CITROEN JUMPER 2020 Ghiduri De Utilizare (in Romanian)
Manufacturer: CITROEN, Model Year: 2020, Model line: JUMPER, Model: CITROEN JUMPER 2020Pages: 196, PDF Size: 32.09 MB
Page 101 of 196

99
Informații practice
7Motorizări diesel
1.Rezervor sistem spălător de parbriz și faruri
2.Rezervor de lichid de servodirecție
3.Rezervor de lichid de răcire motor
4.Rezervor lichid de frână și de ambreiaj
5.Filtru de motorină
6.Caseta cu siguranțe
7.Filtru de aer
8.Jojă manuală
9.Bușon de completare ulei de motor
Conexiuni baterie:
+ Bornă pozitivă metalică
- Bornă negativă metalică (împământare)
Circuitul de injecție a motorinei este sub foarte mare presiune.Orice intervenție asupra acestui circuit trebuie realizată exclusiv în rețeaua CITROËN sau la un Service autorizat.
Verificare niveluri
Verificați cu regularitate toate nivelurile următoare, conform indicațiilor din planul de întreținere al constructorului. Faceți completări dacă este necesar, cu excepția cazurilor când există indicații contrare.În cazul unor pierderi importante de lichid, apelați la un reparator agreat CITROËN sau la un service autorizat pentru verificarea sistemului corespunzător.
Acest lichid trebuie să respecte cerințele constructorului și specificațiile motorului vehiculului.
Atentie, dacă lucrați sub capotă: unele
zone ale motorului pot fi foarte fierbinți (pericol de arsuri), iar electroventilatorul poate porni în orice moment (chiar și cu contactul tăiat).
Dacă trebuie demontat/remontat capacul motorului, manevrați-l cu grijă pentru a evita deteriorarea clemelor de montare.
Produse uzate
Evitați orice contact prelungit al pielii cu uleiul sau cu lichidele uzate.Majoritatea acestor lichide sunt nocive pentru sănătate sau foarte corozive.
Nu deversați uleiul sau lichidele în sistemul de canalizare sau pe pământ.Goliți uleiul uzat în recipiente special destinate acestui scop din rețeaua de reparator agreati CITROËN sau dintr-un service autorizat.
Ulei de motor
Nivelul este verificat după ce motorul a fost oprit cel puțin 30 de minute, pe teren orizontal, folosind joja.Este normal să completați nivelul de ulei între două revizii (sau schimburi de ulei). Se recomandă un control, eventual cu completare de ulei, la fiecare 5.000 km.
Pentru a păstra fiabilitatea motorului și a dispozitivului antipoluare, nu utilizați niciodată aditivi în uleiul de motor.
Verificare cu joja
Pentru amplasarea jojei, consultați ilustrația corespunzătoare din compartimentul motorului.► Apucați joja de capătul colorat și scoateți-o complet.
Page 102 of 196

100
Informații practice
► Ștergeți capătul jojei cu o lavetă curată și care nu lasă scame.
► Reintroduceți joja în motor, până la capăt, apoi scoateți-o din nou pentru un control vizual al nivelului de ulei: nivelul corect trebuie să se situeze între reperele A (maxim) și B (minim).Nu porniți motorul dacă nivelul este:– deasupra marcajului A: contactați un dealer CITROËN sau un atelier calificat.– sub marcajul B: completați imediat cu ulei de motor.
Caracteristicile uleiuluiÎnainte de a completa sau de a schimba uleiul de motor, asigurați-vă că acesta este adecvat pentru motor și că respectă recomandările din planul de întreținere furnizat împreună cu vehiculul (sau disponibil la dealerul CITROËN sau la un atelier calificat).Utilizarea unui ulei nerecomandat poate invalida garanția comercială în cazul unei defecțiuni la motor.
Completare cu ulei de motor
► Scoateți joja înainte de completare.► Recuperați ștuțul de umplere cu ulei.► Deșurubați bușonul de umplere.► Montați ștuțul de umplere cu ulei în orificiul de umplere.► Completați cu ulei.► Scoateți ștuțul de umplere cu ulei din orificiul de umplere.► Puneți la loc bușonul de umplere.► Puneți la loc joja.
Lichid de frână
Nivelul acestui lichid trebuie să fie în apropierea reperului „MAX”. În caz contrar, verificați uzura plăcuțelor de frână.
