CITROEN JUMPER 2020 Ghiduri De Utilizare (in Romanian)
Page 71 of 196
69
Conducere
6Îl primiți în momentul livrării autoturismului, împreună cu dublura de chei.Acesta conține un cod de identificare necesar pentru orice intervenție efectuată de un dealer CITROËN asupra sistemului de antidemaraj electronic. Acest cod este acoperit cu o peliculă care nu trebuie îndepărtată decât în caz de nevoie.Păstrați-vă cardul într-un loc sigur, niciodată în interiorul vehiculului.Totuși, când efectuați un drum sau o călătorie lungă, este recomandat să aveți la dvs. acest cod și actele personale.
Pornirea-oprirea motorului
Contactor
Poziția STOP: sistem antifurt.
Contactul este întrerupt.Poziția MAR: contact cuplat.Unele accesorii pot funcționa.Poziția AV V: demaror.Demarorul este acționat.
Nu agățați obiecte grele de cheie sau de telecomandă, care pot să apese pe axa acesteia când este în contact, conducând la probleme de funcționare.
Pornire motor
► Cu frâna de parcare acționată și cutia de viteze în punctul neutru, rotiți cheia în poziția MAR.► Așteptați până când se stinge acest martor, apoi acționați demarorul (poziția AV V) până la pornirea motorului.Perioada de aprindere a martorului depinde de condițiile meteorologice. Când motorul este cald, martorul se aprinde timp de câteva momente; puteți porni motorul imediat.► Imediat ce a pornit motorul, eliberați cheia.
Martor imobilizareDacă se aprinde acest martor, schimbați cheia și verificați cheia defectă la un dealer CITROËN.
Oprire motor
► Imobilizați vehiculul.► Readuceți cheia în poziția STOP.
La temperaturi scăzuteÎn zonele montane și/sau reci, este recomandată utilizarea unui carburant de tip „iarnă”, adaptat temperaturilor scăzute sau negative.
Sistemul pentru modul
standby al bateriei
Dacă vehiculul urmează să nu fie utilizat o perioadă lungă de timp, de exemplu pe perioada iernii, se recomandă insistent să puneți bateria în modul standby pentru a-i proteja și optimiza durata de viață.
Pentru trecerea bateriei în modul standby:► Opriți motorul (poziția STOP).
Page 72 of 196
70
Conducere
► Apăsați butonul roșu, apoi rotiți cheia în poziția BATT.Bateria intră în modul standby după aproximativ 7 minute.Acest interval de timp este necesar pentru:– a-i permite utilizatorului să părăsească vehiculul și să blocheze ușile cu telecomanda.– a garanta că toate sistemele electrice ale vehiculului sunt dezactivate.
Când bateria este în modul standby, accesul la vehicul este posibil doar deblocând încuietoarea mecanică a ușii șoferului.
După punerea bateriei în standby, informațiile (oră, dată, posturi radio etc.) sunt memorate.
Pentru scoaterea bateriei din modul standby:► Aduceți cheia în poziția MAR - ON.► Porniți vehiculul normal (poziția AV V).
Frâna de parcare
Acționare
► Acționați frâna de parcare pentru a imobiliza vehiculul.► Verificați dacă frâna de parcare este acționată corect înainte de a ieși din vehicul.
Acționați frâna de parcare doar atunci când vehiculul este oprit.
Dacă staționați în pantă, bracați roțile spre trotuar și acționați frâna de parcare.Este inutil să cuplați o treaptă de viteză după oprirea vehiculului, mai ales dacă acesta este încărcat.
În cazul unei defecțiuni a sistemului hidraulic de frânareÎn timpul conducerii, pentru a evita orice mișcare accidentală a vehiculului, folosiți frâna de parcare în timp ce apăsați pedala
de frână.În această situație excepțională, se recomandă să trageți frâna de parcare ușor, pentru a nu bloca roțile spate - Pericol de derapare!
