TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 281 of 430

281
Verificările
Acumulatorul de 12 V
Acumulatorul nu necesită întreţinere.Totuşi, asiguraţi-vă periodic că bornele sunt strânse corect (versiuni fără borne cu decuplare rapidă) şi că toate conexiunile sunt curate.
Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valele de înlocuire a acestor componente.
Filtrul de aer şi filtrul de aer pentru habitaclu
Înlocuiţi filtrul de ulei de fiecare când este schimbat uleiul de motor.Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de înlocuire a acestei componente.
Filtrul de ulei
Filtrul de particule (diesel)
Începutul saturării filtrului de particule este indicat prin aprinderea temporară a acestei lămpi de avertizare, însoţită de afişarea unui mesaj pe ecranul din tabloul de bord.
De îndată ce condiţiile de trafic o permit, regeneraţi filtrul prin conducerea cu o viteză de cel puţin 40 mph (60 km/h) până când se stinge lampa de avertizare.Dacă lampa de avertizare rămâne aprinsă, aceasta indică un nivel scăzut al aditivului.Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Verificarea nivelurilor, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
La un autovehicul nou, prima operaţie de regenerare a filtrului de particule poate fi însoţită de un miros de „ars”, ceea ce este per fect normal.Ca urmare a funcţionării prelungite a autovehiculului la viteze foarte mici sau la ralanti, în cazuri de excepţie, se pot obser va emisii de vapori de apă la eşapament în timpul accelerării. Aceasta nu afectează comportamentul autovehiculului sau mediul înconjurător.
Dacă nu se specifică altfel, verificaţi aceste componente în conformitate cu planul de ser vice al producătorului şi în funcţie de motor.În caz contrar, verificați-le la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Pentru informaţii suplimentare şi măsuri de precauţie de întreprins înainte de orice inter venţie la acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
În funcţie de mediu (de ex. atmosferă cu mult praf) şi de modul de exploatare a autovehiculului (de ex. conducere în mediul urban), înlocuiţi-le de două ori mai frecvent decât este necesar în mod obişnuit.Un filtru de aer pentru habitaclu colmatat poate avea efecte adverse asupra per formanţelor sistemului de aer condiţionat şi poate genera mirosuri nedorite.
Versiunile echipate cu sistem Stop & Start dispun de un acumulator cu plumb şi acid de 12 V realizat pe baza unor tehnologii şi specificaţii speciale.Înlocuirea trebuie efectuată numai de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
7
Informaţii practice
Page 282 of 430

282
Cutia de viteze manuală
Cutia de viteze nu reclamă nicio întreţinere (fără schimb de ulei).Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de verificare a acestei componente.
Uzura frânelor depinde de stilul de conducere, în special în cazul autovehiculelor utilizate în regim urban, pe distanţe scurte. Poate fi
Plăcuţele de frână
Pentru informații despre verificarea uzurii discurilor de frână, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Uzura discurilor de frână
Utilizaţi exclusiv produsele recomandate de TOYOTA sau produse de o calitate echivalentă şi cu aceleaşi specificaţii.Pentru optimizarea funcţionării subansamblelor de o importanţă ca aceea a sistemului de frânare, TOYOTA selectează şi vă furnizează doar anumite produse.După spălarea autovehiculului, în condiţii de umiditate sau de iarnă, pot apărea depuneri de gheaţă pe discurile şi plăcuţele de frână: eficienţa frânării s-ar putea reduce. Aplicaţi uşor şi repetat frânele pentru a usca şi dezgheţa frânele.
Frâna de parcare
Dacă se obser vă o cursă excesivă sau o pierdere a eficienţei acestui sistem, frâna de parcare trebuie verificată, chiar şi între două inspecţii service.
Verificarea sistemului trebuie efectuată de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
necesar să solicitaţi verificarea stării frânelor, chiar şi între două inspecţii ser vice.Cu excepţia cazului în care există o neetanşeitate în circuit, o scădere a nivelului lichidului de frână indică faptul că plăcuţele de frână sunt uzate.
Cutia de viteze automată
Cutia de viteze nu reclamă nicio întreţinere (fără schimb de ulei).
Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de verificare a acestei componente.
Cutia de viteze electronică
Cutia de viteze nu reclamă nicio întreţinere (fără schimb de ulei).
Consultaţi planul de ser vice al producătorului pentru detalii cu privire la inter valul de verificare a acestei componente.
Informaţii practice
Page 283 of 430