Pentru a afla cât de frecvent este necesară înlocuirea lichidului de frână, consultați planul de întreținere al constructorului.
Dacă efectuați completarea, curățați capacul înainte de a-l remonta. Utilizați numai lichid de frână DOT4 dintr-un recipient sigilat.
Lichidul de direcție asistată
Nivelul acestui lichid trebuie să fie în apropierea reperului „MAX”. Acesta trebuie verificat cu vehiculul parcat pe teren orizontal și cu motorul rece, citind nivelul de pe ștuțul de umplere.Desfaceți bușonul atașat la jojă. Pentru a avea acces la bușonul rezervorului, scoateți capacul de protecție rotind cu un sfert de tură cele trei șuruburi de fixare ale sale, apoi îndepărtați al doilea capac amplasat pe bușon.
Lichid de răcire motor
O completare cu acest lichid între două
revizii este normală.Este imperativ ca atât verificarea, cât și completarea, să fie efectuate cu motorul rece.Un nivel insuficient creează riscul unor deteriorări importante la nivelul motorului.Nivelul acestui lichid trebuie să se situeze în apropierea reperului „MAX”, fără să-l depășească.
Page 103 of 196

101
Informații practice
7Dacă nivelul se apropie de reperul „MIN” sau scade sub acest nivel, este imperativă o completare.Când motorul este cald, temperatura acestui lichid este reglată de electroventilator.Întrucât circuitul de răcire este sub presiune, așteptați cel puțin o oră după oprirea motorului pentru a interveni.
Pentru a avea acces la bușonul rezervorului, scoateți capacul de protecție rotind cu un sfert de tură cele trei șuruburi de fixare ale sale.Dacă trebuie să completați de urgență, pentru a evita riscul de arsuri, înfășurați bușonul într-o lavetă și rotiți-l cu două ture, astfel încât să se reducă presiunea.Când presiunea a scăzut, scoateți bușonul și completați nivelul.
Verificați periodic nivelul lichidului de răcire în funcție de utilizarea vehiculului (la fiecare 5.000 km / 3 luni).
Lichid de spălare geamuri și
faruri
Pentru a controla nivelul sau pentru a face o completare cu acest lichid, la vehiculele echipate cu spălător de faruri, imobilizați vehiculul și opriți motorul.Capacitatea rezervorului: aproximativ 5,5 litri.
Pentru a avea acces la bușonul rezervorului, trageți ștuțul de umplere telescopic și desfaceți bușonul.
Caracteristicile lichidului
Lichidul trebuie completat cu un amestec gata de utilizare.Iarna (la temperaturi sub zero grade), trebuie utilizat un lichid care să conțină un agent ce previne înghețarea adaptat condițiilor, pentru a proteja componentele sistemului (pompă, rezervor, conducte etc.).
Nu utilizați niciodată doar apă (risc de îngheț, depuneri de calcar etc.).
AdBlue (BlueHDi)
În momentul în care este atins nivelul de rezervă, se declanșează o avertizare.Pentru mai multe informații privind Indicatoarele, în special indicatoarele de autonomie AdBlue, consultați secțiunea corespunzătoare.Pentru a evita imobilizarea vehiculului în conformitate cu reglementările, trebuie să completați rezervorul de AdBlue.Pentru mai multe informații despre AdBlue® (BlueHDI) și în special despre completarea cu AdBlue, consultați secțiunea corespunzătoare.
Verificări
Dacă nu există indicații contrare, verificați aceste subansamble conform indicațiilor din planul de întreținere al constructorului și în funcție de
motorizarea vehiculului.În caz contrar, apelați la un reparator agreat CITROËN sau la un service autorizat, pentru verificare.
Nu utilizați decât produse recomandate de CITROËN sau produse de calitate și caracteristici echivalente.În scopul optimizării funcționării subansamblelor la fel de importante ca
Page 104 of 196

102
Informații practice
sistemul de frânare, CITROËN selectează și propune produse cu totul specifice.
Baterie de 12 V
Bateria nu necesită întreținere.Totuși, verificați regulat strângerea colierelor cu șurub (la versiunile fără coliere cu eliberare rapidă) și starea de curățenie a conexiunilor.
