ESP TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 138 of 430

138
Încălzirea
Acesta este un sistem suplimentar şi separat de încălzire a circuitului de apă caldă de la motor pentru încălzirea habitaclului şi îmbunătăţirea efectului de degivrare.
Această lampă indicatoare este aprinsă atunci când sistemul este programat să pornească în vederea încălzirii.Această lampă indicatoare clipeşte în timp ce inter vine funcţia de încălzire.
Încălzitor auxiliar/Încălzitor auxiliar comandat de la distanță
Ventilaţia
Acest sistem permite ventilaţia habitaclului pentru îmbunătăţirea efectului termic resimţit la
accesul în autovehicul pe timpul verii.
Programarea
Sistemul audio
F Apăsaţi butonul MENU (meniu)
pentru a accesa meniul principal.
F Selectaţi „Pre-heat. / Pre-ventil.” (preîncălzire/preventilaţie).
F Selectaţi „Heating” (încălzire) pentru încălzirea motorului şi habitaclului, respectiv „Ventilation” pentru ventilarea habitaclului.
F Selectaţi:- primul ceas pentru programarea/memorarea orei la care va fi atinsă temperatura de pre-încălzire,
Utilizând aceste două programări și în funcție de sezon, puteți să selectați una dintre orele de pornire. Un mesaj afișat pe ecran vă confirmă selecția.
F Selectaţi „Activation” (activare) şi, dacă este necesar pentru programare, selectaţi „Parameters” (parametri).
- al 2-lea ceas pentru programarea/memorarea unei a doua ore la care va fi atinsă temperatura de pre-încălzire.
Cu Toyota Pro Touch
F Apăsați Connect-App pentru a afișa pagina inițială.
F Apăsați apoi „Încălzire/ventilație programabilă”.
F Apăsați pe această comandă pentru a salva opțiunile.
F Selectați fila „Stare” pentru a activa/ dezactiva sistemul.F Selectați fila „Other settings” pentru a alege „Heating” pentru încălzirea motorului și a habitaclului sau opțiunea „Ventilation” pentru a ventila habitaclul.F Programați/presetați apoi ora la care se va atinge temperatura de preîncălzire, pentru fiecare selecție.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 140 of 430

140
Dezactivaţi întotdeauna funcţia de încălzire programabilă în timpul alimentării cu combustibil pentru a preveni pericolul de producere a unui incendiu sau unei explozii.Pentru a preveni pericolul de intoxicare sau asfixiere, nu se va utiliza funcţia de încălzire programabilă, nici măcar pentru scurt timp, în spaţii închise, cum ar fi un garaj sau un atelier, neprevăzute cu o instalaţie de aspiraţie a gazelor de eşapament.Nu parcaţi autovehiculul pe o suprafaţa inflamabilă (iarbă uscată, frunze uscate, hârtie etc.); pericol de producere a unui incendiu.Suprafeţele vitrate, cum ar fi luneta sau parbrizul, se pot încinge în anumite locuri.Aveţi grijă să nu vină în contact niciun obiect cu aceste suprafeţe, respectiv să nu le atingeţi cu mâinile sau altă parte a corpului.
Încălzirea este activată în condiţiile în care:- acumulatorul este încărcat suficient,- nivelul combustibilului este corespunzător,- motorul a fost pornit după ciclul de încălzire anterior.
Sistemul de încălzire programabil este alimentat din rezer vorul de combustibil al autovehiculului.Înainte de utilizarea acestuia, asiguraţi-vă că există suficient combustibil în r e z e r vo r.Dacă rezer vorul se află la nivelul de rezer vă, nu este recomandată utilizarea sistemului.
Ventilaţia este activată în condiţiile în care acumulatorul este încărcat suficient.În cursul încălzirii
Această lampă indicatoare clipeşte în timp ce inter vine funcţia de încălzire.Această lampă indicatoare se stinge la încheierea ciclului de încălzire sau atunci când încălzirea este oprită prin intermediul telecomenzii.
Perioada maximă de încălzire este de circa 45 minute, în funcţie de condiţiile de mediu.
Nu aruncaţi la gunoi bateriile telecomenzilor, deoarece acestea conţin metale dăunătoare pentru mediul ambiant.Duceţi-le la centre de colectare autorizate.
Utilizarea uşoară şi confortul
Page 143 of 430

