TOYOTA PROACE 2020 Manual de utilizare (in Romanian)
Manufacturer: TOYOTA, Model Year: 2020, Model line: PROACE, Model: TOYOTA PROACE 2020Pages: 430, PDF Size: 49.03 MB
Page 261 of 430

261
Activarea
Activarea are loc automat la cuplarea treptei marşarier.Funcţia este afişată pe ecranul tactil. Pentru a închide fereastra afişată, apăsaţi cruciuliţa roşie din colţul din stânga sus al ecranului.
La afişarea submeniului, selectaţi una dintre cele patru vederi:
„Vederea standard”.
„Vederea la 180°”.
„Vederea focalizată”.
„Modul AUTO”.
Puteţi alege în orice moment modul de afişare prin apăsarea în această zonă.
Verificaţi periodic curăţenia lentilelor camerei video.Curăţaţi periodic camera retrovizoare cu o lavetă moale, uscată.
„Modul AUTO”
Ca setare implicită, această mod este activat.Cu ajutorul senzorilor din bara de protecţie spate, vederea automată permite o trecere de la vederea zonei din spate la vederea de sus la apropierea de un obstacol în cursul unei manevre.
Sistemul este dezactivat automat la tractarea unei remorci sau la transportarea unei biciclete pe cârligul de tractare (autovehicul echipat cu un cârlig de tractare instalat conform recomandărilor producătorului).
Modul pornire rapidă
Acest mod afişează, cât mai rapid posibil, vederea contextuală (partea stângă) şi vederea de sus a autovehiculului.
Spălarea cu jet la înaltă presiune (de exemplu, dacă s-a murdărit cu noroi)Când spălaţi autovehiculul, nu apropiaţi duza spălătorului la mai puţin de 30 cm de lentilele camerei video, deoarece în caz contrar există riscul de deteriorare a acestora.
Se afişează un mesaj prin care vi se recomandă să verificaţi zona din jurul autovehiculului înainte să începeţi manevra.
6
Conducerea
Page 262 of 430

262
Tyre Pressure Warning System (TPWS)
Sistemul monitorizează presiunile în cele patru anvelope odată ce autovehiculul s-a pus în mişcare.Acesta compară informaţiile furnizate de senzorii de turaţie de la cele patru roţi cu valorile de referinţă, ce trebuie reiniţializate de fiecare dată când se corectează presiunile în anvelope sau se înlocuieşte o roată.Sistemul declanşează o avertizare de îndată ce detectează o scădere a presiunii în anvelope la una sau mai multe roţi.
Sistemul de avertizare privind presiunea în anvelope (TPWS) nu înlocuiește atenția șoferului.Acest sistem nu elimină necesitatea verificării lunare a presiunii în anvelope (inclusiv roata de rezer vă), precum şi înaintea unei călătorii mai lungi.
Conducerea cu anvelopele insuficient umflate afectează ţinuta de drum, măreşte distanţele de frânare şi determină uzura prematură a anvelopelor, în special în condiţii grele de utilizare (sarcini ridicate, viteze mari, călătorii lungi).
Acesta este un sistem care verifică automat presiunea în anvelope în timpul mersului.
Presiunea recomandată în anvelopele vehiculului dvs. se regăsește pe eticheta cu presiunea în anvelope.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Marcajele de identificare, consultaţi secţiunea corespunzătoare.Presiunea în anvelope se va verifica atunci când anvelopele sunt „reci” (autovehiculul oprit de 1 oră sau după o deplasare de mai puţin de 6 mile (10 km) cu viteze moderate).În caz contrar (când sunt calde), adăugaţi 0,3 bar la valorile pentru presiune indicate în tabel.
Conducerea cu anvelopele insuficient umflate determină creşterea consumului de combustibil.
Lanţurile antiderapante
Nu se impune reiniţializarea sistemului
după montarea sau demontarea lanţurilor antiderapante.
Roata de rezervă
Roata de rezer vă din tablă nu dispune de senzor de avertizare privind presiunea în anvelope.
Conducerea
Page 263 of 430

