Peugeot 308 2014 Manualul de utilizare (in Romanian)
Page 231 of 400
229
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Depozitarea rotii
Aşezaţi caseta suport pentru scule în mijlocul roţii şi fixaţi-o. Aşezaţi pe locul ei caseta de depozitare d i n p o l i s t i r e n .
Aşezaţi roata în locaşul său. Desurubati cu câteva ture surubul central (colorat), apoi aşezaţi-l în centrul roţii. Înşurubaţi până la capăt de cursa (se va auzi un clic), pentru a fixa bine roata.
Page 232 of 400
230
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Demontarea unei roti
Stationarea vehiculului
Opriţi într-un loc unde nu deranjaţi circulaţia: terenul trebuie să fie orizontal, stabil şi nealunecos. Actionati frâna de parcare dacă aceasta nu este programată în mod automat, taiati contactul şi cuplaţi treapta 1-a, pentru a bloca rotile. Verificaţi aprinderea martorului de frânare şi a martorului P pe clapeta frânei de stationare. Este imperativ sa va siguraţi că ocupanţii au coborât din vehicul şi se află într-o zonă care le garantează siguranţa. Nu va angajati niciodata sub un vehicul ridicat pe cric. Asigurati vehiculul utilizand un suport semireglabil fix.
Lista de operatii
Indepartati capacele de protectie de pe capul fiecarui surub, utilizand scula 3(în funcţie de echipare). Montaţi adaptorul antifurt 4 pe cheia de demontare/montare roţi 1 , pentru deblocarea şurubului antifurt (în funcţie de echipare). Deblocati celelalte suruburi numai cu cheia 1 .
Page 233 of 400
231
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Pozitionati talpa cricului pe sol si asigurati-va ca este la verticala cu locasul A sau Bu t i l i z a t .
Ridicaţi vehiculul până când se creează un spaţiu suficient între roată şi sol, astfel încât să se poată monta cu uşurinţă roata de rezervă (fara pana). Indepartati suruburile şi păstraţi-le într-un loc curat. I n d e p a r t a t i r o a t a .
Depliati cricul 2 până ce capul acestuia intra în contact cu locaşul A sau B (sprijinul cricului amplasat in partea centrala a capului cricului).
Page 234 of 400
232
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Montarea rotii
Fixarea rotii de rezerva de tip "galet"
Dacă vehiculul este echipat cu roţi cu janta din aluminiu, este normal să constataţi, la strângerea suruburilor, că saibele nu vin în contact cu roata de rezervă tip "galet". Fixarea roţii se face prin suprafata conica a fiecărui surub.
Lista operatiilor
Puneţi roata pe butuc. Înşurubaţi suruburile cu mâna, pana la capat. Efectuaţi o prestrângere a şurubului antifurt cu cheia de demontare/montare roti 1,echipată cu adaptorul antifurt 4 (in functie
de echipare). Efectuaţi o prestrângere a celorlalte suruburi numai cu cheia de demontare/montare roti 1 .
Coborâţi complet maşina pe sol. Pliaţi cricul 2 şi indepartati-l.
Page 235 of 400
233
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Blocaţi şurubul antifurt cu cheia de demontare/montare roti 1 , echipată cu adaptorul antifurt 4 . Blocaţi celelalte şuruburi cu cheia de demontare/montare roti 1 . Remontati căpăcele de protectie pe capul
fiecarui şurub (în funcţie de echipare). Depozitaţi sculele în portbagaj.
Presiunea de umflare a pneurilor este indicata pe aceasta eticheta.
Dupa schimbarea unei roti
Pentru a aşeza corect roata defectă în portbagaj, indepartati în prealabil masca centrala. Cand utilizati roata de rezervă de tip
"galet" nu depăşiţi viteza de 80 km/h. Verificaţi cat mai curand dacă şuruburile sunt strânse corect, precum şi presiunea din roata de rezervă în reţeaua PEUGEOT sau la un Service autorizat. Reparaţi roata cu pana şi remontati-o pe vehicul cat mai curand. Daca vehiculul este echipat cu un sistem de detectare a pneurilor dezumflate, controlati presiunea din pneuri si apoi consultati rubrica corespunzatoare.
Page 236 of 400
234
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
L a n ţ u r i p e n t r u z ă p a d ă
În condiţii de iarnă, lanţurile pentru zăpadă ameliorează tracţiunea cât şi comportamentul vehiculului la frânare.
Lanţurile pentru zăpadă pot fi montate doar pe roţile faţă. Acestea nu pot fi montate pe roata de rezervă de tip "disc".
Ţineţi cont de reglementările sprecifice fiecărei ţări în ceea ce priveşte utilizarea lanţurilor pentru zăpadă şi viteza maximă autorizată.
Evitaţi rularea pe drumuri dezăpezite, pentru a nu deteriora anvelopele vehiculului cât şi carosabilul. Este recomandată montarea lanţurilor înainte de plecare pe un loc drept şi uscat. Dacă vehiculul dumneavoastră este echipat cu jante din aluminiu, verificaţi ca nici o parte a lanţului sau a fixărilor acestuia să nu intre în contact cu janta.
Utilizaţi numai lanţurile pentru zăpadă concepute pentru tipul de roţi care echipeaza vehiculul dumneavoastră:
Puteti utiliza de asemenea si anvelope antiderapante. Pentru mai multe informaţii privind lanţurile pentru zăpadă, consultati reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat.
