TOYOTA PROACE CITY VERSO EV 2021 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2021, Model line: PROACE CITY VERSO EV, Model: TOYOTA PROACE CITY VERSO EV 2021Pages: 352, PDF Size: 76.05 MB
Page 51 of 352

51
Acces
2
NOTIC E
Pentru a menține în poziție deschisă ușa laterală culisantă, deschideți-o complet pentru a cupla elementul de fixare (amplasat la partea inferioară a ușii).
Ușile și spațiile libere pentru
uși
Când este deschisă, o ușă depășește linia caroseriei. Lăsați un spațiu liber adecvat atunci când parcați lângă pereți, stâlpi stradali, trotuare înalte etc.
NOTIC E
Când este deschisă, o ușă nu depășește niciodată linia barei de protecție spate.
Pe o suprafață cu unghi
mare de înclinare
Aveți grijă când deschideți ușile, în timp ce autovehiculul se află în rampă. Terenul înclinat ar putea cauza o deschidere a ușii mai rapidă decât de obicei.Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare, ghidați manual ușa laterală pentru a ajuta închiderea.Dacă autovehiculul se află în pantă, ușa poate să nu rămână deschisă, ci să se închidă brusc, apărând riscul de rănire. Țineți întotdeauna ușa pentru a vă asigura că nu se închide în mod neașteptat.
WARNI NG
Pe o suprafață cu unghi mare de înclinare, greutatea ușii poate determina mișcarea, deschiderea sau închiderea bruscă.Evitați să lăsați autovehiculul nesupravegheat pe o suprafață cu unghi mare de înclinare dacă are una sau mai multe uși deschise. În cazul în care nu este respectată această recomandare, poate fi cauzată rănirea persoanei sau deteriorarea obiectului care este prins.
Page 52 of 352

52
Trapa de acoperiș spate
Această trapă pentru partea din spate a acoperișului este compatibilă doar cu ușile spate cu balamale laterale.
Pentru a deschide trapa de acoperiș spate:– Ridicați maneta neagră a comutatorului.– Eliberați comutatorul apăsând pe trapa de acoperiș spate (în jos), apoi eliberați elementul de fixare.– Ridicați trapa de acoperiș spate.– Depășiți punctul de rezistență pentru a bloca trapa de acoperiș spate cu ajutorul elementelor de susținere.
WARNI NG
Nu conduceți niciodată fără a fixa elementele de susținere.
Pentru a închide trapa de acoperiș spate:– Verificați dacă bara de sprijin este fixată
corespunzător.
– Coborâți trapa de acoperiș spate.– În timp ce apăsați pe trapa de acoperiș spate (în jos), luați cele două inele cu arc și apoi așezați elementul de fixare în carcasa sa.– Coborâți maneta neagră pentru a bloca trapa de acoperiș spate.Blocarea trapei de acoperiș spate oferă o etanșare optimă, asigurând etanșeitate împotriva pătrunderii apei și protecție împotriva zgomotului.
Bara de sprijin
Autovehiculul este echipat cu o bară de sprijin pentru transportul încărcăturilor lungi, după deschiderea trapei de acoperiș spate.► Pliați bara de sprijin prin ridicarea manetei.► Ghidați-o pe montantul ușii.► Sprijiniți încărcăturile lungi care trebuie transportate, ridicați-le și repoziționați bara de sprijin cu o mână.► Asigurați-vă că este fixată corespunzător, apăsând mânerul peste punctul de rezistență și fixați încărcătura în siguranță.
Suporturile laterale pot fi utilizate drept puncte de fixare.
NOTIC E
Bara de protecție spate a fost consolidată pentru a servi ca o treaptă la intrarea în autovehicul.
WARNI NG
Nu fixați niciodată o încărcătură pe trapa de
acoperiș.
WARNI NG
Nu conduceți niciodată fără a fixa bara de sprijin.Ușile din spate se vor încuia doar atunci când va fi montată bara de sprijin.Când trapa de acoperiș este deschisă, conduceți cu grijă în zone cu înălțime limitată.Nu sprijiniți niciodată greutăți direct pe ușile spate.Respectați indicațiile obișnuite pentru avertizarea altor șoferi.Utilizați trapa de acoperiș doar pentru călătoriile de scurtă durată.
Page 53 of 352