Eliberare
► Trageți maneta ușor în sus, apoi apăsați butonul pentru a elibera frâna de parcare.Când vehiculul este în mișcare, aprinderea acestui martor de avertizare indică faptul că frâna de parcare a rămas acționată sau nu a fost eliberată complet.
Cutie de viteze manuală
Pentru a schimba ușor vitezele, apăsați întotdeauna până la capăt pedala de ambreiaj.Pentru a împiedica blocarea covorașului sub pedală:– asigurați-vă de corecta poziționare a covorașului,– nu suprapuneți niciodată mai multe covorașe.Evitați să țineți mâna pe nuca manetei de viteze, deoarece elementele din interiorul cutiei se pot uza în timp din cauza forței exercitate, chiar și în cazul unei forțe ușoare.
Page 73 of 196
71
Conducere
6Cuplarea mersului înapoi
► Ridicați inelul de sub nuca manetei pentru a cupla marșarierul.
Nu cuplați niciodată această treaptă până când vehiculul nu se oprește complet.
Mișcarea trebuie efectuată lent pentru a reduce sunetul de la cuplarea mersului înapoi.
Dacă vehiculul este echipat astfel, la cuplarea mersului înapoi se activează asistența la parcare și se aude un semnal sonor.Pentru mai multe informații despre Asistența la parcare, consultați secțiunea corespunzătoare.
Indicator de schimbare a
treptei
În funcție de versiune sau de motorizare, acest sistem reduce consumul de carburant recomandând o treaptă superioară.Recomandările privind schimbarea treptei nu trebuie considerate obligatorii. Structura drumului, densitatea traficului și siguranța sunt factorii care decid alegerea treptei optime. Prin urmare, conducătorul este responsabil pentru decizia de a urma sau nu indicațiile emise de sistem.Sistemul nu poate fi dezactivat.
Funcționarea
Informația este afișată pe ecranul tabloului de bord sub forma martorului SHIFT, însoțit de o săgeată în sus, pentru a semnala șoferului că poate cupla o treaptă de viteză superioară.
Sistemul adaptează recomandarea de
schimbare a treptei în funcție de condițiile de rulare (pantă, încărcare etc.) și de solicitările șoferului (putere, accelerare, frânare etc.).Sistemul nu propune în niciun caz cuplarea primei trepte de viteză, a mersului înapoi, nici trecerea într-o treaptă inferioară.
Stop & Start
Funcția Stop & Start trece temporar motorul în stare de veghe - mod STOP - în fazele în care vehiculul este oprit (semafoare, ambuteiaje etc.). Motorul repornește automat - mod START - imediat ce șoferul dorește să se deplaseze din nou.În special în timpul utilizării urbane, funcția are rolul de a reduce consumul de carburant și emisiile de gaze poluante, precum și nivelul sonor la opriri.Funcția nu are consecințe asupra comportamentului vehiculului, în special asupra frânării.
Dezactivare / Reactivare
Funcția se activează automat la punerea contactului.Pentru dezactivarea/reactivarea funcției:
► Apăsați pe buton.
Un mesaj de pe tabloul de bord confirmă schimbarea stării.
Page 74 of 196
72
Conducere
Când funcția este dezactivată, martorul luminos este aprins; dacă motorul a fost în stare de veghe, acesta repornește imediat.
Pentru a permite funcționarea continuă a climatizării, dezactivați Stop & Start.
Deschiderea capotei motoruluiÎnainte de orice intervenție sub capota motorului, dezactivați sistemul Stop & Start, pentru a evita orice risc de rănire generat de repornirea automată a motorului.
Conducerea pe un drum inundatÎnainte de a intra într-o zonă inundată, se recomandă insistent dezactivarea sistemului Stop & Start.Pentru mai multe informații privind Recomandările de conducere, în special pe drumuri inundate, consultați secțiunea corespunzătoare.
Trecerea motorului în mod
STOP
Cu vehiculul staționat, aduceți maneta de viteze în punctul neutru și eliberați pedala de ambreiaj.
