ESP TOYOTA PROACE 2022 Manual de utilizare (in Romanian)
[x] Cancel search | Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2022, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2022Pages: 360, PDF Size: 71.02 MB
Page 161 of 360

161
Conducere
6
Recomandări pentru
conducere
► Respectați regulile de conducere și rămâneți vigilent în orice condiții de trafic.► Monitorizați mediul înconjurător și țineți mâinile pe volan pentru a putea reacționa la orice situație care poate avea loc oricând.► În condiții meteo nefavorabile, conduceți
cu prudență, anticipând necesitatea frânării și păstrând o distanță mai mare față de celelalte autovehicule.► Opriți autovehiculul pentru a realiza operațiuni care necesită o atenție deosebită (precum reglările).► În timpul călătoriilor lungi, faceți o pauză la fiecare două ore.Pentru a asigura durabilitatea autovehiculului și din motive de siguranță, țineți cont că trebuie luate anumite măsuri de precauție atunci când conduceți autovehiculul:
Efectuați manevrele cu precauție, la viteze mici
Efectuați manevre la viteze reduse.Înainte de a vira, asigurați-vă că pe părțile laterale nu există obstacole de înălțime medie.Înainte de a vă deplasa în marșarier, verificați să nu existe obstacole în spatele autovehiculului, mai ales în partea de sus.Țineți cont de dimensiunile exterioare dacă sunt fixate scări.
Conduceți cu atenție
Virați cu atenție.Anticipați necesitatea frânării, deoarece distanța de oprire este mai mare, mai ales pe drumurile umede sau acoperite cu gheață.Țineți cont de efectul vântului lateral asupra autovehiculului.
Întreținere
Pneurile trebuie să aibă cel puțin presiunea indicată în tabel sau chiar mai mare cu 0,2 - 0,3 bar în cazul călătoriilor lungi.
Important!
WARNI NG
Nu lăsați niciodată motorul să ruleze într-un spațiu închis cu un sistem de ventilație insuficient. Motoarele cu ardere internă emit gaze de eșapament toxice, precum monoxidul de carbon. Pericol de intoxicare sau deces!
WARNI NG
În condiții de iarnă foarte severe (temperatură sub -23°C), pentru a asigura funcționarea corectă și durabilitatea componentelor mecanice ale autovehiculului dumneavoastră (motorul și cutia de viteze), lăsați motorul să
funcționeze la ralanti timp de 4 minute înainte de a porni.
WARNI NG
Nu conduceți niciodată cu frâna de parcare acționată. Pericol de supraîncălzire și de deteriorare a sistemului de frânare!
WARNI NG
Nu parcați autovehiculul și nu lăsați motorul să funcționeze pe o suprafață inflamabilă (de exemplu, iarbă uscată, frunze moarte).Sistemul de evacuare al autovehiculului este foarte fierbinte, chiar și la câteva minute după oprirea motorului. Risc de incendiu!
WARNI NG
Nu conduceți niciodată pe suprafețe acoperite de vegetație (iarbă înaltă, acumulare de frunze moarte, culturi, resturi), cum ar fi un câmp, o bandă de circulație dintr-o zonă rurală acoperită de tufișuri sau cu marginea acoperită de iarbă.Aceste plante pot intra în contact cu sistemul de evacuare al autovehiculului sau cu unele sisteme care sunt foarte fierbinți. Risc de incendiu!
Page 163 of 360

163
Conducere
6
În caz de remorcare
WARNI NG
Tractarea unei remorci solicită mai mult autovehiculul, iar șoferul trebuie să fie extrem de atent.
NOTIC E
Respectați greutățile maxime remorcabile.La altitudine: reduceți masa maximă cu 10% la 1.000 de metri (3.280 ft) altitudine; densitatea aerului scade odată cu altitudinea, iar performanța motorului se reduce.
WARNI NG
Autovehicul nou: nu tractați o remorcă înainte de a fi condus cel puțin 1.000 de kilometri (620 mile).
NOTIC E
La temperaturi exterioare ridicate, lăsați motorul să funcționeze la ralanti timp de 1-2 minute după oprirea autovehiculului, pentru a facilita răcirea.