Pentru informații suplimentare despre bateria de 12 V și măsurile de precauție care trebuie luate înaintea oricăror intervenții, consultați secțiunea corespunzătoare.
Versiunile echipate cu sistemul Stop & Start au o baterie cu plumb, de 12 V, cu tehnologie și caracteristici specifice.Înlocuirea acesteia trebuie efectuată exclusiv de un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat.
Filtru de aer
În funcție de mediu și de utilizarea vehiculului (de exemplu: atmosferă cu praf, conducere în mediu urban), schimbați-l, dacă este necesar, de două ori mai des.
Filtru de habitaclu
În funcție de mediu și de utilizarea vehiculului (de exemplu: atmosferă cu
praf, conducere în mediu urban), schimbați-l, dacă este necesar, de două ori mai des.
Un filtru de habitaclu îmbâcsit poate deteriora performanțele sistemului de aer condiționat și poate genera mirosuri neplăcute.
Filtru de ulei
Schimbați filtrul de ulei la fiecare schimbare a uleiului de motor.
Filtru de particule (diesel)
În completarea catalizatorului, acest filtru contribuie activ la păstrarea calității aerului, reținând particulele poluante nearse. Reține ți particulele negre de funingine.
Funcționarea
Acest filtru, integrat în sistemul de eșapament, reține particulele de funingine. Unitatea de comandă a motorului gestionează eliminarea periodică automată a particulelor de funingine
(regenerare).Procedura de regenerare se declanșează în funcție de cantitatea de particule captate de filtru și de condițiile de utilizare a vehiculului. În această etapă puteți observa unele fenomene – creșterea turației la ralanti, pornirea electroventilatorului, creșterea cantității de fum și a temperaturii gazelor de eșapament – care
nu afectează nici funcționarea vehiculului, nici mediul.
Câteodată, după o funcționare prelungită a vehiculului la viteză foarte mică sau la ralanti, la accelerare pot ieși vapori de apă din toba de eșapament. Acestea nu afectează funcționarea vehiculului și nu au niciun efect asupra mediului înconjurător.
Din cauza temperaturii mai ridicate a gazelor evacuate în urma funcționării normale a filtrului de particule, nu este recomandat să opriți vehiculul pe materiale inflamabile (iarbă, frunze uscate, ace de pin etc.) pentru a evita orice risc de incendiu.
Colmatare / regenerare
Dacă exista riscul de colmatare a filtrului, acest martor se aprinde și se afișează un mesaj pe ecranul tabloului de bord.Această avertizare indică începutul colmatării filtrului de particule (în condiții de deplasare în
trafic urban o perioada foarte lungă de timp: viteza redusă, ambuteiaje etc.).Pentru regenerarea filtrului, se recomandă să rulați – imediat ce condițiile de trafic și prevederile legale permit acest lucru – cu o viteză de cel puțin 60 km/h, cu o turație a motorului de peste 2.000 rot/min, timp de aproximativ 15 minute (până la stingerea martorului luminos și/sau dispariția mesajului).
Evitați, pe cât posibil, să opriți motorul înainte de finalizarea regenerării filtrului; întreruperile repetate pot duce la degradarea prematură a uleiului de motor. Nu se recomandă ca procedura de regenerare a filtrului să fie finalizată cu vehiculul oprit.
Defecțiune
Dacă această avertizare persistă, nu o ignorați: indică faptul că a apărut o disfuncție în ansamblul sistem de eșapament/filtru de particule.Apelați la un dealer CITROËN sau la un service autorizat pentru verificarea ansamblului.
Cutie de viteze manuală
Cutia de viteze nu necesită întreținere (uleiul nu trebuie schimbat).
Plăcuțe de frână
Uzura frânelor depinde de stilul de condus, mai ales pentru vehiculele folosite în orașe, pe distanțe scurte. Verificarea
stării frânelor se poate impune chiar și între revizii.Dacă nu există scurgeri, scăderea nivelului lichidului de frână indică o uzură a plăcuțelor de frână.Dacă se aprinde acest martor de avertizare, apelați la un dealer CITROËN sau atelier calificat pentru verificarea plăcuțelor de frână.
Page 105 of 196

103
Informații practice
7Evitați, pe cât posibil, să opriți motorul înainte de finalizarea regenerării filtrului; întreruperile repetate pot duce la degradarea prematură a uleiului de motor. Nu se recomandă ca procedura de regenerare a filtrului să fie finalizată cu vehiculul oprit.