283
AdBlue® și sistem SCR (diesel)
Pentru asigurarea protejării mediului înconjurător şi a conformităţii cu noul standard de emisii Euro 6, fără afectarea per formanţelor sau consumului de combustibil ale motoarelor diesel, TOYOTA a luat decizia de a îşi echipa autovehiculele cu un sistem eficient ce asociază funcţia SCR (Selective Catalytic Reduction, de reducere catalitică selectivă) cu un filtru de particule (DPF) pentru tratarea gazelor de eşapament.
Prezentarea sistemului SCR
Prin utilizarea unui lichid denumit AdBlue® şi care conţine uree, un catalizator transformă până la 85% din oxizii de azot (NOx) în azot şi apă, care nu au efecte negative asupra sănătăţii şi mediului înconjurător.
AdBlue® se află într-un rezer vor special cu o capacitate de: - Euro 5.0: aproximativ 22 de litri, asigurând o autonomie de aproape 17 000 km (10 500 mile); - Euro 6.2: aproximativ 20 de litri, pentru o autonomie de aproximativ 4 plinuri de carburant, circa 5 000 km (3 000 mile); după care este emis un semnal de avertizare în momentul în care a mai rămas o rezer vă pentru parcurgerea unei distanțe de numai 2 400 km (1 500 mile).
În timpul fiecărei revizii tehnice a vehiculului, efectuate de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător, se completează nivelul în rezer vorul de AdBlue®, pentru a permite funcționarea corespunzătoare a sistemului SCR.
Odată ce s-a golit rezer vorul de AdBlue®, un sistem impus prin reglementările în vigoare împiedică pornirea motorului.Dacă sistemul SCR funcţionează defectuos, nivelul emisiilor autovehiculului nu va mai îndeplini cerinţele standardului Euro 6: autovehiculul va deveni poluant.Dacă se confirmă o defecțiune la sistemul SCR, trebuie să mergeți cât mai curând posibil la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător: după parcurgerea unei distanțe de 650 mile (1 100 km), se activează automat un sistem care previne pornirea motorului.La umplerea rezer vorului, viteza de umplere nu va depăşi 40 de litri pe minut.
În cazul în care kilometrajul estimat între două revizii este mai mare de 20 000 km (12 500 mile) pentru Euro 5.0 sau mai mare de 4 plinuri de carburant, aproximativ 5 000 km
(3 000 mile) pentru Euro 6.2, vă recomandăm să apelați la un dealer sau reparator autorizat Toyota sau la alt furnizor de ser vicii profesioniste pentru completarea nivelului.
Vă rugăm să contactați un dealer sau reparator autorizat Toyota sau alt furnizor de ser vicii profesioniste pentru confirmarea standardului Euro privind emisiile.
7
Informaţii practice
Page 284 of 430

284
Completarea cu AdBlue®
Umplerea rezer vorului de AdBlue® este inclusă în toate reviziile periodice ale vehiculului, efectuate de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Totuşi, dată fiind capacitatea limitată a rezer vorului, poate fi necesară completarea cu lichid între inspecţiile ser vice, mai ales dacă o avertizare (lămpile de avertizare şi un mesaj) indică acest lucru.Puteți merge la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori la un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Dacă vă propuneţi să completaţi lichidul pe cont propriu, citiţi cu atenţie avertizările următoare.
Măsuri de precauţie la utilizare
Nu lăsaţi AdBlue® la îndemâna copiilor, păstraţi-l în bidonul original.Nu transferaţi niciodată AdBlue® într-un alt recipient: puritatea acestuia ar avea de suferit.
Utilizaţi exclusiv AdBlue® conform cu standardul ISO 22241.
Nu diluaţi AdBlue® cu apă.Nu turnaţi AdBlue® în rezer vorul de motorină.
Alimentarea dintr-un recipient care nu permite pierderi ușurează completarea nivelului. Puteți achiziționa recipiente de 1,89 litri ( jumătate de galon SUA) de la un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de la un alt ser vice calificat
și echipat corespunzător.
Nu alimentaţi niciodată cu un dozator de AdBlue® destinat vehiculelor comerciale grele.
AdBlue® este o soluţie pe bază de uree. Acest lichid este neinflamabil, incolor şi inodor (a se păstra într-o zonă răcoroasă).În cazul venirii acestuia în contact cu pielea, spălaţi zona afectată cu apă şi săpun. În cazul venirii acestuia în contact cu ochii, spălaţi (irigaţi) ochii cu apă din abundenţă sau cu soluţie de spălare a ochilor timp de cel puţin 15 minute. Dacă persistă o senzaţie de iritaţie,
solicitaţi asistenţă medicală.Dacă acesta este înghiţit, clătiţi-vă imediat gura cu apă curată şi beţi apoi multă apă.În anumite condiţii (de exemplu, temperaturi ambiante ridicate), nu poate fi exclus riscul degajării de amoniac: nu inhalaţi vaporii de lichid. Vaporii de amoniac au un efect iritant asupra mucoaselor (ochi, nas şi gât).ImportantDacă rezer vorul de AdBlue® al autovehiculului s-a golit complet (lucru confirmat de mesajele de avertizare şi de imposibilitatea pornirii motorului), trebuie să adăugaţi cel puţin 3,8 litri (deci două bidoane de 1,89 litri).
Informaţii practice
Page 285 of 430

