Peugeot 308 2014 Manualul de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: PEUGEOT, Model Year: 2014, Model line: 308, Model: Peugeot 308 2014Pages: 400, PDF Size: 10.17 MB
Page 221 of 400

219
6
Siguranţă
308_RO_CHAP06_SECURITE_ED02-2013
Scaune pentru copii Instalarea unui inaltator
Recomandari
Reglementarea transportului copiilor pe locul pasagerului din fata este specifica fiecarei tari. Consultati legislatia in vigoare din Romania. Dezactivaţi airbagul pasagerului imediat ce un scaun pentru copii "cu spatele in directia de mers" este instalat pe locul din faţă. În
caz contrar, copilul riscă să fie grav rănit sau chiar omorât la deplierea airbagului.
Pentru instalarea optimă a scaunului pentru copii "cu fata in directia de mers", verificaţi ca spătarul scaunului pentru copii să fie cat mai apropiat de spătarul scaunului vehiculului, daca este posibil sa fie in contact. Trebuie să indepartati tetiera inainte de orice instalare a unui scaun pentru copii cu spatar pe unul din scaunele pasagerilor. Asiguraţi-vă că tetiera este bine depozitată sau fixata, pentru a evita transformarea ei în proiectil în caz de frânare puternica. Remontati tetiera imediat ce ati indepartat scaunul pentru copii.
Instalarea defectuoasă a unui scaun pentru copii într-un vehicul compromite protectia copilului în caz de coliziune. Aveti grija ca sub scaunul pentru copii sa nu se afle centuri de siguranta sau catarame ale acestora, deoarece ar putea afecta stabilitatea scaunului. Fixaţi centurile de siguranţă sau centurile scaunului copilului, limitand la maxim joculfata de corpul copilului, chiar pe trasee scurte. In cazul instalarii unui scaun pentru copii cu centura de siguranta, verificati daca aceasta este stransa bine pe scaun si sustine ferm scaunul pe locul vehiculului dumneavoastra. Daca scaunul pentru pasager este reglabil, deplasati-l in fata daca este necesar. In cazul locurilor din spate, lasati intotdeauna un spatiu suficient intre scaunul fata si: - scaunul pentru copii instalat "cu spatele in directia de mers", - picioarele copilului asezat intr-un scaun pentru copii "cu fata in directia de mers". Pentru aceasta, deplasati scaunul in fata si, daca este necesar, ridicati si spatarul acestuia.
Copiii pe locul din fata
Partea toracică a centurii trebuie să fie poziţionată pe umărul copilului, fără să atingă gâtul. Verificaţi dacă partea abdominală a centurii de siguranţă trece peste şoldurile copilului. PEUGEOT vă recomandă folosirea unui înălţător cu spătar, echipat cu un ghidaj de centură la nivelul umărului.
Pentru siguranţă, nu lăsaţi: - unul sau mai mulţi copii singuri şi fără supraveghere în maşină, - un copil sau un animal în maşină, la soare, cu geamurile închise, - cheile la îndemâna copiilor în interiorul maşinii. Pentru a împiedica deschiderea accidentală a uşilor, folosiţi dispozitivul "Siguranta copii". Aveţi grijă să nu deschideţi mai mult de 1/3 geamurile din spate. Pentru a vă proteja copiii de razele soarelui, echipaţi geamurile din spate cu storuri l a t e r a l e .
Page 222 of 400

220
Siguranţă
308_RO_CHAP06_SECURITE_ED02-2013
Siguranta copii
Acest dispozitiv mecanic impiedica deschiderea uşii din spate de la comanda interioara. Comanda este situată pe cantul usii spate si blocarea este independenta pentru fiecare dintre usi.
Blocare
Cu cheia integrata, rotiţi comanda pana la capat: - spre stanga, pe usa din stanga spate, - spre dreapta, pe usa dreapta spate.
D e b l o c a r e
Cu cheia integrata, rotiţi comanda pana la capat: - spre dreapta, pe usa din stanga spate, - spre stanga, pe usa din dreapta spate.
Page 223 of 400

