Hyundai Matrix 2007 Instruktionsbog (in Danish)
Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2007, Model line: Matrix, Model: Hyundai Matrix 2007Pages: 175, PDF Size: 4.96 MB
Page 121 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
15
!
!
Det elektroniske stabilitetsprogram
(ESP) er et elektronisk system designet til at hjælpe føreren med at bevare kontrol over bilen under ugunstige forhold. Det er ikke enerstatning for sikker kørsel. Faktorer som hastighed, vejforhold og førerens styring af bilen kan altsammenpåvirke, om ESP-systemet effektivt vil modvirke tab af kontrol.
Det er stadigvæk Deres ansvar at
køre og manøvrere ved fornuftigehastigheder og holde en tilstrækkelig sikkerhedsmargin. FORSIGTIG:
Kørsel med forskellig dæk- eller hjulstørrelse kan bevirke, at ESP- systemet ikke fungerer korrekt. Vedudskiftning af dæk skal man sikre sig, at de nye dæk er af samme størrelse som de originale dæk.
ADVARSEL:
Det elektroniske stabilitetsprogram er kun en kørselshjælp; alle normale forholdsregler ved kørselunder barske vejrforhold og på glatte vejbelægninger skal iagttages.
C310A01JM-ACT (Hvis monteret)
C310A01FC
ELEKTRONISK STABILITET- SPROGRAM (ESP)
Det elektroniske stabilitetsprogram- system (ESP) er designet til at stabilisere bilen under undvigemanøvrer.ESP kontroller hvorhen De styrer oghvor bilen faktisk bevæger sig hen.ESP aktiverer bremserne på de enkelte hjul og blander sig i motorens elektroniske styresystem for atstabilisere bilen.
Page 122 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
16GODE BREMSEVANER
!
SC140A1-FC
ADVARSEL:
Der bør ikke anbringes noget oven
på ba-gageafdækningen bag bagsædet. Hvis der sker en ulykke eller et pludseligt stop, kan sådannegenstande flyve frem og beskadige bilen eller kvæste personerne i bilen.
o Når De har været parkeret, skal De inden kørslens start sikre Dem, athåndbremsen ikke er trukket og at håndbremse-advarselslampen er slukket.
o Når De kører gennem vand eller vasker Deres bil, kan det ske, atbremserne bliver våde. Våde bremser kan være farlige, da bilen ikke kan standses så hurtigt somnormalt, og den kan også trække til den ene side ved opbremsning. Bremserne tørres ved at trædebremsepedalen lidt ned under kørslen, indtil bremserne fungerer normalt.
C310B01JM-ACT ESP ON/OFF-funktion Når ESP-funktionen er slået til, vil ESP-kontrollampen i instrumentpanelet blinke. Hvis man slår systemet fra ved at trykke på ESP-kontakten, vil ESP- OFF-kontrollampen begynde at lyseog vedblive med at være tændt. I ESP-OFF-funktionen vil stabilitetskontrollen blive deaktiveret.Indstil kørslen efter dette. For at genaktivere systemet trykkes der på kontakten igen. Nu vil ESP-OFF-kontrollampen gå ud. BEMÆRK: ESP-funktionen vil automatisk blive slået til, når motoren slukkes og genstartes.
C310D01JM-ACT Kontrol- og advarselslamper Kontrollamperne skal lyse, når
tændingsnøglen drejes til ON eller START, men skal gå ud efter tresekunder.
Hvis kontrollamperne ikke lyser, eller
ESP eller ESP-OFF-kontrollampenikke slukkes efter 3 sekunder, skal bilen tjekkes hos en autoriseret forhandler. Skulle der opstå noget usædvanligt i
systemet under kørslen, vil ESP-OFF-kontrollampen lyse som en advarsel. Hvis ESP-OFF-kontrollampen lyser, skal De køre ind til siden og stoppemotoren. Derpå startes motoren igen for at
kontrollere, om ESP-OFF-kontrollampen går ud. Hvis kontrollampen forbliver tændt selv
når motoren er blevet startet, skal De få Deres bil kontrolleret af en autoriseret Hyundai-forhandler.