Defecțiune
Dacă această avertizare persistă, nu o ignorați: indică faptul că a apărut o disfuncție în ansamblul sistem de eșapament/filtru de particule.Apelați la un dealer CITROËN sau la un service autorizat pentru verificarea ansamblului.
Cutie de viteze manuală
Cutia de viteze nu necesită întreținere (uleiul nu trebuie schimbat).
Plăcuțe de frână
Uzura frânelor depinde de stilul de condus, mai ales pentru vehiculele folosite în orașe, pe distanțe scurte. Verificarea
stării frânelor se poate impune chiar și între revizii.Dacă nu există scurgeri, scăderea nivelului lichidului de frână indică o uzură a plăcuțelor de frână.Dacă se aprinde acest martor de avertizare, apelați la un dealer CITROËN sau atelier calificat pentru verificarea plăcuțelor de frână.
După spălarea vehiculului, atunci când umiditatea este crescută, sau iarna se poate forma gheață pe discurile și pe plăcuțele de frână: eficacitatea sistemului de frânare poate scădea. Efectuați ușoare manevre de frânare, pentru a usca și a dezgheța frânele.
Stare de uzură a discurilor
de frână
Pentru orice informație referitoare la verificarea stării de uzură a discurilor de frână, contactați un reparator agreat CITROËN sau un service autorizat.
Frână de parcare manuală
Dacă observați că frâna de parcare are cursă prea lungă sau a pierdut din eficacitate, se impune o ajustare, chiar și între două revizii.Acest sistem trebuie verificat de un dealer CITROËN sau de un atelier calificat.
Filtru de motorină
Filtrul de motorină este amplasat în compartimentul motorului, în apropierea rezervorului de lichid de frână.Dacă se aprinde acest martor, purjați filtrul pentru a elimina apa din acesta.Puteți purja filtrul la intervale regulate, la fiecare schimb de ulei.
Golirea apei din filtru
► Racordați un furtun transparent la capul șurubului de purjare 1.► Așezați celălalt capăt al furtunului transparent într-un recipient.► Slăbiți șurubul de purjare 2.► Puneți contactul.► Așteptați să se oprească pompa de golire.► Decuplați contactul.► Strângeți șurubul de purjare 2.► Scoateți, apoi goliți furtunul transparent și recipientul.► Porniți motorul.► Asigurați-vă că nu există scurgeri.
Motoarele HDi utilizează o tehnologie avansată. Pentru orice intervenție este necesară o calificare specială acordată de
Page 106 of 196

104
Informații practice
rețeaua de dealeri CITROËN sau de un atelier calificat.
Roți și pneuri
Presiunea de umflare a tuturor pneurilor, inclusiv a roții de rezervă, trebuie verificată la pneurile „reci”.Presiunile indicate pe eticheta de presiuni în pneuri sunt valabile pentru pneuri „reci”. Dacă ați rulat mai mult decât 10 minute sau 10 kilometri cu peste 50 km/h, pneurile sunt calde; adăugați 0,3 bari (30 kPa) la presiunile indicate pe etichetă.
Presiunea insuficientă duce la creșterea consumului de carburant. Presiunea necorespunzătoare în pneuri provoacă uzura prematură a pneurilor și afectează ținuta de drum a vehiculului - pericol de accident!
Rularea cu pneurile uzate sau deteriorate reduce randamentul frânării și afectează ținuta de drum a vehiculului. Se recomandă verificarea
periodică a stării pneurilor (suprafața de rulare și taloanele) și a jantelor, precum și a ventilelor.Când indicatorii de uzură nu mai apar pe banda de rulare, adâncimea canelurilor este mai mică de 1,6 mm; este imperativ să înlocuiți pneurile.Utilizarea unor roți și pneuri diferite de cele specificate poate afecta durata de viață a pneurilor, mișcarea roților, garda la sol și vitezometrul. De asemenea, poate afecta ținuta de drum.
Montarea unor pneuri diferite pe punțile față, respectiv spate poate duce la funcționarea incorectă a sistemului ESC.
AdBlue® (Motoare
BlueHDi)
Pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a se conforma prevederilor standardului Euro 6, fără a afecta performanțele sau consumul de carburant al motoarelor Diesel, CITROËN a ales pentru tratarea gazelor de eșapament un dispozitiv care asociază sistemul SCR (Reducere Catalitică Selectivă) și filtrul de particule (FAP).
