Hyundai Coupe 2006 Instruktionsbog (in Danish)
Page 131 of 208
2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
21
!
SC190A1-FC Kontroller jævnligt, at lygterne virker, som de skal, og hold dem altid rene.Husk at De altid mindst skal have nærlyset tændt. LYGTERNES BRUG
YC200A1-AC Påtænker De at køre med anhænger, bør De først forhøre hos myndighederne om gældende bestemmelser.Rådfør Dem evt. med Deres Hyundai forhandler, før De går i gang.KØRSEL MED TRAILER ELLER BUGSERING
FORSIGTIG:
Man må ikke bruge sin bil til kørsel med anhænger/bugsering indenfor de første 2.000 km, mens motoren køres til. I modsat fald kan der opståalvorlig skade på motor eller gearkasse.
KØRSEL MED HØJE HASTIGHEDER
SC180A1-FC Kontroller inden kørslen 1. Dæk: Pump dækkene til landevejskørsel. Lave dæktryk vil give en overophedning af dækkene og eventuelt dæksvigt.Undgå at bruge slidte eller beskadigede dæk, der kan give formindsket trækkraft eller dæksvigt. BEMÆRK: Overstig aldrig det maksimale dæktryk, der er angivet på dækkene.
2. Benzin, kølevæske og
motorolie:
Hurtig kørsel forbruger 1,5 gange mere benzin end bykørsel. Glem ikke at kontrollere både kølevæsken og motorolien. 3. Kilerem: En løs eller beskadiget kilerem kan give overophedning af motoren.
Page 132 of 208
2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
22
YC200C2-AC Trailer bremser Hvis Deres trailer er forsynet med bremser, bør De sikre Dem, at disseopfylder lovens krav og fungerer korrekt. BEMÆRK: Hvis Deres trailer er forsynet med bremser, bør De lade bilen efterse oftere på grund af den øgedebelastning. Se afsnittet "Kørsel under vanskelige forhold".
YC200B2-AC Trailer stik Vælg den rigtige stik- og anhængertræk kombination, ligesom man bør sikresig, at placeringen på bilen er forenelig med placeringen af stikkene på anhængeren. Brug et træk af godkvalitet, som fordeler vægten af det der skal trækkes på hele chassiet. Trækket skal boltes sikkert til bilen og monteringen bør udføres af en autoriseret mekaniker.MAN MÅ IKKE BRUGE ET TRÆK BEREGNET KUN TIL MIDLERTIDIG MONTERING OG ALDRIG ET, DERMONTERES KUN PÅ KOFANGEREN. FORSIGTIG:
o Forbind aldrig trailerens bremsesystem direkte med bilens bremsesystem.
o Ved kørsel med trailer op ad bakke med en stigning på mere end12% skal man holde øje med nålenpå temperaturmåleren for at sikre, at motoren ikke overophedes. Hvis nålen går op mod "H" (Varm),skal man hurtigst muligt køre ind til siden af vejen og lade motoren køre i tomgang indtil den er køletned igen. Man kan fortsætte kørslen, når kølerens temperatur er tilstrækkelig lav igen.
!
Page 133 of 208
2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
23
2. Bruttovægten for bil og
anhænger må ikke overstige bilens totalvægt, som fremgår af bilens registreringsattest. Bilens totalvægt skal forstås som den samlede vægt af bil, fører,passagerer med baggage, kugletryk samt øvrigt udstyr.
3. Totalen af forreste og bagerste akseltryk må ikke overstige dettotale akseltryk, som fremgår af bilens registreringspapirer.Selvom den totale vægt af bil og anhænger ikke overstiger bilens totalvægt, kan man godtoverskride det maksimale akseltryk. Ukorrekt læsning af
Total akselvægt
C190E02L
YC200D3-AC Sikkerhedskæder Skulle anhængertrækket mellem Deres bil og traileren eller den bil De bugserergå i stykker, er der fare for, at det trukne køretøj kunne komme over i andre kørebaner til stor fare for andretrafikanter eller helt køre af vejen. For at undgå dette er sikkerhedskæder mellem bil og det trukne køretøjobligatorisk i de fleste lande. C190E02S-GCT Max trailer vægt Vægten på kuglehovedet kan øges eller mindskes ved omfordeling af lasten på traileren.Man kan kontrollere, om vægtfordelingen er korrekt ved at veje trailer med læs og derefter kontrollerekugletrykket. BEMÆRK:
1. Man må aldrig læsse mere vægt
på trailerens bagende end på forenden. Cirka 60% af den samlede vægt bør være på den forreste halvdel af traileren og desidste 40% på bagerste halvdel.Kugletryk
C190E01L
Total
trailervægt
Bilens egenvægt
Page 134 of 208
2 SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
24
trailer/anhænger og/eller for meget baggage i bagagerummetkan overbelaste bagakslen. I det tilfælde skal man omfordele vægten og kontrollereakseltrykket igen.