Page 123 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
17
en bakke. Træk håndbremsen og sæt gearvælgeren i "P"(automatgear) eller gearstangen i første gear eller bakgear (manuelt gear). Vender bilens forende nedad,skal De dreje forhjulene ind mod kantstenen, så bilen ikke kan rulle væk. Vender bilen forenden opad,skal De dreje forhjulene væk fra kantstenen, så bilen ikke kan rulle væk. Er der ingen kantsten, ellerskal bilen af andre årsager forhindres i at rulle, skal De lægge klodser under ét eller flere afhjulene.
o Under visse forhold kan håndbremsen fryse fast, hvis dener trukket. Dette vil mest sandsynligt kunne ske, hvis der er en ansamling af sne eller is omkringeller i nærheden af bremserne, eller hvis bremserne er våde. Hvis der er risiko for, at håndbremsen kanfryse fast, bør De kun trække den midlertidigt, mens De flytter gearvælgeren til "P" (automatgear)eller sætter gearstangen i første gear eller bakgear (manuelt gear) og lægge klodser under hjulene, så bilen ikke kan rulle væk. Slæk såhåndbremsen.
o Hold aldrig bilen ved hjælp af speederen på en bakke, da dettekan forårsage overophedning afgearet. Brug altid bremsepedalen eller håndbremsen.
Hvis bremserne ikke fungerer normalt efter endt tørring, stop bilen,når det er sikkert og tilkald en autoriseret Hyundai forhandler.
o Kør ikke ned ad bakker i friløb med bilen ude af gear. Det kan væremeget farligt. Hold altid bilen i gear, brug bremserne til at sætte fartenned, og skift så til et lavere gear, så motorbremsningen hjælper til at holde en sikker hastighed.
o Kør ikke på bremserne. Det kan være farligt at lade foden hvile påbremsepe-dalen under kørslen, fordi bremserne kan blive overophedede og svigte. Det forøger også slitagenpå bremsernes komponenter.
o Hvis et dæk punkterer under kørslen, skal De bremse forsigtigtop og køre ligeud, mens farten nedsættes. Når De kører langsomt nok til, at det er sikkert, skal Dekøre væk fra vejen og standse et sikkert sted.
o Har bilen automatgear, må De ikke lade den krybe fremad. Det undgås ved at holde bremsepedalen trådtned, mens bilen holder stille.
o Vær forsigtig, når De parkerer på
Page 124 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
18
Desuden kan bremserne blive overophedede, hvis De kører med foden hvilende på bremsepedalen. Dette reducerer deres effektivitet og kan have mere alvorlige konsekvenser.
o Vær omhyggelig med Deres dæk. Hold dem pumpede til det rigtigetryk. Forkert dæktryk, for højt eller for lavt, giver unødvendig dækslitage. Kontroller dæktrykket mindst én gang om måneden.
o Hold hjulenes sporing korrekt. Forkert spor-ing kan skyldes, at De er kørt imod en kantsten eller har kørt for hurtigt på ujævn vej. Dårlig sporing giver hurtigere dækslitage og kan også give andre problemer samt et større benzinforbrug.
o Hold bilen ren. De opnår den
længste levetid for bilen ved atholde den ren og fri for korroderende materialer. Det er specielt vigtigt, at mudder, is, etc. ikke får lov at samle sig under vognen. Denne ekstra vægt kan give et større benzinforbrug og det kan også bidrage til korrosion.
o Kør med mindst muligt bagage og medbring ikke noget unødvendigt. Vægt er en god benzinøkonomis fjende. o Lad ikke motoren gå i tomgang
længere end nødvendigt. Hvis De venter (ikke i trafikken), skal stoppe motoren og først starte den igen, når De er klar til at køre.
