Hyundai Sonata
Page 131 of 210
2 START OCH KÖRNING
12
!!VARNING:
o Kör inte fort i kurvor.
o Gör inga snabba rörelser med ratten, vid filbyte eller tvära svängar.
o Använd alltid säkerhetsbälte.
Säkerhetsbältet är den bästasäkerhetsutrustningen. Se till att alla i bilen alltid använder bälten.
o Hög fart medför större risk att råka ut för en olycka.
o Om du kommer utanför
vägkanten finns det risk för sladd.
o Om du hamnar utanför vägbanan, sänk farten och styr försiktigt tillbaka mot vägen.
o Om du gasar för mycket när hjulen spinner loss kan du skadaväxellådan. Kan du inte kommaloss själv, be om bogserhjälp eller att någon skjuter på bilen.
LÅSNINGSFRIA BROMSAR (ABS)
C120A01FC-GDT ABS-systemet motverkar att hjulen låser sig vid en panikbromsning. Detmedför att bilen kan styras samtidigt som inbromsningen blir effektiv. OBS:
o Ett klickande ljud kan höras från
motorrummet när bilen sätts i rörelse efter att motorn startats.Detta är fullt normalt och indikerar att det låsningsfria bromssystemet (elektronisk stabilitetskontroll)fungerar.
o Det känns en pulsering i
bromspedalen när du trycker såhårt på pedalen att ABS (ESP)- funktionen aktiveras. Det kan också höras ett tickande eller surrandefrån motorrummet. Det är helt normalt och ett tecken på att systemet fungerar. VARNING:
ABS (ESP)-systemet innebär inte att du kan köra vårdslöst. Det motverkar inte heller vattenplaning. Håll därföralltid rätt avstånd till framförvarande fordon och sänk farten när det är halt och blött. I vissa fall kan bromssträckan bli längre med ABS (ESP)-bromsar, tex:
o På grusvägar och i lös snö.
o På gropiga vägar.
o Om bilen har snökedjor. På sådana underlag ska du sänka farten. Att bilen är utrustad med ABS (ESP)-bromsar innebär inte att du ska köra extremt fort eller ta kurvori ovanligt hög fart.
Page 132 of 210
2
START OCH KÖRNING
13
!
!
STABILITETSKONTROLL (ESP)
C310A01JM-ADT (om så utrustad) väglaget samt köra med god säkerhetsmarginal i alla lägen.
B310A01NF C310B01JM-ADT ESP ON/OFF När ESP-systemet griper in, blinkar ESP i panelen.Om du stänger av systemet, genom att trycka på ESP-knappen, kommer ESP-OFF att visas. Tänk då på attköra extra försiktigt. Tryck på ESP- knappen en gång till om du vill koppla in systemet. OBS: ESP-systemet aktiveras automatiskt varje gång motorn startas.
ESP-systemet medför säkrarekurvtagning. Systemet korrigerar bilens kurs så att den följer det spår föraren tänkt sig,om t ex farten in i en kurva är för hög. Det sker genom att ett eller flera hjul bromsas och att motoreffekteneventuellt stryps. ESP-systemet hjälper alltså till med att korrigera en förares eventuella misstag,vilket kan vara mycket viktigt speciellt på halt underlag. ESP-systemet är däremot inte till för att man ska tillåtasig att köra fortare. Föraren ska alltid ta hänsyn till omgivande trafik och VIKTIGT:
För att ESP-systemet ska fungera och inte skadas ska bilen vara utrustad med exakt samma typ och dimension av däck på all fyra hjulen.Det är också viktigt att däcken har rätt lufttryck.
VARNING:
ESP-systemet är till för att höja säkerheten. Föraren ska alltid tahänsyn till omgivande trafik och väglaget samt köra med god säkerhetsmarginal i alla lägen.
Page 133 of 210
2 START OCH KÖRNING
14
!
C310D01JM-ADT Signaler och varningar ESP- och ESP-OFF-lamporna ska lysa i ca 3 sekunder när tändningsnyckelnvrids till ON eller START. Om de inte tänds alls eller om de inte slocknar efter 3 sekunder, vänd dig tillen Hyundaiverkstad för kontroll av systemet. Om det skulle uppstå något fel isystemet, tänds ESP-OFF som en varning. Stanna i så fall bilen på en trafiksäker plats och stäng av motorn.Starta motorn igen och kontrollera om ESP-OFF slocknar. Om ESP-OFF fortfarande lyser, vänddig till en Hyundaiverkstad.