Sistemul SCR
Cu ajutorul lichidului AdBlue®, care conține
uree, un catalizator transformă până la 85% din oxizii de azot (NOx) în azot și apă, substanțe inofensive pentru sănătate și mediul înconjurător.
AdBlue® se păstrează într-un rezervor special, cu capacitatea de aproximativ 19 litri.Acesta dispune de un ștuț de umplere extern, amplasat în trapa de carburant, sub ștuțul de umplere al rezervorului de carburant, închis cu un bușon albastru.Capacitatea sa permite o autonomie de rulare de aproximativ 6.000 km (care poate varia în mare măsură în funcție de stilul de conducere și de tipul de vehicul).În momentul în care autonomia rămasă atinge 2.400 km, adică în momentul în care a fost atins nivelul de rezervă, se declanșează un sistem de avertizare.
Dacă rezervorul de AdBlue® este gol, pornirea motorului este împiedicată de un sistem impus de lege. Dacă sistemul SCR este defect, nivelul de emisii al vehiculului nu mai corespunde standardului Euro 6: vehiculul devine poluant.În cazul unei defecțiuni confirmate a sistemului SCR, trebuie să mergeți cât mai
curând la un dealer CITROËN sau la un atelier calificat: după parcurgerea a 400 km, se va activa automat un sistem care împiedică pornirea motorului.
Înghețarea lichidului AdBlue®
AdBlue® îngheață la temperaturi mai mici de aproximativ -11 °C.Sistemul SCR include un dispozitiv de încălzire a rezervorului de aditiv AdBlue®,
ceea ce permite rularea în condiții de frig extrem.
Alimentare cu AdBlue®
Se recomandă să completați cu AdBlue® la prima avertizare privind atingerea nivelului de rezervă.
Pentru funcționarea corectă a sistemului SCR:– Utilizați exclusiv lichid AdBlue® care respectă standardul ISO 22241.– Nu transferați niciodată lichidul AdBlue® în alt recipient, deoarece acest lucru îi afectează puritatea.– Nu diluați niciodată AdBlue® cu apă.
Puteți obține AdBlue® de la un dealer CITROËN sau un atelier calificat.
De asemenea, puteți vizita o stație de distribuție echipată cu pompe de AdBlue®, concepute special pentru vehiculele particulare.
Recomandări pentru depozitare
AdBlue® îngheață la aproximativ -11 °C și se deteriorează la temperaturi peste +25°C. Recipientele trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.În aceste condiții, lichidul poate fi păstrat cel puțin un an.Dacă lichidul a înghețat, va putea fi utilizat după dezghețare completă, la temperatura camerei.
Page 107 of 196

105
Informații practice
7ceea ce permite rularea în condiții de frig extrem.
Alimentare cu AdBlue®
Se recomandă să completați cu AdBlue® la prima avertizare privind atingerea nivelului de rezervă.
Pentru funcționarea corectă a sistemului SCR:– Utilizați exclusiv lichid AdBlue® care respectă standardul ISO 22241.– Nu transferați niciodată lichidul AdBlue® în alt recipient, deoarece acest lucru îi afectează puritatea.– Nu diluați niciodată AdBlue® cu apă.
Puteți obține AdBlue® de la un dealer CITROËN sau un atelier calificat.
De asemenea, puteți vizita o stație de distribuție echipată cu pompe de AdBlue®, concepute special pentru vehiculele particulare.
Recomandări pentru depozitare
AdBlue® îngheață la aproximativ -11 °C și se deteriorează la temperaturi peste +25°C. Recipientele trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui.În aceste condiții, lichidul poate fi păstrat cel puțin un an.Dacă lichidul a înghețat, va putea fi utilizat după dezghețare completă, la temperatura camerei.
Nu depozitați niciodată recipientele de AdBlue® în vehicul.