53
Acces
2
Sistemul de alarmă
Sistem care protejează și constituie un mijloc de descurajare împotriva furtului și spargerilor.
WARNI NG
Funcție de auto-protecțieSistemul verifică dacă vreuna dintre componentele sale este deconectată.Alarma este declanșată dacă este deconectată sau deteriorată bateria, butonul sau sirena.Pentru orice lucrare la sistemul de alarmă, contactați un TOYOTA dealer sau un atelier de service autorizat.
Alarmă perimetrică de
exterior
Sistem verifică dacă autovehiculul este sau nu
deschis.Alarma este declanșată dacă cineva încearcă să deschidă una dintre uși sau capota.
Alarmă volumetrică
(fără perete despărțitor)
Sistemul monitorizează compartimentul pentru pasageri, detectând orice variație de volum.Alarma este declanșată dacă cineva sparge un geam, pătrunde în compartimentul pentru pasageri sau se mișcă în interiorul autovehiculului.
(cu perete despărțitor)
Sistemul verifică dacă s-a produs o variație de volum în interiorul cabinei.Alarma este declanșată dacă cineva sparge un geam sa intră în cabina autovehiculului.Alarma nu se va declanșa dacă cineva intră prin
suprafața de încărcare.
NOTIC E
Dacă autovehiculul este echipat cu un sistem de încălzire / ventilație suplimentar, monitorizarea volumetrică nu este compatibilă cu acest sistem.Pentru informații suplimentare despre sistemul de încălzire / ventilație suplimentar, consultați secțiunea corespunzătoare.
Sistem de monitorizare
anti-înclinare
Sistemul verifică orice modificare a asietei autovehiculului.Alarma este declanșată dacă autovehiculul este ridicat sau mutat.
NOTIC E
Când este parcat autovehiculul, alarma nu va fi declanșată dacă autovehiculul este lovit.
Page 54 of 352

54
Încuierea autovehiculul cu
întregul sistem de alarmă
Activare
► Opriți motorul și ieșiți din autovehicul.► Încuiați autovehiculul utilizând telecomanda sau sistemul „Sistemul de acces și pornire fără cheie”.Sistemul de monitorizare este activ: indicatorul luminos roșu al butonului se aprinde intermitent o dată pe secundă și semnalizatoarele de direcție se aprind timp de aproximativ 2 secunde.
NOTIC E
Conform instrucțiunii de încuiere a autovehiculului, monitorizarea perimetrului exterior este activată după 5 secunde, iar monitorizarea volumetrică interioară și anti-înclinare după 45 de secunde.
NOTIC E
Dacă o deschidere (portieră, portbagaj sau capotă) nu este închisă în mod corespunzător, autovehiculul nu este încuiat, dar monitorizarea perimetrului exterior va fi activată după 45 de secunde în același timp
cu monitorizarea volumetrică interioară și anti-înclinare.
Dezactivare
► Apăsați butonul de descuiere de pe telecomandă.sau► Descuiați autovehiculul utilizând sistemul de acces și pornire fără cheie.Sistemul de monitorizare este dezactivat: indicatorul luminos al butonului este stins și semnalizatoarele de direcție se aprind intermitent timp de aproximativ 2 secunde.
NOTIC E
Dacă autovehiculul se încuie automat din nou (acest lucru se întâmplă după 30 de secunde dacă nu este deschisă una dintre uși sau portbagajul), sistemul de monitorizare este reactivat automat.
Încuierea autovehiculului
doar cu monitorizarea
perimetrică de exterior
Dezactivați sistemul de monitorizare volumetrică și anti-înclinare pentru a evita declanșarea nedorită a alarmei în anumite cazuri precum:– Deschiderea ușoară a geamului sau trapei. – Spălarea autovehiculului.– Schimbarea unei roți.– Remorcarea autovehiculului dumneavoastră.– Transportul pe un vas sau un feribot.
Dezactivarea sistemului de
monitorizare volumetrică a
interiorului și anti-înclinare
► Luați contactul și, într-un interval de zece secunde, apăsați butonul alarmei până când indicatorul său luminos roșu se aprinde continuu.► Ieșiți din autovehicul.► Încuiați imediat autovehiculul utilizând telecomanda sau „sistemul de acces și pornire fără cheie”.Este activ doar sistemul de monitorizare perimetrică de exterior: indicatorul luminos roșu al butonului se aprinde intermitent o dată pe secundă.
NOTIC E
Pentru a fi eficientă, dezactivarea trebuie efectuată de fiecare dată când este luat contactul.
Reactivarea sistemului de
monitorizare volumetrică a
interiorului și anti-înclinare
► Dezactivați monitorizarea perimetrică descuind autovehiculul cu telecomanda sau sistemul de acces și pornire fără cheie.Indicatorul luminos al butonului se stinge.► Reactivați monitorizarea perimetrică încuind autovehiculul cu telecomanda sau sistemul de acces și pornire fără cheie.
Page 55 of 352