PARKERINGSHJÄLP/ BACKVARNARE
C400A01P-GDT (om så utrustad) Systemet varnar med en ljudsignal för föremål, som finns bakom bilen, närden backas. Signalen börjar höras på 1,2 meters avstånd. OBS:
o Systemet är en hjälp för föraren,
som alltid ansvarar för att inget händer i samband med backning.
o Signalen varierar beroende på vad som finns bakom bilen.
o Backvarnaren kanske inte
fungerar om sensorerna är täckta av is eller smuts. Sensor
HNF2187 o Det kan hända att backvarnaren
inte fungerar på mycket gropigavägar och t ex skogsstigar samt i kraftiga lutningar.
o Tryck inte på eller repa inte
sensorerna i stötfångaren.
o Sensorerna kanske inte
registrerar smala föremål, tjocka vinterkläder eller svampliknande föremål som absorberar frekvenserna.
o Rengör sensorerna med en mjuk svamp och rent vatten.
o Om sensorerna registrerar två olika föremål samtidigt markeras avståndet till det närmaste.
o Vissa föremål kanske inte kan registreras om de är så nära somca 30 cm.
VARNING:
Om inget ljud hörs eller om signalen är oregelbunden när du lägger ibacken, då har det sannolikt uppstått ett fel i backvarnaren. Vänd sig i så fall snarast till enHyundaiverkstad.
Page 134 of 210
2
START OCH KÖRNING
15
!
BROMSARNA
o Vila inte foten på bromspedalen.Bromsarna slits och bromseffekten minskar dessutom kan de överhettas.
o Om du upptäcker att du fått punktering, sänk långsamt fartenoch kör av vägen samt parkera därbilen inte utgör någon trafikfara.
o Om bilen har automatväxellåda, håll
foten på bromsen när du stannat, såatt bilen inte kryper.
o Om du parkerar i en backe ska du
sätta an parkeringsbromsen ochlägga i 1:an eller backen (P för automat). I nedförsbackar ska framhjulen vridas in mot kantstenenoch uppförsbackar ska de vridas utåt. Om det inte finns någon kantsten, lägg block framföralternativt bakom hjulen om det behövs för att parkera säkert.
o Under vissa omständigheter finns det risk att parkeringsbromsen fryserfast när den är ansatt. T ex om det regnat eller snöat och sedan frusitpå.
C130A01A-ADT
VARNING:
Låt inget ligga på insynsskyddet /hatthyllan. Föremålen kan kastasframåt och skada de åkande vid en olycka eller häftig inbromsning.
o Kontrollera alltid att parkeringsbromsen är helt frigjord och att kontrollampan slocknat när du ska köra.
o Om du kör genom vatten och när du tvättar bilen kan bromsarna bli blöta.Bromsverkan blir sämre och de kan dra snett, vilket är farligt. Torkabromsarna genom att köra långsamt och samtidigt trampa lätt på bromsen. Om bromsarna därefterinte ger full effekt och jämn bromsverkan bör du omgående kontakta en Hyundaiverkstad förkontroll.
o Lägg aldrig växeln i neutralläget och
låt bilen rulla utför. Det kan varafarligt. Ha alltid en växel i så att du kan motorbromsa.
C400B01NF-GDT Så här fungerar backvarnaren
o Systemet aktiveras när du backar.
o Max avstånd för avkänning är ca 1,2
m.
1:a varningen
Ca 120 - 80 cm från bakrestötfångaren Korta ljudstötar.
Avstånd Varning- sljud 2:a varningen
Ca 80 - 40 cmfrån bakrestötfångaren Tätare korta ljudstötar. 3:e varningen
Ca 40 cmfrån bakrestötfångaren Kontinuerlig signal.
Page 135 of 210
2 START OCH KÖRNING
16
Om du tror att det finns risk att parkeringsbromsen fryser, sätt baraan den medan du gör som beskrivits i föregående punkt samt placerar block vid bakhjulen. Frigör sedanbromsen.
o Håll inte bilen stilla i en uppförsbacke
genom att slira på kopplingen (ellermed litet gaspådrag för automat). Transmissionen kan överhettas. Använd fot- eller parkerings-bromsen.EKONOMISKT KÖRNING
C140A01A-GDT Du kan hålla nere bränsleförbrukningen om du följer dessa råd:
o Kör mjukt. Gör inga rivstarter och fullgasväxlingar. Accelerera lugntoch anpassa körningen eftertrafiksituationen så att du kan hålla jämn fart. Undvik om möjligt kökörning.Håll alltid ett säkert avstånd till framförvarande fordon så att du kan bromsa mjukt och därmed slitaminimalt på bromsarna.
o Tänk på att bränsleförbrukningen
ökar med högre fart.
o Vila inte foten på bromspedalen, det medför både högrebränsleförbrukning och ökat slitagepå bromsarna. Dess-utom kan bromsarna överhettas och få försämrad effekt, vilket kan leda tillen olycka.