Măsuri de precauție în timpul utilizării
AdBlue® este o soluție pe bază de uree. Acest lichid este neinflamabil, incolor și inodor (când este păstrat într-un loc răcoros).Dacă ajunge în contact cu pielea, spălați zona respectivă cu multă apă și săpun. Dacă ajunge în ochi, clătiți imediat cu multă apă sau cu o soluție pentru spălarea ochilor, timp de cel puțin 15 minute. Dacă aveți senzații de arsură sau de iritație persistente, consultați un medic.În caz de ingerare, clătiți imediat gura cu apă curată, apoi beți multă apă.În anumite condiții (de exemplu, la temperaturi înalte), nu se poate exclude riscul de degajare a vaporilor de amoniac: nu inhalați vaporii. Vaporii de amoniac irită mucoasele (ochii, nasul și gura).
Păstrați lichidul în recipientul său original AdBlue® și nu-l lăsați la îndemâna copiilor.
Procedura
Înainte de a începe completarea, asigurați-vă că vehiculul este parcat pe o suprafață plană și orizontală.În timpul iernii, verificați dacă temperatura din vehicul este mai mare decât -11 °C. Dacă nu, fiind înghețat, aditivul AdBlue® nu poate fi turnat în rezervor. Parcați vehiculul într-un loc mai
cald, timp de câteva ore, pentru a putea efectua completarea.
Nu turnați niciodată AdBlue® în rezervorul de motorină.
Dacă stropiti cu AdBlue® sau apar scurgeri pe caroserie, clătiți imediat cu apă rece sau ștergeți cu o lavetă umedă.Dacă lichidul s-a cristalizat, îndepărtați-l cu un burete și apă fierbinte.
Important: în cazul adăugării după o pană provocată de lipsa de AdBlue, trebuie să așteptați aproximativ 5 minute înainte de a pune contactul, fără a deschide ușa conducătorului, fără a debloca vehiculul și fără a aduce cheia electronică în habitaclu.Puneți contactul și, după un interval de așteptare de 10 secunde, porniți motorul.
► Decuplați contactul și scoateți cheia din
contactor pentru a opri motorul.
Page 108 of 196

106
Informații practice
► Rotiți bușonul albastru al AdBlue® cu a 6-a parte a unei ture în sens invers acelor de ceasornic și scoateți-l.
Completarea
► Cu un recipient de AdBlue®: după ce verificați data de expirare, citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de a turna conținutul în rezervorul de AdBlue al vehiculului.► Cu o pompă de AdBlue®: introduceți pistoletul și completați rezervorul până la întreruperea automată a pistoletului.
Pentru a nu umple excesiv rezervorul de AdBlue®:– Adăugați între 10 și 13 litri utilizând recipiente de AdBlue®.– Opriți după întreruperea automată a pistoletului dacă alimentați la o pompă.
Sistemul înregistrează doar completări cu cel puțin 5 litri de AdBlue®.
Dacă rezervorul de AdBlue® este complet gol - fapt confirmat de mesajul „Completați nivelul de AdBlue: Pornire imposibilă” - este esențial să adăugați cel puțin 5 litri.
După umplere
► Puneți la loc bușonul albastru pe ștuțul de rezervor și rotiți-l în sensul acelor de ceasornic până la capăt (a 6-a parte a unei ture).► Închideți trapa de carburant.
Nu eliminați recipientele de AdBlue® împreună cu deșeurile menajere.Puneți-le într-un container prevăzut în acest scop sau predați-le la punctul de vânzare.
Page 109 of 196

107
În caz de pană
8Kit de depanare provizorie
pneuri
Acest kit de depanare provizorie pneuri este păstrat într-o geantă, aflată într-una din ușile față.
Acesta include:– un cartuș A, care conține produs de etanșare, prevăzut cu: • o țeavă de umplere B,• un autocolant C, care indică „80 km/h max.”, pe care conducătorul trebuie să-l aplice într-un loc vizibil (pe planșa de bord) după repararea pneului,– un ghid de utilizare rapidă a kitului de depanare,– un compresor D prevăzut cu manometru și
racorduri,– adaptoare pentru umflarea diferitelor piese.
Repararea unui pneu
► Acționați frâna de parcare.