143
F Acţionaţi butonul A spre dreapta sau spre stânga pentru a selecta oglinda corespunzătoare.F Acţionaţi butonul B în cele patru direcţii pentru a o regla.F Readuceţi butonul A în poziţia centrală.
Deplierea electrică
Deplierea electrică a oglinzilor este posibilă prin utilizarea telecomenzii sau a cheii pentru descuierea autovehiculului, cu excepţia cazului în care plierea s-a efectuat cu ajutorul butonului A. În acest caz, trageţi din nou butonul spre înapoi din poziţia centrală.
OglinzileReglarea electricăPlierea electrică
Dacă autovehiculul este prevăzut cu această funcţie, oglinzile pot fi pliate electric din interior, cu autovehiculul parcat şi contactul cuplat:
F Aduceţi butonul A în poziţia centrală.F Trageţi butonul A spre înapoi.
Din exterior, încuiaţi autovehiculul cu ajutorul telecomenzii sau al cheii.
Funcţia de pliere / depliere la încuiere / descuiere poate fi dezactivată. Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Este posibilă deplierea manuală a oglinzilor dacă este necesar.
Oglinzile retrovizoare exterioare
Acţionaţi maneta în cele patru direcţii pentru a le regla.Când autovehiculul este parcat, oglinzile retrovizoare exterioare pot fi pliate manual.Dacă s-a deplasat din poziţia iniţială carcasa unei oglinzi, cu autovehiculul staţionar, repoziţionaţi manual carcasa oglinzii sau utilizaţi butonul de pliere electrică.Nu există pericolul de defectare a acesteia, nici măcar dacă există depuneri de gheaţă.
Reglarea manuală
4
/ X P L Q L O H
Page 144 of 430

144
Dispozitivele de încălzire a
oglinzilor retrovizoare
Sau
Ca măsură de siguranţă, oglinzile retrovizoare vor fi reglate astfel încât să se reducă unghiurile moarte.Obiectele obser vate în oglindă sunt în realitate mai apropiate decât par.Ţineţi cont de acest lucru pentru a estima corect distanţa faţă de autovehiculele care se apropie din spate.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Dezaburirea / degivrarea lunetei, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
F Apăsaţi butonul dispozitivului de încălzire a lunetei.
F Apăsaţi butonul dispozitivului de încălzire a oglinzii retrovizoare.
Dacă autovehiculul dispune de dispozitive de încălzire a oglinzilor retrovizoare exterioare:
Luminile şi vizibilitatea
Page 146 of 430

146
Model fără lumini AUTO
Model cu lumini AUTO
Inelul principal de selectare
a luminilorLumini stinse (contact decuplat) / lumini de zi (motorul în funcţiune).
Aprinderea automată a farurilor
Doar lămpile de poziţie.
Faza scurtă sau lungă a farurilor.
Comutarea fazei farurilor
În modurile lumini stinse şi lămpi de poziţie, şoferul poate activa temporar faza lungă a farurilor („semnalizarea cu farurile”) menţinând maneta trasă.
Funcţionarea luminilor selectate este confirmată prin aprinderea lămpii indicatoare corespunzătoare.
Trageţi de manetă pentru a comuta între faza scurtă şi faza lungă a farurilor.
Maneta de control al luminilor
În anumite condiţii meteo (de ex. temperaturi scăzute sau umiditate), prezenţa condensului pe suprafaţa interioară a lentilelor farurilor şi blocurilor optice spate este normală;
acesta dispare după ce luminile rămân aprinse timp de câteva minute.
Rotiţi inelul pentru a aduce simbolul dorit în dreptul marcajului.
Luminile şi vizibilitatea
Page 147 of 430