4. Det maksimalt tilladte lodrette
tryk på anhængertrækket er;
5. Koblingspunktets maksimalt tilladelige overhæng er : 990 mm 1,6 L
2,0/2,7 L 50kg 60kg
!
FORSIGTIG:
Følgende specifikationer anbefales ved kørsel med trailer/anhænger. Den totale vægt af trailer med lastkan ikke overstige værdierne i skemaet vist nedenfor, uden at det går ud over sikkerheden.
Koblingspunkt
HGK260 ADVARSEL:
Ukorrekt læsning af bil og trailer kan påvirke bilens styre- og bremse- egenskaber med alvorlige skadertil følge.
!
Uden bremser Max. tilladt
vægt
Trailer 550
1.200 1.400
Med bremser1,6 L
2,0/2,7 L 190F01E-GCT Gode råd ved kørsel med trailer eller bugsering
1. Før kørslen skal man checke
anhængertræk og sikkerhedskæder og man skal sikre sig, at anhængerens lys, bremselys og afviserblink virker korrekt.
2. Man skal altid køre med anhænger med en passende hastighed(mindre end 100 km/t).
3. Man forbruger mere brændstof ved at køre med anhænger end undernormale omstændigheder.
4. Kør ikke i 5. gear (manuelt gear) eller overdrive (aut. gear).
5. Man skal altid fastgøre læsset i traileren for at sikre sig, at det ikke forskubbes under kørslen.
6. Kontrollér dæk og dæktryk på bilens og trailerens hjul. For lavt dæktrykkan være farligt. Check også for en sikkerheds skyld reservehjulet.
7. Ved kørsel med trailer er køretøjet mere følsomt for sidevind ogvindturbulens fra andre køretøjer.
Page 135 of 208
2
SÅDAN KØRER DE I DERES HYUNDAI
25
11. Undgå at starte rykvis, pludselige accelerationer og kraftige opbremsninger.
12.Undgå skarpe sving og hurtige skift
af vognbane.
13.Undgå at træde på bremsepedalen i længere tid eller for ofte, da detkunne bevirke en overophedning afbremserne med nedsat bremseevne til følge.
14.Ved kørsel ned ad bakke skal man skifte til et lavere gear og brugemotoren som bremse. Ved kørsel op ad en lang bakke skal man skiftened i et lavere gear og sætte farten ned for at undgå, at motoren overbelastes og/eller overophedes.
15.Hvis man skal standse under kørsel op ad bakke, må man ikke holdebilen ved hjælp af motoren, hvilketkunne overophede automatgearet. Brug i stedet håndeller fodbremse.
BEMÆRK: Ved kørsel med anhænger skal man kontrollere olien på gearkassen oftere. FORSIGTIG:
Ved overophedning under kørsel med trailer/anhænger (nålen står tæt påden røde zone) kan følgende tiltag reducere eller fjerne problemet.
1. Sluk for airconditioneringen.
2. Sæt farten ned.
3. Brug et lavere gear op ad bakke.
4. Ved kørsel med hyppige stop kan man sætte bilen i frigear ogspeede motoren op.
!
Når man overhales af et stort køretøj skal man holde en konstant fart ogstyre ligeud. Ved for meget vindturbulens sænkes farten for at komme væk fra det andet køretøjspåvirkning.
8. Ved parkering af bil og trailer, især
på en bakke, skal man føige denormale sikkerhedsregler. Drej forhjulene ind mod kantstenen, træk hårdt i håndbremsen, og sæt geareti 1. gear eller bakgear (manuel) eller i parkering (aut. gear). Sæt bremseklodser ved hvert aftrailerens hjul.
9. Hvis traileren eller anhængeren har
elektriske bremser, skal man ladebil og anhæger køre fremad og så aktivere håndbremsen for at sikre, at trailerens bremser virker. Dervedkan man også samtidig sikre sig, at trailerens elektriske system virker, som det skal.
10.Under kørslen skal man jævnligt kontrollere trailerens lys ogbremser, samt at læsset erforsvarligt fastgjort.
