Hyundai Santa Fe 2006 Ägarmanual (in Swedish)
Manufacturer: HYUNDAI, Model Year: 2006, Model line: Santa Fe, Model: Hyundai Santa Fe 2006Pages: 224, PDF Size: 9.54 MB
Page 121 of 224

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
110
B850A01L
B850A02L
SKÖTSEL AV CD-SKIVOR
Förvaring Förvara skivorna i sina fodral när de inte spelas. De ska helst förvaras svalt ochinte utsättas för solljus, värme och damm. Ta inte tag i och dra inte ut skivan urspelaren när den är på väg att matas in. Om du har en CD-enhet som är löstagbar får du inte ta ur enheten när en skivahåller på att matas in i eller ut ur den. Det kan uppstå fel på CD-spelare och skiva.Försök inte mata in en skiva i CD- enheten om den är demonterad eller som strömmen är från.
B850A01F-ADT Rätt hantering
Ta i skivorna som bilden visar så att det inte blir några fingeravtryck på inspelningssidan. Tappa dem inte. Omytan skadas fungerar inte avspelningen. Klistra, tejpa eller skriv inget på skivan. Skadade skivor Spela aldrig en skadad skiva. Den kan orsaka skador i CD-spelaren. Håll skivorna rena Fingeravtryck, damm och smuts på skivan medför störningar i avspelningen.Torka rent med en torr och mjuk trasa. Om ytan är hård nedsmutsad kan du fukta trasan med vatten/diskmedel.Rengör från mitten och utåt som bilden visar.
Page 122 of 224

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
111
1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
111
B860A02L
B860A01L
SKÖTSEL AV KASSETTBAND
AvspelningshuvudPinne med bomullstuss
o Spela inte en kassett med lös etikett,
den kan fastna i spelaren.
o Rör inte och smutsa inte ner bandet.
o Se till att kassettbanden inte kommer i kontakt med magnetiska föremål som t ex högtalare, elmotorer eller transformatorer.
o Låt inte en kassett sitta kvar i spelaren
om den inte spelas. Både spelaren och kassetten kan ta skada.
o Vi avråder från att du använder
kassetter med längre speltid än 60minuter. Längre band är tunnare och fungerar därför inte bra i kassettspelare avsedda för bilar. o Förvara kassetterna svalt och torrt
och med bandsidan nedåt för attundvika damm.
o Undvik upprepade snabbspolningar
för att t ex lyssna på samma låt fleragånger. Det kan medföra att bandet rullas upp dåligt och så småningom medföra försämrad ljudåtergivning.Det kan ibland avhjälpa genom att man snabbspolar hela bandet fram och tillbaka några gånger. Om detinte hjälper, spela inte det bandet i bilen.
B860A01A-ADT
Sköter du kassettbanden på rätt sätt håller de längre. Se till att de inte utsätts för direkt solljus, stark kyla eller damm. Förvara dem i fodral när de inte spelas.Om kassetterna legat i bilen och kupén är mycket varm eller kall, vänta tills kupéptemperaturen blivit normal innandu spelar dem.
OCM051041L
Page 123 of 224

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
112
o Avspelningshuvudet och drivrullen
och matarrullarna får med tiden en beläggning som kan medföra försämrad ljudkvalitet t ex svängningar. Använd därför ettrengöringsband en gång i månaden eller rengör på annat sätt. Hör med en radiohandlare. Följ tillverkarensanvisningar noga. Smörj aldrig någon del i bandspelaren.
o Kontrollera att bandet är spänt i kassetten innan du sätter in den.Använd eventuellt en blyertspenna för att rulla upp bandet och få bort alltslack. OBS: Kontrollera att bandet är spänt innan du sätter in det i spelaren. Om det behöver spännas, använd en pennaeller ett finger. Om etiketten är lös, sätt inte i kassetten.Se till att kassetterna inte utsätts för hög värme eller luftfuktighet. Om en kassett är mycket varm ellerkall, låt den få normal temperatur innan du spelar den.B870D01FC-GDT Manuell antennANTENN
!
B860A03L
OCM052140
Bilen har en takantenn för AM och FM som kan skruvas loss genom att duvrider moturs. Demontera antennen innan du kör in i en automattvätt.
VIKTIGT:
o Demontera alltid antennen innan du kör in i en automattvätt.
o Sänk antennen om du ska köra in
genom en låg port.
o Om antennen varit demonterad,
dra fast den ordentligt så att mottagningen blir optimal.
A TYPB TYP
Page 124 of 224