263
Tyre Pressure WarningReiniţializarea
Înainte de reiniţializarea sistemului, asiguraţi-vă că presiunile din cele patru anvelope sunt corecte pentru utilizarea autovehiculului şi în conformitate cu recomandările de pe eticheta pentru presiunea în anvelope.Avertizarea privind presiunea în anvelope funcționează fiabil numai dacă a fost efectuată reinițializarea sistemului, cu presiunea în cele 4 anvelope reglată corespunzător.Sistemul de avertizare privind presiunea în anvelope nu avertizează dacă presiunea este incorectă în momentul reinițializării.
Aceasta este emisă prin aprinderea acestei lămpi de avertizare, însoţită de un semnal sonor şi, în funcţie de dotare, de afişarea unui mesaj.
Se impune reiniţializarea sistemului de fiecare dată când se corectează presiunea în una sau mai multe anvelope, precum şi după înlocuirea uneia sau mai multor anvelope.
F Reduceţi imediat viteza, evitaţi acţionarea exagerată a direcţiei şi frânările bruşte.F Opriţi autovehiculul de îndată ce puteţi face acest lucru în siguranţă.
F În cazul unei pene de cauciuc, utilizaţi trusa de depanare anvelope sau roata de rezer vă (în funcţie de dotare),sauF dacă dispuneţi de un compresor, cum ar fi cel din trusa de depanare anvelope, verificaţi presiunile în cele patru anvelope în stare rece,sauF dacă nu este posibilă efectuarea imediată a acestei verificări, conduceţi cu atenţie cu viteze reduse.Pierderea de presiune detectată nu determină întotdeauna apariţia de umflături vizibile pe anvelopă. Nu vă limitaţi la o simplă verificare vizuală.Avertizarea se menţine până la reiniţializarea sistemului.
Iniţializarea sistemului se face cu contactul cuplat şi autovehiculul staţionar.
Noile presiuni setate înregistrate sunt considerate a fi valorile de referinţă ale sistemului.
6
Conducerea
Page 264 of 430

264
Disfuncţionalităţile
Dacă lampa de avertizare presiune în anvelope clipește și apoi rămâne aprinsă, împreună cu lampa de avertizare ser vice, înseamnă că sistemul este defect.
În acest caz, avertizarea privind presiunea în anvelope nu mai este asigurată.Adresaţi-vă unui dealer autorizat TOYOTA sau unui atelier ser vice specializat pentru verificarea sistemului.
Înaintea oricărei inter venţii asupra sistemului, trebuie verificate presiunile în cele patru anvelope şi reiniţializat sistemul.
Fără sistem audio
F Apăsaţi acest buton timp de circa 3 secunde, apoi eliberaţi-l; un semnal sonor confirmă reiniţializarea.
Cu sistem audio sau ecran tactil
Reinițializarea se efectuează din meniul de configurare a vehiculului.
Conducerea
Page 265 of 430

265
Rezervorul de combustibil
Deschiderea
Dacă vehiculul dispune de Stop & Start, nu realimentați niciodată cu motorul în modul STOP; dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, trebuie să decuplați contactul cu ajutorul cheii sau a butonului START/S T O P.
F Trebuie să opriţi motorul.F Dacă vehiculul dispune de sistem inteligent de acces și pornire, descuiați-l.F Deschideţi clapeta rezer vorului de combustibil.
Alimentarea cu combustibil
Pentru a fi înregistrate de indicatorul nivelului de combustibil, alimentările cu combustibil trebuie să fie de cel puţin 8 litri.Deschiderea buşonului rezer vorului de combustibil poate conduce la aspiraţia bruscă de aer în rezer vor. Acest vacuum este absolut normal şi este determinat de etanşeitatea sistemului de alimentare cu combustibil.F Scoateţi buşonul rezer vorului de combustibil prin deşurubarea acestuia, apoi aşezaţi-l pe suportul de pe clapeta rezervorului de combustibil.F Introduceţi duza şi presaţi-o complet (apăsând pe supapa unisens metalică A).F Umpleţi rezer vorul. Nu continuaţi după a treia întrerupere a duzei pompei de alimentare, deoarece aceasta poate cauza disfuncţionalităţi.F Montaţi la loc buşonul rezer vorului de combustibil prin rotire spre dreapta.F Apăsaţi clapeta rezer vorului de combustibil pentru a o închide (autovehiculul trebuie să fie descuiat).
F Aveţi grijă să alegeţi pompa care livrează tipul corect de combustibil pentru motorul autovehiculului dumneavoastră (atenţionare pe o etichetă de pe partea interioară a clapetei rezervorului de combustibil).
Capacitatea rezer vorului: aproximativ 69 litri.
F Dacă autovehiculul dispune de o cheie clasică, introduceţi cheia în buşonul rezer vorului de combustibil, apoi rotiţi-o spre stânga.
7
Informaţii practice
Page 266 of 430

