Peugeot 308 2014 Manualul de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: PEUGEOT, Model Year: 2014, Model line: 308, Model: Peugeot 308 2014Pages: 400, PDF Size: 10.17 MB
Page 251 of 400

249
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Sigurante fuzibile in
compartimentul motorului
Acces la sigurante
Desprindeţi capacul. Înlocuiţi siguranţa (vezi paragraful corespunzător). După intervenţie, închideţi cu grijă capacul, pentru a asigura etanşeitatea cutiei cu s i g u r a n ţ e .
Siguranta N r. I n t e n s i t a t e ( A ) Functii
F1930 Motor de ştergătoare parbriz.
F2015 Motoare de spalare geamuri fata si spate.
F2120 Spălare proiectoare.
F2215 Avertizor sonor.
F2315 Lumini de drum dreapta.
F2415 Lumini de drum stânga.
Caseta cu siguranţe este amplasata în compartimentul motorului, aproape de baterie.
Versiune 1 (FULL)
Page 252 of 400

250
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Versiune 2 (ECO)
Siguranta N r. I n t e n s i t a t e ( A ) Functii
F1615 Proiectoare anticeata fata.
F1810 Lumini de drum dreapta.
F1910 Lumini de drum stanga.
F2540 Releu de instalatie de spalare faruri (echipare ulterioara).
F2930 Motor de stergator de parbriz.
F3080 Bujii de preincalzire (Diesel), incalzire suplimentara programabila (echipare ulterioara), pompa instalatie de spalare faruri.
Page 253 of 400

251
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
B a t e r i e 1 2 V
Bateria este situată sub capota motorului. Pentru acces la baterie: deschideţi capota folosind maneta din interior, apoi pe cea din exterior, fixaţi tija de susţinere a capotei, îndepărtaţi capacul de plastic pentru a ajunge la borna (+). dacă este necesar, declipsaţi cutia de siguranţe pentru a scoate bateria.
Acces la baterie
Instrucţiuni pentru pornirea motorului cu ajutorul altei baterii, sau încărcarea bateriei descărcate de pe vehicul.
Prezenta acestei etichete, in special pe vehiculele echipate cu Stop & Start, indica utilizarea unei baterii cu plumb, de 12 V, de tehnologie si cu caracteristici specifice, care necesita, in caz de inlocuire sau debransare, o interventie exclusiva in reteaua PEUGEOT sau la un Service autorizat.
Dupa remontarea bateriei, sistemul Stop & Start nu va fi activ decat dupa o imobilizarea continua a vehiculului, a carei durata depinde de conditiile climatice si de nivelul de incarcare a bateriei (pana la aproximativ 8 ore).
Inainte de orice interventie
Imobilizati vehiculul, actionati frana de stationare, treceti cutia de viteze la punctul mort, apoi taiati contactul.
Verificati ca toate echipamentele electrice sa fie oprite.
Page 254 of 400

252
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Debransare borna (+)
Ridicaţi la maximum comanda D pentru blocarea colierului E .
Rebranşare borna (+)
Asezati colierul E deschis al cablului pe borna (+) a bateriei. Apăsaţi vertical colierul E , pentru o bună asezare pe baterie. Blocaţi colierul, ecartând pintenul de poziţionare apoi coborând comanda D .
Nu for ţaţi comanda, deoarece, în cazul în care colierul este incorect poziţionat, blocarea este imposibilă; reluaţi p r o c e d u r a .
Page 255 of 400