Page 136 of 208
3
Hvis motoren ikke vil starte ......................................... 3-2
Start med startkabler ................................................... 3-3
Hvis motoren overophedes ......................................... 3-4Reservehjul.................................................................. 3-5
Hvis et dæk er punkteret ............................................. 3-6
Såden skiftes et punkteret hjul .................................... 3-7Hvis deres bil skal bugseres ...................................... 3-12
Nødbugsering ............................................................. 3-14
Hvis du mister dine nøgl er .......................................... 3-15
PROBLEMER PÅ VEJEN
Sådan gør De i nødstilfælde
3
Page 137 of 208
3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
2HVIS MOTOREN IKKE VIL STARTE
!
SD020A1-FC
ADVARSEL:
Hvis motoren ikke vil starte, skal De ikke trække eller skubbe bilen for at få den i gang. Dette kan medføre et sammenstød eller andenbeskadigelse. SD020B1-FC Hvis motoren ikke drejer rundt eller drejer langsomt
SD020C1-FC Hvis motoren drejer normalt men ikke går i gang
1. Kontroller benzinstanden.
2. Kontroller alle forbindelser ved
strømfordeleren, tændspolen og tændrørene. Bring afbrudte eller
løse forbindelser i orden.
3. Kontroller benzintilførslen i motorrummet.
4. Hvis motoren stadig ikke vil starte, skal De kontakte en Hyundaiforhandler eller søge anden kvalificeret assistance.
AD020D1-AC Hvis motoren sætter ud under kørslen
1. Nedsæt hastigheden langsomt un- der kørsel ligeud. Kør fra vejen til et sikkert sted.
2. Tænd katastrofeblinkene.
3. Prøv at starte motoren igen. Hvis
det ikke lykkes, se under afsnittet "HVIS MOTOREN IKKE VIL STARTE".
1. Har bilen automatgear, skal
gearvælgeren sættes i "N" eller "P" og håndbremsen trækkes.
2. Kontroller at batteriforbindelserne er rene og spændte.
3. Tænd interiørlyset. Hvis lyset bliver
svagere eller går ud, når
starteren aktiveres, er batterietafladet.
4. Træk eller skub ikke bilen for at starte den. Se instruktionerne omstart med startkabler på de næste sider. D010B01GK
Page 138 of 208
3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
3
!
D020A02A-ACT
ADVARSEL:
Den gas, der dannes af batteriet ved
start med startkabler, er meget eksplosiv. Hvis disse instruktioner ikke følges nøjagtigt, kan det betydealvorlige kvæstelser eller beskadig-
else af bilen! Hvis De ikke er sikker på, hvordan De skal følge denne
fremgangsmåde, skal De søge kvalificeret assistance. Bilbatterier indeholder svovlsyre, der er giftigog meget korroderende. Ved start med startkabler bør De bære beskyttel- sesbriller og passe på ikke at få syre på Dem selv, tøjet eller bilen. o Den gas, der dannes af batteriet
ved start med startkabler, er meget eksplosiv. Ryg ikke og lad ikke gnister eller åben ild komme i nærheden af batteriet.
o Det hjælpende batteri skal være på 12 volt. Er De ikke sikker på dette,må De ikke forsøge at bruge det tilstarthjælp.
o Følg nedenstående
fremgangsmåde nøjagtigt ved startmed startkabler:
1. Sidder hjælpebatteriet i en anden bil, skal De sørge for, at de to biler ikke rører hinanden.
2. Sluk alt udvendigt lys og tilbehør i begge biler.
3. Hvis det kan lade sig gøre fjernes
alle udluftningshætter fra begge batterierne. Kontroller væskestanden i det afladede batteri og fyld om nødvendigt efter meddestilleret vand. Dæk derefter åbningerne til med klude for at formindske udbredelsen af de farligegasser og risikoen for eksplosion.
START MED STARTKABLER
o Skulle De ved et uheld få syre påhuden eller i øjnene, skal De, hvisder er kommet syre på tøjet, strakstage dette af og skylle stedet med rent vand i mindst 15 minutter. Søg så straks lægehjælp. Hvis De skaltransporteres til en skadestue, skal De fortsætte med at komme vand på det ramte område med en svampeller en klud.
1,6L/2,0L
HGK4001
HGK4002
Fladt batteri
2,7L
Fladt batteri
Starbatteri
Starbatteri
Page 139 of 208
3 SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
4
4. Sæt startkablernes klemmer på
nøjagtigt i den rækkefølge, der vises på foregående side. Det vil sige, sæt først en klemme på det afladede batteris positive (+) pol eller kabel.Sæt derefter den anden klemme på det samme kabel på hjælpebatteriets positive (+) pol eller kabel. Brug nudet andet kabel og sæt den ene klemme på hjælpebatteriets nega- tive (-) pol eller kabel. Sæt derefterden anden ende af dette kabel på en metaldel på motoren, væk fra batteriet. Forbind ikke kablet meden bevægelig del.
