stop start TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 84 of 430

84
Recomandări generale
Uşile vor fi acţionate doar cu autovehiculul staţionar.Pentru siguranţa dumneavoastră şi a pasagerilor dumneavoastră, precum şi pentru o acţionare corectă a uşilor, vă recomandăm insistent să nu conduceţi cu o uşă deschisă.Asiguraţi-vă că acţionarea uşii se poate face în siguranţă şi aveţi grijă în special să nu lăsaţi niciodată nesupravegheaţi copii sau animale în apropierea comenzilor uşilor.Avertizarea sonoră, aprinderea lămpii de avertizare „uşă deschisă” şi mesajul de pe ecranul multifuncţional sunt concepute tocmai pentru a vă reaminti acest lucru. Pentru a dezactiva aceste avertizări, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Încuiaţi autovehiculul atunci când apelaţi la o spălătorie auto automată.
Înainte de deschiderea sau închiderea uşilor sau în timpul deplasării acestora, asiguraţi-vă că nu există nicio persoană, niciun animal sau obiect care să treacă prin rama geamului sau care ar putea să stânjenească operaţia respectivă, nici în interiorul, nici în exteriorul autovehiculului.Dacă nu se respectă această recomandare, se pot produce răniri ale persoanelor sau deteriorări în cazul prinderii unui obiect.Închiderea şi deschiderea prin acţionare electrică a uşilor nu este posibilă la viteze de peste 2 mph (3 km/h):- Dacă demaraţi cu uşa deschisă/uşile deschise, trebuie să reduceţi viteza sub 20 mph (30 km/h) pentru a le putea închide.- Orice încercare de deschidere a uşii prin acţionare electrică efectuată prin intermediul mânerului interior în timpul mersului va conduce la concluzia că nu este posibilă decât deschiderea manuală a uşii.- Această situaţie este însoţită de emiterea unui semnal sonor, aprinderea lămpii de avertizare „uşă deschisă” şi afişarea unui mesaj pe ecranul multifuncţional. Pentru a debloca uşa şi a o putea acţiona din nou, se impune să opriţi autovehiculul.
Uşile laterale glisante acţionate manual sau electric
Comenzile electrice sunt blocate în cazul producerii unei coliziuni. Este în continuare posibilă deschiderea, respectiv închiderea manuală.
În timpul pornirii motorului, deplasarea uşii este întreruptă, aceasta fiind reluată odată motorul pus în funcţiune.
În funcţie de motor, în modul Stop al sistemului Stop & Start, dacă uşa este închisă şi iniţiaţi acţionarea electrică a acesteia, uşa se deschide par ţial, apoi se opreşte. Când motorul comută automat în modul Start, uşa îşi reia deplasarea.
Ac
Page 132 of 430

132
Dezaburirea / degivrarea parbrizului
Aceste marcaje de pe panoul de comandă indică poziţiile butoanelor pentru dezaburirea sau degivrarea rapidă a parbrizului şi geamurilor laterale.
Controlul manual al încălzirii/
ventilaţiei sau funcţiei de
condiţionare a aerului
Cu sistem Stop & Start, atunci când funcţia de dezaburire este activată, modul STOP nu este disponibil.
Sistemul digital de aer
condiţionat cu control pe
două zone
F Aduceţi butoanele de reglare a fluxului de aer, temperaturii şi distribuţiei aerului în poziţiile marcate dedicate.
Sistemul controlează automat funcţia de condiţionare a aerului, fluxul de aer şi funcţia de admisie a aerului şi asigură o distribuţie optimă a fluxului de aer spre parbriz şi geamurile laterale.
Sistemul revine la setările anterioare.
F Apăsaţi acest buton pentru dezaburirea sau degivrarea cât mai rapidă posibil a parbrizului şi geamurilor laterale.
F Pentru a dezactiva funcţia, apăsaţi din nou acest buton sau butonul „ AUTO”.F Pentru condiţionarea aerului, apăsaţi acest buton; lampa indicatoare a acestuia se aprinde.
Parbrizul şi duzele spălătorului cu funcţie de încălzirePentru informaţii suplimentare referitoare la Maneta de control al ştergătoarelor, şi în particular la parbrizul şi duzele spălătorului cu funcţie de încălzire, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 135 of 430