Sfaturi de instalare
Dacă doriţi să montaţi lanţurile pe parcursul unui drum, opriţi vehiculul pe o suprafaţă plană, înafara carosabilului. Trageţi frâna de staţionare şi asiguraţi roţile cu o cală pentru a evita o alunecare a vehicului. Montaţi lanţurile respectând instrucţiunile furnizate de către producătorul acestora. Porniţi lent şi rulaţi o perioadă de timp fără a depăşi viteza de 50 km/h. Opriţi vehiculul şi verificaţi dacă lanţurile sunt corect poziţionate.
D i m e n s i u n e a pneurilor originale Tip de lant
195/65 R15
dimensiunea zalei 9 mm 205/55 R16
225/45 R17
225/40 R18 K-Summit K23
Page 237 of 400
235
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Inlocuirea unei lămpi
L u m i n i f a ţ ă
Model cu lumini de tehnologie "full LEDs"
1. Lumini de zi / de pozitie (diode electroluminiscente - LED-uri).2. Lumini de intalnire (diode electroluminiscente - full LED).3. Lumini de drum (diode electroluminiscente - full LED).4. Lumini semnalizatoare de directie (PY21-21W).
Model cu lumini cu halogen
1. Lumini de intalnire (H7-55 W).2. Lumini de drum (HB3).3. Lumini semnalizatoare de directie (PY21-21 W).4. Lumini de zi / de pozitie (diode electroluminiscente - LED-uri).
Pentru becurile de tip H7 cu proeminente, respectaţi poziţionarea corectă pentru a obtine cea mai bună calitate a iluminatului.
Proiectoare anticeata (H11)
Page 238 of 400
236
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
În unele conditii de climă (temperatură scazută, umiditate), este normală apariţia fenomenului de aburire a suprafeţei interioare a farurilor şi a luminilor din spate; acesta dispare în câteva minute, după aprinderea l u m i n i l o r .
Proiectoarele sunt dotate cu geamuri din policarbonat, acoperite cu lac de protecţie: nu le curatati cu materiale textile uscate sau abrazive, nici cu produse pe baza de detergenti sau solventi, utilizaţi un burete şi soluţie de apă cu săpun sau un produs cu pH neutru, utilizând sistemul de spălare de înaltă presiune pentru a curăţa petele persistente, nu îndreptaţi mult timp pistolul spre proiectoare, farurilor sau contururilor acestora pentru a evita deteriorarea lacului de protecţie şi a garniturii de etanşare.
Înlocuirea unui bec trebuie efectuată cu farul stins de câteva minute (risc de arsură gravă). Nu atingeţi direct becul: utilizaţi lavete nepluşate. Este absolut necesară utilizarea exclusivă a becurilor anti-ultraviolet (UV), pentru a nu deteriora proiectorul.
Înlocuiţi întotdeauna un bec defect cu altul nou având acelaşi reper şi a c e l e a ş i c a r a c t e r i s t i c i .
Lumini de zi / de pozitie
Pentru a înlocui acest tip de diode si ghidurile de lumina, consultaţi un reparator agreat PEUGEOT sau un Service autorizat. Reteaua PEUGEOT va propune un kit de
inlocuire a diodelor electroluminescente-LED.
Page 239 of 400
237
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Lumini de drum
(model cu halogen)
Indepartati capacul din plastic, trăgând de clema. Rotiti conectorul (impreuna cu becul) in sus (1/4 de tura). Extrageţi becul tragand şi înlocuiţi-l. Pentru remontare, efectuaţi aceste operaţii în ordine inversa.
Lumini de intalnire
(model cu halogen)
Indepartati capacul din plastic, trăgând de clema. Debranşaţi conectorul becului. Degajati cele 2 arcuri (apasati, apoi departati catre exterior). Extrageţi becul tragand şi înlocuiţi-l. Pentru remontare, efectuaţi aceste operaţii în ordine inversa.
Atentie la zona situata in spatele blocului optic din dreapta (sensul de mers), care este potential calda, prezentand risc de arsuri (conducte de purjare).
Pentru a deplasa blocul optic cu cativa centimetri catre inainte, in scopul inlocuirii unui bec, procedati dupa cum urmeaza: Deplasati clema portocalie catre inapoi si apasand apoi pe partea neagra (situata deasupra clemei portocalii), trageti de conector. Indepartati cele doua suruburi care mentin blocul optic. Degajati pionul din spate, apoi piesa de centrare din fata. Deplasati blocul optic catre inainte.
Procedeu de deplasare a blocului optic
(model cu halogen)
Page 240 of 400
238
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Pentru remontare, executati aceste operaţii în ordine inversa.
L u m i n i s e m n a l i z a t o a r e d e d i r e c t i e
(model cu halogen)
O clipire mai rapida a martorului de indicator de directie (dreapta sau stanga) indica defectarea unui bec de pe partea respectiva.
Lumini de intalnire / de pozitie
(model cu lumini cu tehnologie "full LEDs")
Pentru a înlocui acest tip de lumini "full LEDs", consultaţi un reparator agreat PEUGEOT sau un Service autorizat.
Lumini semnalizatoare de directie
(model cu lumini de tehnologie "full LEDs")
Lampa semnalizatorului de directie este amplasata sub farul din fata. Desprindeti ornamentul tragand de partea sa superioara (degajare). Desurubati suportul becului (1/4 de tura). Înlocuiţi becul defect. Pentru remontare, executati aceste operaţii în ordine inversa.
O clipire mai rapida a martorului de
indicator de directie (dreapta sau stanga) indica defectarea unui bec de pe partea corespondenta.
Desurubati suportul becului (1/4 de tura). Retrageti suportul becului. Înlocuiţi becul defect.