TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2021, Model line: PROACE CITY VERSO, Model: TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021Pages: 272, PDF Size: 57.8 MB
Page 151 of 272

151
Conducere
6
Pentru mai multe informații despre Park Assist, consultați secțiunea corespunzătoare.
Limite de funcționare
Dacă portbagajul are o încărcătură mare, autovehiculul se poate înclina, afectând măsurarea distanțelor.
Defecțiune
În cazul unei defecțiuni la cuplarea treptei de marșarier, se aprinde această lampă de avertizare pe panoul de instrumente, însoțită de un mesaj pe ecran și un semnal sonor (bip scurt).Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica sistemul.
Top Rear Vision
Consultați Recomandările generale privind utilizarea sistemelor de asistență pentru conducere și efectuarea de manevre.
Imediat ce este cuplată treapta de marșarier în timpul ce motorul funcționează, acest sistem afișează pe ecranul tactil vederi ale zonelor din
apropierea autovehiculului, folosind o cameră situată în spatele autovehiculului.
Ecranul este împărțit în două părți, cu o vedere contextuală și o vedere de deasupra autovehiculului cu zonele din apropiere.Senzorii de parcare completează informațiile privind vederea de deasupra autovehiculului.Pot fi afișate diverse vederi contextuale:– Vedere standard.
– Vedere 180°.– Imagine mărită.Modul AUTO este activat implicit.În acest mod, sistemul alege să afișeze cea mai bună vedere (standard sau imagine mărită).Puteți modifica tipul de vedere, în orice moment, în timpul unei manevre.Starea funcției nu este salvată la luarea contactului.
Principiul de funcționare
Utilizând camera video pentru marșarier, sistemul înregistrează zona din jurul autovehiculului în timpul unei manevre efectuate la viteză mică.Este reconstruită imaginea autovehiculului și a zonei din jur (reprezentată între delimitări) în timp real, pe măsură ce se derulează manevra.Aceasta facilitează alinierea autovehiculului în parcare și permite observarea tuturor obstacolelor din apropierea acestuia. Imaginea este ștearsă automat când autovehiculul stă pe loc mai mult timp.
Page 152 of 272

152
Vedere spate
Pentru a activa camera amplasată pe hayon, cuplați treapta de marșarier și mențineți viteza autovehiculului sub 10 km/h (6 mph).Sistemul este dezactivat:– Automat, la viteze de peste aproximativ 10 km/h (6 mph),– Automat, dacă hayonul este deschis.– La cuplarea altei trepte de viteză (imaginea va fi afișată pentru încă 7 secunde).– Prin apăsarea săgeții albe din colțul din stânga sus al ecranului tactil.
Modul AUTO
Acest mod este activat implicit.Utilizând senzorii din bara de protecție spate, vederea automată permite trecerea de la vederea spate (standard) la vederea din partea de sus (imagine mărită) atunci când, în timpul unei manevre, vă apropiați de un obstacol la nivelul liniei roșii (sub 30 cm (0 ft 11")).
Vedere standard
Pe ecran este afișată imaginea zonei din spatele autovehiculului.Liniile albastre 1 reprezintă lățimea autovehiculului, cu oglinzile depliate; direcția lor se schimbă în funcție de poziția volanului.Linia roșie 2 reprezintă o distanță de 30 cm (0 ft 11") față de bara de protecție spate; cele două linii albastre 3 și 4 reprezintă 1 m și 2 m (3 ft 3" și 6 ft 6").Această vedere este disponibilă în modul AUTO sau în meniul de selectare a vederii.
Imagine mărită
Camera video înregistrează zona din jurul autovehiculului în timpul manevrelor, pentru a crea o vedere din spate, în jurul acestuia, permițând efectuarea manevrelor în jurul obstacolelor din apropiere.Această vedere este disponibilă în modul AUTO sau în meniul de selectare a vederii.
Page 153 of 272

