TOYOTA PROACE VERSO 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE VERSO, Model: TOYOTA PROACE VERSO 2020Pages: 418, PDF Size: 40.08 MB
Page 291 of 418

291
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Schimbarea unei roți
Sculele sunt depozitate în trusa de scule.
Acces la scule
1. Cheie de roți. Pentru demontarea prizoanelor de roți și pentru ridicarea/coborârea cricului.2. Cric.
Pentru ridicarea autovehiculului.3. Unealtă pentru demontarea capacelor de prizoane/capacelor de roți. Pentru demontarea capacelor de prizoane de la jantele din aliaj sau a capacelor centrale de roți de la jantele din oțel, dacă autovehiculul este echipat cu acestea.
Pentru mai multe informații despre Remorcare, consultați secțiunea corespunzătoare.
Cricul trebuie să fie utilizat doar pentru schimbarea unei roți cu pneu deteriorat.Cricul nu necesită întreținere.
Cricul respectă prevederile legislației europene, conform Directivei 2006/42/CE privind echipamentele tehnice.
Lista de scule
Aceste scule sunt specifice autovehiculului dumneavoastră și pot să difere în funcție de nivelul de echipare. Nu le utilizați în alte scopuri.
Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.
4. Cap pentru prizoane de siguranță. Pentru adaptarea cheii de roți la prizoanele speciale, „de siguranță”.5. Inel de remorcare.
8
În cazul unei defecțiuni
Page 292 of 418

292
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Accesul la roata de rezer vă se face prin partea din spate a autovehiculului.F Deschideți ușile spate batante și vitrate sau hayonul, în funcție de configurația vehiculului.
F Accesați șurubul transportor, amplasat pe pragul ușilor spate.
F Rotiți-l spre stânga utilizând cheia de roți (aproximativ 14 rotiri) până când suportul este suficient de coborât pentru a permite decuplarea cârligului suportului.
Acces la roata de rezervă
F Dacă autovehiculul este echipat cu un dispozitiv de remorcare, ridicați partea din spate a autovehiculului utilizând cricul (trebuie fixat în punctul de ridicare B) pentru a avea spațiu suficient pentru scoaterea roții de rezer vă.
Scoatere
Pentru a evita deschiderea nedorită a ușii (ușilor) laterală/e culisantă/e cu acționare electrică, dezactivați funcția „Acces mâini-libere” în meniul de configurare a autovehiculului.Pentru informații suplimentare despre deschiderea și încuierea prin gest
de lovire cu piciorul a ușilor laterale, consultați secțiunea respectivă.
In the event of a breakdown
Page 293 of 418

293
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Eliberați suportul din cârlig, scoateți roata de rezer vă și amplasați-o lângă roata ce trebuie schimbată.
Refixare
F Poziționați roata cu fața spre suport.F Repoziționați progresiv roata de rezer vă în suport, apăsând alternativ în stânga și în dreapta până când ajunge în zona de fixare a cârligului.F Cuplați suportul în cârlig și apoi strângeți șurubul utilizând cheia de roți, până când suportul este per fect repoziționat.
8
În cazul unei defecțiuni
Page 294 of 418

294
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din oțel, demontați capacul de roată utilizând unealta 3.F Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj, demontați capacul fiecărui prizon de roată utilizând unealta 3.F Dacă autovehiculul este echipat cu prizoane de siguranță, fixați capul pentru prizoane de siguranță 4 la cheia de roți 1 pentru a slăbi prizonul de siguranță.F Slăbiți (fără a demonta) celelalte prizoane de roți utilizând doar cheia de roți 1.
F Poziționați piciorul cricului pe sol, chiar sub punctul de ridicare a autovehiculului A sau B, care este cel mai aproape de roata ce trebuie schimbată.
Demontarea unei roți
Parcarea autovehiculului
Imobilizați autovehiculul într-un loc în care nu blocați traficul: suprafața trebuie să fie orizontală, stabilă și
Nu utilizați:- cricul în alte scopuri decât pentru a ridica autovehiculul,
- alt cric decât cel furnizat de producător.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze manuală, comutați în treapta 1 și apoi luați contactul pentru a bloca roțile.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, deplasați selectorul de viteze în poziția P și apoi luați contactul pentru a bloca roțile.
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze electronică, deplasați selectorul în poziția A și apoi luați contactul pentru a bloca roțile.
nealunecoasă.
Acționați frâna de parcare și verificați dacă lampa de avertizare este aprinsă pe panoul de instrumente.Ocupanții trebuie să coboare din autovehicul și să aștepte într-un loc sigur.Nu intrați niciodată sub un autovehicul ridicat cu un cric; utilizați o capră de suspendare.
In the event of a breakdown
Page 295 of 418

295
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Asigurați stabilitatea cricului. Dacă solul este alunecos sau instabil, cricul poate aluneca sau cădea: risc de rănire!Poziționați cricul într-unul dintre punctele de ridicare A sau B sub autovehicul, asigurându-vă că suprafața de contact este centrată pe capul cricului. În caz contrar există un risc de deteriorare a autovehiculului și/sau de cădere a cricului: risc de rănire!
F Demontați prizoanele și depozitați-le într-un loc curat.F Demontați roata.
F Extindeți cricul 2, utilizând manivela, până când intră în contact cu punctul de ridicare A sau B utilizat, cu suprafața de contact A sau B a autovehiculului centrată corect pe capul cricului.
F Ridicați autovehiculul utilizând cheia de roți 1, până când va exista spațiu suficient între roată și sol pentru a putea poziționa cu ușurință roata de rezer vă (fără per forații).
8
În cazul unei defecțiuni
Page 296 of 418

