Hyundai Terracan 2004 Ägarmanual (in Swedish)

Page 101 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
90
Golv
När du väljer att rikta luftströmmarna mot golvet, tänds indikatorlampan. En mindre del luft strömmar också mot vindrutan och genom sidorutornas de-froster- och ventilationsmunstycken. Golv och defroster
När du väljer att rikta luftströmmarnamot golvet/vindrutan, tänds indikatorlampan. En mindre del av luften strömmar också mot vindrutan samtgenom sidorutornas defroster- och ventilationsmunstycken.
B670D04HPB670D03HP B980C01L-GDT Defroster Indikeringslampan tänds och luftströmmen går mot vindrutan. Luftintagsväljaren ställs automatiskt iläge " " (friskluft). Luftkonditionerin- gen startar bara om utetemperaturen är högre än 3,5°C och stängs avautomatiskt om temperaturen går ned under 3,5°C.
HHP2143

Page 102 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
91LJUDANLÄGGNING
Jonosfär
B750A02L
AM-mottagning
Berg
Byggnader Öppet landskap
FM-sändning
B750A03L
FM-mottagning
B750A01L
Avskärmat område
Stålbro
B750A02A-ADT Mottagningsförhållanden
FM-sändningarna fångas upp av bilens antenn och via radiomottagaren gårljudet ut genom högtalarna. En stark signal ger bättre ljud än en svag. Att signalen är svag kan bero påatt avståndet till sändaren är stort, att en annan näraliggande station stör eller att byggnader skärmar av ljudvågorna.Det beror på att FM-signaler går ungefär som ljusstrålar. AM-sändningar kan tas emot på längreavstånd än FM-sändningar. Det beror på att radiovågorna är lågfrekventa ochstudsar i jonosfären samt kan passera runt byggnader och berg.
Jonosfär
FM-sändningar överförs med hög frekvens och går rätlinjigt och försvagasi dalgångar, mellan höga berg och byggnader. Därför sjunker effekten när avståndet till sändaren ökar. Det kanmedföra att du kan uppfatta att det är något fel på radion. Men följande är normalt och beror inte på fel i radion:

Page 103 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
92
B750A04L
B750A05LB750B02Y-ADT Om du använder mobiltelefon eller kommunikationsradio En mobiltelefon kan i vissa fall störa radiomottagningen.
!
VIKTIGT:
Om du ska använda mobiltelefon eller kommunikationsradio i bilen bör du montera en yttre antenn.Annars kan bilens elektriska system störas och körsäkerheten äventyras.
o Signalstyrkan minskar - När du
kommer längre från en station blirsignalstyrkan svagare. Då kan du förslagsvis välja en annan station.
o Ljudstörningar - Svag FM-signal eller stora hinder mellan sändaren ochbilen kan orsaka ett svajigt ljud. Detkan hjälpa något om du minskar diskantljudet. o Stationsbyte - När en FM-signal blir
svagare kan en annan sändare, som ligger nära i frekvens, tillfälligt tasemot. Det beror på att radion är konstruerad för att låsas mot den starkaste signalen. Välj i så fall enstation med starkare signal.
o Korsande signaler - Mottagning från
flera sändare kan orsaka distorsion.Det kan bero på signaler som både kommer direkt och reflekterande från samma station. Välj i så fall en annanstation. VARNING:
Om du inte har mobiltelefon med hands free bör du stanna bilen när du ska tala i telefonen.
!

Page 104 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
93SKÖTSEL AV CD-SKIVOR
Förvaring Förvara skivorna i sina fodral när de inte spelas. De ska helst förvaras svalt ochinte utsättas för solljus, värme och damm. Ta inte tag i och dra inte ut skivan urspelaren när den är på väg att matas in. Om du har en CD-enhet som är löstagbar får du inte ta ur enheten när en skivahåller på att matas in i eller ut ur den. Det kan uppstå fel på CD-spelare och skiva.Försök inte mata in en skiva i CD- enheten om den är demonterad eller som strömmen är från.
B850A01F-ADT Rätt hantering
Ta i skivorna som bilden visar så att det inte blir några fingeravtryck på inspelningssidan. Tappa dem inte. Omytan skadas fungerar inte avspelningen. Klistra, tejpa eller skriv inget på skivan. Skadade skivor Spela aldrig en skadad skiva. Den kan orsaka skador i CD-spelaren. B850A01L
B850A02L
Håll skivorna rena Fingeravtryck, damm och smuts på skivan medför störningar i avspelningen.Torka rent med en torr och mjuk trasa. Om ytan är hård nedsmutsad kan du fukta trasan med vatten/diskmedel.Rengör från mitten och utåt som bilden visar.