Acest martor luminos se aprinde pe tabloul de bord și motorul intră în stare de veghe.
Oprirea automată a motorului este posibilă doar atunci când viteza acestuia depășește 10 km/h pentru a evita opririle repetate ale motorului atunci când conduceți încet.
Nu părăsiți niciodată vehiculul fără a decupla întâi contactul folosind cheia.
Nu alimentați niciodată cu carburant când motorul este în modul STOP; trebuie să decuplați contactul cu cheia.
Cazuri particulare: Modul
STOP nu este disponibil
Modul STOP nu se activează atunci când:– când se inițializează sistemul,– portiera șoferului este deschisă,
– centura de siguranță a șoferului nu este cuplată,– când sistemul de aer condiționat este pornit,– când se dezaburește luneta,– când ștergătorul de parbriz este în poziție de ștergere rapidă,– când este cuplat marșarierul, pe durata manevrelor de parcare,– când unele condiții speciale (încărcarea bateriei, temperatura motorului, regenerarea
filtrului de particule, asistența la frânare, temperatura exterioară etc.) necesită funcționarea motorului, pentru asigurarea controlului asupra sistemului.– Dacă sistemul Stop & Start este utilizat intensiv, acesta poate fi dezactivat pentru a nu periclita capacitatea de pornire. Pentru reactivarea funcției, adresați-vă unui dealer CITROËN.Acest martor se aprinde intermitent câteva secunde pe tabloul de bord, apoi se stinge.Această funcționare este perfect normală.
Trecerea motorului în modul
START
Având o treaptă de viteză cuplată, repornirea automată a motorului este posibilă doar prin apăsarea pedalei de ambreiaj până la capăt.Acest martor luminos se stinge și motorul repornește.După o repornire automată în modul START,
dacă șoferul nu efectuează nicio acțiune asupra vehiculului timp de 3 minute, sistemul oprește permanent motorul. Motorul poate fi repornit doar cu cheia.
Cazuri particulare: modul
START se activează automat
Modul START se poate declanșa automat:– când vehiculul rulează liber în pantă,
Page 75 of 196
73
Conducere
6– când ștergătorul de parbriz este în poziție de ștergere rapidă,– când sistemul de aer condiționat este pornit,– când motorul a fost oprit aproximativ 3 minute de sistemul Stop & Start,– unele condiții speciale (încărcarea bateriei, temperatura motorului, asistarea la frânare, setarea de climatizare etc.) necesită funcționarea motorului pentru a controla sistemul sau vehiculul.În acest caz, pe afișajul din bord apare un mesaj, însoțit de aprinderea intermitentă a acestui martor timp de câteva secunde, care apoi se stinge.Această funcționare este perfect normală.
Dacă vehiculul are cutie de viteze manuală este în modul STOP și se cuplează o treaptă de viteză fără a debreia complet, repornirea vehiculului poate eșua.Se aprinde un martor se aprinde și/sau se afișează un mesaj pe tabloul de bord, invitându-vă să apăsați până la capăt pedala
de ambreiaj, pentru a permite repornirea.
Cu motorul este oprit în modul STOP și șoferul își decuplează centura de siguranță și deschide o ușă din față, motorul nu poate fi repornit decât cheia de contact. Se emite un semnal sonor, însoțit de aprinderea intermitentă a acestui martor și de afișarea unui mesaj.
Defecțiune
În cazul unei anomalii a sistemului, sistemul Stop & Start se dezactivează și se aprinde acest martor de avertizare, însoțit de afișarea unui mesaj pe afișajul din tabloul de bord.Apelați la reţeaua CITROËN sau la un service autorizat pentru a efectua o verificare.Dacă defecțiunea apare în modul STOP, motorul se poate reporni apăsând până la capăt pedala de ambreiaj și aducând maneta de viteze la punctul neutru.