o Husk at længere tids opvarmning ikke er nødvendig. Så snartmotoren går jævnt, kan De sætte igang. I meget koldt vejr bør De dog give motoren en lidt længere opvarmningstid.
o Lad ikke motoren sejtrække og
speed den ikke for højt op.Sejtrække vil sige at køre for langsomt i et for højt gear, hvilket vil få motoren til at banke. Skerdette, skal De skifte til et lavere gear. Speede motoren op vil sige at køre med motorensomdrejningstal over sikkerhedsgrænsen. Dette kan undgås ved at skifte gear ved deanbefalede hastigheder.
o Brug ikke airconditionen
unødvendigt. Airconditionentrækkes af motoren, så benzinøkonomien bliver dårligere, når De bruger airconditionen.ØKONOMISK KØRSEL
G140A01A-GCT De kan spare benzin og få flere kilo- meter ud af bilen, hvis De følgerdisse forslag:
o Kør jævnt. Accelerer moderat. Foretag ikke lynstarter, kør ikkehelt ud i gearene og hold enkonstant hastighed. Kør ikke hurtigt fra det ene trafiklys til det andet. Prøv at tilpasse hastigheden tilden øvrige trafik, så De ikke skal foretage unødvendige hastighedsæ- ndringer. Undgå så vidt mulig tættrafik. Hold altid en sikker afstand fra de øvrige køretøjer, så De kan undgå unødvendige opbremsninger.Dette formindsker også slitagen på bremserne.
o Kør med moderat hastighed. Jo hurtigere De kører, jo større er benzinforbruget. En af de mesteffektive måder til formindskelse af benzinforbruget er at køre med mod- erate hastigheder, især pålandevejen.
o Lad ikke foden hvile på bremse- eller koblingspedalen. Det kanforøge benzin-forbruget og forøge slitagen på dissekomponenter.
Page 125 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
19VINTERKØRSEL
SC160A1-FC Undgå opbremsning eller gearskift i sving, især, hvis vejen er våd. Ideelt bør sving altid foretages med en letacceleration. Overholder De disse regler, vil dækslitagen holdes på et minimum. SC170A1-FC De vanskeligere vejrforhold om
vinteren giver større slitage og andre problemer. De bør følge nedenståenderåd for at minimere problemerne ved vinterkørsel:
JÆVN KØRSEL I SVING
SC170B1-FCSne eller is Skal De køre i dyb sne, kan det være nødvendigt at bruge vinterdæk eller snekæder. Skal der bruges vinterdæk,er det nødvendigt at vælge dæk af samme størrelse og type som de oprindelige dæk. Gør De ikke det,kan det have en dårlig indflydelse på bilens sikkerhed og håndtering. Det er desuden potentielt meget farligt at køre hurtigt, accelere kraftigt, bremse pludseligt og dreje skarpt. Ved nedsættelse af hastigheden skal motorbremsningen skal udnyttes fuldt ud. Pludselige opbremsninger på sne-eller isdækkede veje kan give en udskridning. Hold en tilstrækkelig afstand til forankørende. Bremsforsigtigt. Vær opmærksom på, at snekæder giver en større trækkraft, men ikke forhindrer udskridning. BEMÆRK: Snekæder er ikke tilladt i alle lande. Kontroller dette, inden De monterer snekæder.
Page 126 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
20
ZC170G2-AC Sådan undgås det at låsene
fryser
Dette undgås ved at sprøjte et
godkendt afisningsmiddel eller glyc-erin ind i nøglehullet. Hvis en lås er dækket med is, kan De sprøjte denmed et godkendt afisningsmiddel for at fjerne isen. Er låsen frosset til indvendigt, kan De måske tø den opmed en opvarmet nøgle. Pas på ikke at brænde fingrene på den varme nøgle.
BEMÆRK: Nøglen med startspærrer kan
anvendes i temperaturer fra -40°C til 80°C. Hvis nøglen varmes op til mere end 80°C for at låse en frossetlås op, kan det beskadige transponderen i dens hoved.