► Desfaceți capacul ventilului de pneu, desfășurați furtunul de umplere B și înșurubați inelul E pe ventil.► Asigurați-vă că întrerupătorul F al compresorului se află în poziția 0 (oprit).► Porniți motorul.► Introduceți fișa G în cea mai apropiată priză de curent de pe vehicul.► Acționați compresorul aducând întrerupătorul F în poziția I (pornit).► Umflați pneul la presiunea de 5 bari.Pentru a obține o măsurătoare mai precisă, se recomandă să verificați valoarea presiunii pe manometrul H cu compresorul oprit.► Dacă nu se atinge o presiune de cel puțin 3 bari în 5 minute, deconectați compresorul de la ventil și de la priza de curent, apoi mutați vehiculul în față cu aproximativ 10 metri pentru
a distribui materialul de etanșare în interiorul pneului.► Repetați apoi procedura de umflare:• dacă nu se obține o presiune de cel puțin 3 bari în termen de 10 minute, opriți vehiculul: pneul este prea deteriorat și nu poate fi reparat. Contactați un dealer CITROËN sau un atelier calificat.• dacă presiunea pneului a ajuns la 5 bari, reporniți imediat.► După ce conduceți aproximativ 10 minute, opriți și verificați din nou presiunea pneului.► Restabiliți presiunea corectă în conformitate cu eticheta de pe stâlpul de pe partea șoferului și contactați un dealer CITROËN sau un atelier calificat cât mai curând posibil.
Acest kit de depanare și cartușele de înlocuire sunt disponibile la un dealer CITROËN.
Verificarea și restabilirea
presiunii
Compresorul poate fi utilizat doar pentru a verifica și restabili presiunea.
Page 110 of 196

108
În caz de pană
Martorii acestora se sting și sistemul redevine în întregime operațional.Acest mod se dezactivează automat dacă depășiți viteza de aproximativ 5 km/h.După securizarea vehiculului, efectuați operațiunile de mai jos în această ordine:
1-Luați sculele.
2-Scoateți roata de rezervă din carcasa ei.
3-Poziționați cricul.
4-Înlocuiți roata defectă.
5-Depozitați roata defectă.
1 - Accesul la scule
Acestea se află într-o cutie, sub scaunul pasagerului din față.
► Rotiți butonul cu un sfert de tură, apoi trageți trusa de scule.► După utilizare, apăsați pe buton, apoi rotiți cu un sfert de tură pentru blocarea cutiei.
► Deconectați furtunul I și conectați-l direct la ventilul pneului; cartușul va fi conectat la compresor și materialul de etanșare nu va fi injectat.Dacă pneul trebuie dezumflat, conectați furtunul I la ventilul pneului și apăsați butonul galben amplasat în partea centrală a comutatorului compresorului.
Înlocuirea cartușului
Pentru a înlocui cartușul cu material de etanșare, procedați astfel:► Deconectați furtunul I.► Rotiți cartușul de înlocuit în sens antiorar și ridicați-l.► Introduceți noul cartuș și rotiți-l în sens orar.► Reconectați furtunul I și conectați țeava B la locul ei.
Cartușul conține etilenglicol, care este nociv în caz de ingestie și irită ochii.Nu lăsați acest produs la îndemâna copiilor.
După utilizare, nu aruncați cartușul în mediul înconjurător. Predați-l în rețeaua CITROËN sau unei organizații care se ocupă cu recuperarea acestor recipiente.
Roată de rezervă
Parcare
► Opriți într-un loc unde nu deranjați circulația:
terenul trebuie să fie orizontal, stabil și nealunecos.► Dacă drumul este înclinat sau deteriorat, blocați roțile cu pene.► Dacă vehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, cuplați prima treaptă, apoi decuplați contactul pentru a bloca roțile.► Acționați frâna de staționare și verificați aprinderea martorului pe tabloul de bord.
► Pasagerii trebuie să coboare din vehicul și să aștepte într-un loc sigur.► Îmbrăcați o vestă reflectorizantă și semnalizați vehiculul imobilizat, cu mijloacele impuse de legea din țara în care vă aflați (triunghi reflectorizant, lumini de avarie etc.).► Luați sculele de la bord.
Particularitate a suspensiilor
pneumatice
Dacă vehiculul este echipat astfel, activați modul de ridicare a vehiculului înainte de ridicarea acestuia pe cric.
Pentru vehiculele cu volan pe dreapta, butoanele se află în dreapta volanului.► Cu contactul pus, țineți apăsate ambele butoane 1 și 2 timp de cel puțin 5 secunde.Martorii acestora se aprind continuu.► Pentru a ieși din acest mod, țineți apăsate butoanele 1 și 2 timp de cel puțin 5 secunde.