266
Nivel scăzut de combustibil
Când se atinge un nivel scăzut de combustibil în rezer vor, se aprinde această lampă de avertizare în tabloul de bord, însoţită de un semnal sonor şi un mesaj.
Întreruperea alimentării cu
combustibil
Autovehiculul este echipat cu un dispozitiv de protecţie care întrerupe alimentarea cu combustibil în cazul unei coliziuni.
La aprinderea pentru prima dată a acesteia, mai există mai puţin de 8 litri de combustibil în r e z e r vo r.Trebuie să realimentaţi cât mai curând posibil pentru a preveni o pană de combustibil.
Dacă aţi alimentat autovehiculul cu un combustibil incorect, trebuie să solicitaţi golirea rezer vorului şi alimentarea cu combustibilul corect înainte să porniţi motorul.
Autovehiculul este echipat cu catalizator, un dispozitiv ce contribuie la reducerea nivelului de noxe din gazele de eşapament.
Dispozitivul de prevenire a alimentării
incorecte a unui motor diesel
Acesta este un dispozitiv mecanic de prevenire a alimentării cu benzină a rezer vorului unui autovehicul cu motor diesel. Acesta elimină pericolul de avariere a motorului ca urmare a alimentării cu un combustibil incorect.Amplasat în ştuţul de umplere al rezer vorului, dispozitivul de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect apare la scoaterea buşonului rezer vorului de combustibil.
Când se introduce duza pompei de alimentare cu benzină în ştuţul de umplere al rezer vorului unui autovehicul cu motor diesel, aceasta vine în contact cu clapeta. Sistemul rămâne închis, împiedicând alimentarea cu combustibil.Nu insistaţi, ci introduceţi duza unei pompe de alimentare cu motorină.
Dacă autovehiculul dispune de uşi laterale glisante, nu deschideţi uşa glisantă din stânga atunci când alimentaţi cu combustibil, deoarece există riscul de avariere a clapetei rezervorului de combustibil.
Informaţii practice
Page 267 of 430

267
Combustibilul utilizat
pentru motoarele diesel
Motoarele diesel sunt compatibile cu combustibilii de tip biodiesel conformi cu standardele europene actuale şi viitoare şi care pot fi procuraţi de la staţiile de alimentare:
Este posibilă utilizarea de combustibili B20 sau B30 conformi cu standardul EN16709 în motorul diesel al autovehiculului dumneavoastră. Totuşi, această utilizare, chiar şi ocazională, reclamă aplicarea strictă a condiţiilor speciale de întreţinere denumite „Condiţii grele de utilizare”.Pentru informații suplimentare, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Este în continuare posibilă utilizarea unei canistre pentru alimentarea cu combustibil, însă aceasta trebuie să se facă lent.Pentru asigurarea unui debit corespunzător de combustibil, nu amplasaţi gura canistrei în contact direct cu clapeta dispozitivului de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect.
Deplasarea în străinătate
Dat fiind faptul că duzele pompelor de alimentare cu motorină pot diferi în unele ţări, prezenţa dispozitivului de prevenire a alimentării cu un combustibil incorect poate face imposibilă alimentarea cu combustibil.Înaintea deplasării în străinătate, vă recomandăm să verificaţi în cadrul reţelei de dealeri TOYOTA dacă autovehiculul dumneavoastră este compatibil cu pompele de alimentare cu combustibil din ţara în care doriţi să călătoriţi.
Dispozitivul de prevenire a alimentării
incorecte a unui motor diesel
Utilizarea oricărui alt tip de biodiesel (uleiuri vegetale sau animale, pure sau diluate, combustibil de uz casnic etc.) este strict interzisă (pericol de avariere a motorului şi sistemului de alimentare cu combustibil).
Singurii aditivi diesel autorizaţi a se
utiliza sunt cei conformi cu standardul B715000.
- Motorină conformă cu standardul EN590 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 7% FAME, ester metilic al acizilor graşi),
- Motorină conformă cu standardul EN16734 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 10% FAME, ester metilic al acizilor graşi),
- Motorină parafinică conformă cu standardul EN15940 în amestec cu biodiesel conform cu standardul EN14214 (poate conţine până la 7% FAME, ester metilic al acizilor graşi).
7
Informaţii practice
Page 268 of 430