285
Recomandări pentru depozitare
Nu păstraţi niciodată bidoane de AdBlue® în autovehicul.
AdBlue® îngheaţă la circa -11°C şi se deteriorează la peste 25°C. Se recomandă păstrarea bidoanelor într-o zonă răcoroasă şi protejată împotriva radiaţiei solare directe.În astfel de condiţii, lichidul poate fi păstrat timp de cel puţin un an.Dacă aditivul a îngheţat, acesta poate fi utilizat după ce s-a dezgheţat complet.
Procedura
Înainte de a începe procedura de completare, asiguraţi-vă că autovehiculul este parcat pe o suprafaţă dreaptă.
F Decuplaţi contactul şi scoateţi cheia din contact sau, dacă există în dotarea autovehiculului, apăsaţi butonul START/STOP pentru a opri motorul.
F Pentru a avea acces la rezer vorul de AdBlue®, deschideţi portiera din stânga.F Trageţi de jos capacul negru.
F Rotiţi buşonul albastru cu 1/6 rotaţie în sens antiorar.F Ridicaţi buşonul.
Nu aruncaţi bidoanele de AdBlue® odată cu gunoiul menajer. Aruncaţi-le în containerele prevăzute în acest sens sau duceţi-le la un dealer.
În condiţii de iarnă, asiguraţi-vă că temperatura autovehiculului este de peste -11°C. În caz contrar AdBlue® ar putea îngheţa, astfel că nu ar putea fi turnat în rezer vorul de aditiv. Parcaţi autovehiculul într-o zonă mai caldă timp de câteva ore pentru a se putea efectua completarea.
7
Informaţii practice
Page 286 of 430

286
F După golirea bidonului, ştergeţi eventualul lichid scurs din jurul orificiului de umplere al rezer vorului cu o lavetă umedă.
Dacă se produc scurgeri sau stropiri cu aditiv, spălaţi imediat zona cu apă rece sau ştergeţi-o cu o lavetă umedă.Dacă aditivul a cristalizat, curăţaţi-l cu un burete şi apă caldă.
F Aplicaţi la loc buşonul albastru pe rezer vor şi rotiţi-l cu 1/6 rotaţie în sens orar, până la limită.
Important: la completarea nivelului după golirea rezer vorului de aditiv, semnalizată de mesajul „Top up emissions additive: Starting prevented” (completați nivelul aditivului pentru reducerea emisiilor: motorul nu poate fi pornit), trebuie să așteptați 5 minute înainte să cuplați din nou contactul, fără să deschideți ușa șoferului, să descuiați vehiculul, să introduceți cheia cu telecomandă în contact sau să amplasați cheia electronică a „sistemului inteligent de acces și pornire” în habitaclu.Cuplaţi contactul, apoi aşteptaţi timp de 10 secunde înainte să porniţi motorul.
F Procuraţi un bidon de AdBlue®. După ce verificaţi mai întâi termenul de valabilitate, citiţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe etichetă înainte să turnaţi conţinutul
bidonului în rezer vorul de AdBlue® al autovehiculului.
Îngheţarea AdBlue®
AdBlue® îngheaţă la temperaturi de sub circa -11°C.Sistemul SCR include un dispozitiv de încălzire pentru rezer vorul de AdBlue®, ce vă permite să continuaţi deplasarea în condiţii de vreme geroasă.
F Montaţi la loc capacul negru, începând de sus.F Închideţi portiera.
, Q I R U P D L L S U D F W L F H
Page 287 of 430