Înainte de porni la drum
Greutatea dispozitivului de tractare
► Distribuiți încărcătura în remorcă astfel încât cele mai grele obiecte să fie cât mai aproape de punte (în punctul unde se unește cu autovehiculul), iar greutatea pe dispozitivul de remorcare să se apropie de valoarea maximă admisă, fără a o depăși.
Pneuri
► Verificați presiunea din pneurile autovehiculului tractor și ale remorcii, ținând cont de presiunile recomandate.
Iluminat
► Verificați semnalizarea electrică a remorcii și înălțimea farurilor autovehiculului.
NOTIC E
Dacă este utilizat un dispozitiv de remorcare original TOYOTA, senzorii de parcare spate vor fi dezactivați automat pentru a preveni emiterea unui semnal sonor.
În timpul conducerii
Răcire
Tractarea unei remorci pe o rampă crește
temperatura lichidului de răcire. Sarcina maximă remorcabilă depinde de gradul de înclinare a suprafeței și de temperatura exterioară.
Capacitatea de răcire a ventilatorului nu sporește turația motorului.► Reduceți viteza și turația motorului, astfel încât să limitați cantitatea de căldură generată.Indiferent de situație, verificați permanent temperatura lichidului de răcire.Dacă această lampă de avertizare și lampa de avertizare STOP se aprind, opriți autovehiculul și
motorul cât mai repede posibil.
Frâne
Distanțele de frânare cresc atunci când este tractată o remorcă. Pentru a evita încălzirea excesivă a frânelor, se recomandă utilizarea frânei de motor.
Vânt lateral
Țineți cont că autovehiculul va fi mai sensibil la vânt în timpul remorcării.
Page 165 of 360

165
Conducere
6
NOTIC E
Lampa de avertizare nu se aprinde dacă motorul este deja cald.În anumite condiții climatice, este necesar să urmați recomandările de mai jos:– În condiții climatice blânde, nu lăsați motorul la ralanti pentru a se încălzi, ci porniți imediat, conducând cu viteză moderată.
În funcție de versiune, dacă sistemul de climatizare este activat și temperatura exterioară depășește 35° C, turația motorului la ralanti poate crește până la 1.300 rpm, în funcție de cerințele pentru răcire.– În condiții de iarnă, lampa de avertizare pentru preîncălzire rămâne aprinsă mai mult timp; așteptați până ce se stinge înainte de a porni motorul.– În condiții de iarnă foarte severe (temperatură sub -23°C), pentru a asigura funcționarea corectă și durabilitatea componentelor mecanice ale autovehiculului dumneavoastră (motorul și cutia de viteze), lăsați motorul să funcționeze la ralanti timp 4 minute înainte de a porni.Nu lăsați niciodată motorul pornit într-un spațiu închis fără ventilație corespunzătoare: motoarele cu combustie internă emit gaze de eșapament toxice, precum monoxidul de carbon. Pericol de intoxicare sau deces!
NOTIC E
În cazul motoarelor pe benzină, după o pornire la rece, pre-încălzirea convertizorului catalitic poate cauza vibrații clar resimțite ale motorului în momentul staționării, timp de până la 2 minute (turație la ralanti accelerată).
WARNI NG
Dacă motorul nu pornește imediat, luați contactul.Așteptați câteva secunde înainte de a acționa din nou demarorul motorului. Dacă motorul nu pornește după câteva tentative, nu mai încercați: riscați să avariați demarorul și motorul.Contactați orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
Cu Smart Entry & Start
► Amplasați telecomanda în interiorul autovehiculului, în zona de recunoaștere.► Apăsați butonul „START/STOP”.
Volanul se deblochează și motorul pornește la scurt timp.
