Peugeot 308 2014 Manualul de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: PEUGEOT, Model Year: 2014, Model line: 308, Model: Peugeot 308 2014Pages: 400, PDF Size: 10.17 MB
Page 71 of 400

69
2
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Actionari electrice geamuri
1. Actionare electrica de geam faţă stânga. 2. Actionare electrica de geam faţă dreapta. 3. Actionare electrica de geam spate dreapta. 4. Actionare electrica de geam spate stânga. 5. Dezactivarea comenzilor electrice ale geamurilor spate.
Functionare manuala
Pentru a deschide sau închide geamul apăsaţi butonul sau trageţi-l, trecând de punctului de rezistenţă: geamul se deschide sau se închide complet după ce aţi eliberat întrerupătorul. Un nou impuls opreşte mişcarea geamului. Comenzile geamurilor rămân active aproximativ un minut după scoaterea cheii. La expirarea acestui timp, orice acţionare a geamurilor este inoperantă. Pentru a o activa, puneţi din nou contactul.
Anti-lovire (in functie de
versiune)
Functionare automata
Pentru a deschide sau închide geamul apăsaţi pe buton sau trageţi-l fără a depăşi punctul de rezistenţă. Geamul se opreşte imediat ce aţi eliberat comanda.
Atunci când geamul urcă şi întâlneşte un obstacol, se opreşte şi coboară din nou par ţial. În caz de deschidere intempestivă a geamului la închiderea sa automată, apăsaţi pe comandă până la deschiderea sa completă şi apoi imediat trageţi de comandă până la închidere. Menţineţi comanda încă o secundă după închidere. În timpul acestor operaţiuni funcţia de anti-lovire este inoperantă.
Mentinerea apasarii pe butonul de blocare a deschiderilor (pe cheie sau telecomanda), permite inchiderea automata a geamurilor.
Page 72 of 400

70
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Reinitializarea actionarii
electrice a geamurilor
Scoateţi întotdeauna cheia din contact când părăsiţi vehiculul, fie şi pentru o scurtă perioadă. În caz de lovire la manipularea geamurilor, trebuie să inversaţi mişcarea geamului. Pentru aceasta apăsaţi comanda corespunzătoare. Când şoferul acţionează comanda geamurilor electrice ale pasagerilor, acesta trebuie să se asigure că nu este nimeni care să împiedice închiderea corectă a geamurilor. Şoferul trebuie să se asigure că pasagerii folosesc corect sistemul de deschidere/închidere al geamurilor. Aveţi grijă la copii în timp ce manevraţi
g e a m u r i l e .
După o rebranşare a bateriei trebuie să reiniţializaţi funcţia anti-lovire. Funcţia anti-lovire este dezactivată în timpul acestor operaţii:
- coborâţi complet geamul, apoi ridicaţi-l, el va urca în etape de câţiva centimetri la fiecare apăsare; repetaţi operaţiunea până la completa închidere a geamului, - menţineţi comanda în sus încă aproximativ o secundă după ce s-a atins poziţia geam închis.
Pentru siguranţa copiilor dumneavoastră, apăsaţi pe comanda 5pentru dezactivarea comenzilor geamurilor electrice la uşile spate,
oricare ar fi poziţia acestora.
Neutralizarea comenzilor
geamurilor electrice
Martorul aprins, comenzile spate sunt neutralizate. Martorul aprins, comenzile spate sunt active.
Page 73 of 400

71
2
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Pavilion panoramic
D e s c h i d e r e
Apasati pe partea din spate a comenzii, fara a depasi punctul de rezistenta. Transperantul se opreste la eliberarea comenzii.
Transperant actionat electric
Inchidere
Apasati pe partea din fata a comenzii, fara a depasi punctul de rezistenta. Transperantul se opreste la eliberarea comenzii.
Antiprindere
In timpul deplasarii transperantului, la intalnirea unui obstacol, trebuie sa inversati sensul miscarii. Pentru aceasta, utilizati comanda.
Dispozitiv format dintr-o suprafata panoramica de sticla colorata, pentru a majora luminozitatea din habitaclu. Transperantul de obturare, actionat electric, amelioreaza confortul termic si acustic.
Puteti, de asemenea, sa apasati pe comanda sau sa trageti dincolo de punctul de rezistenta: transperantul se deschide sau se inchide complet dupa
eliberarea comenzii. Un nou impuls opreste miscarea transperantului.
Nu uitaţi să taiati contactul când părăsiţi vehiculul, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Când conducătorul auto acţionează transperantul, trebuie să se asigure că nimic nu împiedică buna derulare a manevrei. Conducătorul auto trebuie să se asigure că pasagerii utilizeaza corect transperantul. Aveţi grijă la copii în timpul acţionării transperantul.
Page 74 of 400