2
START OCH KÖRNING
2
FÖRE START AV MOTORN ................................................. 2-3
NYCKELNS LÄGEN .............................................................. 2-4
START AV MOTORN ............................................................ 2-4
START .................................................................................. 2-5
MANUELL VÄXELLÅDA ........................................................ 2-7
START OCH STOPP AV BILAR MED TURBODIESEL ......... 2-7
AUTOMATISK VÄXELLÅDA (4A/T, 5A /T) ............................. 2-9
ABS, LÅSNINGSFRIA BROMSAR ............... ........................2-13
ESP, STABILITETSKONTROLL .......... ................................2-14
KONSTANT FTRHJULSDRIFT .............................................2-15
4WD LOCK - LÅSNING AV MELLANDIFFERENTIALEN ...... 2-18
BROMSARNA ...................................................................... 2-19
EKONOMISKT KÖRNING .................................................... 2-20
KURVTAGNING ................................................................... 2-21
VINTERKÖRNING ................................................................ 2-21
KÖRNING I HÖG HASTIGHET ............................................ 2-23
YTTRE BELYSNING ............................................................ 2-23
BOGSERING / KÖRNING MED SLÄP ................................. 2-24
Page 125 of 224

2 START OCH KÖRNING
2
!C010A02O-ADT
VARNING: BILAVGASER ÄR GIFTIGA!
Bilavgaser kan var mycket farliga. Om du känner avgaslukt i bilen, öppna omgående sidorutorna. o Andas inte in avgaser. Avgaserna innehåller koloxid som är färglös och luktfri och kan orsaka medvetslöshet och i värsta fall död. o Försäkra dig om att avgassystemet inte läcker. Kontrollera avgassystemet vid varje tillfälle som bilen är lyft. Om du hör någon förändring i avgasljudet, eller om du märker att något slagit i under bilen bör du låta en Hyundaiverkstad kontrollera systemet så snart som möjligt. o Ha inte motorn igång i t ex ett garage. Låt inte motorn vara igång ens om du har en dörr öppen. Kör in och ut så snabbt som möjligt. o Undvik att köra bilen på tomgång om någon sitter i den. Om du nödvändigtvis måste köra bilen på tomgång en längre stund ska bilen vara på en fri yta, ventilationsreglagetska vara inställt för friskluft och fläkten ska gå med hög hastighet. Tänk på att följa gällande regler för tomgångskörning! Om du kör bilen med öppen baklucka: 1. Stäng alla sidorutor. 2. Öppna sidoventilationsmunstyckena helt.3. Ställ in för friskluft och styr luftströmmarna mot huvud eller golv samt kör fläkten med hög hastighet. Se till att friskluftintaget framför vindrutan är fritt från snö, löv och annat skräp.
Page 126 of 224