221
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Acest kit este instalat în cutia de depozitare, sub planşeul portbagajului.
Este un sistem complet ce conţine un compresor şi un cartuş cu produs de colmatare, care permite o reparare temporaraa pneului, pentru a putea ajunge la cel mai apropiat atelier auto. Este conceput pentru a reparara majoritatea fisurilor ce pot afecta pneul, situate pe banda de rulare sau pe talonul pneului.
Kit de reparare provizorie a pneului
Acces la kit Lista de scule
Aceste instrumente sunt specifice vehiculului dumneavoastră şi pot varia în funcţie de echipare. Nu le întrebuinţaţi în alte scopuri. 1. Compresor de 12 V. Conţine un produs de colmatare pentru repararea temporară a roţii şi permite reglarea presiunii pneului. 2. Inel de remorcare amovibil. Consultaţi rubrica "Remorcarea vehiculului".
Presiunea de umflare a pneurilor este indicata pe aceasta eticheta.
Circuitul electric al vehiculului permite bransarea compresorului pe durata necesara repararii pneului deteriorat, sau pentru umflarea unui element pneumatic de volum redus.
Page 224 of 400

222
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
A. Selector de poziţie "Reparare" sau "Umflare". B. Întrerupător pornit "I" / oprit "O" . C. Buton de dezumflare. D. Manometru (în bari si p.s.i.). E. Compartiment ce conţine: - un cablu cu adaptor pentru priza 12 V, - diverse capete de umflare pentru accesorii, cum ar fi mingi, roţi de bicicletă...
Descrierea kitului
F. Cartuş cu produs de colmatare. G. Tub alb cu buşon pentru reparare. H. Tub negru pentru umflare. I. Autocolant de limitare a vitezei.
Autocolantul de limitare a vitezei Itrebuie lipit pe volanul vehiculului, pentru a vă aduce aminte că o roata este în utilizare temporară. Nu depăşiţi viteza de 80 km/h în timpul rulării cu un pneu reparat prin folosirea
acestui tip de kit.
Page 225 of 400

223
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Procedura de reparare
1. Colmatare
Derulaţi complet tubul alb G . Deşurubaţi buşonul tubului alb. Racordaţi tubul alb la valva pneului ce trebuie reparat.
Conectaţi alimentarea electrică a compresorului la una din prizele de 12 V ale vehiculului. Porniţi motorul şi lăsaţi-l să funcţioneze.
Fiţi atenţi, acest produs este nociv (ex.: etilen-glicol, colofoniu...) în caz de ingerare şi iritant pentru ochi. Nu lăsaţi acest produs la îndemâna copiilor.
Evitaţi îndepărtarea oricărui corp străin ce a penetrat pneul.
Nu porniti compresorul înainte de a racorda conducta albă la valva pneului: produsul de colmatare se va răspândi la exterior.
T a i a t i c o n t a c t u l .
Rotiţi selectorul A pe poziţia "Reparare". Verificaţi că întrerupătorul B este în poziţia "O" .
Page 226 of 400

224
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Dacă după şapte minute presiunea nu atinge valoarea prescrisă, pneul nu mai poate fi reparat; consultaţi reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat pentru depanarea vehiculului.
Puneţi în funcţiune compresorul, trecând butonul B în poziţia "I" , până ce presiunea pneului ajunge la 2,0 bari. Produsul de colmatare este injectat în pneu; nu îndepărtaţi tubul de la valvă în timpul acestei operaţii (risc de colmatare a
v a l v e i ) .
Îndepărtaţi kitul şi înfiletaţi dopul tubului alb. Manipulaţi-l cu atenţie pentru a nu păta vehiculul cu lichid. Păstraţi kitul la îndemână. Rulaţi imediat, aproximativ cinci kilometri,
cu viteză redusă (între 20 şi 60 km/h), pentru a colmata fisura. Opriţi-vă pentru a verifica reparaţia şi presiunea, utilizând kitul.
Page 227 of 400