NOTIC E
Lampa de avertizare nu se aprinde dacă motorul este deja cald. În anumite condiții meteorologice, se recomandă să respectați instrucțiunile de mai jos:
– În condiții climatice blânde, nu lăsați motorul la ralanti pentru a se încălzi, ci porniți imediat, conducând cu viteză moderată. – În condiții de iarnă, când motorul este oprit, durata de aprindere a indicatorului luminos pentru pre-încălzire este extinsă. Așteptați până când se stinge înainte de pornire.– În condiții de iarnă foarte severe (temperatură sub -23°C), pentru a asigura funcționarea corectă și durabilitatea componentelor mecanice ale autovehiculului dumneavoastră, motorul și cutia de viteze, lăsați motorul să funcționeze la ralanti timp de 4 minute înainte de a porni.Nu lăsați niciodată motorul pornit într-un spațiu închis fără ventilație corespunzătoare: motoarele cu combustie internă emit gaze de eșapament toxice, precum monoxidul de carbon. Pericol de intoxicare sau deces!
Page 171 of 360

171
Conducere
6
► Apăsați pedala de accelerație și eliberați pedala de ambreiaj.Cu o cutie de viteze automată► Apăsați pedala de frână.► Selectați modul D, M sau R.► Eliberați pedala de frână și apăsați pedala de accelerație.Cu un selector pentru treapta de viteză► Apăsați pedala de frână.
► Selectați modul D, B sau R.► Eliberați pedala de frână și apăsați pedala de accelerație.
NOTIC E
În cazul unei cutii de viteze automate sau al unui selector pentru treapta de viteză, dacă frâna nu este eliberată automat, verificați dacă ușile din față sunt închise în mod corespunzător.
WARNI NG
Atunci când autovehiculul staționează și motorul este pornit, nu apăsați în mod inutil pedala de accelerație. Risc de eliberare a frânei de parcare.
Acționarea automată
Atunci când autovehiculul staționează, frâna de parcare este acționată automat la oprirea
motorului.
WARNI NG
Nu este acționată automat dacă motorul este calat sau intră în modul STOP cu Stop & Start.
NOTIC E
În modul automat, frâna de parcare poate fi aplicată sau eliberată manual, în orice moment, folosind comanda.
Cazuri speciale
Imobilizarea autovehiculului cu
motorul în funcțiune
Pentru a imobiliza autovehiculul cu motorul în funcțiune, trageți ușor maneta de comandă.
Parcarea autovehiculului cu frâna
eliberată
WARNI NG
În condiții de temperaturi foarte scăzute (îngheț), nu este recomandată acționarea frânei de parcare.Pentru a imobiliza autovehiculul, cuplați o treaptă de viteză sau așezați cale pe una dintre roți.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată sau cu un selector pentru treapta de viteză, este selectat automat modul P la luarea contactului. Roțile sunt blocate.Pentru mai multe informații despre Rulare liberă, consultați secțiunea corespunzătoare.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată sau selector pentru treapta de viteză, în timp ce este selectat modul N, la deschiderea ușii șoferului este emis un semnal sonor. Acesta se oprește atunci când ușa șoferului este închisă din nou.
Dezactivarea funcționării
automate
În unele situații, de exemplu atunci când este foarte frig sau în cazul remorcării (de exemplu a unei rulote sau în caz de defecțiune), poate fi necesară dezactivarea funcționării automate a sistemului.
Page 173 of 360

173
Conducere
6
imobilizarea autovehiculului întrerupe funcționarea acestuia.
WARNI NG
Dacă autovehiculul dumneavoastră este echipat cu transmisie automată și doriți să plecați de pe loc cu autovehiculul încărcat pe o rampă sau pantă abruptă, apăsați pe
pedala de frână, selectați poziția D, eliberați frâna de parcare, apoi eliberați pedala de frână.
Funcționare
În rampă, cu autovehiculul stând pe loc, poziția acestuia este menținută pentru scurt timp după ce șoferul eliberează pedala de frână:– Dacă este cuplată treapta întâi sau poziția neutră, în cazul unei cutii de viteze manuale.– Dacă este selectat modul D sau M în cazul unei cutii de viteze automate.
– Dacă este selectat modul D sau B pe selectorul pentru treapta de viteză.
În pantă, cu autovehiculul stând pe loc și treapta de marșarier cuplată, poziția acestuia este menținută pentru scurt timp după ce șoferul eliberează pedala de frână.