Page 105 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
94SKÖTSEL AV KASSETTBAND
Avspelningshuvud
Pinne med bomullstuss B860A02L
o Spela inte en kassett med lös etikett,
den kan fastna i spelaren.
o Rör inte och smutsa inte ner bandet.
o Se till att kassettbanden inte kommer i kontakt med magnetiska föremålsom t ex högtalare, elmotorer ellertransformatorer.
o Låt inte en kassett sitta kvar i spelaren
om den inte spelas. Både spelarenoch kassetten kan ta skada.
o Vi avråder från att du använder
kassetter med längre speltid än 60minuter. Längre band är tunnare och fungerar därför inte bra i kassettspelare avsedda för bilar. o Förvara kassetterna svalt och torrt
och med bandsidan nedåt för attundvika damm.
o Undvik upprepade snabbspolningar
för att t ex lyssna på samma låt fleragånger. Det kan medföra att bandet rullas upp dåligt och så småningom medföra försämrad ljudåtergivning.Det kan ibland avhjälpa genom att man snabbspolar hela bandet fram och tillbaka några gånger. Om detinte hjälper, spela inte det bandet i bilen.
B860A01A-ADT
Sköter du kassettbanden på rätt sätt håller de längre. Se till att de inte utsätts för direkt solljus, stark kyla eller damm. Förvara dem i fodral när de inte spelas.Om kassetterna legat i bilen och kupén är mycket varm eller kall, vänta tills kupéptemperaturen blivit normal innandu spelar dem. B860A01L
B860A01HP

Page 106 of 210

1
BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
95
B860A03L
o Avspelningshuvudet och drivrullen
och matarrullarna får med tiden en beläggning som kan medföra försämrad ljudkvalitet t ex svängningar. Använd därför ettrengöringsband en gång i månaden eller rengör på annat sätt. Hör med en radiohandlare. Följ tillverkarensanvisningar noga. Smörj aldrig någon del i bandspelaren.
o Kontrollera att bandet är spänt i kassetten innan du sätter in den.Använd eventuellt en blyertspenna för att rulla upp bandet och få bort alltslack. OBS: Kontrollera att bandet är spänt innan du sätter in det i spelaren. Om det behöver spännas, använd en pennaeller ett finger. Om etiketten är lös, sätt inte i kassetten.Se till att kassetterna inte utsätts för hög värme eller luftfuktighet. Om en kassett är mycket varm ellerkall, låt den få normal temperatur innan du spelar den. ANTENN
!
B870A01A-GDT Sprötantenn Bilen har en sprötantenn som fungerar för mottagning av både AM- och FM- sändningar.Antennen kan demonteras. Vrid antennen moturs för att lossa och medurs för att skruva fast.
B870C01HP
VARNING:
Kom ihåg att alltid ta bort antenneninnan du kör in i en automatisk biltvätt; i annat fall kommer antennen att skadas.

Page 107 of 210

1BESKRIVNING AV BILENS FUNKTIONER
96
HHP2184
!
B880C02B-GDT Glasantenn (om så utrustad) Radion kan användas när startnyckeln är i läge "ON" eller "ACC" och kan då tain både AM- (mellanvåg) och FM- sändningar via en antenn i den bakersta sidorutan. VARNING:
o Rengör inte insidan av de bakersta sidorutorna med något slipanderengöringsmedel och skrapa inte bort smuts eftersom de tunna antennelementen lätt kan skadas.
o Måla inte med färg som innehåller Ni, Cd eller andra metaller.Mottagningen av AM- och FM-sändningar kan försämras.

