TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 321 of 430

321
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Acumulatorul de 12 VAcumulatorul este amplasat sub capotă.F Deschideţi capota cu ajutorul manetei de eliberare din habitaclu, apoi acţionaţi maneta de siguranţă din exterior.F Fixaţi tija de susţinere a capotei.
Accesul la acumulator
Procedura de pornire asistată a motorului sau de încărcare a unui acumulator descărcat.
Aspecte generale
Acumulatorii cu plumb şi acid
Protejaţi-vă ochii şi faţa înainte să manipulaţi acumulatorul.Toate lucrările la acumulator se vor executa într-o zonă bine ventilată şi la distanţă de eventuale flăcări deschise sau surse de scântei, astfel încât să se prevină pericolul de producere a unor explozii sau incendii.Spălaţi-vă pe mâini după aceea.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată, nu încercaţi să porniţi motorul acestuia prin împingerea autovehiculului.
Acumulatorii conţin substanţe nocive, cum ar fi acidul sulfuric şi plumbul.Aceştia trebuie eliminaţi ca deşeu în conformitate cu reglementările în vigoare şi nu vor fi aruncaţi în niciun caz odată cu gunoiul menajer.Duceţi bateriile telecomenzilor şi acumulatorul autovehiculului la un centru de colectare specializat.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la temele Capota şi Motorul, consultaţi secţiunile corespunzătoare.
F Dacă există în dotarea autovehiculului, scoateţi capacul din plastic pentru a avea acces la borna (+).Borna (-) a acumulatorului nu este accesibilă.Este prevăzut un punct de masă la distanţă în partea frontală a autovehiculului.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 322 of 430

322
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pornirea asistată
Nu încercaţi niciodată să porniţi motorul prin conectarea unui redresor.Nu utilizaţi niciodată o baterie de pornire de 24 V sau mai mult.Asiguraţi-vă mai întâi că acumulatorul donor are o tensiune nominală de 12 V şi o capacitate cel puţin egală cu cea a acumulatorului descărcat.Cele două autovehicule nu au voie să vină în contact unul cu celălalt.Opriţi consumatorii electrici de la bordul ambelor autovehicule (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare etc.).Asiguraţi-vă că niciun cablu de pornire
asistată nu trece prin apropierea unor componente aflate în mişcare ale motorului (ventilatorul de răcire, curele de transmisie etc.).Nu deconectaţi borna (+) cu motorul în funcţiune.
F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Conectaţi cablul roşu la borna pozitivă (+) a acumulatorului descărcat A (pe cotul metalic), apoi la borna pozitivă (+) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire.F Conectaţi un capăt al cablului verde sau negru la borna negativă (-) a acumulatorului donor B sau bateriei de pornire (sau la punctul de masă al autovehiculului donor).F Conectaţi celălalt capăt al cablului verde sau negru la punctul de masă C al autovehiculului rămas în pană.
F Porniţi motorul autovehiculului donor şi lăsaţi-l în funcţiune timp de câteva minute.F Acţionaţi demarorul autovehiculului rămas în pană şi porniţi motorul acestuia.
Dacă motorul nu porneşte imediat, decuplaţi contactul şi aşteptaţi câteva momente înainte să mai încercaţi o dată.
Când acumulatorul autovehiculului este descărcat, motorul poate fi pornit cu ajutorul unui acumulator donor (extern sau al altui autovehicul) şi al unor cabluri pentru pornirea asistată, respectiv cu ajutorul unui baterii de pornire.
Unele funcţii, inclusiv sistemul Stop & Start, nu sunt disponibile dacă acumulatorul nu este încărcat suficient.
F Aşteptaţi până când motorul revine la ralanti şi deconectaţi apoi cablurile de pornire asistată în ordine inversă.F Aplicaţi capacul din plastic la loc pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.F Lăsaţi motorul în funcţiune timp de cel puţin 30 minute, fie în mers, fie cu autovehiculul staţionar, astfel încât acumulatorul să ajungă la un nivel corespunzător de încărcare.
In the event of a breakdown
Page 323 of 430