Defecțiune
În cazul unei defecțiuni, aceste lămpi de avertizare se aprind pe panoul de instrumente, este emis un semnal sonor și este afișat un mesaj.
Efectuați verificarea la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
Cutie de viteze manuală
cu 6 trepte
Cuplarea treptei 5 sau 6
► Deplasați selector complet spre dreapta pentru a cupla treapta 5 sau treapta6.
WARNI NG
Nerespectarea acestei instrucțiuni poate provoca deteriorarea permanentă a cutiei de viteze (cuplarea accidentală a treptei 3 sau 4).
Cuplarea treptei de
marșarier
► Ridicați inelul de sub nucă și deplasați schimbătorul spre stânga, apoi înainte.
Page 174 of 360

174
WARNI NG
Cuplați treapta de marșarier numai când autovehiculul stă pe loc și motorul este la ralanti.
NOTIC E
Ca măsură de siguranță și pentru a facilita pornirea motorului:– deplasați întotdeauna schimbătorul în poziția neutră,– apăsați pedala de ambreiaj.
Indicatorul de eficiență
pentru schimbarea treptei
de viteză
(În funcție de motor.)Acest sistem ajută la reducerea consumului de carburant prin recomandarea celei mai adecvate trepte de viteză.
Funcționare
În funcție de situația din trafic și de echiparea autovehiculului, sistemul vă poate recomanda să săriți peste una sau peste mai multe trepte.Recomandările pentru cuplarea treptelor de viteză nu trebuie considerate ca fiind obligatorii. De fapt, configurația traseului, aglomerația din trafic și siguranța rămân factori importanți în alegerea treptei de viteză. Este responsabilitatea șoferului să decidă dacă urmează sau nu recomandările acestui sistem.Această funcție nu poate fi dezactivată.Pentru anumite versiuni diesel cu cutie de viteze manuală, sugestia sistemului de a comuta în neutru (N este afișată pe panoul de instrumente), astfel încât motorul să poată trece în standby (modul STOP cu Stop & Start), în anumite condiții de conducere.
NOTIC E
Cu o cutie de viteze automată, sistemul este activ doar în cazul acționării manuale.
Informațiile sunt afișate pe panoul de instrumente, sub forma unei săgeți orientate în sus sau în jos și a treptei recomandate.
NOTIC E
Sistemul adaptează recomandările privind schimbarea treptei la condițiile de drum (suprafață înclinată, încărcătură etc.) și la solicitările șoferului (putere, accelerație, frânare etc.).Sistemul nu sugerează niciodată:– cuplarea treptei întâi.– cuplarea treptei de marșarier.
Page 175 of 360

175
Conducere
6
Cutie de viteze automată
Cutie de viteze automată cu 6 sau 8 trepte de viteză, cu gestionare electronică a treptelor de viteză. Cutia de viteze automată oferă și un mod manual cu comutarea secvențială a treptelor de viteză, cu ajutorul padelelor de comandă amplasate în spatele volanului.
Selectorul de viteze
WARNI NG
Pentru deplasarea selectorului în deplină siguranță, se recomandă apăsarea pedalei de frână.
P.Oprire.
R.Marșarier.
N.Neutru.
D.Deplasare (funcționare automată).
M.Manual (acționare manuală cu schimbare secvențială a treptelor).
NOTIC E
Poziția N poate fi utilizată în cazul blocajelor în trafic sau la o spălătorie auto.
Comenzile de pe volan
► Trageți de padelele din partea dreaptă „+” sau din partea stângă „-” către dumneavoastră pentru cuplarea unei trepte superioare sau inferioare.
NOTIC E
Comenzile de pe volan nu permit selectarea modului neutru și cuplarea sau decuplarea treptei de marșarier.
Informațiile afișate pe
panoul de instrumente
Când deplasați selectorul sau apăsați butonul M, treapta corespunzătoare și indicatorul luminos sunt indicate pe panoul de instrumente.Simbolul „-” este afișat în cazul unei valori invalide.► Dacă mesajul „Picior pe frână” este afișat pe panoul de instrumente, apăsați ferm pedala de frână.