135
Pentru ca aceste sisteme să fie cât mai eficiente, respectaţi recomandările de utilizare şi întreţinere de mai jos:F Pentru asigurarea unei distribuţii uniforme a aerului, aveţi grijă să nu fie obstrucţionate grilele de admisie a aerului din exterior aflate la baza parbrizului, duzele şi fantele de ventilaţie, precum şi exhaustorul de aer aflat în spate.F Nu acoperiţi senzorul de luminozitate, aflat în partea superioară a parbrizului; acesta este utilizat pentru reglarea sistemului de aer condiţionat.F Activaţi sistemul de aer condiţionat timp de cel puţin 5 - 10 minute o dată sau de două
ori pe lună pentru a-l menţine în per fectă stare de funcţionare.F Asiguraţi-vă că filtrul de aer pentru habitaclu este în bună stare şi solicitaţi înlocuirea periodică a cartuşului filtrant. Recomandăm să se utilizeze un filtru de aer combinat pentru habitaclu. Datorită aditivului activ special conţinut, acesta contribuie la purificarea aerului respirat de ocupanţi şi la curăţenia habitaclului (reducerea reacţiilor alergice, mirosurilor neplăcute şi depunerilor de grăsimi).F Pentru asigurarea unei funcţionări corecte a sistemului de aer condiţionat, se recomandă de asemenea verificarea periodică a acestuia, în conformitate cu recomandările din ghidul de întreţinere şi garanţie.F Dacă sistemul nu furnizează aer rece, dezactivați-l și contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Recomandări pentru încălzire, ventilaţie şi condiţionarea aerului
Dacă, după staţionarea îndelungată la soare, temperatura interioară este foarte ridicată, ventilaţi mai întâi habitaclul timp de câteva momente.Setaţi butonul de reglare a fluxului de aer la un nivel suficient de ridicat pentru ventilarea rapidă a aerului din habitaclu.Sistemul de aer condiţionat nu conţine clor şi nu prezintă niciun pericol pentru stratul de ozon.
Condensul rezultat în urma condiţionării aerului duce la apariţia de scurgeri de apă sub autovehicul, lucru care este per fect normal.
Când autovehiculul tractează o remorcă la sarcină maximă pe un drum abrupt în rampă la temperaturi ridicate, prin oprirea sistemului de aer condiţionat, creşte puterea disponibilă a motorului şi se îmbunătăţeşte capacitatea de tractare.
Sistemul Stop & Start
Sistemele de încălzire şi aer condiţionat funcţionează doar cu motorul în funcţiune.Pentru menţinerea unui nivel confortabil al temperaturii în habitaclu, puteţi dezactiva temporar sistemul Stop & Start.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Sistemul Stop & Start, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Fantele de ventilaţie
Pentru închiderea fantelor de ventilaţie, deplasaţi butonul spre exteriorul autovehiculului. S-ar putea să simţiţi o uşoară rezistenţă.
3
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 196 of 430

196
Recomandări pentru conducere
Respectaţi reglementările rutiere şi rămâneţi prevăzător indiferent de condiţiile din trafic.Urmăriţi cu atenţie traficul şi menţineţi permanent mâinile pe volan, astfel încât să fiţi pregătit să reacţionaţi în orice moment şi în orice situaţie.În cazul unei călătorii lungi, vă recomandăm insistent să faceţi câte o pauză la fiecare două ore.În condiţii meteo nefavorabile, conduceţi fluent, anticipaţi situaţiile în care se impune să frânaţi şi păstraţi o distanţă mai mare faţă de alte vehicule.
Nu conduceţi niciodată cu frâna de parcare cuplată - Pericol de supraîncălzire şi avariere a sistemului de frânare!Pericol de incendiu!Deoarece sistemul de evacuare al
autovehiculului este fierbinte, chiar şi la mai multe minute după oprirea motorului, nu parcaţi autovehiculul şi nu lăsaţi motorul în funcţiune în zone în care există substanţe şi materiale inflamabile: iarbă, frunze etc.
Nu lăsaţi niciodată autovehiculul nesupravegheat cu motorul în funcţiune. Dacă trebuie să părăsiţi autovehiculul cu motorul în funcţiune, cuplaţi frâna de parcare şi comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia neutră sau în poziţia N sau P, în funcţie de tipul de cutie de viteze.
Conducerea pe drumuri
inundate
Vă recomandăm insistent să evitaţi conducerea pe drumuri inundate, deoarece aceasta poate cauza avarierea gravă a motorului sau cutiei de viteze, precum şi a sistemelor electrice ale autovehiculului.
Important!Dacă sunteţi obligat să treceţi prin apă:
- asiguraţi-vă că adâncimea apei nu depăşeşte 15 cm, ţinând cont de valurile ce pot fi provocate de alţi participanţi la trafic,- dezactivaţi sistemul Stop & Start,- conduceţi cât mai încet posibil fără să se caleze motorul. În orice caz, nu depăşiţi o viteză de 6 mph (10 km/h),- nu opriţi autovehiculul şi motorul.La ieşirea de pe drumul inundat, de îndată ce situaţia o permite, aplicaţi de mai multe ori uşor frânele pentru a se usca discurile şi plăcuţele de frână.Dacă aveți neclarități privind starea vehiculului, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Conducerea
Page 202 of 430