296
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Montarea unei roți
F Poziționați roata pe butuc.F Strângeți manual prizoanele.F Dacă autovehiculul este echipat cu prizoane de siguranță, strângeți-le utilizând cheia de roți 1 la care ați montat capul special 4.F Efectuaţi strângerea preliminară a celorlalte prizoane utilizând doar cheia de roți 1 .
F Coborâți complet autovehiculul.F Pliați cricul 2 și îndepărtați-l.
In the event of a breakdown
Page 297 of 418

297
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Dacă autovehiculul este echipat cu prizoane de siguranță, strângeți-le utilizând cheia de roți 1 la care ați montat capul special 4.F Strângeți celelalte prizoane utilizând doar cheia de roți 1 .F Depozitați sculele în trusa de scule.
Valorile presiunii de umflare a pneurilor sunt prezentate pe această etichetă.
După schimbarea unei roți
Depozitați în suport roata cu pneu perforat.Verificați imediat strângerea șuruburilor și presiunea în roata de rezer vă la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă vehiculul dispune de sistem de avertizare a presiunii în anvelope, verificați presiunea în anvelope și reinițializați sistemul.
Tyre Pressure Warning System (TPWS)
Roata de rezer vă cu jantă din oțel nu are senzor.
Roți cu capac de
dimensiuni mari
La montarea roții, repoziționați capacul amplasând decupajul acestuia în dreptul ventilului și apăsați-l cu palma
pe margine, de jur împrejur.
Pentru mai multe informații despre Detectarea presiunii scăzute în pneuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
8
În cazul unei defecțiuni
Page 298 of 418

298
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Înlocuirea unui bec
Bec cu halogen: rotiți becul spre stânga.
Tipul A
Bec tip baionetă: apăsați becul și apoi rotiți-l spre stânga.
Tipul B
Tipul C
Tipul DBec în întregime din sticlă: trageți ușor, deoarece este montat prin presare.
Bec cu halogen: eliberați arcul de fixare din locaș.
Becurile cu halogen trebuie să fie schimbate după ce au trecut câteva minute de la stingerea farului (risc de arsuri grave). Nu atingeți becul direct cu mâna, utilizați lavete fără scame.
După finalizarea fiecărei operații, verificați funcționarea luminilor.
Tipuri de becuri
Autovehiculul este echipat cu diverse tipuri de becuri. Pentru a le demonta:
Bec cu xenon: becurile cu xenon trebuie înlocuite de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Tipul E
I
Page 299 of 418

299
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Farurile
Faruri cu xenon
Pentru mai multe informații despre Înlocuirea unui bec și în special tipurile de becuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Faruri cu halogen
Pentru mai multe informații despre Înlocuirea unui bec și în special tipurile de becuri, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pentru becurile de tip H7 cu fasung cu proeminențe... respectați instalarea corectă pentru a asigura per formanța iluminării.
Proiectoarele de ceață
Tipul D, H11-55W
În anumite condiții meteo (de exemplu, la temperaturi scăzute sau umiditate), este normală aburirea suprafeței interioare a sticlei farurilor și a lămpilor spate; aceasta dispare după câteva
minute de la aprinderea luminilor.
1. Lumini de zi/de poziție (tip LED).2. Faza lungă. Tipul C, H1-55W3. Faza scurtă. Tipul E, D8S 25W4. Semnalizatoarele de direcție. Tipul B, PY21W-21W (portocalii)
1. Lumini de zi/de poziție. Tipul A, P21-5W2. Faza lungă. Tipul C, H1-55W3. Faza scurtă. Tipul C, H7-55W4. Semnalizatoarele de direcție. Tipul B, PY21W-21W (portocalii)
8
În cazul unei defecțiuni
Page 300 of 418

300
Proace_Verso_RO_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Semnalizatoarele de
direcție laterale
Tipul A, W Y5W-5W (portocalii)
Farurile au lentile din policarbonat cu o acoperire de protecție:F nu le curățați utilizând o lavetă uscată sau abrazivă și nici cu un detergent sau un solvent,F utilizați un burete și apă cu săpun sau un produs cu pH neutru,F la utilizarea unui echipament de spălare cu presiune ridicată pentru petele persistente, nu îndreptați prea mult timp tija acestuia direct spre lămpi sau marginile acestora, pentru a nu le deteriora acoperirea de protecție și elementele de etanșare.
Becul trebuie să fie schimbat doar după ce au trecut câteva minute de la stingerea farului (risc de arsuri grave).F Nu atingeți becul direct cu mâna, utilizați o lavetă fără scame.Pentru a evita deteriorarea farului, este obligatoriu să utilizați doar becuri de tip a n t i - U V.Înlocuiți întotdeauna un bec defect cu un bec de același tip și cu aceleași specificații.
- Apăsați lampa spre partea din spate și demontați-o.- La remontare, apăsați lampa spre partea din față și apoi spre partea din spate.
Becurile de culoare portocalie (pentru semnalizatoarele de direcție și semnalizatoarele de direcție laterale) trebuie
înlocuite cu becuri având specificații și culoare identice.
In the event of a breakdown