ESP TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 119 of 430

119
Covoraşele
Montarea
Demontarea
Montarea la loc
Pentru a preveni riscul de blocare a pedalelor:- utilizaţi exclusiv covoraşe adaptate la clemele de fixare existente în autovehicul; se vor utiliza clemele de fixare respective,- nu aplicaţi niciodată mai multe covoraşe unul peste altul.Utilizarea de covoraşe neomologate de Toyota poate stânjeni acţionarea pedalelor şi afecta funcţionarea sistemului de control al vitezei de croazieră / limitatorului de viteză.
Covoraşele omologate de Toyota dispun de două cleme de fixare aflate sub scaun.
Pentru a demonta covoraşul de pe partea şoferului:F deplasaţi scaunul cât mai în spate posibil,F declipsaţi clemele de fixare,F scoateţi covoraşul.
Pentru a monta la loc covoraşul de pe partea şoferului:F poziţionaţi covoraşul corect,F montaţi la loc clemele de fixare prin presare,F asiguraţi-vă că s-a fixat corect covoraşul.
Dotările interioare
La montarea pentru prima dată a covoraşelor, pe partea şoferului se vor utiliza exclusiv clemele de fixare din pachetul de livrare.
Nu atașați nimic pe structura de fixare a cabinei. Nu depășiți numărul de pasageri indicat în certificatul de înmatriculare. Spațiul de încărcare din spate este proiectat exclusiv pentru transportul bunurilor. Este recomandat să poziționați bunurile sau obiectele grele cât mai departe posibil în spațiul de încărcare (spre cabină) și să le fixați cu ajutorul chingilor, utilizând inelele de ancorare de pe podea. Elementele de fixare a centurilor de siguranță pentru locurile din spate nu sunt proiectate pentru a fixa încărcătura.
Nu țineți mâna sub banchetă pentru a o ghida în jos, deoarece vă puteți prinde degetele. Aveți grijă să nu se afle niciun obiect sub banchetă sau care să blocheze sistemul de fixare, împiedicând blocarea în poziție corectă a ansamblului.
3
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 121 of 430

121
Compartimentul de
depozitare superiorAcesta este amplasat în planşa de bord, în spatele volanului.
Apăsaţi butonul pentru a deschide capacul (în funcţie de versiune), apoi ghidaţi-l în poziţia deschis complet.Pentru a-l închide, ghidaţi capacul, apoi apăsaţi-l uşor în partea centrală.Orice lichid care s-ar putea vărsa poate cauza un scurtcircuit electric, şi prin urmare un
potenţial incendiu.
Priza/prizele pentru accesorii de
12 V (în funcţie de versiune)
F Pentru a conecta un accesoriu de 12 V (putere maximă: 120 W), ridicaţi capacul şi conectaţi un adaptor adecvat.
Respectaţi puterea maximă specificată pentru a preveni avarierea accesoriului respectiv.
Conectarea unui aparat electric neomologat de Toyota, cum ar fi un încărcător USB, poate afecta funcţionarea sistemelor electrice ale autovehiculului, cauzând disfuncţionalităţi cum ar fi recepţia
telefonică slabă sau inter ferenţe la afişarea pe ecran.
3
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 122 of 430

122
Inelele de amarare
Dotările din
zona de
încărcare
Utilizaţi inelele de amarare de pe podeaua din spate pentru asigurarea încărcăturii.Ca măsură de precauţie în cazul frânării bruşte, se recomandă depozitarea obiectelor grele cât mai în faţă posibil spre cabină.Se recomandă imobilizarea încărcăturii prin asigurarea fermă a acesteia cu ajutorul inelelor
de amarare de pe podea.
În funcţie de nivelul de dotare a autovehiculului, în zona de încărcare se află diferitele elemente de fixare prezentate mai jos.
Portul USB
Acesta permite conectarea unui dispozitiv portabil, cum ar fi un player audio digital de tip iPod® sau un stick de memorie USB.Acesta citeşte fişierele audio, ce sunt transmise în sistemul audio de la bord şi redate prin intermediul difuzoarelor autovehiculului.Puteţi gestiona fişierele respective prin intermediul butoanelor de pe volan sau al sistemului audio.
Când se utilizează un port USB, dispozitivul portabil este încărcat automat.În timpul încărcării, se afişează un mesaj în cazul în care consumul de curent al dispozitivului portabil depăşeşte puterea nominală a portului respectiv.Pentru informaţii suplimentare referitoare
la utilizarea acestei dotări, consultaţi secţiunea Sistemul audio şi telematic.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 123 of 430