5. Start motoren i den bil med
hjælpebatteriet og lad den gå i noglefå minutter. Dette vil hjælpe til at sikre, at hjælpebatteriet er fuldt opladet. Under starthjælpen skaldenne bils motor køre med ca. 2.000 omdrejninger i minuttet.
6. Fjern forsigtigt startkablerne i modsat rækkefølge af monteringen. SD040A1-FC Hvis termometeret viser overophedning, De føler at motoren trækker dårligere, eller De hører en tydelig knalden eller banken, er motorensandsynligvis for varm. Sker dette, skal De gøre følgende:
1. Køre væk fra vejen og standse, så
snart det er sikkert.
2. Sætte gearvælgeren i "P" (automatgear) eller gearstangen i frigear (manuelt gear) og trække håndbremsen. Er airconditionentændt, slukkes den.
3. Løber der kølevæske ud under bilen,
eller kommer de damp ud undermotorhjelmen, skal De stoppe motoren. Luk ikke motorhjelmen op, før der ikke mere løber kølevæskeud, eller der ikke kommer mere damp. Hvis det ikke kan ses, at der løber kølevæske ud, eller at detdamper, skal De lade motoren gå og kontrollere, at kølerventilatoren kører. Hvis ventilatoren ikke kører,skal De stoppe motoren.
HVIS MOTOREN OVEROPHEDES
7. Afmonter forsigtigt startkablerne i nøjagtigt den modsatte rækkefølge som ved monteringen. Afmonter først det negative kabel og derefter det positive.
8. Fjern forsigtigt de klude, der blev brugt til at dække batterierne, ogkassér dem. Kludene kan væreforurenede med svovlsyre.
9. Sæt udluftningshætterne på igen. Hvis De ikke kender årsagen til, at batteriet blev afladet (hvis lyset fx ikke var slukket), bør De lade Deres Hyundaiforhandler efterse ladesystemet.
Page 140 of 208
3
SÅDAN GØR DE I NØDSTILFÆLDE
5RESERVEHJUL
!
4. Kontroller om vandpumpens kilerem
er væk. Er den ikke væk, kontrolleres det, om den er spændt. Virker det, som om kileremmen er i orden, kontrolleres det, om der lækkerkølevæske fra køleren, slangerne eller under bilen (hvis airconditionen har været i gang, er det normalt, atder løber koldt vand fra den, når De standser).
ADVARSEL:
For at undgå kvæstelser skal De, mens motoren er i gang, holde hænder, langt hår og klæder væk fra bevægelige dele som fx ventila-tor og kileremme.
5. Er vandpumpens kilerem sprunget, eller løber der kølevæske ud, skal De straks stoppe motoren og kontakte den nærmeste Hyundai forhandler for at få assistance.
!
!ADVARSEL:
Tag ikke kølerdækslet af, mens motoren er varm. Der kan strømme kølevæske ud og give alvorlige forbrændinger.
6. Hvis De ikke kan finde årsagen til, at motoren bliver overophedet, bedes De vente, til motorens temperaturer blevet normal igen. Hvis der man- gler kølevæske, påfyldes der mere kølervæske i beholderens, indtil væskeniveauet i beholderen er nået op til halvvejsmærket.
7. Kør forsigtigt videre og vær meget opmærksom på tegn påoverophedning. Overophedesmotoren igen, skal De kontakte en Hyundai forhandler for at få assis- tance.
FORSIGTIG:
Er der forsvundet meget kølevæske,tyder det på en utæthed ikølesystemet, og dette bør snarest muligt kontrolleres hos en Hyundai forhandler. D040A01GK-GCT Midlertidigt reservehjul Følgende instruktioner for det midlertidige reservehjul bør følges:
1. Kontroller dæktrykket så snart det
er muligt efter installation af reservehjulet, og justér det til det specificerede tryk. Dæktrykket bør kontrolleres regelmæssigt, og detspecificerede tryk bør opretholdes, når dækket ikke er i brug.
Reservehjulets dæktryk DækstørrelseDæktryk T125/70R16
420 kPa (60 psi)
2. Reservehjulet bør kun anvendes midlertidigt og lægges tilbage i bagagerummet, så snart det ermuligt at reparere eller udskifte det originale dæk.
3. Det anbefales, at der ikke køres med hastigheder over 80 km/t (50m/h) over længere strækninger.
4. Det midlertidige reservehjul er specialfremstillet til den enkelte bilog bør ikke anvendes på noget andet køretøj.