TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2021, Model line: PROACE CITY VERSO, Model: TOYOTA PROACE CITY VERSO 2021Pages: 272, PDF Size: 57.8 MB
Page 191 of 272

191
În caz de pană
8
WARNI NG
Înlocuirea cu o siguranță care nu este prezentată în tabelele de alocare poate cauza autovehiculului defecțiuni grave. Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
BunăArsă
Clește de siguranțe
NOTIC E
Instalarea accesoriilor electriceSistemul electric al autovehiculului este proiectat pentru a funcționa cu echipamentele
standard sau opționale.Înainte de a instala în autovehicul alte echipamente sau accesorii electrice, contactați un dealer TOYOTA sau un service
autorizat.
WARNI NG
TOYOTA nu va accepta responsabilitatea pentru costurile suportate pentru repararea autovehiculului dumneavoastră sau pentru remedierea defectelor cauzate de instalarea accesoriilor care nu sunt furnizate sau recomandate de TOYOTA și nu sunt instalate conform instrucțiunilor sale, în special atunci când consumul combinat al tuturor echipamentelor suplimentare conectate depășește 10 mA.
NOTIC E
Pentru mai multe informații privind montarea unui dispozitiv de remorcare sau a unui echipament tip TAXI, contactați un dealer TOYOTA.
Siguranțele din planșa de
bord
Caseta cu siguranțe este amplasată la partea inferioară a planșei de bord (stânga).
Acces la siguranțe
► Desprindeți capacul trăgând în partea superioară stânga și apoi dreapta.Siguranțele prezentate mai jos diferă în funcție de echipamentele din autovehicul.
Siguranță n r.Amperaj (A)Funcții
F110Încărcător wireless pentru smartphone, oglindă retrovizoare „electrocrom”.
F415Claxon.
F620Pompă sistem spălare parbriz.
F710Priză de 12 V (spate).
F1030Modul de blocare electrică.
Page 192 of 272

192
Siguranță n r.Amperaj (A)Funcții
F1310Comenzi pentru sistemul telematic și radio.
F145Alarmă, unitate telematică avansată.
F19A 3Unitate interfață remorcă.
F235Unitate interfață generică remorcă.
F275Încălzire suplimentară.
F2920Sistem audio, ecran tactil.
F3115Sistem audio (în cadrul accesoriilor).
F3215Priză de 12 V (față).
F345Comandă oglindă.
F365Port USB.
Siguranțele din
compartimentul motorului
Caseta cu siguranțe este amplasată în compartimentul motorului, lângă baterie.
Acces la siguranțe
► Eliberați cele două elemente de fixare A.► Îndepărtați capacul.► Înlocuiți siguranța.► După înlocuire, închideți capacul cu grijă și apoi cuplați cele două elemente de fixare A
pentru a asigura o închidere corectă a casetei de siguranțe.
Siguranță n r.Amperaj(A)Funcții
F1615Proiector de ceață.
F1810Fază lungă dreapta.
F1910Fază lungă stânga.
F2940Ștergătoare de parbriz.
Page 193 of 272