202
În cazul autovehiculelor cu motor diesel, la temperaturi sub zero grade, motorul nu va porni înainte ca lampa de avertizare a sistemului de preîncălzire să se stingă.
Dacă se aprinde această lampă de avertizare după apăsarea butonului „START/STOP”, apăsaţi pedala de frână sau de ambreiaj până când se stinge lampa de avertizare, fără să apăsaţi din nou butonul „START/STOP”, şi motorul porneşte şi rămâne în funcţiune.
Pornirea
F Apăsaţi apoi butonul „S TA R T/STOP”.
Pornirea/oprirea motorului,
"Smart Entry & Start System"
Coloana de direcţie se deblochează, iar motorul porneşte mai mult sau mai puţin imediat.F Aduceţi telecomanda în interiorul autovehiculului, în zona de detectare.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, apăsaţi complet şi menţineţi apăsată pedala de ambreiaj până când porneşte motorul.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, aduceţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia P, apoi apăsaţi ferm pedala de frână.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze electronică, aduceţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia N, apoi apăsaţi ferm pedala de frână.
Conducerea
Page 203 of 430

203
Prezența în zona de recunoaștere a telecomenzii „sistemului inteligent de acces și pornire” este esențială.Nu părăsiţi niciodată autovehiculul cu motorul în funcţiune şi cu telecomanda la dumneavoastră.Dacă telecomanda iese din zona de detectare, se afişează un mesaj.Aduceţi telecomanda în zona respectivă pentru a putea porni motorul.
Dacă nu este îndeplinită una dintre condiţiile de pornire, apare un mesaj pe ecranul din tabloul de bord. În unele situaţii, este necesar să rotiţi uşor volanul în timp ce apăsaţi butonul „START/STOP” pentru a facilita deblocarea direcţiei; un mesaj vă va avertiza atunci când este necesar acest lucru.
Dacă autovehiculul nu este imobilizat, motorul nu se va opri.
Oprirea
F Imobilizaţi autovehiculul.
F Cu telecomanda în zona de detectare, apăsaţi butonul „START/STOP”.
Motorul se opreşte, iar coloana de direcţie este blocată.
Cuplarea contactului
(fără pornire)
Cu contactul cuplat, sistemul comută automat în modul de economisire a energiei pentru menţinerea unui nivel corespunzător de încărcare a acumulatorului.
Cu telecomanda sistemului inteligent de acces și pornire în habitaclu, dacă apăsați butonul „START/STOP” fără a apăsa vreo pedală se cuplează contactul.Aceasta permite utilizarea accesoriilor (de exemplu: sistemul audio, sistemul de iluminare e t c .) .
F Apăsaţi butonul „START/STOP”; tabloul de bord se activează, dar motorul nu porneşte.
F Apăsaţi din nou butonul pentru a decupla contactul şi a permite încuierea autovehiculului.
Pentru a preveni riscul de blocare a pedalelor:- utilizaţi exclusiv covoraşe adaptate la clemele de fixare existente în autovehicul; se vor utiliza clemele de fixare respective,- nu aplicaţi niciodată mai multe
covoraşe unul peste altul.Utilizarea de covoraşe neomologate de TOYOTA poate stânjeni acţionarea pedalelor şi afecta funcţionarea sistemului de control al vitezei de croazieră / limitatorului de viteză.Covoraşele omologate de TOYOTA dispun de două cleme de fixare aflate sub scaun.
6
Conducerea
Page 204 of 430