153
Conducere
6
NOTIC E
Obstacolele pot părea mai departe decât sunt în realitate.În timpul manevrelor, este important să verificați împrejurimile cu ajutorul oglinzilor laterale.De asemenea, senzorii de parcare spate oferă informații despre zona din jurul autovehiculului.
Vedere 180°
Vederea la 180° facilitează ieșirea în marșarier dintr-un loc de parcare, făcând posibilă observarea apropierii vehiculelor, pietonilor și
bicicliștilor.
Aceasta nu este recomandată pentru efectuarea unei manevre complete.Este alcătuită din 3 zone: stânga A, centru B și dreapta C.Această vedere este disponibilă în meniul de selectare a vederii.
Park Assist
Consultați Recomandările generale privind utilizarea sistemelor de asistență pentru conducere și efectuarea de manevre.Acest sistem oferă asistență de parcare activă pentru autovehiculele echipate cu o cutie de viteze manuală: detectează un loc de parcare și apoi virează în direcția corespunzătoare pentru a parca în acest spațiu, în timp ce șoferul controlează direcția de conducere, cuplarea treptelor, accelerarea și frânarea.Pentru a ajuta șoferul să monitorizeze efectuarea corectă a manevrelor, sistemul declanșează automat afișarea Top Rear Vision și activarea senzorilor de parcare.
Sistemul efectuează măsurarea locurilor de parcare disponibile și calculează distanțele până la obstacole, folosind senzorii ultrasonici incluși în barele de protecție față și spate ale autovehiculului.
Sistemul ajută la efectuarea următoarelor manevre:
A.Intrarea într-un spațiu de parcare „paralel”
B.Ieșirea dintr-un spațiu de parcare „paralel”
C.Intrarea într-un spațiu de parcare „perpendicular”
Funcționare
► Când vă apropiați de un loc de parcare, reduceți viteza autovehiculului la 30 km/h (19 mph) sau mai puțin.
Activarea funcției
Funcția poate fi activată din meniul de configurare a
autovehiculului.
WARNI NG
Activarea funcției dezactivează Blind Spot Detection.
Page 154 of 272

154
NOTIC E
Puteți dezactiva funcția în orice moment până când este inițiată manevra de intrare sau ieșire dintr-un loc de parcare, apăsând săgeata situată în colțul din stânga sus al paginii afișate.
Selectarea tipului de manevră
Pe ecranul tactil este afișată o pagină de selectare a manevrei: în mod implicit, va apărea
pagina „Intrare” dacă autovehiculul a rulat de la punerea contactului, în caz contrar, va apărea pagina „Ieșire”.► Selectați tipul și partea de desfășurare a manevrei pentru a activa căutarea locurilor de parcare.Manevra selectată poate fi modificată oricând, chiar și în timpul căutării unui spațiu de parcare disponibil.
Acest indicator luminos se aprinde pentru a confirma selecția.
Căutarea unui loc de parcare
► Ar trebui să conduceți la o distanță cuprinsă între 0,50 m și 1,50 m (1 ft 7" - 4 ft 11") față de rândul autovehiculelor parcate, fără a depăși niciodată 30 km/h (19 km/h), până când sistemul găsește un spațiu disponibil.Căutarea locurilor de parcare este întreruptă la viteze mai mari. Funcția este dezactivată automat dacă viteza autovehiculului depășește 50 km/h (31 mph).
NOTIC E
Pentru parcarea „paralelă”, spațiul trebuie să aibă cel puțin lungimea autovehiculului dumneavoastră plus 0,60 m (1 ft 11").Pentru parcarea „perpendiculară”, spațiul trebuie să fie aproximativ la fel de lat ca autovehiculul dumneavoastră plus 0,70 m (2 ft 3").
NOTIC E
Dacă funcționarea senzorilor de parcare a fost dezactivată din meniul Conducere/Autovehicul de pe ecranul tactil,
aceasta va fi reactivată automat la pornirea sistemului.
Când sistemul găsește un loc de parcare disponibil, mesajul „OK” este afișat pe ecranul de parcare, însoțit de un semnal sonor.
Pregătirea pentru manevră
► Deplasați-vă foarte încet până la afișarea solicitării de oprire a autovehiculului: „Opriți autovehiculul”, însoțită de semnul „STOP” și un semnal sonor.După ce autovehiculul s-a oprit, pe ecran este afișată o pagină cu instrucțiuni.► Pentru pregătirea pentru manevră, urmați instrucțiunile. Inițierea manevrei este indicată de mesajul „Manevră în curs de desfășurare” ce apare pe ecran, însoțit de un semnal sonor. Deplasarea în marșarier este indicată de mesajul: „Eliberați volanul și deplasați-vă în marșarier”.Top Rear Vision și senzorii de parcare sunt activați automat pentru a vă ajuta să monitorizați zona din jurul autovehiculului în timpul manevrei.
Page 155 of 272