Plecarea de pe loc
► Apăsând pedala de frână, selectați poziția P.► Porniți motorul.Dacă nu sunt întrunite condițiile, este emis un semnal sonor însoțit de un mesaj afișat pe ecranul panoului de instrumente.► Eliberați frâna de parcare, cu excepția cazului în care este setată în modul automat (cu frâna de parcare electronică).► Selectați poziția R, N sau D.
Page 178 of 360

178
Valoare invalidă în modul
manual
Acest simbol este afișat dacă treapta nu a fost cuplată corespunzător (selectorul este între două poziții).► Deplasați selectorul în poziția „corectă”.
Oprirea autovehiculului
Înainte de oprirea motorului, selectați poziția P apoi acționați frâna de parcare pentru a imobiliza autovehiculul, cu excepția cazului în care frâna este setată în modul automat (cu frână de parcare electrică).Verificați dacă modul P a fost activat și dacă frâna de parcare electrică a fost aplicată automat; în caz contrar, acționați frâna manual.Indicatoarele luminoase corespunzătoare de pe selector și maneta de comandă pentru frâna de parcare electrică trebuie să fie aprinse, la fel ca cele de pe panoul de instrumente.
NOTIC E
Se poate resimți un punct de rezistență la deplasarea selectorului în poziția P.Dacă selectorul nu se află în poziția P când ușa șoferului este deschisă sau la aproximativ 45 de secunde după luarea contactului, este emis un semnal sonor însoțit de un mesaj afișat.
► Readuceți selectorul în poziția P; semnalul sonor se oprește și mesajul dispare.
WARNI NG
Atunci când vă aflați cu autovehiculul încărcat pe o pantă abruptă, apăsați pe pedala de frână, selectați poziția P, acționați frâna de parcare, cu excepția cazului în care este setată în modul automat (cu frâna de parcare electrică), apoi eliberați pedala de frână.
WARNI NG
În toate situațiile, asigurați-vă că selectorul este în poziția P, înainte de a ieși din autovehicul.
Defecțiune
Când este pus contactul, pe panoul de instrumente este afișat un mesaj care indică o defecțiune a transmisiei.În această situație, transmisia comută în modul de avarie și este blocată în treapta a 3a. Puteți observa o zdruncinătură semnificativă (fără riscul de defectare a cutiei de viteze), atunci când comutați din poziția P în poziția R și din poziția N
în poziția R.Nu depășiți viteza de 62 mph (100 km/h), chiar dacă legislația rutieră permite.Efectuați verificarea la orice distribuitor autorizat Toyota sau reparator autorizat Toyota, sau orice reparator de încredere.
WARNI NG
Există un risc de defecțiune a transmisiei:– Dacă pedala de accelerație și cea de frână sunt apăsate simultan.– În cazul descărcării bateriei, forțarea deplasării selectorului pentru treapta de viteză din poziția P într-o altă poziție.
WARNI NG
Dacă autovehiculul este echipat cu o cutie de
viteze automată, nu încercați să porniți motorul împingând autovehiculul.
Page 179 of 360

179
Conducere
6
Selector pentru treapta de
viteză (electric)
Selectorul pentru treapta de viteză este un selector cu impulsuri și funcție de frânare regenerativă.Selectorul pentru treapta de viteză asigură controlul tracțiunii în funcție de stilul de conducere, tipul de drum și încărcătura autovehiculului.Cu funcția de frânare regenerativă activată, selectorul gestionează și frâna de motor, atunci când eliberați pedala de accelerație.
P.ParcareButon pentru parcarea autovehiculului: roțile față sunt blocate (butonul se aprinde pentru a indica faptul că funcția este activă).
R.MarșarierPentru a cupla treapta de marșarier, cu piciorul pe pedala de frână.
N.NeutruPentru deplasarea autovehiculului cu contactul luat, permițând astfel autovehiculului să ruleze liber.Pentru mai multe informații despre Rulare liberă, consultați secțiunea corespunzătoare.
D.Drive (treaptă înainte automată)
B.Frână (frânare regenerativă)Buton pentru comutarea în modul Drive/treaptă înainte automată cu funcție de frânare regenerativă (butonul se aprinde pentru a indica faptul că funcția este activată).