193
În caz de pană
8
Bateria de 12 V
Procedura de pornire a motorului utilizând altă baterie sau încărcarea unei baterii descărcate.
Baterii plumb-acid
ECO
Bateriile conțin substanțe nocive, cum ar fi
acid sulfuric și plumb.Acestea trebuie eliminate în conformitate cu reglementările în vigoare și nu trebuie în niciun caz să fie aruncate împreună cu deșeurile menajere.Predați bateriile uzate ale telecomenzii și autovehiculului la un centru de colectare special.
WARNI NG
Protejați-vă ochii și fața înainte de a manipula bateria.Toate operațiile asupra bateriei trebuie efectuate într-o zonă bine ventilată și departe de flăcări deschise și surse de scântei, pentru a evita riscul de explozie sau de incendiu.După aceea, spălați-vă pe mâini.
WARNI NG
Versiunile cu Stop & Start sunt echipate cu o baterie de 12 V cu plumb-acid și specificații și tehnologie specifice.Trebuie să fie înlocuită doar de un dealer TOYOTA sau un service autorizat.
Acces la baterie
Bateria se află sub capotă.► Deschideți capota acționând maneta de eliberare din interior, apoi elementul de siguranță din exterior.► Fixați tija pentru capotă.
Terminalul (-) al bateriei nu este accesibil.Lângă baterie există un punct de legare la masă.
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Capotă și Motor, consultați secțiunea corespunzătoare.
Pornirea utilizând altă
baterie
În cazul în care bateria autovehiculului este descărcată, motorul poate fi pornit utilizând o altă baterie (externă sau de la alt autovehicul) și cabluri pentru pornirea asistată sau utilizând o baterie portabilă.
WARNI NG
Nu porniți niciodată motorul conectând un încărcător de baterie.Nu utilizați niciodată o baterie portabilă de 24 V sau de tensiune mai mare.Verificați întâi dacă bateria pe care o veți utiliza are o tensiune nominală de 12 V și o capacitate cel puțin egală cu cea a bateriei descărcate.Cele două autovehicule nu trebuie să fie în contact unul cu altul.Opriți consumatorii electrici de la ambele autovehicule (sistemul audio, ștergătoarele, luminile etc.).Aveți grijă: cablurile pentru pornirea asistată să nu se afle aproape de componentele în mișcare ale motorului (ventilator, curea etc.).Nu deconectați terminalul (+) când motorul este pornit.
Page 194 of 272

194
► Conectați cablul roșu la terminalul (+) al bateriei descărcate A (la cotul metalic) și apoi la terminalul pozitiv (+) al bateriei B sau al bateriei portabile.► Conectați un capăt al cablului verde sau negru la terminalul negativ (-) al bateriei B sau al bateriei portabile (sau la punctul de legare la masă al celuilalt autovehicul).► Conectați celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de legare la masă C al autovehiculului cu bateria descărcată.► Porniți motorul autovehiculului de asistență și lăsați-l să funcționeze câteva minute.► Acționați demarorul autovehiculului cu bateria descărcată și lăsați motorul să funcționeze.Dacă motorul nu pornește imediat, luați contactul și așteptați câteva momente înainte de a încerca din nou.► Așteptați să revină la ralanti.► Deconectați cablurile pentru pornirea asistată în ordinea inversă conectării.
► Lăsați motorul să funcționeze cel puțin 30 de minute, rulând sau cu autovehiculul oprit, pentru ca bateria să ajungă la un nivel de încărcare adecvat.
WARNI NG
Pentru deconectare, efectuați operațiile în ordine inversă.
NOTIC E
Unele funcții, inclusiv Stop & Start, nu sunt disponibile dacă bateria nu are un nivel de încărcare suficient.
Încărcarea bateriei utilizând
un încărcător
Pentru o durată de viață optimă a bateriei, este esențială menținerea unui nivel de încărcare adecvat.În unele cazuri poate fi necesară încărcarea bateriei:– dacă autovehiculul este utilizat în special pentru călătorii scurte;– dacă autovehiculul trebuie să fie scos din circulație timp de câteva săptămâni.Contactați un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat.
WARNI NG
Pentru a încărca personal bateria, utilizați doar un încărcător compatibil cu bateriile plumb-acid, cu o tensiune nominală de 12 V.
WARNI NG
Urmați instrucțiunile furnizate de producătorul
încărcătorului.Nu inversați niciodată polaritatea.
NOTIC E
Nu este necesar să deconectați bateria.
► Luați contactul.► Opriți toți consumatorii electrici (sistemul audio, luminile, ștergătoarele etc.).
Page 195 of 272