SC170D1-FC Efterse batteri og kabler Vinteren giver ekstra belastning af batteriet. Efterse visuelt batteriet og kablerne som beskrevet i afsnit 6. Dekan få batteriets opladningstilstand kontrolleret hos Deres Hyundai forhandler eller på en servicestation. SC170E1-FC Skift om nødvendigt til vinterolie I visse lande må det anbefales at der i koldt vejr bruges en vinterolie med en lavere viskositet. Se i afsnit 9. ErDe ikke sikker på hvilken olie, De bør bruge, bør De kontakte Deres Hyundai forhandler. SC170F1-FC Efterse tændrørene og tændingssystemet Efterse tændrørene som beskrevet i afsnit 6 og udskift dem om nødvendigt.Kontroller også alle tændingssystemets kabler for at sikre, at de ikke er revnede, slidte eller pånogen måde beskadigede.
SC170C1-FC Brug førsteklasses ethylen-glycol kølevæske Bilen leveres med en førsteklasses ethylen-glycol kølevæske i kølesystemet. Det er den eneste typekølevæske, der bør bruges, da den hjælper til at forhindre korrosion i kølesystemet, smører vandpumpen ogforhindrer, at kølevæsken fryser. Sørg for at udskifte eller efterfylde kølevæsken i overensstemmelse medserviceplanen i afsnit 5. Inden vinteren bør De få kontrolleret, om kølevæskens frysepunkt ertilstrækkeligt lavt i forhold til de forventede vintertemperaturer.
Page 127 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
21
SC170H1-FC Brug et godkendt antifrostmiddeli rudevaskersystemet Undgå at vandet i rudevaskersystemet fryser til ved at påfylde en godkendt antifrostmiddel i overensstemmelsemed instruktionerne på beholderen. Antifrostmiddel til rudevaskeren kan blandt andet fås hos Deres Hyundaiforhandler. Brug ikke motorfrostvæske eller andre typer antifrostmidler, da de kan beskadige lakken. SC170I1-FC Lad ikke håndbremsen fryse fast Under visse forhold kan håndbremsen
fryse fast, når den er trukket an. Der er størst risiko for, at dette vil ske,hvis der er ansamlinger af sne eller is omkring eller i nærheden af bremserne, eller hvis bremserne ervåde. Hvis der er en risiko for, at håndbremsen vil fryse fast, skal De kun trække den midlertidigt, mens Desætter gearvælgeren i "P" (automatgear) eller gearstangen i første gear eller bakgear (manuelt gear), oglægge klodser under baghjulene, så bilen ikke kan rulle. Slæk derefter håndbremsen. SC170J1-FC Lad der ikke komme ansamlinger af is og sne under bilen Under visse forhold kan der samles sne og is under skærmene, hvilket generer styringen. Kører De i hårdt vintervejr, hvor dette kan ske, bør Demed mellemrum se efter under bilen for at sikre Dem, at forhjulenes og styretøjets bevægelse ikke generes. SC170K1-FC Medfør nødudstyr Afhængigt af, hvor slemt vejret er, hvor De kører, bør De medføre et passende nødudstyr. Noget af det,De måtte ønske at have med, er snekæder, bugsertov eller -kæde, lygte, nødblus, sand, en skovl,startkabler, en rudeskraber, handsker, klude, kedeldragt, et tæppe, etc.
Page 128 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
22KØRSEL MED TRAILER ELLER BUGSERING
YC200A1-AC Påtænker De at køre med anhænger,
bør De f°rst forhøre hos myndig- hederne om gældende bestemmelser.
Rådfør Dem evt. med Deres Hyundai
forhandler, før De går i gang.
FORSIGTIG:
Man må ikke bruge sin bil til kørsel
med anhænger/bugsering indenfor de første 2.000 km, mens motoren køres til. I modsat fald kan deropstå alvorlig skade på motor eller gearkasse.
!