Asistență la pornirea în
rampă
Acest sistem menține vehiculul imobilizat un interval scurt de timp (aproximativ 2 secunde) la pornirea în rampă, în timp ce dvs. mutați piciorul de pe pedala de frână pe cea de accelerație.Acest sistem (denumit și HHC - Hill Holder Control, menținere în pantă), integrat cu cel de
control dinamic al stabilității, se activează în următoarele condiții:– vehiculul trebuie să fie oprit, cu motorul pornit, piciorul pe pedala de frână,– panta drumului trebuie să fie mai mare decât 5 %,– în rampă, cutia de viteze trebuie să fie în punctul neutru sau într-o viteză, nu de marșarier,– în pantă, trebuie să fie cuplat mersul înapoi.
Sistemul de asistență la pornirea în rampă este o îmbunătățire a confortului în conducere. Nu asigură nici parcarea automată a vehiculului, nici acționarea automată a frânei de staționare.
Funcționare
Cu pedala de frână și cea de ambreiaj apăsate, după ce eliberați pedala de frână aveți circa 2
secunde pentru a porni, fără recul și fără a folosi frâna de parcare. După aceste două secunde, vehiculului începe să ruleze în jos.În etapa de demarare, funcția se dezactivează automat prin eliberarea treptată a presiunii de frânare. În această etapă, se aude sunetul de eliberare a frânei mecanice, semnalând deplasarea iminentă a vehiculului.
Page 76 of 196
74
Conducere
Nu ieșiți din vehicul cât timp acesta este menținut de sistemul de asistare la pornirea în rampă.Dacă trebuie să părăsiți vehiculul cu motorul pornit, acționați manual frâna de parcare, apoi verificați dacă martorul frânei de parcare este aprins.
Asistarea la pornirea în rampă se dezactivează în situațiile următoare:– la eliberarea pedalei de ambreiaj,– la acționarea frânei de parcare,– la oprirea motorului,– la calarea motorului.
Defecțiune
Dacă se produce o defecțiune a sistemului, acest martor de avertizare se aprinde însoțit de un semnal sonor și confirmat de afișarea unui mesaj. Apelați la un dealer CITROËN sau la un service autorizat pentru a efectua o verificare.
Detectare pneu dezumflat
Sistem care monitorizează automat presiunea din pneuri în timpul rulării.Sistemul supraveghează în permanență presiunea din cele patru pneuri, din momentul în care vehiculul se pune în mișcare.În valva fiecărui pneu este amplasat un traductor de presiune (cu excepția roții de rezervă).
Sistemul declanșează o avertizare imediat ce detectează o scădere a presiunii în unul sau mai multe pneuri.
Sistemul de detectare a pneului dezumflat nu înlocuiește atenția șoferului.Acest sistem nu înlocuiește controlul cu regularitate al presiunii din pneuri (inclusiv din roata de rezervă), nici cel de dinaintea deplasărilor lungi.Rularea cu un pneu dezumflat, în special în condiții severe (încărcări mari, viteze mari, trasee lungi):– degradează ținuta de drum,– mărește distanțele de frânare,– provoacă uzura prematură a pneului,– crește consumul de carburant.
Valorile presiunilor definite pentru vehicul sunt trecute pe eticheta de presiune pneuri.Controlul presiunii din pneuri trebuie efectuat
„la rece” (vehicul oprit de 1 oră sau după un traseu mai scurt decât 10 km, parcurs cu viteză moderată). În caz contrar, adăugați 0,3 bari la valorile indicate pe etichetă.Pentru mai multe informații privind Elementele de identificare și eticheta de presiune pneuri, consultați rubrica corespunzătoare.
Unitatea de măsură pentru presiunea din pneuri poate fi configurată folosind butonul MODE: în meniul „Unitate de măsură pentru presiunea din pneuri”, selectați „psi/bar/kPa”.Pentru mai multe informații despre Configurarea vehiculului (MODE), consultați secțiunea corespunzătoare.