195
În caz de pană
8
► Opriți încărcătorul B înainte de a conecta cablurile la baterie, pentru a evita producerea unor scântei periculoase.► Cablurile încărcătorului trebuie să fie în stare bună.► Ridicați capacul din plastic al terminalului (+), dacă este prezent la autovehicul.► Conectați cablurile la încărcătorul B astfel:• cablul roșu pozitiv (+) la terminalul (+) al bateriei A,• cablul negru negativ (-) la punctul de legare la masă C pe autovehicul.► La finalul fiecărei operații de încărcare, opriți încărcătorul B înainte de a deconecta cablurile de la bateria A.
24v 12v
WARNI NG
Dacă este prezentă această etichetă, utilizați doar un încărcător de 12 V pentru a evita producerea unor daune ireversibile la componentele electrice legate de sistemul Stop & Start.
WARNI NG
Nu încercați niciodată să încărcați o baterie înghețată - risc de explozie.Dacă bateria a înghețat, apelați la un dealer TOYOTA sau un atelier de service autorizat pentru a verifica dacă au fost deteriorate componentele interne sau a fost fisurată carcasa, ceea ce ar cauza o scurgere de acid toxic și coroziv.
Deconectarea bateriei
Pentru a menține un nivel de încărcare adecvat pentru pornirea motorului, vă recomandăm ca bateria să fie deconectată dacă autovehiculul nu va fi utilizat o perioadă îndelungată.Înainte de a deconecta bateria:► închideți toate ușile, geamurile, hayonul și trapa,► dezactivați toate dispozitivele care consumă electricitate (sistem audio, ștergătoare, faruri etc.),
► luați contactul și așteptați patru minute.După ce ați accesat bateria, trebuie doar să deconectați terminalul (+).
Clemă terminal cu eliberare rapidă
Deconectarea terminalului (+)
► Ridicați complet mânerul A pentru a elibera clema B.► Îndepărtați clema B prin ridicarea acesteia.Reconectarea terminalului (+)
► Ridicați complet mânerul A.► Înlocuiți clema deschisă B de pe terminalul (+).► Apăsați complet pe clema B.► Apăsați pe mânerul A pentru a bloca clema B.
Page 196 of 272

196
WARNI NG
Nu forțați mânerul, deoarece blocarea nu este posibilă în cazul în care clema nu este poziționată corect; efectuați procedura din nou.
După reconectare
După reconectarea bateriei, puneți contactul și așteptați 1 minut înainte de a porni motorul, pentru a permite inițializarea sistemelor electronice.Cu toate acestea, dacă persistă probleme minore după efectuarea acestei operații, contactați un dealer TOYOTA sau un service autorizat.Consultând secțiunea corespunzătoare, trebuie să resetați personal anumite sisteme, cum ar fi:– cheia cu telecomandă sau cheia electronică (în funcție de versiune),– geamurile cu acționare electrică,– ușile cu acționare electrică,
– data și ora,– posturile radio presetate.
NOTIC E
Este posibil ca sistemul Stop & Start să nu fie funcțional în timpul călătoriei efectuate după prima pornire a motorului.În acest caz, sistemul va fi disponibil din nou după o perioadă continuă de imobilizare a autovehiculului, perioadă ce depinde de temperatura exterioară și de nivelul de încărcare a bateriei (până la aproximativ 8 ore).
Remorcare
Procedura pentru remorcarea autovehiculului dumneavoastră sau a unui alt autovehicul utilizând inelul de remorcare.
NOTIC E
Recomandări generaleRespectați legislația în vigoare în țara în care
conduceți.Greutatea autovehiculului tractor trebuie să fie mai mare decât cea a autovehiculului remorcat.Șoferul trebuie să rămână la volanul autovehiculului remorcat și să aibă un permis de conducere valabil.
La remorcarea unui autovehicul cu toate cele patru roți la sol, utilizați întotdeauna o bară de remorcare aprobată; frânghiile și curelele sunt interzise.Autovehiculul tractor trebuie să se deplaseze ușor.Atunci autovehiculul este remorcat cu motorul oprit, nu mai este nevoie de niciun fel de asistență pentru frânare sau direcție.
WARNI NG
În următoarele cazuri, trebuie să contactați un furnizor de servicii de recuperare profesioniste:– defectarea autovehiculului pe o autostradă sau un drum principal;– nu este posibilă deplasarea manetei de viteze în poziția neutră, deblocarea sistemului de direcţie sau eliberarea frânei de parcare;– nu este posibilă remorcarea unui autovehicul cu cutie de viteze automată, cu motorul în funcțiune;– remorcarea unui autovehicul cu două roți la sol;– autovehicul cu tracțiune integrală;– nu este disponibilă nicio bară de remorcare aprobată.
Page 197 of 272