55
Acces
2
Indicatorul luminos roșu al butonului se aprinde din nou intermitent, o dată pe secundă.
Declanșarea alarmei
Aceasta este indicată prin sunetele emise de sirenă și aprinderea intermitentă a semnalizatoarelor de direcție timp de 30 de secunde.În funcție de țara de comercializare, anumite funcții de monitorizare rămân active până când alarma a fost declanșată de unsprezece ori consecutiv.Atunci când autovehiculul este descuiat cu telecomanda sau sistemul „Sistemul de acces și pornire fără cheie”, aprinderea intermitentă rapidă a indicatorului luminos roșu al butonului vă informează că a fost declanșată alarma în timpul în care ați lipsit. Atunci când este pus contactul, indicatorul luminos se stinge imediat.
Defectarea telecomenzii
Pentru a dezactiva funcțiile de monitorizare:► Deblocați autovehiculul folosind cheia în
încuietoarea ușii stânga față.► Deschideți ușa; este declanșată alarma.► Puneți contactul; alarma se oprește; indicatorul luminos din buton se stinge.
Încuierea autovehiculului
fără activarea alarmei
► Încuiați sau descuiați autovehiculul utilizând cheia (integrată cu telecomandă) în mecanismul de încuiere a ușii șoferului.
Defecțiune
Atunci când este pus contactul, aprinderea continuă a indicatorului luminos roșu al butonului indică un defect al sistemului.Efectuați verificarea la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
Activarea automată
(În funcție de versiune)Sistemul este activat automat la 2 minute după închiderea ultimei portiere sau a portbagajului.► Pentru a evita declanșarea alarmei la urcarea în autovehicul, apăsați întâi butonul de descuiere de pe telecomandă sau descuiați autovehiculul utilizând sistemul „Sistemul de acces și pornire
fără cheie”.
Geamurile cu acționare
electrică
Tip 1
1.Stânga față
2.Dreapta față
Page 56 of 352

