, andre kraftige sendere i nærheden, ellerat der er generende bygninger, broer eller andre store ting i området. Ionosfære
Ionosfære
Modtagelsen af AM-signaler er normalt bedre end modtagelsen af FM-signaler. Det er fordi AM-radiobølger udsendes ved lave frekvenser. Disse lange, lavfrekvente radiobølger kan følge jordens krumning i stedet for at gå ligeud i atmosfæren. Desuden krummer de omkring genstande, der er i vejen, så de giver en bedre signaldækning. På grundaf dette kan AM-udsendelser modtages klart på en længere afstand end FM- udsendelser. Generet område
Page 102 of 175

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
93
1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
93
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
93
1
!
B750A04L
B750A05L
!
B750B02Y-ACT Brug af mobiltelefon eller tovejsradio Når der bruges en mobiltelefon inde i bilen, kan det medføre støj fraaudioudstyret. Dette betyder ikke, at der er noget galt med audioudstyret. I sådanne tilfælde bør mobiltelefonenanvendes så langt væk fra audioudstyret som muligt.
FORSIGTIG:
Når der anvendes etkommunikationssystem, som f.eks. en mobiltelefon eller radio, inde ibilen, skal der monteres en separat udvendig antenne. Hvis en mobiltelefon eller en radio brugessammen med en indvendig antenne alene, kan den påvirke bilens elektriske system og gøre bilenmindre sikker at køre i.
ADVARSEL:
Mobiltelefoner må ikke anvendes un-der kørsel. Hvis dette alligevel ernødvendigt, bør det først ske, når bilen er standset på et sikkert sted.
o Fading - Efterhånden som bilen fjerner
sig fra senderen, bliver signalet svagere, og lyden begynder at svækkes. Vi foreslår, at De, når dette sker, vælger en anden ogkraftigere station.
o Uensartet lyd/atmosfæriske
forstyrrelser - Svage FM-signaler ellerstore ting i vejen mellem senderen og Deres radio kan genere signalet og give atmosfæriske forstyrrelsereller uens lyd. Dette kan mindskes, indtil genen er forsvundet, ved at skrue ned for diskanten. o Skift mellem stationer - Når et FM-
signal bliver svagere, kan et andet,kraftigere signal med næsten sammefrekvens begynde at spille. Det er fordi radioen er konstrueret til at låse sig fast på det tydeligste signal. Skerdette, kan De vælge en anden sender med et kraftigere signal.
o Flere signaler - Radiosignaler, der
modtages fra flere retninger, kan giveforvrængning eller uens lyd. Dette kan skyldes et direkte og et reflekteretsignal fra den samme station, eller signaler fra to stationer, hvis frekvenser ligger tæt ved hinanden.Sker dette, skal De vælge en anden station, indtil problemet er forsvundet.
Page 103 of 175

1DERES HYUNDAIS EGENSKABER
94HÅNDTERING AF CD'ER
B850A01F-ACT Korrekt håndtering
B850A01L B850A02L
Håndter CD'en som vist og undgå at tabe den. Hold CD'en på en måde, så der ikke afsættes fingeraftryk påoverfladen. Hvis overfladen ridses kan det medføre, at aflæseren springer over musikstykker. Der må ikke klistres tape,papir eller mærkater på CD'en, og der må ikke skrives på den. Beskadigede CD'er Forsøg ikke at afspille beskadigede, skæve eller knækkede CD'er, da dissekan beskadige afspilningsmekanismen alvorligt. Opbevaring Når CD'erne ikke er i brug, bør de opbevares i hver deres æske på etkøligt sted, hvor de er beskyttet mod sol, varme og støv. Forsøg ikke at holde fast i eller trækkeCD'en ud med hånden, mens CD'en trækkes ind i afspilleren af den automatiske lademekanisme.Træk ikke afspilleren ud fra instrumentpanelet øjeblikkeligt efter en CD er blevet indsat, eller der er trykketpå eject-knappen. Hvis CD-afspilleren trækkes ud inden en handling er gennemført, vil CD'en sidde ustabilt iafspilleren og kan blive beskadiget. Forsøg ikke at indsætte en CD i afspilleren når den er ude afinstrumentpanelet, eller der er slukket for strømmen. Rengøring af CD'er Fingeraftryk, støv eller snavs på overfladen af en CD kan medføre, at aflæseren springer over musikstykker. Tør overfladen af med en tør ren klud.Hvis overfladen er stærkt tilsmudset, kan den tørres af med en tør ren klud, som er fugtet med et mildt, neutraltrensemiddel. Se tegningen.
Page 104 of 175