72
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Rezervor de carburant
Nivelul de carburant trebuie completat cu cel puţin 10 litri pentru a fi luat în calcul de indicatorul de nivel de carburant. Deschiderea buşonului poate declanşa un zgomot de aspirare a aerului. Acest fenomen de depresurizare, care este per fect normal, este provocat de etanşeitatea circuitului de carburant.
Deschidere
Cu sistemul Stop & Start activat, nu efectuati niciodata o alimentare cu carburant cand motorul este in mod STOP; este imperativa taierea
contactului cu cheia sau cu butonul "START/STOP" daca vehiculul este echipat cu Acces şi Pornire Mâini Libere.
- Daca vehiculul este echipat cu Acces şi Pornire Mâini Libere, deblocati deschiderile vehiculului. - Apăsaţi pe capacul de protectie a busonului (partea dinspre spatele vehiculului), apoi trageti.
Alimentare cu carburant
Indepărtaţi buşonul şi puneţi-l în suportul său (pe capacul de protectie a busonului). Introduceţi pistoletul până la capăt (împingand clapeta metalică A ) . A ) . A Efectuaţi alimentarea. Nu insistaţi după a treia oprire a pistoletului, deoarece aceasta ar putea conduce la defecţiuni. Puneţi la loc buşonul şi închideţi-l rotindu-l spre dreapta. Apăsaţi pe capacul de protectie a busonului de carburant, pentru a-l inchide (deschiderile vehiculului trebuie sa fie d e b l o c a t e ) .
Identificaţi pompa corespunzătoare carburantului motorizării vehiculului (vă este reamintit de eticheta aflată pe capacul de protectie a busonului). Introduceti cheia in buşon, daca vehiculul este echipat cu o cheie simpla. Rotiti busonul catre stanga.
Capacitatea rezervorului: aproximativ 53 litri (sau 45 litri, în funcţie de versiune) .
Page 75 of 400

73
2
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Nivel minim de carburant
Când este atins nivelul minim de carburant, acest martor se aprinde pe tabloul de bord, însoţit de un semnal sonor şi un mesaj.
Intreruperea alimentarii cu
carburant
Vehiculul este echipat cu un dispozitiv de siguranţă, care realizează întreruperea alimentării cu carburant în caz de impact.
Utilizarea unei canistre este posibilă prin alimentarea lentă a rezervorului. Pentru a asigura o bună scurgere a carburantului, apropiaţi gura canistrei fără a o lipi de clapeta selectorului de carburant.
Selector de carburant Diesel
Dispozitiv mecanic ce împiedică introducerea de benzină în rezervorul unui vehiclul ce funcţionează cu motorină. Se evită astfel defectarea motoarelor cauzată de acest tip de incident. Situat la gura de alimentare a rezervorului, selectorul de carburant apare la îndepărtarea buşonului.
La introducerea pistoletului pompei de benzină într-un rezervor de motorină, pistoletul de alimentare cu benzină este blocat de o clapetă. Sistemul rămâne blocat şi împiedică alimentarea. Nu insistaţi şi folosiţi un pistolet de alimentare de tip Diesel.
Funcţionare
Deplasări în străinătate
Pistoalele de alimentare Diesel pot fi diferite de la o ţară la alta; prezenţa selectorului poate face imposibilă alimentarea. Înainte de a vă deplasa în străinătate, vă sfătuim să verificaţi în cadrul reţelei PEUGEOT dacă vehiculul dumneavoastră este adaptat sistemului de distribuţie utilizat în ţara de d e s t i n a ţ i e .
La prima aprindere, vă raman cel putin 10 litri în rezervor. Este imperativ să alimentaţi cu carburant, pentru a nu rămâne în pană.
În caz de introducere a unui carburant neconform cu motorul vehiculului, golirea rezervorului este obligatorie înainte de a porni motorul.
Vehiculul este echipat cu un catalizator, care reduce substanţele nocive din gazele de eşapament. Pentru motoarele pe benzină, carburantul fără plumb este obligatoriu. Orificiul de alimentare al rezervorului are un diametru redus, care nu permite decât alimentarea cu benzină.
Page 76 of 400

74
Deschideri
308_RO_CHAP02_OUVERTURES_ED02-2013
Calitatea carburantului utilizat
pentru motoarele pe benzina
Motoarele cu benzină sunt per fect compatibile cu biocarburanţii benzină de tipul E10 sau E24 (conţinand 10% sau 24% etanol), conformi cu normele europene EN 228 şi EN 15376. Carburanţii de tipul E85 (conţinând până la 85% etanol) sunt rezervaţi exclusiv pentru vehiculele comercializate pentru utilizarea acestui tip de carburant (vehicule BioFlex). Calitatea etanolului trebuie să respecte norma europeană EN 15293. Numai pentru Brazilia, sunt comercializate vehicule speciale pentru a funcţiona cu carburanţi conţinând până la 100% etanol (tip E100).
Calitatea carburantului utilizat
pentru motoarele Diesel
Motoarele Diesel sunt per fect compatibile cu biocarburanţii conformi standardelor actuale şi viitoare europene (motorină respectând norma EN 590 în amestec cu un biocarburant respectând norma EN 14214) putând fi distribuiţi la pompe (incorporând posibil între 0 şi 7 % Ester Metilic de Acid Gras). Utilizarea biocarburantului B30 este posibilă pentru anumite motoare Diesel; totuşi, această utilizare este condiţionată de de aplicarea strictă a condiţiilor speciale de întreţinere. Consultaţi reţeaua PEUGEOT sau un service autorizat. Utilizarea oricărui alt tip de (bio)carburant (uleiuri vegetale sau animale pure sau diluate, ulei menajer...) este oficial interzisă (riscuri de deteriorare a motorului şi a circuitului de carburant).
Page 77 of 400