56
Tip 2
1.Stânga față
2.Dreapta față
3.Dreapta spate (în funcție de versiune)
4.Stânga spate (în funcție de versiune)
5.Dezactivarea comenzilor de acționare electrică a geamurilor amplasate lângă scaunele din spate (în funcție de versiune)
Acționare manuală
► Pentru a deschide/închide geamul, apăsați/trageți butonul fără a trece punctul de rezistență; geamul se oprește imediat ce butonul este eliberat.
Funcționare automată
(În funcție de versiune)► Pentru a deschide/închide geamul, apăsați/trageți butonul dincolo de punctul său de rezistență: geamul se deschide/se închide complet atunci când butonul este eliberat.Dacă acționați încă o dată butonul, mișcarea geamului este oprită.
NOTIC E
Comenzile pentru geamuri rămân operaționale aproximativ 45 de secunde după luarea contactului sau după încuierea autovehiculului.După acel interval, comenzile sunt dezactivate. Pentru a le reactiva, puneți contactul și descuiați autovehiculul.
Funcție anti-prindere
(În funcție de versiune)Dacă geamul întâlnește un obstacol în timp ce se ridică, acesta se oprește imediat și coboară parțial.
Dezactivarea comenzilor
spate pentru geamurile cu
acționare electrică
(Tip 2)
Pentru siguranța copiilor dumneavoastră, apăsați comanda 5 pentru a dezactiva comenzile geamurile cu acționare electrică, indiferent de pozițiile acestora.Indicatorul luminos roșu din buton se aprinde și este afișat un mesaj de confirmare. Lampa va rămâne aprinsă până la reactivarea comenzilor.Geamurile cu acționare electrică din spate pot fi controlate în continuare, utilizând comenzile de pe ușa șoferului.
Reinițializarea geamurilor
cu acționare electrică
După reconectarea bateriei sau în cazul unei mișcări anormale a geamului, funcția anti-prindere trebuie reinițializată.Funcția anti-prindere este dezactivată în următoarea secvență de operațiuni.Pentru fiecare geam:► Coborâți complet geamul și apoi ridicați-l; acesta se va ridica în pași de câțiva centimetri
Page 57 of 352

57
Acces
2
la fiecare apăsare a comenzii. Repetați operația până când geamul este închis complet.► Continuați să apăsați butonul timp de cel puțin o secundă după ce s-a închis geamul.
WARNI NG
Dacă un geam cu acționare electrică întâlnește un obstacol în timpul funcționării, mișcarea geamului trebuie să fie inversată.
Pentru a face acest lucru, apăsați pe comanda corespunzătoare.Când șoferul acționează butoanele de comandă pentru geamul cu acționare electrică al pasagerului, este important să se asigure că nimic nu poate împiedica închiderea corectă a geamului.Este important să vă asigurați că pasagerii utilizează corect comenzile de acționare electrică a geamurilor.Acordați o atenție deosebită copiilor în timp ce acționați geamurile.Acordați atenție pasagerilor și/sau altor persoane prezente când închideți geamurile, utilizând cheia electronică.Nu treceți capul sau brațele prin geamurile deschise atunci când autovehiculul se deplasează - pericol de rănire gravă!
Geamuri spate rabatabile
Deschidere
► Întoarceți maneta spre exterior.► Apăsați-o complet pentru a fixa geamul în poziția deschis.
Închidere
► Trageți maneta pentru a elibera geamul.► Întoarceți complet maneta spre interior pentru a fixa geamul în poziția închis.
Page 58 of 352