2
START OCH KÖRNING
3
!
FÖRE START AV MOTORN
C020A02O-GDT Utanför bilen: 1. Kontrollera att lufttrycket i däcken verkar vara OK och att det inte läckt ut olja eller vatten under bilen. (Om luftkonditioneringen varit igång rinner det ut kondensvatten underbilen).
2. Kontrollera att lampglas, yttre
backspeglar, rutor ochnummerskyltar är rena.
I bilen:
3. Kontrollera att parkeringsbromsen är ansatt.
4. Kontrollera att inre backspegeln är
ren och att alla speglar är rätt inställda.
5. Justera körställningen och
nackskyddet.
6. Lås eventuellt alla dörrar.
7. Kontrollera att alla åkande använder
säkerhetsbältena.
8. Stäng av alla strömförbrukare som
inte behövs.
VARNING:
o Santa Fe med 2WD är inte avsedd
för terrängkörning "off-road". Santa Fe med 4WD är inte heller avsedd för terrängkörning "off-road" men kan däremot användas på dåliga vägar, i lera och djup snö. Santa Fe 4WD skall inteanvändas i krävande körning "off- road" i obanad terräng. Om bilen används på ett sätt som den inteär konstruerad för, kan det resultera i allvarliga olyckor.
o Nyttofordon har betydligt större kollisionssäkerhet än andra typer av fordon.
o Nyttofordon har högre markfrigång och smalarespårvidd för att de skall klaraolika situationer off-road. Den speciella konstruktionen innebär att tyngdpunkten ligger högre äni vanliga bilar. En fördel med den högre markfrigången är att sikten blir bättre så att det går lättare attobservera eventuella hinder framför bilen. De är däremot inte konstruerade för att klara kurvor med samma hastighet som en konventionell 2-hjulsdriven bil och omvänt … en lågbyggdsportbil kan inte klara off-road körning. Om det är möjligt skall du alltid undvika tvära svängaroch häftiga manövrar. Och liksom med alla bilar av denna typ kan felaktig hantering göra att duförlorar kontrollen över bilen eller att den välter.
o Vid en kollision är risken att skadas eller dödas betydligtstörre för en person utan säkerhetsbälte än för den somanvänder säkerhetsbälte.
o Bilen är fabriksutrustad med däck
av hög kvalitet för att ge säkraköregenskaper. Montera aldrig däck av annan dimension och typ på bilen. Dekan försämra vägegenskaperna. Vid byte av däck ska alla fyra däcken vara av samma fabrikat,dimension och specifikation samt ha samma mönster. Tänk också på att skifta hjulen såatt däckslitaget alltid är jämnt på alla fyra hjulen. Det är mycket viktigt på en 4-hjulsdriven bil.
Page 127 of 224

2 START OCH KÖRNING
4
!
NYCKELNS LÄGEN
C040A02A-ADT
VARNING:
Styrningen blockeras om du tar nyckeln ur tändningslåset när bilen är i rörelse. Stanna inte motorn för att låta bilen rulla. o START Startmotorn går så länge du håller nyckeln i detta läge. OBS: Håll kvar nyckeln max 15 sekunder.
9. När du vrider tändningsnyckeln till
ON, kontrollera att alla kontroll- och varningslampor fungerar som de ska och att det finns bränsle i tanken.
10.Kontrollera om någon av varningslamporna visarfelindikation.START AV MOTORN
C030A01A-GDT Tändnings- / rattlås o Bilar med manuell växellåda ska startas med växeln i neutralläge och kopplingspedalen helt nedtrampad.
o Bilar med automatväxellåda ska startas med växeln i P-läget.
o Vrid nyckeln till START och släpp den så snart motorn startat. Håll nyckeln max 15 sekunder i START- läget.
OBS: Automatväxellådan har en säkerhetsfunktion som gör attmotorn bara kan startas med spaken i lägena P och N.
C040A01E
LOCK
ACC
ON
START
!VARNING:
Kör aldrig bil i skor som inte lämpar sig för bilkörning så som högklackade skor, skidpjäxor eller träskor eftersom dessa kan försvåramanövrering av pedalerna (om så utrustad) .
Page 128 of 224