Avertizare de pneu
dezumflat
Această avertizare este semnalată prin aprinderea continuă a acestui martor de avertizare, însoțită de un semnal sonor și, în funcție de echipare, de afișarea unui mesaj.În cazul unei anomalii detectate la doar unul dintre pneuri, în funcție de echipare, simbolul sau mesajul afișat îl va identifica.► Reduceți imediat viteza, evitați acționarea bruscă a volanului și a frânelor.► Opriți-vă imediat ce condițiile de circulație o permit.
Pierderea de presiune detectată nu antrenează întotdeauna o deformare vizibilă a pneului.Nu este suficient un simplu control vizual.
► Folosind un compresor (de exemplu cel din kitul de depanare provizorie a pneului), controlați presiunea din cele patru pneuri, la rece.
Page 77 of 196
75
Conducere
6► Dacă nu este posibilă efectuarea acestui control imediat, rulați cu prudență și cu viteză redusă.► În caz de pană, utilizați kitul de depanare provizorie a pneului sau roata de rezervă (în funcție de echipare).
Avertizarea rămâne activă până la umflarea, repararea sau înlocuirea pneului sau a pneurilor în cauză.
Defecțiune
Aprinderea intermitentă, apoi continuă, a acestui martor, însoțită de aprinderea martorului de întreținere, și (în funcție de echipare) de afișarea unui mesaj ce indică o disfuncție a sistemului.În acest caz, supravegherea presiunii din pneuri nu mai este asigurată.
Această avertizare se afișează și dacă una sau mai multe roți sunt fără senzor.
Adresați-vă rețelei CITROËN sau unui service autorizat, pentru verificarea sistemului, sau după o pană, montați un pneu pe janta originală echipată cu senzor de presiune.
Suspensii pneumatice
Dacă vehiculul este echipat cu suspensii pneumatice, se poate modifica înălțimea pragului spate pentru a facilita încărcarea și descărcarea.
Există un nivel normal al pragului, precum și 3 niveluri mai înalte (de la +1 la +3) și 3 niveluri mai joase (de la -1 la -3). Fiecare nivel este afișat pe tabloul de bord.
Reglare manuală a înălțimii
sarcinii
Reglarea pragului platformei în sus
sau în jos
► O apăsare rapidă pe una dintre aceste comenzi selectează nivelul superior sau inferior. Fiecare apăsare (diodă aprinsă) crește sau scade cu un nivel.O apăsare lungă pe una dintre comenzi selectează nivelul maxim corespunzător (-3 sau +3).
Revenirea la înălțimea normală a
pragului
► Apăsați de același număr de ori în direcția opusă a poziției afișate.
Dezactivare / Reactivare
► Țineți apăsate ambele comenzi în același timp pentru a dezactiva/reactiva sistemul.Dezactivarea este confirmată de aprinderea
LED-urilor comenzii.
După viteza de 5 km/h, sistemul se reactivează automat.
Page 78 of 196
76
Conducere
Corectare automată a
înălțimii sarcinii
La viteze mai mari decât 20 km/h, sistemul reglează automat înălțimea pragului spate la valoarea nominală.
Defecțiune
Dacă apare o defecțiune în sistem, se aprinde acest martor luminos.Apelați la un dealer CITROËN sau la un service autorizat, pentru verificarea sistemului.
Deplasarea cu mașina prea ridicată sau prea coborâtă poate duce la deteriorarea pieselor de sub caroserie.Înălțimea se poate regla automat în funcție de eventualele schimbări de temperatură sau de încărcare.Nu utilizați comanda în următoarele cazuri:– când lucrați sub vehicul,– când schimbați o roată,– când transportați vehiculul pe un camion, tren, feribot, vapor etc.
Înainte de orice manevră de ridicare sau coborâre a suspensiei, asigurați-vă că nimeni și nimic nu atinge vehiculul și nu este în apropierea acestuia. Pericol de deteriorare a vehiculului sau de vătămare a unor persoane!