155
Conducere
6
În timpul manevrei
Sistemul controlează direcția de deplasare a autovehiculului. Acesta oferă instrucțiuni cu privire la direcția de efectuare a manevrei, atunci când începeți manevrele de intrare și ieșire dintr-un loc de parcare „paralel”, precum și pentru toate manevrele de intrare într-un loc de parcare „perpendicular”.Aceste instrucțiuni sunt afișate ca simbol, însoțite de un mesaj:„Marșarier”.
„Mergeți în față”.
Starea manevrelor este indicată de aceste simboluri:Manevră în curs de desfășurare (verde).
Manevră anulată sau finalizată (roșu) (săgețile indică faptul că șoferul trebuie să reia controlul autovehiculului).Vitezele maxime în timpul manevrelor sunt indicate de aceste simboluri:
77 km/h sau 5 mph, pentru intrarea într-un loc de parcare.
55 km/h sau 3 mph, pentru ieșirea dintr-un loc de parcare.
WARNI NG
În timpul fazelor manevrelor, volanul efectuează rotiri rapide: nu țineți mâinile pe volan și nu puneți mâinile între spițele
acestuia. Aveți grijă la orice obiecte care ar putea interfera cu manevrele (îmbrăcăminte largă, eșarfă, cravată etc.). Risc de rănire!Este responsabilitatea șoferului să monitorizeze constant traficul, în special autovehiculele care se deplasează în sens opus.Șoferul trebuie să verifice dacă există vreun obiect sau persoană care împiedică traiectoria vehiculului.
NOTIC E
Imaginile de la camera (camerele) video, care sunt afișate pe ecranul tactil pot fi distorsionate din cauza tipului de teren.În zone umbrite sau în condiții de lumină sau iluminare inadecvată, imaginea poate fi întunecată și cu un contrast mai mic
Manevra poate fi întreruptă permanent în orice moment, fie de către șofer, fie automat de către sistem.Întrerupere efectuată de șofer:– preluarea controlului asupra volanului.– activarea semnalizatoarelor de direcție pe partea opusă manevrei.– decuplarea centurii de siguranță a șoferului.– luarea contactului.Întrerupere efectuată de sistem:– autovehiculul depășește limita de viteză de 7 km/h (5 mph) în timpul manevrelor de intrare în
spațiul de parcare sau 5 km/h (3 mph) în timpul manevrelor de ieșire dintr-un spațiu de parcare.– activarea sistemului anti-derapare pe un drum alunecos.– deschiderea unei uși sau a portbagajului.– calarea motorului.– defecțiune a sistemului.– după 10 manevre pentru a intra sau ieși dintr-un loc de parcare paralel și după 7 manevre pentru a intra într-un loc de parcare perpendicular.Întreruperea manevrei dezactivează automat funcția.Simbolul manevrei este afișat în roșu, însoțit de afișarea pe ecranul tactil a mesajului „Manevră anulată”.Un mesaj îi solicită șoferului să preia controlul autovehiculului.Funcția este dezactivată după câteva secunde; această lampă de avertizare se stinge și funcția revine la afișarea inițială.
Finalizarea unei manevre de intrare
sau ieșire dintr-un loc de parcare
Autovehiculul se oprește la finalizarea manevrei.Simbolul manevrei este afișat în roșu, însoțit de mesajul „Manevră finalizată” care va fi afișat pe ecranul tactil.Când funcția este dezactivată, acest indicator luminos se stinge, însoțit de un semnal sonor.La intrarea într-un loc de parcare, șoferul poate fi
obligat să finalizeze manevra.
Page 156 of 272