Informațiile afișate pe
panoul de instrumente
Atunci când contactul este pus, starea selectorului pentru treapta de viteză este afișat pe panoul de instrumente:P: Parcare.R: Marșarier.N: Neutru.D: Drive (treaptă înainte automată).B: Frână (treaptă înainte automată cu funcția de frânare regenerativă activată).
Funcționare
► Deplasați selectorul apăsându-l către înainte (poziția N sau R) sau către înapoi (poziția N sau D) o dată sau de două ori, depășind punctul de rezistență, dacă este necesar.
De exemplu, pentru a comuta din poziția P în poziția R (cu piciorul pe pedala de frână), fie împingeți în față de două ori, fără a depăși punctul de rezistență sau o singură dată, depășind punctul de rezistență.
Frânare regenerativă
Cu funcția Frână și atunci când decelerați
Funcția Frână imită frâna de motor, încetinind
autovehiculul fără a fi nevoie să apăsați pedala de frână. Autovehiculul încetinește mai rapid dacă șoferul eliberează pedala de accelerație.Energia recuperată atunci când pedala de accelerație este eliberată este apoi utilizată pentru a reîncărca parțial bateria de tracțiune, sporind astfel autonomia de conducere a autovehiculului.
WARNI NG
Decelerarea rezultată a autovehiculului nu duce la aprinderea lămpilor de frână.
► În modul D, apăsați butonul B pentru a activa/dezactiva funcția (butonul se aprinde atunci când funcția este activată).D de pe panoul de instrumente este înlocuit cu B.
Starea sistemului este stocată atunci când luați contactul.
Page 181 of 360

181
Conducere
6
Stop & Start
Funcția Stop & Start oprește temporar funcționarea motorului - modul STOP - în cazul opririlor autovehiculului (la semafor, blocaje de trafic etc.). Motorul repornește automat - modul START - imediat ce șoferul dorește să plece de pe loc.Creată în mod special pentru traficul urban,
funcția Stop & Start reduce consumul de carburant și gazele de eșapament emise, precum și nivelul de zgomot la staționare.Funcția nu afectează funcționarea autovehiculului, în special frânarea.
WARNI NG
Conducerea pe drumuri inundateÎnainte de a pătrunde într-o zonă inundată, vă recomandăm cu tărie să dezactivați sistemul Stop & Start.Pentru mai multe informații despre Recomandări pentru conducere, în special pe drumuri inundate, consultați secțiunea corespunzătoare.
Dezactivare/reactivare
Cu sistem audio
► Apăsați acest buton pentru dezactiva sau reactiva sistemul.Acest indicator luminos este aprins când sistemul este dezactivat.
Cu ecran tactil
Setările sunt reglate folosind meniul de configurare a autovehiculului.
WARNI NG
Dacă sistemul este dezactivat în modul STOP, motorul repornește imediat.
NOTIC E
Sistemul este reactivat automat de fiecare
dată când șoferul pornește motorul.
Funcționare
Condiții principale de funcționare
– Ușa șoferului trebuie să fie închisă.– Ușa laterală culisantă trebuie să fie închisă.– Centura de siguranță a șoferului trebuie să fie fixată.– Bateria trebuie să aibă un nivel suficient de încărcare.
– Temperatura motorului trebuie să fie în intervalul normal de funcționare.– Temperatura exterioară trebuie să fie între 0°C și 35°C.
Recerea motorului în standby (modul
STOP)
Motorul intră automat în modul standby imediat ce șoferul manifestă intenția de a opri.Cu o cutie de viteze manuală: la viteze sub 12 mph (20 km/h) sau cu autovehiculul oprit (în funcție de motor), cu schimbătorul de viteze în poziția neutră și pedala de ambreiaj eliberată.Cu o cutie de viteze automată: cu pedala de frână apăsată sau selectorul pentru treapta de viteză în poziția N, cu autovehiculul oprit.
Cronometru
Un cronometrul însumează timpul petrecut în standby în timpul călătoriei. Este resetat la fiecare punere a contactului.