Asistare la conducere și
manevrare - recomandări
generale
Sistemul de asistare la conducere și manevrare nu poate, în niciun caz, să înlocuiască atenția șoferului.Conducătorul are obligația de a respecta Codul Rutier, trebuie să dirijeze vehiculul în permanență și trebuie să fie în măsură să reia controlul asupra acestuia în fiecare clipă. Șoferul trebuie să adapteze viteza la condițiile meteorologice, la trafic sau la starea carosabilului.Rămâne în responsabilitatea conducătorului să supravegheze în permanență traficul, să evalueze distanțele și viteza față de celelalte vehicule, să anticipeze manevrele înainte de a decide să schimbe banda de rulare.Sistemele pot acționa doar în limitele legilor fizicii.
Sisteme de asistare la conducereTrebuie să țineți volanul cu ambele mâini, să utilizați întotdeauna retrovizoarele interioare și exterioare, să mențineți mereu picioarele aproape de pedale și să luați o pauză la fiecare două ore.
Asistare la manevreConducătorul trebuie să verifice întotdeauna poziția vehiculului înainte și pe parcursul întregii manevre, în special folosind oglinzile.
RadarPerformanțele radarului, precum și ale funcțiilor asociate, pot fi afectate de acumularea de murdărie (noroi, chiciură etc.) sau de anumite condiții meteorologice dificile (ploaie torențială, ninsori abundente) dacă bara de protecție este deteriorată.Dacă bara de protecție față trebuie vopsită, consultați un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat. Unele tipuri de vopsea pot perturba funcționarea radarului.
Cameră de asistare la conducere,Această cameră și funcțiile sale asociate pot fi afectate sau pot să nu funcționeze dacă zona de parbriz din fața camerei este murdară, aburită, înghețată, acoperită
cu chiciură, deteriorată, sau mascată de autocolante.Dacă vremea este umedă și rece, dezaburiți parbrizul la intervale regulate.Performanțele sistemului de detectare pot fi afectate și de vizibilitatea redusă (iluminat stradal necorespunzător, ploaie torențială, ceață densă, ninsoare), orbire (luminile unui vehicul care circulă din sens opus, soare la
Page 79 of 196
77
Conducere
6orizont, reflexii pe carosabil umed, ieșirea dintr-un tunel, alternanța de umbre și lumini).În cazul înlocuirii parbrizului, contactați un dealer CITROËN sau un atelier calificat pentru recalibrarea camerei; în caz contrar, funcționarea asistenței la conducere asociate poate fi afectată.
Alte camereImaginile de la camerele video, afișate pe ecranul tactil sau pe tabloul de bord, pot fi deformate de relief.Prezența zonelor de umbră, soarele puternic sau drumul insuficient iluminat pot genera imagini întunecate și cu contrast redus.Obstacolele pot părea mai îndepărtate decât în realitate.
SenzoriPerformanțele senzorilor, precum și ale funcțiilor asociate, pot fi perturbate de interferențele sonore, precum cele provenite de la vehicule și utilaje zgomotoase (de
ex. camioane, ciocane pneumatice), de acumularea de zăpadă sau frunze moarte pe șosea, în cazul barelor de protecție și al oglinzilor deteriorate.La cuplarea marșarierului, un semnal sonor (bip lung) vă indică posibilitatea ca senzorii să fie obturați.O coliziune frontală sau din spate poate deranja reglajele senzorilor, lucru care poate
trece nedetectat de sistem: măsurarea distanțelor nu va fi corectă.Senzorii nu detectează în mod sistematic obstacolele prea joase (pavaj, jaloane etc.) sau prea subțiri (copaci, stâlpi, garduri de sârmă etc.).Unele obstacole din unghiurile moarte ale senzorilor pot rămâne nedetectate sau pot ieși din zona de detectare în timpul manevrei.Unele materiale (textile) absorb undele sonore: este posibil ca pietonii să nu fie detectați.
ReviziiCurățați barele și oglinzile retrovizoare exterioare și degajați câmpul vizual la intervale regulate.La spălarea vehiculului la presiune ridicată, țineți jetul de apă sub presiune la cel puțin 30 cm distanță de radar, senzori și de camere.