147
Inelul pentru luminile de ceaţă
Proiectoarele de ceaţă şi lămpile de ceaţă spateDoar lampa de ceaţă spate
F Pentru aprinderea acesteia, rotiţi inelul spre înainte.Când luminile sunt stinse automat (la modele AUTO), lampa de ceaţă şi faza scurtă a farurilor rămân aprinse.F Pentru stingerea acesteia, rotiţi inelul spre înapoi.
Rotiţi şi eliberaţi inelul:F o dată spre înainte pentru a aprinde proiectoarele de ceaţă,F încă o dată spre înainte pentru a aprinde lămpile de ceaţă spate,F o dată spre înapoi pentru a stinge lămpile de ceaţă spate,F încă o dată spre înapoi pentru a stinge proiectoarele de ceaţă.
Când farurile sunt stinse automat prin intermediul funcţiei de aprindere automată a farurilor (la modele AUTO) sau când faza scurtă a farurilor este stinsă manual, luminile de ceaţă şi lămpile de poziţie rămân aprinse.F Rotiţi inelul spre înapoi pentru a stinge
luminile de ceaţă, apoi se vor stinge şi lămpile de poziţie.
Luminile respective funcţionează cu faza scurtă a farurilor aprinsă, în modul manual sau automat.
Acesta funcţionează cu lămpile de poziţie aprinse.
4
Luminile şi vizibilitatea
Page 148 of 430

148
Lămpile de semnalizare
schimbare direcţie
F Stânga: coborâţi maneta de control al luminilor dincolo de punctul de rezistenţă.F Dreapta: ridicaţi maneta de control al luminilor dincolo de punctul de rezistenţă.
Trei clipiri ale lămpilor de semnalizare schimbare direcţie
F Apăsaţi uşor maneta în sus sau în jos, fără
să depăşiţi punctul de rezistenţă; lămpile de semnalizare schimbare direcţie vor clipi de 3 ori.
În condiţii meteo favorabile sau pe ploaie, atât ziua, cât şi noaptea, utilizarea proiectoarelor de ceaţă şi a lămpilor de ceaţă spate este interzisă. În astfel de situaţii, luminozitatea fasciculului acestor proiectoare ar putea orbi ceilalţi şoferi. Acestea se vor utiliza numai în condiţii de ceaţă sau ninsoare.În astfel de condiţii meteo, vă revine responsabilitatea de a aprinde manual luminile de ceaţă şi faza scurtă a farurilor, deoarece s-ar putea ca senzorul de luminozitate să detecteze un nivel suficient al luminozităţii.Nu uitaţi să stingeţi proiectoarele de ceaţă şi lămpile de ceaţă spate atunci când acestea nu mai sunt necesare.
Semnalul sonor pentru lumini rămase aprinse
Un semnal sonor emis atunci când este deschisă o portieră din faţă avertizează şoferul cu privire la faptul că luminile exterioare ale autovehiculului sunt aprinse cu contactul decuplat şi luminile în modul manual.În acest caz, stingerea luminilor duce la încetarea semnalului sonor.
Deplasarea în străinătate
Dacă utilizaţi autovehiculul într-o ţară în care se conduce pe cealaltă parte a carosabilului, farurile trebuie adaptate pentru a se preveni orbirea şoferilor
autovehiculelor care circulă din sens contrar.Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Luminile se sting atunci când decuplaţi contactul, dar le puteţi reaprinde oricând cu ajutorul manetei de control al luminilor.
Luminile şi vizibilitatea
Page 149 of 430