268
Lanţurile antiderapante
În condiţii de iarnă, lanţurile antiderapante îmbunătăţesc tracţiunea şi comportamentul autovehiculului la frânare.
Lanţurile antiderapante trebuie montate numai pe roţile din faţă.
Respectaţi legislaţia în vigoare în ţara dumneavoastră cu privire la utilizarea lanţurilor antiderapante şi la viteza maximă de rulare autorizată în aceste condiţii.
Evitaţi rularea cu lanţuri antiderapante pe drumuri curăţate de zăpadă pentru a preveni deteriorarea anvelopelor autovehiculului şi a suprafeţei carosabilului. Dacă autovehiculul este echipat cu jante din aliaj uşor, asiguraţi-vă că nu vine nicio parte a lanţului sau elementelor de fixare ale acestuia în contact cu janta.
Utilizaţi numai lanţuri concepute special pentru tipul de roţi din dotarea autovehiculului dumneavoastră:
Puteţi utiliza de asemenea huse de zăpadă.Pentru informații suplimentare, contactați un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.
Recomandări pentru instalare
F Dacă trebuie să montaţi lanţurile în timpul unei călătorii, opriţi autovehiculul pe o suprafaţă dreaptă de pe marginea drumului.F Cuplaţi frâna de parcare şi aplicaţi cale la roţi pentru a preveni punerea autovehiculului în mişcare.F Montaţi lanţurile conform instrucţiunilor furnizate de producător.
F Demaraţi lent şi conduceţi puţin, fără să depăşiţi o viteză 30 mph (50 km/h).F Opriţi autovehiculul şi asiguraţi-vă că lanţurile antiderapante sunt tensionate corect.
Dimensiuni anvelope originaleTip de lanţ
215/65 R16zale de 12 mm
215/60 R17KONIG K-SUMMIT VAN K84225/55 R17
Vă recomandăm insistent ca, înainte de a porni la drum, să exersaţi montarea lanţurilor antiderapante pe o suprafaţă dreaptă şi uscată.
Informaţii practice
Page 269 of 430

269
Tractarea unei remorci
Recomandăm utilizarea barelor de tractare și a cablajelor originale Toyota, care au fost testate și aprobate din faza de proiectare a vehiculului și ca montarea barei de tractare să fie efectuată de un dealer sau ser vice autorizat Toyota ori de un alt ser vice calificat și echipat corespunzător.Dacă montarea cârligului de tractare nu se face la un dealer autorizat TOYOTA, aceasta trebuie să se facă în conformitate cu instrucţiunile producătorului autovehiculului.Autovehiculul este conceput în principal pentru transportul pasagerilor şi bagajelor, putând fi utilizat însă şi pentru tractarea unei remorci.Conducerea cu remorcă supune autovehiculul tractor unui nivel ridicat de solicitare, iar şoferul trebuie să fie deosebit de atent.
Pentru informaţii suplimentare referitoare la tema Recomandări pentru conducere, şi în particular la tractare, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
7
Informaţii practice
Page 270 of 430

270
Modul de economisire a energiei
Acesta este un sistem care controlează durata utilizării anumitor funcţii în vederea menţinerii unui nivel suficient de încărcare a acumulatorului.După ce s-a oprit motorul, se mai pot utiliza unele funcţii ale acestuia, cum ar fi sistemul audio şi telematic, ştergătoarele de parbriz, faza scurtă a farurilor, lămpile interioare etc., pentru o perioadă de timp însumată de circa patruzeci de minute.
Comutarea în modul
economic
În tabloul de bord apare un mesaj prin care se indică faptul că autovehiculul a comutat în modul economic, iar funcţiile active sunt trecute în aşteptare.Dacă se poartă o convorbire telefonică în acest inter val, aceasta va fi limitată la circa 10 minute dacă are loc prin intermediul sistemului hands-free Bluetooth al sistemului audio.
Ieşirea din modul economic
Funcţiile respective sunt reactivate automat la următoarea pornire a autovehiculului.Pentru restabilirea imediată a funcţiilor respective, porniţi motorul şi lăsaţi-l în funcţiune:- timp de mai puţin de zece minute pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ cinci minute,- timp de mai mult de zece minute pentru a utiliza echipamentele timp de aproximativ treizeci de minute.Lăsaţi motorul în funcţiune pe durata specificată pentru a se asigura un nivel
suficient de încărcare a acumulatorului.Nu reporniţi repetat şi continuu motorul pentru a încărca acumulatorul.Un acumulator descărcat nu va permite pornirea motorului.Pentru informaţii suplimentare referitoare la Acumulatorul de 12 V, consultaţi secţiunea corespunzătoare.
Modul de reducere a
consumului electric
Acesta este un sistem care controlează utilizarea anumitor funcţii în corespondenţă cu nivelul rămas de încărcare a acumulatorului.În timpul mersului, funcţia de reducere a consumului electric dezactivează temporar anumite funcţii, cum ar fi sistemul de aer condiţionat, dispozitivul de încălzire a lunetei etc.Funcţiile dezactivate sunt reactivate automat de îndată ce condiţiile o permit.
Informaţii practice