o Se till att ha rätt lufttryck i däcken,
varken för lågt eller för högt. I bäggefallen medför det ökat däckslitage. Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden. o Se till att hjulinställningarna är
korrekta. Inställningarna kanpåverkas om du kör emot en trottoarkant eller kör för fort på dåliga vägar. Fel hjulinställningar medförbl a ökat däckslitage och ökad bränsleförbrukning.
o Se till att hålla bilen i gott trim. Sköt bilen enligt anvisningarna i bilensserviceprogram. Om du ofta kör under svåra förhållanden krävs ext-ra service, som anges i serviceprogrammet.
o Håll bilen ren! Det är speciellt viktigt att du spolar underredet rent frånlera, sand, salt, is m m. Förutom att det kan uppstå rostbildning bidrarett smutsigt underrede också till ökad bränsleförbrukning.
o Ha ingen extra last i bilen. Ta ur allt som inte behövs.
o Låt inte bilen gå på tomgång i
onödan.
o Det är bara när det är extremt kallt som du ska låta bilen gå på tomgång en liten stund innan du kör iväg. Följgällande bestämmelser för tomgångskörning.
Page 136 of 210
2
START OCH KÖRNING
17KÖR PÅ RÄTT SÄTT GENOM KURVOR
C160B01A-GDT Snö och halka I Sverige är det reglerat i lag att vinterdäck ska vara monterade på bilen när det är vinterväglag. Detta gäller under perioden 1 december till 31 mars.Alla hjulen ska vara försedda med samma typ och dimension av däck. Dubbade däck inte är tillåtna i allaländer. Tänk på det om du har för avsikt att åka utomlands med bilen. När det är halt ska du användamotorbromsen i stor utsträckning samt alltid bromsa lugnt före en kurva och accelerera mjukt ut ur den. Det ärockså viktigt att du håller extra långt avstånd till framförvarande fordon. Om du monterar snökedjor på bilen ska dunoga följa anvisningarna från kedje- tillverkaren beträffande maxhastighet och inte köra med kedjorna på barmark.Kedjor får endast monteras på framhjulen.VINTERKÖRNING
C150A01A-ADT Bromsa eller växla inte i en kurva. Det kan leda till att bilen får sladd, speciellt om det är halt. Bromsa lugnt före en kurva och accelerera mjukt ut ur den.Då kör du säkert och minimerar däckslitaget. C160A01A-ADT För att minimera problemen med vinterkörning följ dessa råd:
o Kör inte på för låg växel så att
motorn övervarvas och inte på förhög växel så att motorn ansträngs. Växla vid de hastigheter som anges i schemat på en tidigare sida.
o Med luftkonditioneringen inkopplad ökar bränsleförbrukningen. Stängav den när den inte behövs.
Page 137 of 210
2 START OCH KÖRNING
18
C160C01A-ADT Använd kylvätska av hög kvalitet Bilen levereras med en kylvätska av hög kvalitet. Den ger effektivt frys- skydd och motverkar rostbildning samtsmörjer vattenpumpen. Se specifika- tion i kapitel 8. Var noga med att fylla på om nivån sjunkit och att bytakylvätska enligt anvisningarna i bilens serviceprogram. Kontrollera före vintern att kylvätskan ger rätt frysskyddmed tanke på förväntad temperatur. C160D01A-ADT Kontrollera batteriet och dess anslutningar Kontrollera batteriets kondition genom att mäta syravikten med en hydrom-eter. Se också till att vätskenivån alltid är korrekt. Information om batterivård finns i kapitel 5. C160E01A-ADT Ha rätt olja i motorn Se tabellen i kapitel 8 för val av rätt olja.
C160H01A-ADT Använd spolarvätska som frysskydd Blanda med rent vatten i rätta proportioner med tanke påtemperaturen. Följ anvisningarna på förpackningen.
C160G01A-GDT Motverka att låsen fryser Spruta i låsolja regelbundet för att motverka att låsen fryser. Ett mycket effektivt sätt att tina frusna lås är atthålla en plastpåse med varmt vatten mot låset. Om tändningslåset frusit kan det tinas genom att du värmernyckeln. OBS: Nyckeln med inbyggd transponder fungerar i temperaturer mellan -40° och +80°. Värm alltså inte nyckeln för mycket.
C160F01A-ADT Kontrollera tändstift och kablar Kontrollera stiften enligt anvisningar i kapitel 5 och byt om så krävs. Tändkablarna får inte vara spruckna, slitna eller skadade på något sätt.