149
Luminile de zi
(cu leduri)
Acestea se aprind automat atunci când este pornit motorul cu maneta de control al luminilor în poziţia „0” sau „AUTO”.
Aprinderea automată a
farurilor
Activarea
Când senzorul de luminozitate detectează un nivel scăzut al luminii ambientale, lămpile plăcuţei de înmatriculare, lămpile de poziţie şi faza scurtă a farurilor se aprind automat, fără nicio acţiune din partea şoferului. Acestea se pot aprinde de asemenea dacă se detectează o ploaie, concomitent cu funcţionarea automată a ştergătoarelor de parbriz.
De îndată ce luminozitatea revine la un nivel suficient sau după dezactivarea ştergătoarelor de parbriz, luminile se sting automat.
Dezactivarea
F Rotiţi inelul în altă poziţie. Dezactivarea funcţiei este însoţită de afişarea unui mesaj.
Disfuncţionalităţile
În cazul funcţionării defectuoase a senzorului de luminozitate, luminile se aprind; se aprinde această
Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
lampă de avertizare din tabloul de bord, însoţită
de un semnal sonor şi/sau un mesaj.
În condiţii de ceaţă sau de ninsoare, s-ar putea ca senzorul de luminozitate să detecteze un nivel suficient al luminozităţii. În acest caz, luminile nu se vor aprinde automat.Nu acoperiţi senzorul de luminozitate, combinat cu senzorul de ploaie şi amplasat în partea superioară
a parbrizului, în spatele oglinzii retrovizoare; funcţiile asociate nu vor mai fi operaţionale.
F Rotiţi inelul în poziţia „ AUTO”. Activarea
funcţiei este însoţită de afişarea unui mesaj.
4
Luminile şi vizibilitatea
Page 152 of 430

152
Ca setare implicită, sistemul este activat.
ProgramareaLuminile pentru viraje
Cu faza scurtă sau faza lungă aprinsă, această funcţie utilizează fasciculul unui proiector de ceaţă pentru a ilumina interiorul unui viraj atunci când viteza autovehiculului este sub 25 mph (40 km/h) (conducere în mediul urban, pe un drum cu serpentine, în intersecţii, manevre de parcare etc.).
Cu lumini pentru viraje
Fără lumini pentru viraje
Activarea
Sistemul funcţionează:- când lămpile de semnalizare schimbare direcţie de pe partea respectivă sunt activate,sau- începând cu un anumit unghi de rotaţie a
volanului.
Dezactivarea
Sistemul nu funcţionează:- sub un anumit unghi de rotaţie a volanului,- peste 25 mph (40 km/h),- când este cuplată treapta marşarier.
Cu sistem audio sau ecran tactil
Activarea sau dezactivarea sistemului se face din meniul de configurare a vehiculului.
Luminile şi vizibilitatea
Page 153 of 430

153
Sistemul de control automat al farurilor
Sistem ce comută automat între faza scurtă şi faza lungă în funcţie de nivelul luminii ambientale şi condiţiile de rulare cu ajutorul camerei video amplasate în partea superioară a ecranului..
Activarea / dezactivarea
F Aduceţi inelul manetei de control al luminilor în poziţia „ AUTO” sau în poziţia pentru faza scurtă/lungă.
Acest sistem de control automat al farurilor este un sistem de asistenţă la conducere.Şoferul este în continuare responsabil pentru utilizarea corectă a sistemului de iluminare al autovehiculului şi adaptarea setărilor acestuia la nivelurile de luminozitate şi vizibilitate şi la condiţiile din trafic.
Sistemul devine operaţional de îndată
ce se depăşeşte o viteză de 15 mph (25 km/h).Dacă viteza scade sub 9 mph (15 km/h), sistemul nu va mai fi operaţional.
Şoferul poate inter veni în orice moment, dacă situaţia o reclamă, prin tragerea de maneta de control al luminilor pentru a comuta între faza lungă şi faza scurtă.
Semnalizarea cu farurile nu dezactivează sistemul.Starea sistemului este memorată la decuplarea contactului.
Suspendarea temporară
Şoferul poate inter veni în orice moment, dacă situaţia o reclamă, pentru a comuta starea f a r u r i l o r.
F Semnalizarea cu farurile suspendă temporar funcţia, iar sistemul de iluminare comută în modul „aprindere automată a f a r u r i l o r ”.
4
Luminile şi vizibilitatea