323
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Pentru o durată optimă de viaţă a acumulatorului, este esenţială menţinerea unui nivel corespunzător de încărcare a acestuia.În unele situaţii, poate fi necesară încărcarea acumulatorului:- dacă utilizaţi autovehiculul în special pe distanţe scurte,- dacă autovehiculul urmează să fie scos din circulaţie timp de mai multe săptămâni.Contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Încărcarea acumulatorului cu
ajutorul unui redresor
F Decuplaţi contactul.F Opriţi toţi consumatorii electrici (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare e t c .) .
Dacă vă propuneţi să încărcaţi pe cont propriu acumulatorul autovehiculului, utilizaţi un redresor compatibil cu acumulatorii cu plumb şi acid cu o tensiune nominală de 12 V.
Urmaţi instrucţiunile de utilizare furnizate de producătorul redresorului.Nu inversaţi niciodată polaritatea.
Nu încercaţi niciodată să încărcaţi un acumulator îngheţat.Dacă bateria a înghețat, verificați-o la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător, care va verifica starea componentelor interne și a carcasei, pentru a vedea dacă există pierderi de acid toxic și coroziv.
Dacă este prevăzută această etichetă, este esenţial să utilizaţi exclusiv un redresor de 12 V pentru a preveni avarierea ireversibilă a componentelor electrice ce ţin de sistemul Stop & Start.
Nu este necesar să deconectaţi acumulatorul.
F Opriţi redresorul B înainte să conectaţi cablurile la acumulator, astfel încât să se prevină producerea de scântei periculoase.F Asiguraţi-vă că starea cablurilor redresorului este bună.F Ridicaţi capacul din plastic de pe borna (+), dacă există în dotarea autovehiculului.
F Conectaţi cablurile redresorului B după cum urmează:- cablul roşu pozitiv (+) la borna (+) a acumulatorului A,- cablul negru negativ (-) la punctul de masă C al autovehiculului.F La încheierea operaţiei de încărcare, opriţi redresorul B înainte să deconectaţi cablurile de la acumulatorul A.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 324 of 430

324
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Nu for ţaţi maneta, deoarece blocarea nu va fi posibilă dacă nu este poziţionată corect clema; reluaţi procedura de la început.
Deconectarea
acumulatorului
În vederea menţinerii unui nivel corespunzător de încărcare pentru pornirea motorului, se recomandă deconectarea acumulatorului dacă autovehiculul urmează să fie scos din uz o perioadă îndelungată.Aşteptaţi 2 minute după decuplarea contactului înainte să deconectaţi acumulatorul.
F închideţi geamurile şi portierele înainte să deconectaţi acumulatorul,F opriţi toţi consumatorii electrici (sistemul audio, ştergătoarele, sistemul de iluminare e t c .),F decuplaţi contactul şi aşteptaţi timp de patru minute.Cu acumulatorul descoperit, se impune doar să deconectaţi borna (+).
Borna cu decuplare rapidă
Deconectarea bornei (+)
F Ridicaţi complet maneta A pentru a debloca clema B.
După reconectarea acumulatorului
Reconectarea bornei (+)
F Aplicaţi clema deschisă B a cablului pe borna pozitivă (+) a acumulatorului.F Apăsaţi în jos clema pentru a o fixa corect pe borna bateriei.F Blocaţi clema prin coborârea manetei A.
După reconectarea acumulatorului, cuplaţi contactul şi aşteptaţi 1 minut înainte să porniţi motorul pentru a permite iniţializarea sistemelor electronice.Cu toate acestea, dacă după efectuarea acestei operații persistă probleme minore, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Consultând secţiunea corespunzătoare, va trebui să reiniţializaţi sau să resetaţi personal anumite sisteme, cum ar fi:- telecomanda sau cheia electronică (în funcţie de versiune),- geamurile acţionate electric,- data şi ora,- posturile de radio presetate.
S-ar putea ca sistemul Stop & Start să nu fie funcţional în timpul primei curse de după prima pornire a motorului.În acest caz, sistemul va fi disponibil
din nou după o perioadă prelungită de imobilizare a autovehiculului, perioadă ce depinde de temperatura ambiantă şi nivelul de încărcare a acumulatorului (până la circa 8 ore).
In the event of a breakdown
Page 325 of 430

325
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Capacitatea acumulatorului
Lungime autovehiculCapacitate în Ah (amperi oră)
Compact (L0)480
Standard (L1)640
Lung (L2)720 / 800
Înlocuiţi întotdeauna acumulatorul cu unul având specificaţii similare.
Tr a c t a r e a
Accesul la scule
Cârligul de tractare este păstrat în trusa de scule.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Trusa de scule, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Procedura de tractare a autovehiculului dumneavoastră sau de tractare a unui alt autovehicul cu ajutorul cârligului de tractare demontabil.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze manuală, comutaţi maneta schimbătorului de viteze în poziţia neutră.
Dacă autovehiculul este echipat cu cutie de viteze automată sau electronică, aduceţi selectorul de viteze în poziţia N.
Nerespectarea acestui punct poate conduce la avarierea componentelor sistemului de frânare şi la pierderea funcţiei de asistenţă la frânare la repornirea motorului.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 326 of 430