253
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Pornire cu ajutorul altei
baterii
Verificaţi în prealabil ca bateria de rezervă să fie de 12 V şi de un amperaj mai mare sau egal cu cel al bateriei descărcate. Nu porniţi motorul dacă bateria este conectată la un redresor. Nu debranşaţi borna (+) cu motorul pornit.
Înlăturaţi protecţia de plastic a bonei (+), dacă vehiculul dumneavoastră are această echipare. Conectaţi cablul roşu la borna (+) a bateriei
în pana A , apoi la borna (+) a bateriei de rezerva B . Conectaţi o extremitate a cablului verde sau negru la borna (-) a bateriei de rezerva B (sau la masa vehiculului de depanare). Conectaţi cealaltă extremitate a cablului verde sau negru la punctul de masă Cal vehiculului în pana (sau pe suportul motorului). Porniţi motorul vehiculului de depanare apoi lăsaţi-l să meargă câteva minute.
Acţionaţi demarorul vehiculului in pana şi lăsaţi motorul să funcţioneze. Daca motorul nu porneste imediat, taiati contactul si asteptati putin inainte de a face o noua incercare. Aşteptaţi revenirea turaţiei la ralanti apoi deconectaţi cablurile de curent în ordine inversa. Remontaţi protecţia de plastic al bornei (+), dacă vehiculul dumneavoastră are această
e c h i p a r e .
Când bateria vehiculului este descărcată, motorul poate fi pornit cu ajutorul unei baterii de rezervă (externă sau de pe un alt vehicul) şi a unor cabluri de curent.
Inainte de debransare
Înainte de debranşarea bateriei, aşteptaţi 2 minute după tăierea contactului. Închideţi geamurile şi uşile înainte de deconectarea bateriei.
Dupa rebransare
După reconectarea bateriei puneţi contactul şi aşteptaţi un minut înainte de a porni, pentru
a permite iniţializarea tuturor sistemelor electronice. Dacă şi în acest mod persistă anumite disfuncţii, consultaţi reţeaua PEUGEOT sau un Service autorizat. Conform indicaţiilor din rubrica corespunzătoare, trebuie să reiniţializaţi singuri (in functie de versiune): - cheia cu telecomandă, - transperantul(ele) electric, - . . .
Unele functii nu sunt disponibile cat timp bateria nu a atins un nivel de incarcare suficient.
Page 256 of 400

254
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Bateriile conţin substanţe nocive, cum ar fi acidul sulfuric şi plumbul. Ele trebuie eliminate conform prescripţiilor legale şi nu trebuie în nici un caz aruncate împreună cu resturile menajere. Reciclaţi bateriile folosite la un centru de colectare.
Este indicat ca, în cazul unei staţionări îndelungate de mai mult de o luna, să debranşaţi bateria.
Inainte de a manipula bateria, protejati-va ochii si fata. Orice operatie pe baterie trebuie executata intr-un spatiu aerisit si in lipsa oricarei surse de foc deschis sau sursa de scantei, pentru a evita riscul de explozie si de incendiu. Nu incercati sa incarcati o baterie inghetata; intai trebuie efectuata dezghetarea bateriei pentru a evita riscul unei explozii. Daca o baterie a inghetat, controlati-o inainte de a o incarca, in reteaua PEUGEOT sau la un Service autorizat care va controla componentele interne pentru a nu fi deteriorate si carcasa pentru a nu fi fisurata, ceea ce ar implica riscul pierderii de acid toxic si c o r oz i v. Nu inversati polaritatea şi utilizati numai un redresor de 12 V. Nu deconectaţi bateria cu motorul pornit. Nu reîncărcaţi bateria fără a deconecta bornele. Spalati-va pe maini dupa fiecare operatiune.
Cu sistemul Stop & Start, reincarcarea bateriei nu necesita debransarea.
Debranşaţi bateria de pe vehicul. Respectaţi instrucţiunile de utilizare date de producătorul redresorului. Reconectaţi bateria, începând cu borna (-). Verificaţi starea de curăţenie a bornelor şi a conexiunilor. Dacă ele sunt sulfatate (depozit albicios sau verzui), demontaţi-le şi curăţaţi-le.
R e i n c a r c a r e a b a t e r i e i c u u n
redresor
Page 257 of 400