C160I01A-ADT Om parkeringsbromsen riskerar att frysa fast Det kan hända om det samlats snö och is runt bakbromsarna eller om de är fuktiga. Om du tror att det finns ensådan risk, ska du bara sätta an parkeringsbromsen medan du gör så här: Lägg i 1:an eller backen (P förautomat). I nedförsbackar ska framhjulen vridas in mot kantstenen och uppförsbackar ska de vridas utåt.Lägg block framför alternativt bakom hjulen. Frigör sedan bromsen.
OBS: Om du har snökedjor som du avser att använda utomlands måste du först kontrollera att det är tillåtet.
Page 138 of 210
2
START OCH KÖRNING
19OM DU SKA KÖRA FORT
C170A01A-ADT Kontroller före körning
1. Däcken: Kontrollera att lufttrycket är rätt. Se dekalen i locket på handskfacket. Förlågt tryck medför att däcken överhettas och kan explodera. Se till att däcken är oskadade och hargodkänt mönsterdjup på det mest slitna stället: 1,6 mm för sommardäck3,0 mm för vinterdäck OBS: Överskrid aldrig det maximalt tillåtna lufttryck som anges pådäcksidan.
2. Bränsle, kylvätska och motorolja:
Körning i hög fart ökar bränsle- förbrukningen markant. Glöm inte attkontrollera nivåer för motorolja och kylvätska.
3. Drivrem: Om drivremmen är för löst spänd eller skadad kan det medföra att motorn överhettas.YTTRE BELYSNING
C180A01A-ADT Kontrollera regelbundet att alla lampor är hela och att lampglasen är rena.
C160K01A-ADT Vinterutrusta bilen Fönsterskrapa, startkablar, ficklampa, snöskyffel, bogserlina och arbetshandskar samt eventuellt en liten säck sand bör finnas i bilen vintertid.Som nödutrustning kan du också ha med filtar och någon form av liggunderlag samt snökedjor.
C160J01A-ADT Låt inte snö och is sitta fast under bilen Kontrollera att det inte fastnat snö och is i hjulhusen som kan påverka hjulensstyr- och fjädringsutrymme.
Page 139 of 210
2 START OCH KÖRNING
20BOGSERING / KÖRNING MED SLÄP
C190A02A-GDT
C190B01S-ADT Dragkrok Vi rekommenderar att du vänder dig till en Hyundaiverkstad för montering av godkänd dragkrok. Tänk på att bilenmåste ombesiktigas efter monteringen.
! VIKTIGT:
Dra inte släp och bogsera inte förrän bilen har gått minst 200 mil. I annat fall kan motorn och / eller transmissionen skadas. C190C03S-GDT Bromsat / obromsat släp Max vikter för de olika modellerna anges i en tabell på följande sida. OBS: Om du ofta drar släp krävs utökad service på grund av den extrabelastningen på bilen.
!
VIKTIGT:
o Se till att släpet är korrekt kopplat och att säkerhetsvajern är fäst. Kontrollera att all belysning på släpet fungerar. Glöm inte att hissa upp stödhjulet innan dukör iväg.
o Om du kör i backar med mer än
12% lutning måste du kontrolleraatt motorn inte överhettas. Om nålen i temperaturmätare närmar sig H måste du stanna bilen.
Kör åt sidan och parkera där bil och släp inte utgör någon trafikfara. Låt motorn gå på tomgång tillstemperaturen är normal. C190D01A-GDT Säkerhetsvajern Om släpet av någon anledning skulle lossna från dragkroken skasäkerhetsvajern dra åt släpets bromsar. Det är därför viktigt att den är rätt fäst.
Page 140 of 210
2
START OCH KÖRNING
21
Fästpunkter
för dragkrok
C190E01NF
C190E02JM
C190E01JM
Max belastningpå axlarna
!
2. Släpets totalvikt (släp + last) får
inte överskrida de vikter som anges i tabellen här på sidan.Tänk också på att belastningen på dragkroken ska räknas som last i bilen.
3. Kontrollera att kombinationen av last i bilen och belastningen pådragkroken inte överskrider denmax tillåtna belastningen på bakaxeln.
4. Max belastning på dragkroken är 80kg. Bilens
totalvikt
VIKTIGT:
Se i tabellen nedan vilka vikter som gäller för din bil. Tillåten släpvagnsvikt framgår också av registreringsbeviset.
C190E05B-GDT Maximala släpvagnsvikter
Belastning
på dragkroken Total vikt
Belastningen på dragkroken ska vara ca 5% av släpets vikt. OBS:
1. Lasten på släpet ska fördelas så att ca 60% a vikten ligger framför hjulaxeln.
Släpet1700
750
Bromsat släp Obromsat släp: kg
På dragkulan 80
-
Maxvikter