123
Sistemul de reţinere a încărcăturii
Pe podea, în spatele scaunelor din faţă, un perete despăr ţitor orizontal protejează şoferul şi pasagerii din faţă împotriva riscului de deplasare a încărcăturii.Pereţii despăr ţitori, din tablă sau vitraţi, separă zona de încărcare de cabină.
Plasa de reţinere pentru
încărcături înalte
Dotările din zona
pasagerilor
În funcţie de nivelul de dotare a autovehiculului, în zona pasagerilor se află diferitele elemente de fixare prezentate mai jos.
Aceasta permite utilizarea întregului spaţiu de încărcare, până la plafon:- în spatele scaunelor din faţă din primul rând, atunci când scaunele din spate (şi bancheta) din al 2-lea şi al 3 -lea rând sunt rabatate sau demontate.- în spatele scaunelor din spate şi banchetei din al 2-lea rând, atunci când scaunele din spate (şi bancheta) din al 3 -lea rând sunt rabatate sau demontate.
Clemele de fixare superioare
Clemele de fixare inferioare (din spatele primului rând)
Dacă autovehiculul este prevăzut cu o banchetă fixă monobloc sau cu scaune şi banchetă:
F Declipsaţi capacele elementelor de ancorare din plafon de pe ambele păr ţi.
F Introduceţi pe ambele păr ţi clemele de fixare în elementele de ancorare de pe podea din al 2-lea rând (conform figurii de mai sus).
3
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 124 of 430

124
Fixarea plasei
Declipsaţi capacele clemelor de fixare superioare şi asiguraţi clemele de fixare inferioare (conform celor descrise mai sus).F Rabataţi (poziţia masă) scaunele şi banchetele din al 2-lea şi al 3 -lea rând (în funcţie de nivelul de dotare).F Derulaţi plasa de reţinere pentru încărcături înalte.F Fixaţi clemele superioare de fixare
a plasei în elementele de ancorare corespunzătoare din plafon (mai întâi pe o parte, apoi pe cealaltă).F Extindeţi complet chingile.F Fixaţi pe ambele păr ţi clemele inferioare de fixare a plasei în elementele de ancorare inferioare (din spatele primului rând) sau în inelele de ancorare (din spatele celui de-al 2-lea rând).F Trageţi de chingi pentru a tensiona plasa.F Verificaţi dacă plasa este fixată bine şi extinsă corespunzător.
Nu utilizaţi niciodată inelul ISOFIX prevăzut pentru fixarea chingii superioare a unui scaun pentru copii cu chingă superioară.
Dacă există în dotarea autovehiculului, geamurile laterale din al 2-lea rând pot fi deschise.
Geamurile din al 2-lea rând
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Dispozitivul de blocare a geamurilor din spate pentru siguranţa copiilor, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
În timpul mersului, geamul trebuie să fie închis şi asigurat într-una dintre crestături.F Comprimaţi cele două butoane şi deplasaţi geamul în lateral.
F Introduceţi pe ambele păr ţi clemele de fixare în elementele de ancorare de pe podea din al 2-lea rând, apoi rotiţi-le cu un sfert de rotaţie pentru a le bloca în poziţie (conform figurii de mai sus).Amplasaţi-le cât mai aproape posibil de capătul şinei.
Dacă autovehiculul este prevăzut cu scaune şi banchetă sau scaune individuale pe şine:
Clemele de fixare inferioare (din spatele celui de-al 2-lea rând)
F Utilizaţi inelele de ancorare.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 126 of 430