SC180A1-FC KØRSEL MED HØJE HASTIGHEDERKontroller inden kørslen
1. Dæk: Pump dækkene til landevejskørsel. Lave dæktryk vil give enoverophedning af dækkene og eventuelt dæksvigt. Undgå at bruge slidte eller beskadigede dæk, der kan give formindsket trækkraft eller dæksvigt. BEMÆRK: Overstig aldrig det maksimale dæktryk, der er angivet på dækkene.
2. Benzin, kølevæske og motorolie: Hurtig kørsel forbruger 1,5 gange merebenzin end bykørsel. Glem ikke atkontrollere både kølevæsken og motorolien.
3. Kilerem: En løs eller beskadiget kilerem kangive overophedning af motoren. SC190A1-FCLYGTERNES BRUG Kontroller jævnligt, at lygterne virker,
som de skal, og hold dem altid rene. Husk at De altid mindst skal havenærlyset tændt.
Page 129 of 175

2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
23
YC200B2-AC Trailer stik Vælg den rigtige stik- og anhængertræk kombination, ligesom man bør sikre sig, at placeringen påbilen er forenelig med placeringen af stikkene på anhængeren. Brug et træk af god kvalitet, som fordeler vægtenaf det der skal trækkes på hele chassiet. Trækket skal boltes sikkert til bilen og monteringen bør udføres af enautoriseret mekaniker.MAN MÅ IKKE BRUGE ET TRÆKBEREGNET KUN TIL MIDLERTIDIGMONTERING OG ALDRIG ET, DER MONTERES KUN PÅ KOFANGEREN. YC200C3-AC Trailer bremser Hvis Deres trailer er forsynet med
bremser, bør De sikre Dem, at disse opfylder lovens krav og fungererkorrekt.
BEMÆRK: Hvis Deres trailer er forsynet med
bremser, bør De lade bilen efterse oftere på grund af den øgedebelastning. Se afsnittet "Kørsel under vanskelige forhold".
! FORSIGTIG:
o Forbind aldrig trailerens bremsesystem direkte med bilens bremsesystem.
o Ved kørsel med trailer op ad bakke med en stigning på mereend 6% skal man holde øje med nålen på temperaturmåleren forat sikre, at motoren ikke overophedes. Hvis nålen går op mod "H" (Varm), skal manhurtigst muligt køre ind til siden af vejen og lade motoren køre i tomgang indtil den er kølet nedigen. Man kan fortsætte kørslen, når kølerens temperatur er tilstrækkelig lav igen.
Page 130 of 175

2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
24
C190E02L
Totalaksel vægt Bilens egenvægt
C190E01L
Kugletryk Total
trailervægt
C190E01FC-GCT Max trailer vægt Vægten på kuglehovedet kan øges eller mindskes ved omfordeling aflasten på traileren.Man kan kontrollere, omvægtfordelingen er korrekt ved at vejetrailer med læs og derefter kontrollere kugletrykket. BEMÆRK:
1. Man må aldrig læsse mere vægt på trailerens bagende end på forenden. Cirka 60% af den samlede vægt bør være på den forreste halvdel af traileren ogde sidste 40% på bagerste halvdel.
YC200D3-ACSikkerhedskæder Skulle anhængertrækket mellem Deres bil og traileren eller den bil De bugserer gå i stykker, er der fare for,at det trukne køretøj kunne komme over i andre kørebaner til stor fare for andre trafikanter eller helt køre afvejen. For at undgå dette er sikkerhedskæder mellem bil og det trukne køretøj obligatorisk i de flestelande.
2. Bruttovægten for bil og
anhænger må ikke overstige bilens totalvægt, som fremgår af bilens registreringsattest. Bilens totalvægt skal forstås som den samlede vægt af bil, fører,passagerer med baggage, kugletryk samt øvrigt udstyr.
3. Totalen af forreste og bagerste akseltryk må ikke overstige dettotale akseltryk, som fremgår af bilens registreringspapirer.Selvom den totale vægt af bil og anhænger ikke overstiger bilens totalvægt, kan man godtoverskride det maksimale akseltryk.