326
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
F Apăsaţi capacul (conform figurii de mai sus) pentru a-l desprinde din bara de protecţie faţă.F Înşurubaţi complet cârligul de tractare.F Cuplaţi bara de tractare.F Activaţi luminile de avarie ale autovehiculului tractat.F Demaraţi lin şi conduceţi încet, doar pe o distanţă scurtă.
Tractarea autovehiculului
F Apăsaţi capacul (conform figurii de mai sus) pentru a-l desprinde din bara de protecţie spate.F Înşurubaţi complet cârligul de tractare.F Cuplaţi bara de tractare.F Activaţi luminile de avarie ale autovehiculului tractat.F Demaraţi lin şi conduceţi încet, doar pe o distanţă scurtă.
Tractarea altui autovehiculRecomandări generale
Respectaţi legislaţia în vigoare în ţara dumneavoastră.Asiguraţi-vă că masa autovehiculului tractor este mai mare decât cea a autovehiculului tractat.Şoferul trebuie să rămână la volanul autovehiculului tractat şi trebuie să aibă un permis de conducere valabil.La tractarea unui autovehicul cu
toate cele patru roţi pe sol, utilizaţi întotdeauna o bară de tractare omologată; nu sunt admise frânghiile şi chingile.Autovehiculul tractor trebuie să demareze lin.La tractarea unui autovehicul cu motorul oprit, nu mai este disponibilă ser voasistenţa pentru frânare şi direcţie.În următoarele cazuri, va trebui să apelaţi întotdeauna la un ser viciu de intervenţie specializat:- autovehicul rămas în pană pe o autostradă sau un drum expres,- autovehicul cu tracţiune integrală,
- când nu este posibilă comutarea cutiei de viteze în poziţia neutră, deblocarea direcţiei sau decuplarea frânei de parcare,
- tractarea cu doar două roţi pe sol,- când nu este disponibilă o bară de tractare omologată.
In the event of a breakdown
Page 327 of 430

327
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
La autovehicule echipate cu motor diesel, sistemul de alimentare cu combustibil trebuie amorsat dacă rămâneţi în pană de combustibil.Pentru versiunile fără AdBlue, consultați imaginea respectivă compartimentului motor.
Pana de combustibil (motor diesel)
Pentru informaţii suplimentare referitoare la Prevenirea alimentării cu un combustibil incorect, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
F Introduceţi cel puţin cinci litri de motorină în rezer vor.F Deschideţi capota.F Dacă este necesar, desprindeţi capacul ornamental pentru a avea acces la pompa de amorsare.F Acţionaţi repetat pompa de amorsare până când resimţiţi o oarecare rezistenţă (s-ar putea să resimţiţi rezistenţă încă de la prima acţionare).F Acţionaţi demarorul pentru a porni motorul (dacă motorul nu porneşte din prima încercare, aşteptaţi circa 15 secunde înainte să încercaţi din nou).F Dacă motorul nu porneşte după câteva încercări, acţionaţi din nou pompa de amorsare şi porniţi apoi motorul.F Aplicaţi la loc capacul ornamental şi fixaţi-l
în poziţie.F Închideţi capota.
Motorul 1,6 D
(cu excepţia AdBlue)
Dacă motorul nu porneşte din prima, nu continuaţi să încercaţi, ci reluaţi procedura de la început.
Motorul AdBlue
F Introduceţi cel puţin cinci litri de motorină în rezer vor.F Cuplaţi contactul (fără să porniţi motorul).F Aşteptaţi circa 6 secunde şi decuplaţi contactul.F Repetaţi această operaţie de 10 ori.F Acţionaţi demarorul pentru a porni motorul.
Alte motoare
F Introduceţi cel puţin cinci litri de motorină în rezer vor.F Deschideţi capota.F Dacă este necesar, desprindeţi capacul ornamental pentru a avea acces la pompa de amorsare.F Acţionaţi repetat pompa de amorsare până când resimţiţi o oarecare rezistenţă (s-ar putea să resimţiţi rezistenţă încă de la prima acţionare).F Acţionaţi demarorul pentru a porni motorul (dacă motorul nu porneşte din prima încercare, aşteptaţi circa 15 secunde înainte să încercaţi din nou).F Dacă motorul nu porneşte după câteva încercări, acţionaţi din nou pompa de amorsare şi porniţi apoi motorul.F Aplicaţi la loc capacul ornamental şi fixaţi-l în poziţie.F Închideţi capota.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 328 of 430

328
Oglinzi pliate
Uși spate batante, vitrateHayon
Compact (L0)
Standard (L1)
Lung (L2)
* Sarcină utilă mărită.** Sarcină utilă mărită cu caroserie înaltă.*** În funcţie de ţara de comercializare.
Dimensiuni (în mm)
Aceste dimensiuni au fost măsurate cu un autovehicul descărcat.
Date tehnice
Page 329 of 430

329
* Cu sistem inteligent de transport, clapetă demontată
Compact (L0)
Standard (L1)
Lung (L2)
9
D
Page 330 of 430

330
Oglinzi pliate
Uși spate batante, vitrateHayon
Compact (L0)
Standard (L1)
Lung (L2)
* Sarcină utilă mărită.** Sarcină utilă mărită cu caroserie înaltă.*** În funcţie de ţara de comercializare.
Date tehnice