156
Limite de funcționare
– Sistemul poate sugera un spațiu de parcare necorespunzător (Fără spații de parcare, lucrări în desfășurare și carosabil deteriorat, locație de-a lungul unui șanț etc.).– Sistemul poate indica faptul că a fost găsit un spațiu, dar pe care nu îl aprobă din cauza unui obstacol fix din partea opusă a manevrei, fapt ce nu i-ar permite autovehiculului să urmeze traiectoria necesară pentru parcare.– Sistemul poate indica faptul că a fost găsit un spațiu, dar să nu efectueze manevra, deoarece drumul este prea îngust.– Sistemul nu este proiectat pentru a efectua manevra de parcare pe o curbă strânsă.– Sistemul nu detectează spații care sunt mult mai mari decât autovehiculul sau care sunt delimitate de obstacole foarte joase (trotuar, stâlpi etc.) sau foarte subțiri (copaci, stâlpi, garduri de sârmă etc.).– Anumite obstacole localizate în unghiul mort al senzorilor pot să nu fie detectate sau să nu mai
poată fi detectate în timpul manevrei.– Anumite materiale (țesături) absorb undele sonore: pietonii nu pot fi detectați.– Un impact frontal sau posterior al autovehiculului poate afecta setările senzorilor, care nu sunt întotdeauna detectate de sistem: măsurătorile distanței pot fi distorsionate.– Dacă portbagajul are o încărcătură mare, autovehiculul se poate înclina, afectând măsurarea distanțelor.
Senzorii și camera (camerele) video ale autovehiculului pot fi afectate de:– zăpadă acumulată sau frunze căzute pe drum,– condiții meteorologice nefavorabile (ploi abundente, ceață densă, ninsoare),– interferențe sonore, precum cele emise de autovehicule și echipamente tehnice zgomotoase (de exemplu: camioane, picamăre pneumatice etc.).
WARNI NG
Nu folosiți funcția în următoarele condiții exterioare:– Pe un drum cu margine instabilă (de exemplu, șanț) sau de-a lungul unui chei sau pe marginea unei gropi.– Când suprafața carosabilului este alunecoasă (de exemplu: polei).
WARNI NG
Dacă apare una dintre următoarele defecțiuni,
nu utilizați sistemul:– Dacă un pneu are o presiune scăzută.– Dacă una dintre barele de protecție este deteriorată.– Dacă una dintre camerele video este defectă.
WARNI NG
Dacă autovehiculul a suferit vreuna din următoarele modificări, nu folosiți funcția:– Când transportați un obiect care depășește dimensiunile autovehiculului (scară pe barele de acoperiș, suport pentru bicicletă pe hayon etc.).– Cu o bilă de remorcare fixată și neaprobată.– Cu lanțuri antiderapante montate.– Când conduceți cu o roată de rezervă de dimensiuni reduse.– Când pneurile montate au o dimensiune diferită față de cele originale.– După modificarea uneia sau ambelor bare de protecție (protecție suplimentară).– Dacă senzorii au fost revopsiți în altă parte, nu în rețeaua de dealeri TOYOTA.– Cu senzori neomologați pentru autovehicul.
Page 157 of 272

157
Conducere
6
Defecțiuni
Când funcția nu este activată, acest indicator luminos se va aprinde intermitent pentru scurt timp și va emite un semnal sonor pentru a indica o defecțiune a sistemului.Dacă defecțiunea apare în timp ce sistemul este utilizat, lampa de avertizare se stinge.Dacă defecțiunea senzorului de parcare apare în timpul utilizării, indicată de această lampă de avertizare aprinsă, aceasta determină dezactivarea funcției.În cazul unei defecțiuni, apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica sistemul.În cazul unei defecțiuni a servodirecției, lampa de avertizare este afișată pe panoul de instrumente, însoțită de un mesaj de avertizare.Opriți autovehiculul imediat ce manevra se poate face în siguranță. Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
Page 158 of 272

158
Carburanți compatibili
Benzină în conformitate cu standardul EN228, ce conține până la 5%, respectiv 10% etanol.
Motorină în conformitate cu standardele EN590, EN16734 și EN16709, ce conține până la 7%, respectiv 10%, 20% și 30% esteri metilici de acizi grași. Utilizarea carburanților B20 sau B30, chiar și ocazională, impune condiții speciale de întreținere, denumite „Condiții dificile”.
Carburant Diesel parafinic ce respectă standardul EN15940.
WARNI NG
Utilizarea oricărui alt tip de (bio)carburant (uleiuri vegetale sau animale, în stare pură sau diluate, combustibil de uz casnic etc.) este strict interzisă (risc de deteriorare a motorului și sistemului de alimentare cu carburant).
NOTIC E
Singurii carburanți a căror utilizare este permisă sunt cei care respectă standardele B715001 (benzină) sau B715000 (motorină).
Carburantul Diesel la
temperaturi scăzute
La temperaturi sub 0 °C (+32 °F), formarea blocurilor de parafină în carburanții Diesel pentru vară ar putea împiedica funcționarea corectă a motorului. În aceste condiții de temperatură, utilizați carburant Diesel pentru iarnă și mențineți rezervorul de carburant la un nivel de peste 50%.La temperaturi sub -15 °C (+5 °F) pentru a evita problemele la pornire, este indicat să parcați autovehiculul într-un loc protejat (garaj încălzit).
Călătoria în străinătate
Anumiți carburanți pot deteriora motorul
autovehiculului.În unele țări, poate fi necesară utilizarea unui anumit carburant (cifră octanică specifică, denumire comercială specifică etc.) pentru a asigura funcționarea corectă a motorului.Pentru toate informațiile suplimentare, consultați un dealer.
Realimentare
Capacitatea rezervorului de carburant: aproximativ 61 litri (benzină) sau 50 litri (motorină).Nivel de rezervă: aproximativ 6 litri.
Nivel scăzut de carburant
/2
1 1Atunci când este atins un nivel scăzut de carburant în rezervor, această lampă de avertizare se aprinde pe panoul de instrumente, însoțită de un semnal sonor și afișarea unui mesaj. Prima aprindere a lămpii de avertizare înseamnă că în rezervor au mai rămas aproximativ 6 litri de carburant.Până la completarea nivelului de carburant, această lampă de avertizare va apărea de fiecare dată când este pus contactul, însoțită de un semnal sonor și afișarea unui mesaj. În timpul conducerii, acest mesaj și semnalul sonor sunt repetate cu frecvență crescută, pe măsură ce nivelul de carburant scade către 0.Trebuie să realimentați cât mai repede posibil
pentru a evita pana de carburant.Pentru mai multe informații despre Pană de carburant (Diesel), consultați secțiunea corespunzătoare.
Page 159 of 272