204
Pornirea de rezervă
Dacă autovehiculul nu detectează cheia electronică în zona de detectare din cauza faptului că bateria telecomenzii este descărcată, este prevăzut un cititor de rezer vă în stânga, în spatele volanului, ce permite pornirea.
F Apăsaţi butonul „START/STOP”.Motorul porneşte.
Dacă telecomanda nu se mai află în zona de detectare atunci când închideţi o portieră sau solicitaţi (ulterior) oprirea motorului, apare un mesaj pe tabloul de bord.
Oprirea forţată
Telecomanda nu este
detectată
F Dacă doriți să for țați oprirea motorului, țineți apăsat butonul „START/STOP” aproximativ 3 secunde, apoi contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, aduceţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia neutră, apoi apăsaţi complet pedala de ambreiaj.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, aduceţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia P, apoi apăsaţi ferm pedala de frână.
F Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze electronică, aduceţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia N, apoi apăsaţi ferm pedala de frână.
Doar în caz de urgenţă şi cu autovehiculul staţionar, puteţi opri motorul.
Pentru aceasta, apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul „START/STOP” timp de circa
3 secunde.În acest caz, coloana de direcţie se blochează de îndată ce se opreşte autovehiculul.
F Aşezaţi şi menţineţi telecomanda în dreptul cititorului, apoi:
Conducerea
Page 208 of 430

208
Indicatorul de eficienţă a cuplării treptelor de viteze
În funcţie de situaţia din trafic şi dotarea autovehiculului, s-ar putea ca sistemul să vă recomande să săriţi peste una sau mai multe trepte de viteze.Puteţi urma această instrucţiune fără să cuplaţi treptele intermediare.
- Apăsaţi pedala de acceleraţie.
- Sunteţi în treapta a treia.
- S-ar putea ca sistemul să vă sugereze să cuplaţi o treaptă superioară de viteze.
Informaţia apare în tabloul de bord sub forma unei săgeţi.La autovehicule cu cutie de viteze manuală, s-ar putea ca săgeata să fie însoţită de treapta de viteze recomandată.
Sistemul adaptează recomandarea cu privire la schimbarea treptei de viteze în funcţie de condiţiile de rulare (înclinarea drumului, sarcină etc.) şi solicitările şoferului (putere, accelerare, frânare etc.).Sistemul nu sugerează niciodată:- cuplarea treptei întâia,- cuplarea treptei marşarier.
Acesta este un sistem de reducere a consumului de combustibil prin recomandarea celei mai adecvate trepte de viteze.
Exemplu:
La anumite modele diesel cu
transmisie manuală, în anumite condiții de deplasare este posibil ca sistemul să recomande trecerea în punctul neutru (pe planșa de bord se afișează N), pentru ca motorul să intre în modul repaus (STOP al sistemului Stop & Start).
Această funcţie nu poate fi dezactivată.
Recomandările cu privire la cuplarea treptelor de viteze nu vor fi considerate a fi obligatorii.Aceasta deoarece configuraţia drumului, densitatea traficului şi siguranţa rămân factori importanţi de avut în vedere la alegerea celei mai potrivite trepte de viteze.Sistemul de indicare a eficienţei cuplării treptelor de viteze nu substituie necesitatea ca şoferul să rămână prevăzător.
Conducerea
Page 218 of 430