58
Recomandări generale cu
privire la scaune
WARNI NG
Din motive de siguranță, reglarea scaunului trebuie efectuată numai atunci când autovehiculul este oprit.
WARNI NG
Plierea sau deplierea spătarelor scaunelor trebuie să fie efectuată atunci când autovehiculul staționează.
WARNI NG
Înainte de a deplasa scaunul înapoi, asigurați-vă că nu există nicio persoană sau obiect care să împiedice deplasarea completă a acestuia.
Dacă pe podeaua din spatele scaunului sunt amplasate obiecte de dimensiuni mari, există riscul de prindere a pasagerilor aflați pe scaunele din spate sau de blocare a scaunului.
WARNI NG
Nu amplasați pe spătarul ce formează o măsuță obiecte dure sau grele. Acestea pot deveni proiectile periculoase în cazul unei frânări neașteptate sau al unui impact.– Nu îndepărtați o tetieră fără a o depozita; fixați-o de un suport din interiorul autovehiculului.– Verificați dacă centurile de siguranță sunt accesibile pentru pasageri și ușor de fixat.– Pasagerii nu trebuie să își ocupe scaunul fără a regla sau fixa centura de siguranță.– Pe rândul 3, aveți grijă să nu țineți picioarele sub scaunul din rândul 2 în timpul rabatării acestuia.– Când un scaun din rândul 3 este rabatat complet, asigurați-vă că chinga este fixată corect pe elementul de fixare superior de pe spătarul din rândul al doilea: risc de basculare neașteptată a scaunului.
WARNI NG
Înainte de a efectua manevrele, verificați dacă cineva sau ceva împiedică elementele mobile și blocarea acestora.Pentru a evita rabatarea bruscă, aveți grijă să țineți spătarul și să îl sprijiniți până când se află în poziție orizontală.Niciodată să nu țineți mâna sub pernă pentru a ghida scaunul în sus sau în jos, deoarece vă puteți prinde degetele. Puneți mâna pe mânerul/chinga (în funcție de nivelul de echipare) din partea de sus a pernei scaunului.
WARNI NG
Rețineți: un spătar fixat incorect compromite siguranța pasagerilor în eventualitatea unei frânări bruște sau a unui impact.Conținutul portbagajului poate fi proiectat în față - risc de răniri grave!
Page 59 of 352

59
Utilizare ușoară și confort
3
Scaunele față
Poziția corectă de
conducere
Înainte de a porni la drum și pentru a profita la maximum de dispunerea ergonomică a instrumentelor și comenzilor, efectuați aceste ajustări în următoarea ordine:– reglarea înălțimii tetierelor.– reglarea unghiului de înclinare a spătarului.– reglarea înălțimii pernei scaunului.– reglarea scaunului în poziție longitudinală.– reglarea volanului în înălțime și adâncime.– reglarea oglinzii retrovizoare și a o oglinzilor exterioare.
WARNI NG
După efectuarea acestor ajustări, verificați dacă panoul de instrumente poate fi vizualizat corect din poziția de conducere.
Reglaje
Longitudinal
► Ridicați mânerul și glisați scaunul înainte sau înapoi.
Reglarea în înălțime
(doar pentru scaunul șoferului)
► Dacă este prevăzut în autovehicul, trageți mânerul în sus pentru a ridica sau împingeți-l în jos pentru a coborî scaunul, de câte ori este
necesar până obțineți poziția dorită.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Centurile de siguranță, consultați secțiunea corespunzătoare.
Înclinarea spătarului
► Împingeți maneta înapoi și apoi utilizați-vă greutatea și picioarele pentru a regla spătarul.
Suportul lombar
(doar pentru scaunul șoferului)
► Rotiți butonul rotativ pentru reglarea suportului lombar în poziția dorită.
Page 60 of 352

60
Cotiera
► Pentru a pune cotiera în poziție verticală, ridicați-o până când se blochează.► Coborâți cotiera pentru a o readuce în poziția inițială.Cotiera poate fi îndepărtată de pe scaunul pasagerului.Îndepărtarea cotierei► Ridicați cotiera în poziție verticală.
► Împingeți maneta cotierei către spătar.► În timp ce o mențineți în această poziție, rotiți cotiera spre spate.
► Trageți cotiera pentru a o detașa de pe spătar.Remontarea cotierei
► Plasați cotiera în spătar, asigurându-vă că aliniați proeminențele tip baionetă cu orificiile.► Împingeți maneta cotierei către spătar.► În timp ce o mențineți în această poziție, rotiți cotiera în față. Cotiera este fixată din nou pe spătar.
Compartimentul de
depozitare de sub scaun
► Ridicați perna scaunului pasagerului pentru a accesa compartimentul de depozitare.
Poziție retractată
► În cazul în care consola centrală vă incomodează, scoateți cotiera scaunului pasagerului.