159
Informații practice
7
WARNI NG
Stop & StartNu alimentați niciodată cu carburant dacă motorul este în modul STOP; trebuie să luați contactul.
Realimentare
Pentru a fi înregistrată de indicatorul de nivel al carburantului, este necesară adăugarea unei cantități de cel puțin 10 litri.Deschiderea bușonul rezervorului de carburant poate crea un zgomot, cauzat de pătrunderea aerului în interior. Acest lucru este perfect normal și este cauzat de etanșarea sistemului de alimentare cu carburant.Pentru a realimenta în deplină siguranță:► Opriți întotdeauna motorul.► Descuiați autovehiculul utilizând Acces și pornire fără cheie.► Deschideți capacul rezervorului de carburant.
► Dacă autovehiculul este prevăzut cu o cheie convențională, introduceți cheia în bușon și rotiți spre stânga.
► Îndepărtați bușonul rezervorului de carburant și amplasați-l pe suportul de pe capacul rezervorului de carburant.► Introduceți pistolul pompei și apăsați complet (apăsând clapeta metalică anti-retur A).► Umpleți rezervorul. Nu continuați după a treia oprire a pistolului, deoarece acest lucru poate cauza defecțiuni.
► Puneți bușonul la loc și închideți-l, rotind spre dreapta.► Apăsați capacul rezervorului de carburant pentru a-l închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
WARNI NG
Un dispozitiv previne deschiderea ușii culisante stânga atunci când este deschis capacul rezervorului de carburant.Cu toate acestea, ușa poate fi deschisă până la jumătate.Închideți capacul rezervorului de carburant pentru a putea utiliza ușa.
Autovehiculul este echipat cu un convertizor catalitic, care ajută la reducerea nivelului de emisii poluante din gazele de eșapament.
Page 160 of 272

160
WARNI NG
Dacă ați alimentat cu un carburant necorespunzător trebuie să goliți complet rezervorul și să îl realimentați cu un carburant adecvat înainte de a porni motorul.
Întreruperea alimentării cu
carburant
Autovehiculul dumneavoastră este echipat cu un sistem de siguranță care întrerupe alimentarea cu carburant în caz de impact.
Protecție împotriva
alimentării cu alt carburant
(Diesel)
(În funcție de țara unde are loc vânzarea).Acest dispozitiv mecanic previne alimentarea cu benzină a unui autovehicul diesel.
Amplasat în gura de alimentare, dispozitivul de protecție împotriva alimentării necorespunzătoare este vizibil la îndepărtarea bușonului.
Funcționare
Atunci când pistolul unei pompe de benzină este introdus în gura de alimentare a autovehiculului diesel, acesta intră în contact cu clapeta. Sistemul rămâne închis și împiedică alimentarea.Nu insistați, ci introduceți un pistol de pompă de motorină.
NOTIC E
Se poate să utilizați o canistră de carburant pentru a alimenta.
NOTIC E
Călătoria în străinătateÎn alte țări este posibil ca pistolul pompelor de carburant Diesel să fie diferit, iar prezența dispozitivului de protecție împotriva alimentării necorespunzătoare poate să împiedice realimentarea.Înainte de a călători în străinătate, este recomandat să consultați un dealer TOYOTA pentru a vă indica dacă autovehiculul este potrivit pentru echipamentul de distribuție al țărilor vizitate.
Lanțuri antiderapante
În sezonul rece, lanțurile antiderapante îmbunătățesc tracțiunea și, în același timp, comportamentul autovehiculului la frânare.
WARNI NG
Lanțurile antiderapante trebuie montate doar pe roțile din față. Acestea nu trebuie niciodată montate pe roțile de rezervă de mici dimensiuni.
NOTIC E
Respectați legislația în vigoare, specifică fiecărei țări, privind utilizarea lanțurilor antiderapante și viteza maximă autorizată.