287
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Triunghiul reflectorizant (depozitarea)
Înainte să părăsiţi autovehiculul pentru a asambla şi instala triunghiul, activaţi luminile de avarie şi îmbrăcaţi vesta reflectorizantă.
Acest echipament de siguranţă se va utiliza în completarea luminilor de avarie.Prezenţa acestuia în autovehicul este obligatorie.
Amplasarea triunghiului pe
carosabil
Consultaţi instrucţiunile producătorului cu
privire la deplierea şi asamblarea triunghiului furnizat.
F Aşezaţi triunghiul în spatele autovehiculului, în conformitate cu cerinţele legislaţiei în vigoare din ţara dumneavoastră.
Triunghiul este disponibil din gama de accesorii; contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Trusa de scule
Accesul
Trusa de scule este amplasată sub scaunul stânga faţă.
Ca măsură de siguranţă, barele 1 şi 2 împiedică desprinderea trusei din locaş în cazul în care aceasta nu este asigurată corect.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 288 of 430

288
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Depozitarea
F Apăsaţi elementele de blocare A şi glisaţi-le spre interior pentru a debloca trusa.F Ridicaţi uşor trusa şi apoi trageţi-o în afară până când trece de bara 1.
F Ridicaţi apoi trusa pentru a o trece de bara 2.
F Declipsaţi elementele de fixare B de pe capac, apoi deschideţi-l pentru a avea acces la scule.
DeschidereaScoaterea
Trageţi de aceasta pentru a verifica dacă este asigurată în locaş.
F Introduceţi trusa cu partea frontală înclinată în sus.F Pentru a o trece de bara 2, împingeţi trusa spre interior şi în jos.
F Pentru a o trece de bara 1, ridicaţi uşor trusa şi împingeţi-o apoi complet spre interior.
F Aplicaţi capacul la loc pe trusă şi clipsaţi elementele de fixare B.
F Odată trusa complet introdusă în locaş, împingeţi-o spre mochetă şi glisaţi apoi elementele de blocare A spre exterior pentru a o bloca în poziţie.
In the event of a breakdown
Page 289 of 430

289
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Dacă autovehiculul este
dotat cu o trusă de
depanare anvelope
1. Compresor de 12 V. Pentru repararea provizorie a unei anvelope cu un cartuş de soluţie de etanşare integrat şi reglarea presiunii în anvelope.2. Cârlig de tractare.
Dacă autovehiculul
dumneavoastră este dotat
cu o roată de rezervă
1. Cheie de roţi. Pentru demontarea şuruburilor de roată şi ridicarea/coborârea cricului.2. Cric. Pentru ridicarea autovehiculului.3. Sculă de demontare capace şuruburi de roată/capace de roată. Dacă există în dotarea autovehiculului, pentru demontarea capacelor şuruburilor de roată la jante din aliaj uşor sau a capacelor de roată la jante din oţel.4. Cheie tubulară pentru şuruburi antifurt. Pentru adaptarea cheii de roţi la şuruburile speciale „antifurt”.5. Cârlig de tractare.
Aceste scule sunt special concepute pentru autovehiculul dumneavoastră şi pot varia în funcţie de dotarea acestuia. Nu le utilizaţi în alte scopuri.
8
În cazul unui autovehicul rămas în pană
Page 290 of 430

290
In the event of a breakdown
Proace_ro_Chap08_En-cas-de-panne_ed2019_V02
Această trusă este păstrată în trusa de scule.
Această trusă constă dintr-un compresor şi un cartuş de soluţie de etanşare.Aceasta permite repararea provizorie a unei anvelope.Puteţi apoi continua deplasarea până la cel mai apropiat atelier ser vice.Aceasta este concepută pentru repararea majorităţii penelor de cauciuc care ar putea afecta o anvelopă, fie pe calea de rulare, fie pe flancurile acesteia.Compresorul acesteia poate fi utilizat pentru verificarea şi reglarea presiunii în anvelope.
Trusa de depanare anvelope*
Accesul la trusă
1. Compresor de 12 V. Pentru repararea provizorie a unei anvelope cu un cartuş de soluţie de etanşare integrat şi reglarea presiunii în anvelope.2. Cârlig de tractare.
Presiunile în anvelope sunt specificate pe această etichetă.
Sistemul electric al autovehiculului permite conectarea compresorului pentru suficient timp încât să se umfle o anvelopă aflată în pană după repararea acesteia.Utilizaţi numai cele două prize de 12 V din faţă pentru a conecta compresorul.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Tr a c t a r e a, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Lista de scule
Aceste scule sunt special concepute pentru autovehiculul dumneavoastră şi pot varia în funcţie de dotarea acestuia. Nu le utilizaţi în alte scopuri.
Pentru informaţii suplimentare
referitoare la Trusa de scule, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
* Dacă există în dotare.