126
Sistemul de aer condiţionat funcţionează numai cu motorul în funcţiune.
Sistemul manual de aer condiţionat
Temperatura
F Rotiţi butonul dinspre „LO” (rece) spre „HI” (cald) pentru a regla temperatura conform preferinţelor dumneavoastră.
Fluxul de aer
F Rotiţi butonul pentru a obţine un flux de aer confortabil.
Dacă aduceţi butonul de reglare a fluxului de aer în poziţia de minim (sistem dezactivat), nu se va mai controla temperatura. Totuşi, se va mai resimţi un uşor flux de aer generat de deplasarea autovehiculului.
Distribuţia aerului
Parbrizul şi geamurile laterale.
Zona picioarelor.
Fantele de ventilaţie centrale şi laterale.
Distribuţia aerului poate fi adaptată prin apăsarea butoanelor corespunzătoare.
Admisia aerului /
recircularea aerului
Admisia aerului din exterior previne aburirea parbrizului şi geamurilor laterale.Recircularea aerului din interior izolează habitaclul împotriva mirosurilor şi gazelor de eşapament din exterior.
Reveniţi cât mai curând posibil la admisia aerului din exterior pentru a preveni deteriorarea calităţii aerului şi aburirea geamurilor.
Aceasta permite livrarea rapidă a aerului cald sau rece în funcţie de necesităţi.
F Apăsaţi acest buton pentru recircularea aerului din interior; lampa indicatoare a acestuia se aprinde.
F Apăsaţi din nou acest buton pentru a permite accesul aerului din exterior în habitaclu; lampa indicatoare a acestuia se stinge.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 128 of 430

128
O setare în jurul valorii 21 vă asigură un nivel optim de confort. În funcţie de preferinţele proprii, puteţi opta în mod obişnuit pentru o setare cuprinsă între 18 şi 24.În plus, se recomandă să se evite o diferenţă între setarea pe partea stângă, respectiv dreaptă mai mare de 3 unităţi.
Sistemul automat de aer condiţionat cu control pe două zone
Asigură un compromis optim între
o temperatură confortabilă şi o funcţionare silenţioasă.
Asigură o funcţionare lină şi silenţioasă prin limitarea fluxului de a e r.
Asigură un flux de aer puternic şi eficient.
F Apăsaţi repetat butonul „ AUTO”.
Modul confort automat
Temperatura
F Apăsaţi butonul în jos pentru reducerea valorii,
respectiv în sus pentru creşterea acesteia.
Când motorul este rece, fluxul de aer va ajunge doar treptat la un nivel optim pentru a se preveni refularea de prea mult aer rece.Pe vreme rece, se favorizează distribuţia de aer cald doar spre parbriz, geamurile laterale şi zona picioarelor.Modul activ este afişat pe ecran, conform celor de mai jos:
Dacă doriţi, puteţi opta pentru alte setări decât cele propuse de sistem prin reglarea manuală a unei setări. Celelalte funcţii sunt controlate în continuare automat.Simbolul „AUTO” dispare dacă modificaţi o setare.
Modul manual
Şoferul şi pasagerul din faţă pot seta fiecare conform preferinţelor temperatura pe partea respectivă.Valoarea indicată pe ecran corespunde unui nivel de confort, şi nu unei temperaturi efective în grade Celsius sau Fahrenheit.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 129 of 430

129
Programul de vizibilitate
F Apăsaţi butonul „vizibilitate” pentru dezaburirea sau degivrarea rapidă a parbrizului şi geamurilor laterale.
F Apăsaţi din nou butonul „vizibilitate” pentru a dezactiva programul.
Sistemul controlează automat funcţia de condiţionare a aerului, fluxul de aer şi funcţia de admisie a aerului şi distribuie preponderent fluxul de aer spre parbriz şi geamurile laterale pentru un efect optim.
Pentru răcirea sau încălzirea maximă a habitaclului, puteţi depăşi valoarea minimă de 14 sau valoarea maximă de 28.
F Apăsaţi butonul în jos până când se afişează „LO”, respectiv în sus până când se afişează „HI”.
La intrarea în autovehicul, dacă temperatura este mult mai mică sau mai mare decât nivelul confortabil, nu se impune modificarea valorii afişate pentru a se obţine nivelul de confort dorit. Sistemul corectează automat diferenţa de temperatură cât mai curând posibil.
Funcţia „Mono”
Setarea confortabilă pentru partea pasagerului poate fi corelată cu setarea confortabilă pentru partea şoferului (control pe o singură zonă).
Funcţia este dezactivată automat dacă pasagerul acţionează butonul de reglare a temperaturii pe partea sa.
Sau
F Apăsaţi butonul „AUTO” pentru a reveni la programul de confort automat.
F Apăsaţi acest buton pentru a activa / dezactiva funcţia „Mono”.Lampa indicatoare din buton este aprinsă atunci când funcţia este
activată.
3
8 W L O L ] D U H D X
Page 132 of 430