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
95
1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
95
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
95
1
KASSETTEBÅNDS PLEJE
SR040B1-FC
B860A01L
En passende pleje af Deres kassettebånd vil øge båndenes levetidog Deres glæde ved at lytte til dem. Beskyt altid Deres bånd og kassettekasser mod direkte solskin,stærk kulde og støv. Når kassetterne ikke bruges, bør de altid opbevares i de kasser, som de oprindeligt blev levereti. Hvis der er meget koldt eller varmt i bilen, bør De lade temperaturen i kabinen blive mere behagelig, inden De lytter tilDeres kassetter. o Lad aldrig et bånd sidde i afspilleren,
når det ikke spilles. Dette kan
beskadige afspilleren og båndet.
o Vi advarer kraftigt imod at bruge
bånd, der er længere end C-60 (60
minutter ialt). Bånd s o m C -120
eller C-180 er meget tynde og fungererikke så godt i bilens miljø.
o Sørg for, at kassettens mærkat ikke sidder løst eller at der ikke er
ved at falde stykker af den, ellers kan det være vanskeligt at køre båndet ud.
o Selve lydbåndet må ikke berøres eller tilsmudses. o Hold alle magnetiske genstande som
for eksempel elektromotorer,højttalere eller transformatorer væk fra Deres kassettebånd og afspilleren.
o Opbevar kassetterne på et køligt, tørt sted med den åbne side vendtnedad for at forhindre, at der sætter sig støv i kassetten.
o Undgå gentagen brug af hurtig tilbagespoling for at spille en bestemtmelodi eller en bestemt del af båndetigen. Dette kan give en dårlig opspoling af båndet, og efterhånden et for stort indvendigt træk ikassetten og en dårlig lydkvalitet. Sker dette, kan det måske afhjælpes ved flere gange at spole båndet hurtigtfra den ene ende til den anden. Afhjælper dette ikke problemet, bør De ikke fortsat bruge båndeti bilen.
B880A02FC
Page 105 of 175

1DERES HYUNDAIS EGENSKABER
96
B860A03LB860A02L
Hoved
Vatpåførsel
o Efterhånden afsættes der et lag af rester fra båndet på afspilning- shovedet, capstanakslen og rullerne. Dette kan give en dårligere lydkvalitet. De bør renses en gang om måneden med et rensebånd ellerspecielle rensevæsker, der kan fås i radioforretningerne. Følg leverandørens anvisningeromhyggeligt og smør aldrig nogen del af afspilleren med olie.
o Kontroller altid at båndet er spolet fast op, inden det sættes i afspilleren.Drej om nødvendigt spolerne med en blyant for at stramme båndet op. BEMÆRK: Kontroller altid et kassettebånd, inden De afspiller det. Hvis båndet er slapt, kan det strammes op ved at dreje en af spolerne med en blyant eller enfinger. Hvis kassettens mærkat er ved at falde af, må det ikke sættes i afspilleren, da båndet ellers kan vikles ind i båndfremtrækket, når Devil tage det ud. Lad ikke et bånd sidde i afspilleren,og lad det ikke ligge påinstrumentbordet, hvor det kan udsættes for høje temperaturer og fugtighed. Hvis et bånd har været udsat for høje temperaturer eller kulde, må det ikkesættes i afspilleren, før det har fået en moderat temperatur.
Page 106 of 175

1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
97
1
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
97
DERES HYUNDAIS EGENSKABER
97
1
ANTENNE
HFC221
B870D01FC-GCT Tagantenne Bilen er udstyret med en tagantenne til at modtage både AM- og FM- radiosignaler.
!
Denne antenne kan afmonteres ved at dreje den mod uret og monteres ved at dreje den med uret.
HFC220 FORSIGTIG:
o Sørg for at afmontere antennen inden bilvask i en automatisk vaskehal, da den ellers kan blive beskadiget.
o Sørg for at justere tagantennen lavt inden kørsel på steder medlav frihøjde.
o For at sikre optimale modtageforhold ved genmonteringaf antennen, er det vigtigt at sikre,at den er skruet helt fast.
Page 107 of 175