Covorașe de podea
Utilizarea de covorașe neomologate de CITROËN poate împiedica funcționarea corespunzătoare a limitatorului sau a regulatorului de viteză.Pentru a evita orice risc de blocare a pedalelor:► asigurați-vă de corecta poziționare a covorașului,
► nu suprapuneți niciodată mai multe covorașe.
Unități de vitezăAsigurați-vă că unitățile de măsură afișate pe tabloul de bord (mph sau km/h) sunt cele folosite în țara în care circulați.În caz contrar, profitați de o oprire pentru a seta afișarea vitezei în unitățile autorizate local.Dacă aveți nelămuriri, contactați un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat.
Recomandarea sistemului
de recunoaștere a limitei
de viteză
Consultați Recomandările generale privind folosirea sistemelor de asistare la conducere.
Page 80 of 196
78
Conducere
Folosind camera din partea de sus a parbrizului, acest sistem detectează următoarele tipuri de indicatoare și afișează informațiile
corespunzătoare pe tabloul de bord.– viteza maximă autorizată,– interdicția de a depășit,– sfârșitul limitărilor/restricțiilor anterioare.Sistemul detectează indicatoarele de pe partea stângă și dreaptă, din partea de sus și de jos, precum și indicatoarele suprapuse.Sistemul nu detectează decât indicatoarele circulare.
Unitatea de măsură a limitei de viteză (km/h sau mph) depinde de țara în care conduceți.Aceasta trebuie luată în considerare pentru respectarea vitezei maxime admise.Pentru ca sistemul să funcționeze corect atunci când intrați într-o altă țară, unitatea de măsură a vitezei afișate pe tabloul de bord trebuie să fie cea din țara în care vă aflați.
Citirea automată a indicatoarelor rutiere reprezintă un sistem de asistare a
conducerii și nu afișează întotdeauna corect limitele de viteză.Indicatoarele de limitare a vitezei întâlnite pe drum au întotdeauna prioritate față de valoarea afișată de sistem. Este posibil ca sistemul să nu afișeze limita de viteză dacă nu detectează niciun indicator într-o perioadă de durată prestabilită.Sistemul este conceput să detecteze indicatoare care respectă Convenția de la Viena privind semnalizarea rutieră.
La înlocuirea becurilor farurilor, se recomandă insistent să montați piese de schimb originale. Utilizarea altor becuri ar putea reduce performanțele sistemului.
Principii de utilizare
Folosind camera amplasată în partea de sus a parbrizului, acest sistem detectează și citește indicatoarele de limitare a vitezei, interdicțiile de depășire și indicatoarele care semnalizează sfârșitul restricțiilor menționate anterior.
Indicatorul este citit de cameră și afișat pe tabloul de bord în momentul trecerii pe lângă acesta (când vehiculul este la nivelul lui).
Afișare pe tableta tactilă
apoi pe tabloul de bord
Afișarea panourilor se realizează în următoarele două faze:– Toate panourile rutiere recunoscute sunt afișate pe tableta tactilă sub forma unor ferestre de tip pop-up timp de 40 de secunde.– Apoi, aceste panouri sunt afișate pe tabloul de bord.Sistemul poate afișa două panouri rutiere simultan (limitare de viteză și depășirea interzisă/sfârșitul interdicției de depășire), în cele două zone specifice pe tabloul de bord.Dacă este detectat un panou rutier suplimentar, de exemplu un panou de limitare a vitezei (viteză redusă) în cazul unui carosabil ud, acesta se afișează într-o fereastră goală sub panoul corespunzător.
Panourile suplimentare sunt filtrate în modul următor:– Panourile referitoare la zăpadă sau polei se afișează numai dacă temperatura exterioară este mai mică decât 3 °C.– Panourile referitoare la zăpadă, ploaie sau ceață se afișează numai dacă sunt activate ștergătoarele de geamuri și temperatura exterioară este mai mică decât 3 °C.