132
Dezaburirea / degivrarea parbrizului
Aceste marcaje de pe panoul de comandă indică poziţiile butoanelor pentru dezaburirea sau degivrarea rapidă a parbrizului şi geamurilor laterale.
Controlul manual al încălzirii/
ventilaţiei sau funcţiei de
condiţionare a aerului
Cu sistem Stop & Start, atunci când funcţia de dezaburire este activată, modul STOP nu este disponibil.
Sistemul digital de aer
condiţionat cu control pe
două zone
F Aduceţi butoanele de reglare a fluxului de aer, temperaturii şi distribuţiei aerului în poziţiile marcate dedicate.
Sistemul controlează automat funcţia de condiţionare a aerului, fluxul de aer şi funcţia de admisie a aerului şi asigură o distribuţie optimă a fluxului de aer spre parbriz şi geamurile laterale.
Sistemul revine la setările anterioare.
F Apăsaţi acest buton pentru dezaburirea sau degivrarea cât mai rapidă posibil a parbrizului şi geamurilor laterale.
F Pentru a dezactiva funcţia, apăsaţi din nou acest buton sau butonul „ AUTO”.F Pentru condiţionarea aerului, apăsaţi acest buton; lampa indicatoare a acestuia se aprinde.
Parbrizul şi duzele spălătorului cu funcţie de încălzirePentru informaţii suplimentare referitoare la Maneta de control al ştergătoarelor, şi în particular la parbrizul şi duzele spălătorului cu funcţie de încălzire, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 135 of 430

135
Pentru ca aceste sisteme să fie cât mai eficiente, respectaţi recomandările de utilizare şi întreţinere de mai jos:F Pentru asigurarea unei distribuţii uniforme a aerului, aveţi grijă să nu fie obstrucţionate grilele de admisie a aerului din exterior aflate la baza parbrizului, duzele şi fantele de ventilaţie, precum şi exhaustorul de aer aflat în spate.F Nu acoperiţi senzorul de luminozitate, aflat în partea superioară a parbrizului; acesta este utilizat pentru reglarea sistemului de aer condiţionat.F Activaţi sistemul de aer condiţionat timp de cel puţin 5 - 10 minute o dată sau de două
ori pe lună pentru a-l menţine în per fectă stare de funcţionare.F Asiguraţi-vă că filtrul de aer pentru habitaclu este în bună stare şi solicitaţi înlocuirea periodică a cartuşului filtrant. Recomandăm să se utilizeze un filtru de aer combinat pentru habitaclu. Datorită aditivului activ special conţinut, acesta contribuie la purificarea aerului respirat de ocupanţi şi la curăţenia habitaclului (reducerea reacţiilor alergice, mirosurilor neplăcute şi depunerilor de grăsimi).F Pentru asigurarea unei funcţionări corecte a sistemului de aer condiţionat, se recomandă de asemenea verificarea periodică a acestuia, în conformitate cu recomandările din ghidul de întreţinere şi garanţie.F Dacă sistemul nu furnizează aer rece, dezactivați-l și contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Recomandări pentru încălzire, ventilaţie şi condiţionarea aerului
Dacă, după staţionarea îndelungată la soare, temperatura interioară este foarte ridicată, ventilaţi mai întâi habitaclul timp de câteva momente.Setaţi butonul de reglare a fluxului de aer la un nivel suficient de ridicat pentru ventilarea rapidă a aerului din habitaclu.Sistemul de aer condiţionat nu conţine clor şi nu prezintă niciun pericol pentru stratul de ozon.
Condensul rezultat în urma condiţionării aerului duce la apariţia de scurgeri de apă sub autovehicul, lucru care este per fect normal.
Când autovehiculul tractează o remorcă la sarcină maximă pe un drum abrupt în rampă la temperaturi ridicate, prin oprirea sistemului de aer condiţionat, creşte puterea disponibilă a motorului şi se îmbunătăţeşte capacitatea de tractare.
Sistemul Stop & Start
Sistemele de încălzire şi aer condiţionat funcţionează doar cu motorul în funcţiune.Pentru menţinerea unui nivel confortabil al temperaturii în habitaclu, puteţi dezactiva temporar sistemul Stop & Start.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Sistemul Stop & Start, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Fantele de ventilaţie
Pentru închiderea fantelor de ventilaţie, deplasaţi butonul spre exteriorul autovehiculului. S-ar putea să simţiţi o uşoară rezistenţă.
3
Utilizarea uşoară şi confortul