197
În caz de pană
8
Restricții cu privire la remorcare
Tip de autovehicul(motor / cutie de viteze)cutie de viteze
Cu roțile față la solCu roțile spate la solPe platformăCu 4 roți pe sol, cu bară de tractare
Cu ardere internă / transmisie manuală
Cu ardere internă / transmisie automată
NOTIC E
În cazul defectării bateriei sau a frânei de parcare electrice, este esențial să apelați la un profesionist care folosește autovehicule de recuperare cu platformă (cu excepția autovehiculelor cu cutie de viteze manuală).
Accesul la inel
NOTIC E
Pentru mai multe informații despre Trusa de scule, consultați secțiunea corespunzătoare.
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu transmisie manuală, deplasați schimbătorul în poziția neutră.Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze automată, deplasați selectorul în poziția N.Nerespectarea acestor instrucțiuni poate cauza deteriorarea componentelor sistemului de frânare și lipsa asistării la frânare la repornirea motorului.
Remorcarea autovehiculului
dumneavoastră
► În bara de protecție față, introduceți un deget din centrul plăcii de protecție spre colțul superior (așa cum s-a indicat mai sus) pentru decuplare.► Înșurubați complet inelul de remorcare.► Montați bara de tractare.
Page 198 of 272

198
► Aprindeți lămpile de avarie la autovehiculul remorcat.► Porniți ușor și conduceți cu viteză mică pe o distanță scurtă.
Remorcarea altui
autovehicul
► În bara de protecție spate, introduceți cheia în spațiul liber situat sub capac.► Rotiți cheia și deschideți capacul.► Înșurubați complet inelul de remorcare.
► Montați bara de tractare.► Aprindeți lămpile de avarie la autovehiculul remorcat.► Porniți ușor și conduceți cu viteză mică pe o distanță scurtă.
Page 199 of 272

199
Caracteristici tehnice
9
Dimensiuni (mm)
Aceste dimensiuni au fost măsurate pentru un autovehicul neîncărcat.Autovehiculul are două lungimi disponibile (L1 și L2).Înălțimea poate varia în funcție de diametrele roților.
Lungimea autovehiculului
L1L2
ALungime totală4.4034.753
BÎnălțime totalăFără bare de acoperiș1.800 - 1.8071.812 - 1.818
Cu bare de acoperiș1.837 - 1.8441.843 - 1.849
CAmpatament2.7852.975
DConsolă față892
EConsolă spate726886
FLățime inclusiv oglinziPliate1.921
Depliate2.107
GLățime ecartament față1.553
HLățime ecartament spate1.567
Page 200 of 272

200
Date tehnice ale motorului
și greutăți tractate
Motoare
Caracteristicile motorului sunt indicate în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, precum și în broșura de vânzare.
NOTIC E
Puterea maximă corespunde valorilor omologate pe un banc de testare, în condiții definite de legislația europeană (Directiva 1999/99/CE).
Pentru mai multe informații, contactați un dealer TOYOTA sau un service autorizat.
Greutăți și sarcini tractate
Greutățile și sarcinile tractate pentru autovehiculul dumneavoastră sunt specificate în certificatul de înmatriculare, precum și în broșurile de vânzare.Aceste valori sunt indicate și pe plăcuța sau eticheta producătorului.Pentru mai multe informații, contactați un dealer TOYOTA sau un service autorizat.GTW (greutatea brută a ansamblului autovehicul-remorcă) și valorile sarcinii tractate sunt valabile până la o altitudine de maxim 1.000 m (3.280 ft). Valoarea sarcinii remorcate trebuie redusă cu 10% pentru fiecare 1.000 (3.280 ft) în altitudine.Greutatea maximă remorcabilă admisă corespunde cu greutatea admisă pe bila de remorcare.
WARNI NG
Când temperaturile exterioare sunt ridicate, performanța autovehiculului poate fi limitată pentru a proteja motorul. Când temperatura exterioară depășește 37°C, limitați greutatea tractată.
WARNI NG
Chiar și tractarea cu un autovehicul cu încărcătură redusă poate afecta stabilitatea.Distanțele de frânare cresc atunci când este tractată o remorcă.Când utilizați un autovehicul pentru tractare, nu depășiți niciodată viteza de 100 km/h (62 mph) (respectați legislația locală în vigoare).
NOTIC E
La temperaturi exterioare ridicate, se recomandă să lăsați motorul să funcționeze la ralanti timp de 1-2 minute după oprirea autovehiculului, pentru a facilita răcirea.