255
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Sistem ce gestionează durata utilizării anumitor funcţii pentru conservarea energiei bateriei. După oprirea motorului, puteţi utiliza în continuare anumite funcţii cum ar fi sistemul audio şi telematic, ştergătoarele, faza scurtă, plafonierele..., timp cumulat maxim de aproximativ patruzeci de minute.
Mod economie de energie
Trecerea la acest mod
În continuare, un mesaj de trecere în modul economie de energie apare pe afişajul din tabloul de bord şi funcţiile active trec în starea de repaus. Dacă o convorbire telefonică are loc în acest
moment, aceasta va fi menţinută timp de aproximativ 10 minute cu kitul mâini-libere al sistemului audio.
Iesirea din acest mod
Aceste funcţii vor fi automat activate la următoarea utilizare a vehiculului. Pentru a beneficia din nou, imediat, de aceste funcţii, porniţi motorul şi lăsaţi-l sa funcţioneze: - mai puţin de zece minute, pentru a dispune de echipamente timp de aproximativ cinci minute, - mai mult de zece minute, pentru a le utiliza timp de aproximativ treizeci minute. Respectaţi timpii de pornire a motorului pentru a asigura o încărcare corectă a bateriei. Nu utilizaţi în mod repetat şi continuu repornirea motorului pentru a încărca bateria. O baterie descărcată nu permite pornirea motorului (vezi rubrica "Baterie").
Mod de delestare
Sistemul gestioneaza anumite funcţii, în concordanţă cu nivelul de încărcare al bateriei. Cu vehiculul în mers, anumite funcţii cum ar fi aerul condiţionat, degivrarea lunetei... pot fi dezactivate temporar, în funcţie de starea de încărcare a bateriei. Reactivarea funcţiilor dezactivate se face automat, imediat ce starea bateriei o permite.
Page 258 of 400

256
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Schimbarea unei lame de stergator
Inainte de demontarea unei
lame din fata
Demontare
Remontare
Dupa remontarea unei lame
fata
În minutul care urmează taierii contactului, acţionaţi comanda ştergătoarelor pentru a poziţiona lamele pe mijlocul parbrizului.
Montaţi lama nouă şi blocaţi-o. Rabataţi braţul cu grijă.
Ridicaţi braţul ştergătorului. Deblocaţi lama şi scoateţi-o. Puneţi contactul. Acţionaţi din nou comanda ştergătorului pentru a aranja lamele.
Page 259 of 400

257
7
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
R e m o r c a r e a v e h i c u l u l u i Mod de operare pentru remorcarea vehiculului propriu, sau pentru a remorca un alt vehicul, cu un dispozitiv mecanic amovibil.
Acces la instrumente
Inelul de remorcare se află în portbagaj sub podeaua acestuia. Pentru a avea acces la acesta: deschideţi portbagajul, ridicaţi podeaua, scoateţi inelul de remorcare din cutia de s c u l e .
Aduceti maneta de viteze la punctul mort. Nerespectarea acestei particularitati poate duce la deteriorarea unor subansamble din sistemul de franare si la lipsa asistarii la franare la repornirea motorului.
În bara faţă, apasati pe capacelul de mascare (ca in figura de mai sus), pentru a-l desprinde. Înşurubaţi complet inelul de remorcare. Instalaţi o bară de remorcare. Aprindeţi luminile de avarie pe vehiculul remorcat. Porniti incet si rulati lent, pe o distanta r e d u s a .
Remorcare de la partea din fata
Page 260 of 400

258
Informaţii practice
308_RO_CHAP07_INFO PR ATIQUES_ED02-2013
Indicatii generale
Respectaţi legislaţia în vigoare din ţara dumneavoastră. Verificaţi ca greutatea vehiculului tractor sa fie mai mare decât cea a vehiculului tractat. Conducatorul trebuie sa ramana la volanul vehiculului remorcat si trebuie să posede un permis de conducere valid. Dacă se efectuează tractarea cu cele patru roţi pe sol, utilizaţi întotdeauna o bară de remorcare omologată; corzile şi chingile sunt interzise. Vehiculul tractor trebuie sa porneasca usor. În cazul tractării cu motorul oprit, nu mai sunt asistate frânarea şi direcţia. În următoarele cazuri, este imperativ să apelaţi la un profesionist pentru remorcare: - vehicul în pană pe autostradă sau pe o cale de rulare rapida, - vehicule cu tracţiune pe patru roţi, - imposibilitatea trecerii cutiei de viteze la punctul mort, deblocării direcţiei, sau eliberării frânei de staţionare, - tractare cu numai două roţi pe sol, - lipsa unei bare de remorcare omologate...
În bara spate, apasati pe capacelul de mascare (ca in figura de mai sus), pentru a-l desprinde. Înşurubaţi complet inelul de remorcare. Instalaţi o bară de tractare. Aprindeţi luminile de avarie la vehiculul remorcat. Porniti incet si rulati lent, pe o distanta r e d u s a .
Remorcare de la partea din spate