2
START OCH KÖRNING
5
!
C070C01A-ADT Ta nyckeln ur tändningslåset
1. Vrid nyckeln till ACC.
2. Tryck in nyckeln och vrid till LOCK.
3. Ta ur nyckeln.
oON Alla elektriska funktioner är inkopplade. Vrid nyckeln från ON när motorn inte ärigång. Annars laddas batteriet ur och tändsystemet kan skadas.
o ACC Vissa elektriska funktioner, som t ex radion, är inkopplade.
o LOCK I detta läge kan nyckel sättas i och tas ur låset. När nyckeln är ur är styrningenblockerad. OBS: Om det går trögt att vrida nyckeln till START, vrider du ratten åt höger och vänster för att minska motståndet (lås upp rattlåset). Vrid därefter omnyckeln igen.
START
C050A01A-ADT
VARNING:
Kör aldrig bilen i ett garage längre tid än som krävs för att köra in eller ut. De giftiga avgaserna med koloxidär luktfria och färglösa.
LOCK ACC
ON
STARTC070C01E
C050A01E
LOCK
ON
START
Page 129 of 224

2 START OCH KÖRNING
6
!
OBS: Om motorn inte startats inom 10 sekunder efter att lampan slocknat, vrid nyckeln tillbaka till LOCK ochdärefter till ON och vänta åter på att lampan slocknar innan du gör ett nytt startförsök.
VARNING:
På manuellt växlad bil ska kopplingen vara helt nedtrampad och växeln i neutralläge.
5. Vrid nyckeln till START och släpp den direkt när motorn startat.
C051A01O-GDT START AV DIESELMOTOR KALL MOTOR
o Vrid tändningsnyckeln till ON och
vänta tills kontrollampan för glödning har slocknat.
o Kör startmotorn tills motorn startat. VARM MOTOR Vrid nyckeln till START. Om motorninte går igång, avvakta några sekunder medan förvärmning pågår och starta sedan. C050B02S-GDT NORMAL START Gör så här:
1. Sätt i nyckeln och ta på
säkerhetsbältet.
2. Trampa ner kopplingen och lägg
växeln i neutralläge (automat i P-läge).
3. Vrid nyckeln till ON och kontrollera
att alla kontroll- och varningslamporfungerar som de ska innan du startar motorn.
4. I bilar med dieselmotor ska du vänta med nyckeln i ON-läget tills lampanför glödning har slocknat.
C050B01HP
Orange indikeringslampa
Tänd Släkt
Page 130 of 224

2
START OCH KÖRNING
7
!
MANUELL VÄXELLÅDASTART OCH STOPP AV BILAR MED TURBODIESEL
C055B01B-GDT
(1) Rusa inte upp motorn och
accelerera inte häftigt direkt efter att motorn startat. Om motorn är kall ska du låta den gå på tomgångnågra sekunder efter start för att turbon ska få rätt smörjning.
(2) Om du kört fort eller ansträngt motorn hårt ska du låta den gå påtomgång ca 1 minut för att kyla ner turbon innan motorn stannas. C070A01NF-ADT Växellägena som framgår av bilden ovan är också markerade på växelspaksknoppen. OBS:
o När du ska lägga i backen ska
bilen stå helt stilla. Vänta också med spaken i neutralläge minst 3 sekunder innan du för den till backläget.
o När det är kallt kan växlingarna gå lite trögt innan oljan iväxellådan värmts upp. Det ärnormalt.
VARNING:
Stanna inte motorn direkt om denvarit hårt ansträngd. Det kanmedföra skador på motor och turboaggregat. o Om bilen står stilla och det är svårt
att få i en växel, för spaken till neutralläget och släpp upp kopplingen. Trampa ner den igen och lägg i växeln.
o Låt inte handen vila på växelspaken under körning, detkan medföra onödigt slitage iväxellådan.
! VARNING:
Hoppa över max en växel vid nedväxling (t ex från 4:an till 2:an) och växla inte ner när motorvarvet är 5 000 varv/min eller högre. Det kanmedföra motorskador.
OCM053003E!
VIKTIGT:
Vid nedväxling från 5:an till 4:an ska du inte trycka spaken till vänster så att du av misstag får i 2:ans växel. Då riskerar du att motornövervarvas och skadas.
Backspärr