75
3
Confort
308_RO_CHAP03_CONFORT_ED02-2013
Reglare volan
Cu vehiculul oprit , ridicaţi comanda pentru a debloca volanul. Reglaţi înălţimea şi adâncimea volanului pentru a vă adapta poziţia de condus. Trageţi comanda pentru a bloca volanul.
Ca măsură de siguranţă, aceste manevre trebuie făcute cu vehiculul o p r i t .
PEUGEOT i-Cockpit
Înainte de a porni la drum si pentru a profita de ergonomia specifica i- Cockpit PEUGEOT, reglati în ordinea următoare: - înalţimea tetierei, - inclinarea spatarului, - inaltimea pernei de sezut a scaunului, - pozitia longitudinala a scaunului, - profunzimea, apoi inaltimea volanului, - retrovizoarele exterioare si de la interior.
După efecturarea acestor reglaje, verificaţi din pozitia de conducere, buna vizibilitate a tabloului de bord vizibil cu privirea la drum, pe deasupra volanului cu diametru redus.
Inainte de a initia o manevra de deplasare a scaunului catre inapoi, verificati ca nimeni si nimic sa nu deranjeze cursa scaunului catre inapoi, pentru a evita orice risc de lovire a pasagerilor din spate, sau de blocare a scaunului prin prezenta unor obiecte mari asezate pe podea in spatele scaunului. In cazul blocarii scaunului, intrerupeti manevra imediat.
Page 78 of 400

76
Confort
308_RO_CHAP03_CONFORT_ED02-2013
Scaune faţă cu reglaj manual
Ridicaţi comanda şi culisaţi scaunul către înainte sau către înapoi. Trageţi comanda în sus, pentru a ridica sau în jos pentru a coborî, de câte ori va fi necesar pentru a obţine poziţia dorită.
Rotiti rozeta pentru a regla spatarul.
Longitudinal Î n î n a l ţ i m e Inclinare spatar
Din motive de siguranţă, reglajul scaunului trebuie făcut numai cu vehiculul în staţionare.
Rotiţi manual rola pentru a obţine sprijinul lombar dorit.
Lombar
Page 79 of 400

77
3
Confort
308_RO_CHAP03_CONFORT_ED02-2013
Scaun de conducator cu reglaje electrice
Longitudinal Inclinare spatar Inaltime si inclinare pernde
sezut
Pentru a evita descărcarea bateriei, efectuaţi aceste reglaje cu motorul pornit.
Împingeţi comanda înainte sau înapoi, pentru a culisa scaunul. Basculaţi comanda înainte sau înapoi pentru a regla înclinarea spătarului. Basculati partea din spate a comenzii, in sus sau in jos, pentru a obtine inaltimea dorita. Basculati partea din fata a comenzii, in sus sau in jos, pentru a obtine inclinarea dorita.
Page 80 of 400

78
Confort
308_RO_CHAP03_CONFORT_ED02-2013
Sistem care ia în considerare reglajele electrice ale scaunului de la şofer şi a retrovizoarelor exterioare. El permite memorarea si apelarea a două poziţii, cu ajutorul tastelor de pe partea scaunului conducatorului.
Memorizarea pozitiilor de
conducere
Memorizarea unei poziţii
Cu tastele M / 1 / 2
Puneţi contactul. Reglaţi scaunul dumneavoastră şi oglinzile retrovizoare exterioare. Apăsaţi tasta M , apoi într-un interval de patru secunde apăsaţi tasta 1 sau 2 . Un semnal sonor se aude pentru a vă indica faptul că a avut loc memorarea. Memorarea unei noi poziţii o anulează pe cea precedentă.
Readucerea la o poziţie memorate
Contactul este pus sau motorul este pornit
Apăsaţi tasta 1 sau 2 pentru a readuce la poziţia corespunzătoare. Sfârşitul reglării este semnalat printr-un semnal sonor. Puteti intrerupe miscarea in curs, apasand pe tasta M , 1 ori 2 , sau utilizand o comanda de reglare a scaunului. Solicitarea unei pozitii in timpul rularii este imposibila. Solicitarea unei pozitii este neutralizata la aproximativ 45 de secunde dupa taierea c o n t a c t u l u i .