225
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
2 . U m fl a r e
Conectaţi din nou fişa electrică a compresorului la priza 12 V a vehiculului. Porniţi din nou motorul şi lăsaţi-l să f u n c ţ i o n e z e .
Ajustaţi presiunea cu ajutorul compresorului (pentru umflare: întrerupătorul B în poziţia "I" ; pentru dezumflare: întrerupătorul B în poziţia "O"şi apăsaţi pe butonul C ), conform etichetei de presiune a pneurilor vehiculului, situată
la nivelul uşii conducatorului auto. O pierdere ulterioară de presiune indică faptul că fisura din pneu nu a fost colmatată, consultaţi reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat pentru depanarea vehiculului. Îndepărtaţi, apoi depozitaţi kitul complet. Rulaţi cu viteză redusă (maxim 80 km/h), limitând la 200 km distanţa parcursă.
Prezentati-vă cât de curând posibil în reţeaua PEUGEOT sau la un Service autorizat. Este imperativ să informaţi tehnicianul despre utilizarea kitului. După
diagnosticare, tehnicianul vă va informa dacă pneul poate fi reparat sau trebuie înlocuit.
Rotiţi selectorul A pe poziţia "Umflare". Derulaţi complet tubul negru H . Racordaţi direct tubul negru la valva roţii reparate.
Page 228 of 400

226
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Indepartarea cartusului
Aşezaţi în poziţie tubul negru. Degajaţi baza cu cot a tubului alb. Menţineţi compresorul vertical. Deşurubati cartuşul pe la partea inferioară.
Fiţi atenţi la eventualele scurgeri de lichid. Data limită de utilizare a lichidului este înscrisă pe cartuş. Cartuşul cu lichid este de unică folosinţă; chiar dacă este numai început, el trebuie înlocuit. După utilizare, nu aruncaţi cartuşul, ci predaţi-l în reţeaua PEUGEOT, sau la o societate abilitată pentru recuperarea
acestuia. Nu uitaţi să vă procuraţi un nou cartuş, care este disponibil în cadrul reţelei PEUGEOT sau un Service autorizat.
Controlul presiunii /
Umflare ocazionala
Puteţi de asemenea utiliza compresorul, fără injectare de produs, pentru a: - controla sau umfla ocazional pneurile, - umfla alte accesorii (mingi, roţi de bicicletă...).
Rotiţi selectorul A pe poziţia "Umflare". Derulaţi complet tubul negru H . Racordaţi tubul negru la valva roţii sau accesoriului. Dacă este necesar, montaţi în prealabil unul dintre capetele furnizate împreună cu kitul.
Conectaţi fişa compresorului la priza 12 V a vehiculului. Porniţi vehiculul şi lăsaţi motorul să funcţioneze. Ajustaţi presiunea folosind compresorul (pentru umflare: înterupătorul Bîn poziţia "I" ; pentru dezumflare: înterupătorul B în poziţia "O" şi apăsaţi pe butonul C ), conform etichetei de presiune a pneurilor vehiculului sau a accesoriului. Îndepărtaţi şi depozitaţi kitul.
Page 229 of 400

227
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Schimbarea unei roti
Sculele sunt amplasate în portbagaj, sub podea.
Acces la scule
Lista de scule
Aceste scule sunt specifice vehiculului dumneavoastră şi pot varia în funcţie de echipare. Nu le utilizaţi în alte scopuri. 1. Cheie pentru demontare/montare roţi. Se utilizeaza la demontarea capacului de roata si desurubarea si insurubarea suruburilor. 2. Cric cu manivela integrata. Se foloseşte la ridicarea maşinii.
3. Instrument pentru demontarea capacelor de protecţie ale şuruburilor, la jantele din aluminiu. Permite demontarea protecţiilor şuruburilor roţilor din aliaj. 4. Cheie tubulara (adaptor) pentru şurubul antifurt (situata in torpedo). Permite adaptarea cheii de demontare/montare roti la şuruburile speciale "ant if ur t ". 5. Inel de remorcare. Consultaţi paragraful "Remorcare vehicul".
Mod de operare pentru schimbarea unei roţi cu pană cu roata de rezerva, utilizand utilajul cu care este dotat vehiculul.
Page 230 of 400

228
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Roata cu capac de janta
La remontarea unei roţi , puneţi capacul de janta la loc, începând cu degajarea pentru valvă, şi apăsaţi cu palma pe toată circumferinţa.
Roata de rezervă este situată în portbagaj, sub podea. În funcţie de destinatie, roata de rezervă are janta din tablă, din aluminiu sau este de tip "galet". Pentru acces, consultati paragraful "Acces la sc ule".
Acces la roata de rezerva
Scoaterea rotii
Deşurubaţi şurubul central (colorat). Ridicaţi roata de rezervă catre dvs. prinzand partea ei din spate. Scoateţi roata din portbagaj.