218
Sistemul Stop & StartComutarea motorului
în modul STOP
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, viteza acestuia trebuie să fie sub 12 mph (20 km/h) sau acesta trebuie să fie staţionar (în funcţie de motor); se aprinde lampa indicatoare „ECO” în tabloul de bord, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia neutră şi eliberaţi pedala de ambreiaj.Pentru confortul dumneavoastră, în cursul manevrelor de parcare, modul STOP nu este disponibil timp de câteva secunde după decuplarea treptei marşarier.Sistemul Stop & Start nu afectează funcţiile autovehiculului, cum ar fi frânarea, ser vodirecţia etc.Se poate obser va un uşor decalaj între oprirea autovehiculului şi oprirea motorului.
Dacă autovehiculul dispune de un sistem Stop & Start, un contor de timp calculează timpul
scurs în modul STOP în cursul unei călătorii.Acesta este resetat la zero de fiecare dată când este cuplat contactul.
Contorul de timp al sistemului Stop & StartSistemul Stop & Start trece temporar motorul în aşteptare - modul STOP - în timpul opririlor în trafic (semafoare, ambuteiaje în trafic etc.). Motorul reporneşte automat - modul START - de îndată ce doriţi să demaraţi. Repornirea are loc instantaneu, rapid şi silenţios.Per fect pentru mediul urban, sistemul Stop & Start reduce consumul de combustibil şi emisiile de noxe, precum şi nivelul de zgomot în staţionare.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată şi este staţionar, se aprinde lampa indicatoare „ECO”, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când apăsaţi pedala de frână sau aduceţi selectorul de viteze în poziţia N.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică şi viteza autovehiculului este sub 5 mph (8 km/h), se aprinde lampa indicatoare „ECO”, iar motorul trece automat în aşteptare atunci când apăsaţi pedala de frână sau aduceţi selectorul de viteze în poziţia N.
(minute / secunde sau ore / minute)
Nu alimentaţi niciodată cu combustibil cu motorul în modul STOP; trebuie să decuplaţi contactul prin intermediul
butonului.
Conducerea
Page 219 of 430

219
Comutarea motorului
în modul START
Modul START este apelat automat în anumite condiţii temporare (exemple: nivelul de încărcare a acumulatorului, temperatura motorului, funcţia de asistenţă la frânare, setarea sistemului de aer condiţionat) pentru a se asigura funcţionarea corectă a sistemului, în principal atunci când:- deschideţi portiera şoferului,- deschideţi o uşă laterală glisantă,- eliberaţi centura de siguranţă a şoferului,- viteza autovehiculului depăşeşte 15 mph (25 km/h) sau 2 mph (3 km/h) (în funcţie de motor) cu o cutie de viteze manuală,- viteza autovehiculului depăşeşte 2 mph (3 km/h) cu o cutie de viteze automată.
Cazuri speciale: modul START este apelat automat
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” clipeşte timp de câteva secunde, apoi se stinge.
Acest mod de funcţionare este per fect normal.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, lampa indicatoare „ECO” din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când apăsaţi complet pedala de ambreiaj.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, lampa indicatoare „ECO”
din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când:- eliberaţi pedala de frână cu selectorul de viteze în poziţia D sau M,- din poziţia N cu pedala de frână eliberată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia D sau M,- cuplaţi treapta marşarier.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică, lampa indicatoare „ECO” din tabloul de bord se stinge, iar motorul reporneşte automat atunci când:- eliberaţi pedala de frână cu selectorul de viteze în poziţia A sau M,- din poziţia N cu pedala de frână eliberată, aduceţi selectorul de viteze în poziţia A sau M,
- cuplaţi treapta marşarier.
Cazuri speciale: modul STOP nu este disponibil
Modul STOP nu este apelat în anumite condiţii temporare (exemple: nivelul de încărcare a acumulatorului, temperatura motorului, funcţia de asistenţă la frânare, temperatura ambiantă) pentru a se asigura funcţionarea corectă a sistemului, în principal atunci când:- autovehiculul se află pe un drum abrupt (în rampă sau în pantă),- portiera şoferului este deschisă,- o uşă laterală glisantă este deschisă,- centura de siguranţă a şoferului nu este fixată,- autovehiculul nu a depăşit o viteză de 6 mph (10 km/h) de la ultima pornire a motorului de către şofer,- frâna de parcare electrică este aplicată sau în curs de aplicare,- motorul este necesar pentru menţinerea unei temperaturi confortabile în habitaclu,- funcţia de degivrare este activă.
În acest caz, lampa de avertizare „ECO” clipeşte timp de câteva secunde, apoi se stinge.
Acest mod de funcţionare este per fect normal.
6
Conducerea