Page 108 of 210

Bilavgaser är giftiga! ..................................................... 2-2
Före start ...................................................................... 2-3
Tändningsnyckelns lägen ............................................ 2-4
Start .............................................................................. 2-5
Manuell växellåda ........................................................ 2-7Automatväxellåda......................................................... 2-9
Fyrhjulsdrivning(4WD) ................................................ 2-12
Låsningsfria bromsar (ABS) ....................................... 2-19
Differentialbroms ........................................................ 2-20
Bromsar ...................................................................... 2-20
Ekonomisk körning ..................................................... 2-21
Kör på rätt sätt genom kurvor .................................... 2-22
Vinterkörning .............................................................. 2-22
Körning med släp ....................................................... 2-25
2
START OCH KÖRNING
2

Page 109 of 210

2 START OCH KÖRNING
2
C010A01HP-ADT VARNING: BILAVGASER ÄR GIFTIGA!
Bilavgaser kan var mycket farliga. Om du känner avgaslukt i bilen, öppna omgående sidorutorna. o Andas inte in avgaser. Avgaserna innehåller koloxid som är färglös och luktfri och kan orsaka medvetslöshet och i värsta fall död. o Försäkra dig om att avgassystemet inte läcker. Kontrollera avgassystemet vid varje tillfälle som bilen är lyft. Om du hör någon förändring i avgasljudet, eller om du märker att något slagit i under bilen bör du låta en Hyundaiverkstad kontrollera systemet så snart som möjligt. o Ha inte motorn igång i t ex ett garage. Låt inte motorn vara igång ens om du har en dörr öppen. Kör in och ut så snabbt som möjligt. o Undvik att köra bilen på tomgång om någon sitter i den. Om du nödvändigtvis måste köra bilen på tomgång en längre stund ska bilen vara på en fri yta, ventilationsreglagetska vara inställt för friskluft och fläkten ska gå med hög hastighet. Tänk på att följa gällande regler för tomgångskörning! Om du kör bilen med öppen baklucka: 1. Stäng alla sidorutor. 2. Öppna sidoventilationsmunstyckena helt.3. Ställ in för friskluft och styr luftströmmarna mot huvud eller golv samt kör fläkten med hög hastighet. Se till att friskluftintaget framför vindrutan är fritt från snö, löv och annat skräp.
!

Page 110 of 210

2
START OCH KÖRNING
3FÖRE START AV MOTORN
C020A01O-GDT Utanför bilen: 1. Kontrollera att lufttrycket i däcken verkar vara OK och att det inte läckt ut olja eller vatten under bilen. (Om luftkonditioneringen varit igång rinner det ut kondensvatten underbilen).
2. Kontrollera att lampglas, yttre
backspeglar, rutor ochnummerskyltar är rena.
I bilen:
3. Kontrollera att parkeringsbromsen är ansatt.
4. Kontrollera att inre backspegeln är
ren och att alla speglar är rätt inställda.
5. Justera körställningen och
nackskyddet.
6. Lås eventuellt alla dörrar.
7. Kontrollera att alla åkande använder
säkerhetsbältena.
8. Stäng av alla strömförbrukare som
inte behövs.
VARNING:
Bilen är fabriksutrustad med däck av hög kvalitet för att ge säkra köregenskaper.Montera aldrig däck av annan di- mension och typ på bilen. De kan försämra vägegenskaperna.Vid byte av däck ska alla fyra däcken vara av samma fabrikat, dimension och specifikation samt ha sammamönster. Tänk också på att skifta hjulen så att däckslitaget alltid är jämnt påalla fyra hjulen. Det är mycket viktigt på en 4-hjulsdriven bil.
!
9. När du vrider tändningsnyckeln till ON, kontrollera att alla kontroll- och varningslampor fungerar som de ska och att det finns bränsle i tanken.
10.Kontrollera om någon av
varningslamporna visarfelindikation.

Page:   < prev 1-10 ... 61-70 71-80 81-90 91-100 101-110 111-120 121-130 131-140 141-150 ... 210 next >