2
Inden motoren startes ................................................... 2-3 Nøglestillinger............................................................... 2-4
Start .............................................................................. 2-5
Sådan bruges det manuelle gear .................................. 2-7
Automatisk gearkasse .................................................. 2-9
Blokeringsfri bremser (ABS) .......... ..............................2-13
Traction control system ( TCS) .................................... 2-13
Elektronisk stabilitetspprogram (ESP) .........................2-15
Økonomisk kørsel ....................................................... 2-18
Jævn kørsel i sving ..................................................... 2-19
Vinterkørsel ................................................................. 2-19
Kørsel med trailer e ller bugsering ................................ 2-22
BAG RATTET SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
2
Page 108 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
2
B010C01O-ACT
ADVARSEL: UDSTØDNINGSGAS KAN VÆRE FARLIG!
Udstødningsgasser kan være meget farlige. Hvis De på noget tidspunkt kan lugte udstødningsgasser inde i
bilen, skal De straks lukke vinduerne op.
o Indånd ikke udstødningsgasser.
Udstødningsgasser indeholder kulilte, en farveløs, lugtfri gas, der kan forårsage bevidstløshed og død ved kvælning.
o Sørg for at udstødningssystemet ikke er utæt. Udstødningssystemet bør efterses, hver gang bilen er løftet op til olieskift eller af andre årsager. Hvis De
hører en forandring i udstødningens lyd, eller hvis De kører over noget, der rammer bilens underside, bør De snarest muligt få udstødningssystemet efterset hos Deres Hyundai forhandler.
o Lad ikke motoren gå i et lukket rum. Det er en farlig vane at lade motoren gå i tomgang i garagen, også selv om garageporten er åben. Lad aldrig motoren gå i garagen i længere tid end det tager at starte den og bakke bilen ud.
o Undgå at lade motoren gå i tomgang i længere tid, mens der er personer i bilen. Hvis det er nødvendigt at lade motoren gå i tomgang i længere tid med personer i bilen, skal De sørge forat det sker i fri luft med lufttilgangen sat på "Frisk" og med blæserhastigheden indstillet på et af de højere trin, så der trækkes frisk luft ind i kabinen. Ved transport af ting, der gør det nødvendigt, at bagklappen står åben:
1. Luk alle vinduer.
2. Luk side-ventilationsudgangene op.
3. Sæt lufttilgangen på "Frisk", luftstrømsreguleringen på "gulv" eller "ansigt" og blæseren på en af de højere hastigheder.
For at sikre, at ventilationssystemet kan fungere korrekt skal De sørge for, at luftindtagene lige foran forruderne
holdes frie for sne, is, blade eller andet, der kan genere luftgennemstrømningen.
!
Page 109 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
3
!
INDEN MOTOREN STARTES
C020A02O-GCT Inden motoren startes, bør De altid:
1. Se rundt om bilen for at være sikker på at der ikke er punkteret et dæk, "søer" af olie eller vandeller andre tegn på eventuelle problemer.
2. Når de har sat Dem ind i bilen, kontroller at håndbremsen er trukketan.
3. Kontroller, om alle ruder og lygter er rene.
4. Kontroller, om bak-og sidespejle er rene og korrekt indstillet.
5. Kontroller, om sædet, ryglænet og nakkest øtten er korrekt indstillet.
6. Lås alle døre.
7. Tag sikkerhedsselen på og se efter, at alle passagerer også har taget deres på.
8. Sluk for alt lys og tilbehør der ikke skal bruges.
9. Når tændingsnøglen er blevet drejet til "ON", kontrollerer De om alleadvarselslamper virker og at der ernok benzin på.
10. Kontroller, om alle advarselslamper
og pærer virker, nårtændingsnøglen er i "ON". ADVARSEL (DIESEL MOTOR):
For at sikre tilstrækkeligt vakuum i
bremsesystemet, når bilen startes i koldt vejr, er det nødvendigt at lade motoren køre i tomgang inogle sekunder efter start.START AF MOTOREN
SC040A1-FC KOMBINERET TÆNDINGSKONTAKT OGRATLÅS
o Hvis Deres Hyundai har manuel gearkasse, sættes gearstangen i frigear og koblingen trædes heltned.
o Hvis Dres Hyundai har automatisk
gearkasse, sættes gearvælgeren i"P" (parkering).
o Motoren startes ved at sætte tændingsnøglen i og dreje den til "START". Slip nøglen så snart motoren starter. Hold aldrigtændingsnøglen på "START" i mere end 15 sekunder.
BEMÆRK: Af sikkerhedsmæssige årsager vil motoren ikke starte, hvis gearetikke står i "P" eller "N" position (automatgear).
!ADVARSEL:
Hav aldrig motoren kørende i et
lukket eller dårligt ventileret område længere end det tager at køre bilen ind og ud af området. Den udsendte kulilte er lugtfri og kan forvoldealvorlig skade eller dødsfald.
Page 110 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
4
!
NØGLESTILLINGER
SC050A2-FC
ADVARSEL:
Motoren må ikke stoppes og nøglen må ikke tages ud af tændingslåsen mens bilen er i bevægelse. Rattet låses, når nøglen tages ud. o "ON" Når nøglen er i stillingen "ON", er
tændingen sat til, og alt tilbehør kan tændes. Hvis motoren ikke er i gang, bør De ikke lade nøglen ikke stå idenne stilling. Dette vil aflade batteriet og kan også beskadige tændingssystemet.
BEMÆRK: Se yderligere oplysninger om
starten under "SÅDAN STARTES MOTOREN".
o "ACC" Når nøglen står på "ACC", kan De
bruge noget af det elektriske udstyr (radio, etc.).
o "LOCK" I denne stilling kan nøglen sættes i
og tages ud.
Som beskyttelses imod tyveri låses
rattet når nøglen tages ud.
C040A01E
LOCK
ACC
ON
STARTC070C01E
LOCK
ACC
ON
START
SC090D1-FC Sådan tages tændingsnøglen ud
1. Drej tændingsnøglen til "ACC".
2. Tryk tændingsnøglen ind og drej den samtidig mod uret fra "ACC" til "LOCK".
3. Nøglen kan tages ud i stillingen "LOCK".
o "START" I denne stilling startes motoren. Den vil starte indtil De slipper nøglen. BEMÆRK: Hold ikke nøglen på start i mere end 15 sekunder. BEMÆRK: Hvis det er svært at dreje nøglen til START-position, drejes rattet modhøjre og venstre for at løsne spændingen, hvorefter nøglen drejes igen.